top of page

GLUTENFRITT  BLOGGINLÄGG

GLUTENFRIA HALLONGROTTOR - lätta att baka och smälter i munnen

Uppdaterat: 26 feb. 2023

GF, LF/MF, NF, ÄF


Hallongrottor är en av de godaste klassiska småkakorna som finns och de här är dessutom lättbakade. De får en krispig yta, blir mjuka inuti och smular inte. När du tar tar ett bett så smälter de i munnen och smakar helt enkelt ljuvligt gott! Receptet är även fritt från ägg, mandel och nötter.


Hallongrottor i formar på ett bord

Ta mig direkt till:
Om du hellre vill baka hallongrottor med mjölk


Om du hellre vill baka med Finmix röd och tål mjölkprodukter så har jag ett annat välbeprövat recept med marsanpulver men jag har inte testat att göra stjärngropar med den degen. Om du tycker att det räcker med vanliga gropar, så kan du klicka dig vidare till mitt andra recept på glutenfria hallongrottor med mjölkMjölkfria hallongrottor med marsanpulver


De här är bakade med det kokbara marsanpulvret som inte innehåller mjölk. Varför jag använder marsanpulver? Jo, för att jag tycker att det ger kakan både fin smak och bra konsistens. Om man vill få de höga som på bilden ska du välja höga små formar annars jäser de lite på bredden istället och ger inga fina stjärnor. Om du bara vill göra vanliga gropar i degen så kan du välja andra små formar om du inte får tag i de höga.


Mjölmixen jag använder innehåller inget mjölkprotein men det kan eventuellt innehålla spår av det även om företaget städar och gör tester. Så om du är riktigt allergisk ska du nog inte använda denna mixen. Jag har inte testat med någon annan mix ännu men det kanske jag gör längre fram. Hinner du före och tycker att det blev bra får du gärna ge mig feedback. Då skriver jag upp det på den här sidan så fler kan få ta del av din feedback.15 tips på hur du lyckas med glutenfria hallongrottor


Jag har skrivit några tips längre ner i receptet men jag har även samlat många fler i ett separat blogginlägg som du kan hitta här 15 tips på hur du får perfekta hallongrottor!

RECEPT


Jag använder MixWells ljusa laktosfria mjölmix


​Tänk på att andra mjölmixer kan ge ett annat resultat

 • Fri från:

 • Gluten (innehåller dock vetestärkelse)

 • Laktos

 • Mjölkprotein (kan ev finnas spår av men finns inget i innehållsförteckningen)


175 °C i ca 15 min i ugn

Blir ca 55 st

Ingredienser

Läs alltid innehållsförteckningen på förpackningarna.

250 gram mjölkfritt margarin

1,5 dl socker

2 tsk bakpulver

4 dl mjölmix (1dl = 50 gram och inte 65 gram som det står på deras påse)

4 dl potatismjöl (1 dl = 75 gram)

1 dl marsanpulver (kok)

0,5 msk vaniljsockerFyllning


Ca 0,5-1 dl hallonsyltTillbehör


Små höga pappersformar

Förbered:

 1. Ställ pappersformarna till hallongrottorna på bakplåt.

 2. Häll upp sylt i en plastpåse och knyt ihop om du vill spritsa ner sylten i groparna. Klipp ett litet hål i ena hörnet när det är dags att spritsa.


Blanda smeten/degen

 1. Blanda alla torra ingredienser väl i en bunke och lägg i tärnat kallt margarin.

 2. Arbeta samman till en grynig massa och knåda sen till en smidig deg.

 3. Linda in degen i plastfolie eller lägg den i en skål med lock på.

 4. Lägg i kylen i ca 30 minuter.

Baka

 1. Rulla ut degen till längder som är ca 3 cm i diameter.

 2. Skär upp i knappt 2 cm tjocka skivor.

 3. Rulla skivorna till bollar och lägg i pappersformarna. Du kan se på bilderna längre ner hur stora bollarna ska vara (stora som en valnöt).

 4. Gör en grop i varje boll. Använder du ett verktyg doppar du den i lite mjölmix eller potatismjöl först så att den inte fastnar i degen.

 5. Fyll groparna med sylt med hjälp av teskedar eller spritsen som du förberett.

 6. Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter. Se tips nedan.

 7. Stjälp upp kakorna försiktigt på plan yta eftersom de är sköra när de är varma. Jag brukar ta dem med en stekspade i metall och försiktigt plocka av dem en och en från plåten. Mina plåtar har nämligen lite högre kant vilket gör det lite svårt att fösa över dem smidigt på annan plan yta. OBS De får inte ligga kvar på den varma plåten för då fortsätter de att gräddas och blir torra.

 8. Låt kakorna svalna helt och då menar jag gärna en stund till efter att de svalnat. Annars smular de sönder.

Tips!


 • Provbaka alltid 1-2 kakor först så du vet att de blir som du vill ha dem. Lägg sen till ca 1 minuter gräddtid när du gräddar en hel plåt. Under tiden du provgräddar har du degen i kylen. Kakan måste nämligen svalna helt och helst stå en liten stund till innan du kan se om de blivit perfekta. Alla ugnar är olika så om du gör detta kan du skriva ner det och behöver knappast köra en provbakning nästa gång igen (om du väger mjölmix, potatismjöl och margarin).

 • Om kakorna mot förmodan ändå skulle smula så kan du lägga dem i en burk med lock på i kylskåpet över natten.

 • De är gott krispiga på ytan och mjuka inuti när de är nygräddade men de blir mjukare efter att de varit i frysen.Servering/Förvaring


Om du inte äter upp dem samma dag kan du antingen låta dem stå framme i en burk med lock på ett par dagar eller frysa in dem. Om du fryser in dem så tinar du dem i rumstemperatur. Det absolut bästa är att ingen kommer att märka att de varit frysta! Jag har många gånger fått frågan hur jag hann och baka samma dag som jag bjudit på fika.
Missa inte att följa mig på Instagram eller Facebook där jag heter @kustenarklar

Tagga mig gärna också om du lägger ut en bild på dina bakverk som du bakat efter mitt recept. Det glädjer mig när ni visar bilder på era bakverk som ni bakat efter mina recept.0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


Välkommen till min glutenfria blogg!

 

Här hittar du mina:

Virginia Küst

 

OM MIG

 

Jag har sedan barnsben älskat att baka och fått lov att utveckla mig och experimentera mig fram till nya recept på egen hand. På den tiden var det med gluten och jag ville så gärna gå en konditorutbildning. Den tanken fick jag tyvärr slå ifrån mig eftersom jag hade eksem och de sade att chansen var stor att jag skulle bli sämre. Så jag fortsatte mina experiment och tränade på mina färdigheter på hemmaplan istället.

 

Det var först när jag blev äldre som en helt ny värld öppnade sig. Min systerdotter fick nämligen celiaki och senare upptäckte jag att även jag behövde gå över till glutenfritt. Det var ingen lätt match men det var då jag upptäckte att mitt driv och nyfikenhet verkligen kom till någon nytta.

Det var helt hopplöst att hitta recept så att mina systerbarn kunde få baka tillsammans med mig. Så jag experimenterade mycket och lyckades till slut ta fram ett flertal recept som de ville baka.

Mina nyckelord som jag fortfarande håller fast vid är att man ska känna igen sig när man när man helt plötsligt behöver baka glutenfritt istället för med gluten, att man ska få behålla smaken och konsistensen och att bakverken ska kunna ligga framme på kakfatet lika länge som bakverk med gluten, utan att de blir torra.

Jag undviker helst att tillsätta fiberhusk, xantan eller guarnkärnmjöl eftersom jag har svårt för konsistenser som påminner mig om tvättsvamp eller ger bismak. Då använder jag hellre andra ingredienser som hjälper mig att få rätt konsistens, saftighet och smak på bakverken. Det kan t.e.x vara kokt potatis och äppelcidervinäger. Oftast använder jag mig av färdiga mjölmixer för att det är behändigt och det kan vara både med och utan vetestärkelse.


Eftersom vi har intoleranser och allergier i släkten, utöver celiaki, så brukar jag även ta fram recept utan laktos, mjölkprotein, nötter och mandel. Du kan ersätta de mjölkfria recepten med vanlig mjölk.

Tidigare var jag en glutendetektiv på ständig spaning. Jag brann för frågan så mycket att jag senare tog mig an utmaningen som Arbetande ordförande på Celiakiföreningen i Stockholms län och Projektledare för Sveriges största glutenfria matmässa "Mat för livet" 2018-2019. Under 2019  sökte jag mig även till Hela Sverige bakar, där jag kom vidare till finalen inför uttagningen.

2020 flyttade jag tillbaka till Göteborg och tog uppdrag som konsult inom fordonsbranschen igen. Så nu håller jag mig mestadels till att baka och utveckla recept i mitt kök när jag får en stund över. Släkt, vänner och kollegor får självklart både provsmaka experimentbak och njuta av gofika.

KONTAKT

 

E-mail: virginia@kustenarklar.se

 

UTMÄRKELSER

År 2016 fick jag SCUF-gaffeln och 2017 blev jag utsedd till en av Sveriges bästa glutenfria bakbloggare.i Svenska Celiakiförbundets medlemstidning.​

SCUF-gafffeln 2016

SOCIALA MEDIER

 • YouTube - Grey Circle
 • Facebook - Grey Circle
 • Instagram - Grey Circle
 • Pinterest - Grey Circle
 • LinkedIn - Grey Circle

MIN FACEBOOKGRUPP

Celiaki från kust till kust

Här träffas privatpersoner, bloggare och företagare som delar tips, recept och erbjudanden. Välkommen du också!

 • Facebook - Grey Circle
 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube
 • Pinterest
 • LinkedIn
bottom of page