top of page

GLUTENFRITT  BLOGGINLÄGG

GLUTEN- OCH MJÖLKFRIA KLADDKAKECOOKIES - mjuksega inuti och massor med chokladsmak

Uppdaterat: 12 feb.

NGF, MF, NF


Glutenfria kladdkakecookies som kan ätas så fort de svalnat! De är så där perfekt frasiga på ytan, segmjuka inuti och har massor av chokladsmak. Med lite extra choklad och rosa flingsalt på toppen så blir kakorna magiska! Sist men inte minst så är de riktigt enkla att göra. Jag har gjort en sats för 12 kakor ifall du inte vill göra en stor sats men om du hellre vill baka många så kan du dubbla ingredienserna.


Chokladkakor ligger på ett fat. En av kakorna har någon bitit i. Bakom står kaffekoppar.
Gluten- och mjölkfria kladdkakecookies som smakar mycket choklad


Ta mig direkt till:


Recept

Ingredienser

Servering/FörvaringLäckra små kladdkakor som får plats i handen utan att kladda.


Har sett flera recept på nätet och blivit sugen så jag var bara tvungen att se om jag kunde ta fram ett recept som är fritt från vete, mjölkprotein och nötter och som blir så där goda som de ser ut att vara. Jag lyckades efter bara andra försöket och då blev jag så glad!


Det absolut bästa med dessa kakor är att du inte behöver ställa fram en massa assietter att äta på för det räcker med ett enda stort uppläggningsfat som alla kan ta varsin kaka från. Tänk att man kan hålla en liten kladdkaka i handen utan att den kladdar. Så bra!


Val av ingredienser


När det gäller mjölkfri choklad så har jag hittat en choklad jag verkligen gillar både i smak och konsistens. Det är en belgisk choklad från Callebaut som heter NXT och går att köpa på nätet. Det är visserligen en stor 2,5 kg påse med chokladpluppar i men om man räknar på det så blir det billigare i längden än att köpa chokladkakor och dessutom ger den samma resultat i bakverk som vanlig choklad.


Många väljer att toppa kakorna med det vita flingsaltet men jag valde det rosa istället för jag tycker det blir en annan mycket mer spännande och godare smakupplevelse tillsammans med choklad.RECEPT


Jag använder Sempers finmix

​Tänk på att andra mjölmixer kan ge ett annat resultat


Fri från:

 • Glutenfri vetestärkelse

 • Laktos

 • Mjölkprotein

 • Nötter

 • Mandel


175 °C i ca 10-14 min i ugn

12 kakor. Vill du ha 24 kakor kan du dubbla ingredienserna.


Ingredienser

Läs alltid innehållsförteckningen på förpackningarna.

50 gram mörk mjölkfri 70% choklad. Jag använder NXT (Belgisk choklad)

50 gram mjölkfritt margarin

1 dl strösocker

0,5 dl farinsocker (strö)

1 dl plus 2 tsk Semper finmix (66 gram)

2 msk Risentas bovetemjöl (olika märken beter sig på olika sätt)

2 msk kakao (gärna Garants eller Belgisk kakao som inte är besk i smaken)

2 krm vaniljpulver

1 normalstort äggDekoration


Mjölkfria chokladknappar eller hackad mjölkfri choklad

Rosa flingsalt från Himalaya


Förbered:

 1. Lägg bakplåtspapper på bakplåten.

 2. Hacka chokladen om du inte köpt chokladpluppar.


Blanda smeten/degen

 1. Smält margarinet i en kastrull.

 2. Häll i choklapluppar eller hackad choklad i smöret i kastrullen.

 3. Rör om tills chokladen smält. Låt det svalna.

 4. Häll alla torra ingredienser i en bunke. Sila kakaon så att du slipper klumpar.

 5. Rör om med en slickepott så att allt blandas väl.

 6. Häll nu i den smälta chokladblandningen och rör om.

 7. Kläck ner ett ägg och rör om tills smeten blandat sig.

 8. Ställ smeten i kylen i ca 15-30 minuter så att smeten stelnar lite. Det ska gå att rulla till bollar när du bakar ut den sen.

Baka

 1. Sätt ugnen på 175C° ca 5 minuter innan du tar ut smeten så att ugnen hinner bli varm men inte står på längre än nödvändigt.

 2. Baka helst en provkaka i ca 10-13 minuter så du vet hur kladdig den blir när den är färdiggräddad. Justera eventuellt tiden och lägg sen på en minut när du gräddar en full plåt. OBS! Jag brukar vänta några minuter efter att det har bildats sprickor på kakornas yta.

 3. Ta ut smeten och rulla en boll som är ca 4 cm i diameter och lägg dem glest på bakplåtspapperet så att de inte smälter in i varandra när de bakas i ugnen. Det blir 12 bollar som väger ca 30 gram styck.

 4. Grädda bollarna i mitten av ugnen i ca 10-14 minuter. De kommer att flyta ut en del och senare få lite sprickor på ytan.

 5. Ta ut kakorna och stjälp upp dem med bakplåtspapperet på galler eller plan yta för att svalna.

 6. Lägg gärna lite chokladknappar eller hackad choklad på kakorna medans de fortfarande är varma och stryk eventuellt runt den smälta chokladen med en sked.

 7. Strö rosa flingsalt från Himalaya över den varma chokladen. Krossa flingorna lite först om de är stora.

 8. Låt kakorna svalna innan du äter dem eller låt de åtminstone bli ljumna så du inte bränner dig.Servering/Förvaring


De kan förvaras i en burk i kylen eller i rumstemperatur i flera dagar alternativt kan du frysa in dem. Fast de är allra godast samma dag du bakat dem.Följ mig på Instagram eller Facebook där jag heter @kustenarklar och om du lägger ut en bild på dina bakverk får du gärna tagga mig.#mjölkfritt #choklad #recept


0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Välkommen till min glutenfria blogg!

 

Här hittar du mina:

Virginia Küst

 

OM MIG

 

Jag har sedan barnsben älskat att baka och fått lov att utveckla mig och experimentera mig fram till nya recept på egen hand. På den tiden var det med gluten och jag ville så gärna gå en konditorutbildning. Den tanken fick jag tyvärr slå ifrån mig eftersom jag hade eksem och de sade att chansen var stor att jag skulle bli sämre. Så jag fortsatte mina experiment och tränade på mina färdigheter på hemmaplan istället.

 

Det var först när jag blev äldre som en helt ny värld öppnade sig. Min systerdotter fick nämligen celiaki och senare upptäckte jag att även jag behövde gå över till glutenfritt. Det var inte en lätt match men det var då jag upptäckte att mitt driv och nyfikenhet verkligen kom till nytta.

Jag började utveckla recept som även barn kunde vara med i köket och baka för det var helt hopplöst att hitta färdiga recept med dem kriterierna. Mina systerbarn ville ju baka tillsammans med mig. 

Mina nyckelord som jag fortfarande håller fast vid är att man ska känna igen sig när man bakar och smakar, samt att bakverken ska kunna ligga framme på kakfatet lika länge som bakverk med gluten utan att bli torra.

Jag bakar helst inte med tillsatt fiberhusk, xantan eller guarnkärnmjöl om jag kan undvika det. Jag har svårt för konsistenser som påminner mig om tvättsvampar och ingredienser som ger bismaker. Då använder jag hellre andra ingredienser som hjälper mig att få rätt konsistens, saftighet och smak på bakverken. Det kan t.e.x vara kokt potatis och en aning äppelcidervinäger. Jag använder mig oftast av färdiga olika slags mjölmixer också men det är mest för att det är behändigt.


Eftersom vi har en hel del allergier inom släkten så brukar jag ta fram recept utan mjölkprotein, nötter och mandel också. De flesta mjölkfria recepten kan du ersätta med mjölkprodukter om du vill. Ibland bakar jag med vetestärkelse och ibland utan. 

Tidigare var jag en glutendetektiv på ständig spaning genom att resa runt och tipsa om glutenfritt utbud. Jag brann för frågan så mycket att jag senare tog mig an utmaningen att jobba på Celiakiföreningen i Stockholms län som arbetande ordförande och projektledare för Sveriges största glutenfria matmässa "Mat för livet" 2018-2019. Jag tog mig även vidare till finalen inför uttagningen för Hela Sverige bakar när jag bodde Stockholm. En dag kanske det dyker upp något annat spännande som jag vill haka på men just nu är jag rätt nöjd med att bara utveckla recept i mitt kök här hemma i Göteborg och bjuda släkt, vänner och kollegor på gofika.

KONTAKT

 

E-mail: virginia@kustenarklar.se

 

UTMÄRKELSER

År 2016 fick jag SCUF-gaffeln och 2017 blev jag utsedd till en av Sveriges bästa glutenfria bakbloggare.i Svenska Celiakiförbundets medlemstidning.

SCUF-gafffeln 2016

SOCIALA MEDIER

 • YouTube - Grey Circle
 • Facebook - Grey Circle
 • Instagram - Grey Circle
 • Pinterest - Grey Circle
 • LinkedIn - Grey Circle

MIN FACEBOOKGRUPP

Celiaki från kust till kust

Här träffas privatpersoner, bloggare och företagare som delar tips, recept och erbjudanden. Välkommen du också!

 • Facebook - Grey Circle
 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube
 • Pinterest
 • LinkedIn
bottom of page