top of page

GLUTENFRITT  BLOGGINLÄGG

GLUTENFRIA KÄRLEKSMUMS - SAFTIGA MED GOD CHOKLADSMAK

Uppdaterat: 24 okt. 2022

GF, LF, MF, NF


Glutenfria kÀrleksmums som Àr sÄ dÀr gott chokladiga och hÄller sig saftiga i mÄnga dagar! Otroligt enkel att baka och perfekt att bjuda pÄ till fikat. Du kan du vÀlja pÄ tvÄ olika smarriga glasyrer.


Glutenfria kÀrleksmums

Ta mig direkt till:



KĂ€rleksmums, snoddas, mockarutor...


Det hÀr en klassisk mjuk kaka i lÄngpanna med mÄnga namn och som inte mÄnga kan motstÄ.

Den gÄr hem hos bÄde vuxna och barn. Behöver du baka den bÄde utan gluten, mjölk och mandel? Inga problem! Du kan se förslag i receptet nedan. De flesta av mina recept Àr faktiskt fria frÄn gluten, mjölk, nötter och mandel.



Enkelt att baka


Du behöver inte vispa Àgg och socker utan du rör helt enkelt bara ihop den istÀllet. Dessutom behöver du inte frysa in den om du tÀnkt Àta upp den inom de nÀrmaste dagarna.


Jag har sett den hÀr kakan göras pÄ mÄnga olika sÀtt men sjÀlv gillar jag att antingen baka den i lÄngpanna eller i stora muffinsformar som jag sedan dekorerar med rosafÀrgade kokosflingor. LÀngre ner beskriver jag hur du kan fÀrga kokosflingorna rosa.



Jag anvÀnder Lailas blÄ mjölmix

Fri frÄn:

  • Gluten (mixen innehĂ„ller vetestĂ€rkelse)

  • Laktos

  • Mjölkprotein

TÀnk pÄ att andra mjölmixer kan ge ett annat resultat.



RECEPT


175 °C i ca 15 min i ugn

Det blir ca 15-20 rutor i en lÄngpanna som Àr ca 20x30 cm.

Om du vill fÄ fler rutor kan du dubbla alla ingredienser.

HÀll i sÄ fall upp smeten i en större lÄngpanna.

Ingredienser

LÀs alltid innehÄllsförteckningen pÄ förpackningarna.

150 g mjölkfritt margarin (alternativt vanligt eller laktosfritt smör)

2 dl socker

2 tsk vaniljsocker eller 0,5-1 krm vaniljpulver

1 tsk bakpulver

1 krm salt

1,5 dl Lailas blÄ

3 msk kakao (gÀrna Garants eller kvalitetskakao som ger en rundare och mustigare smak)

3/4 dl pofiber

3 Àgg (normalstora)


Glasyr med choklad

2 dl mjölkfri visp (alternativt vanlig eller laktosfri grÀdde)

150 g mjölkfri choklad (alternativt vanlig eller laktosfri choklad)

Jag brukar blanda ljus choklad med lite mörk choklad för att jag tycker det Àr godast.


- Eller -


Glasyr med florsocker

2-3 msk kakao (gÀrna Garants eller kvalitetskakao som ger en rundare och mustigare smak)

2,5 dl florsocker

2 tsk vaniljsocker eller 0,5-1 krm vaniljpulver

75 g mjölkfritt margarin (alternativt vanligt eller laktosfritt smör)

1 msk vatten eller kallt kaffe


Garnering

Ca 0,5 dl kokos

Till formen (tvÄ alternativ)

BakplÄtspapper

Smör (eller laktosfritt smör eller mjölkfritt margarin) + pofiber eller glutenfritt ströbröd


Förbered


FÀrga kokosflingorna med karamellfÀrg (om du vill).

HÀll i kokosflingor i ett glas och droppa i lite karamellfÀrg i taget och rör om vÀl med en gaffel. Den fÄr inte bli för blöt för dÄ blir den svÄr att strö över kakan. Jag brukar blanda ut med ofÀrgade kokosflingor nÀr jag Àr klar, sÄ jag fÄr bÄde vita och rosa flingor.


TÀck lÄngpannan med bakplÄtspapper eller smörj och bröa formen.


SÀtt ugnen pÄ 175 °C



Laga till glasyr med choklad


Om du valt att göra glasyr med kakao istÀllet, sÄ finns beskrivning lÀngre ner.

  1. Finhacka chokladen

  2. HÀll vispgrÀdden i en kastrull och vÀrm tills den nÀstan kokar (fÄr inte koka)

  3. Blanda i den hackade chokladen och rör om tills den har smÀlt.

  4. LÄt svalna under tiden du gör kakan.

Blanda till smeten

  1. SmÀlt smöret i en kastrull och lÄt det svalna.

  2. HÀll alla torra ingredienser i en bunke. Sila kakaon och mjölmixen sÄ det inte bildas klumpar och blanda vÀl.

  3. HÀll i Àggen i kastrullen med det avsvalnade smöret och rör om tills det blir vÀl blandat.

  4. HÀll innehÄllet i kastrullen över mjölblandningen i bunken och rör om vÀl. Du kan anvÀnda slickepotten till att pressa bort eventuella mjölklumpar.

  5. HÀll smeten i lÄngpanna (ca 20x30 cm) och jÀmna till med slickepotten.

Baka

  1. GrÀdda kakan i ca 15 min i mitten av ugnen. KÀnn efter med en sticka att den Àr torr inuti. Var dock noga med att inte grÀdda för lÀnge eftersom den kan bli torr annars.

  2. Ta ut lÄngpannan med kakan i.

  3. Om du bakat med bakplÄtspapper: Ta ut kakan tillsammans med bakplÄtspapperet ur lÄngpannan och lÀgg pÄ sval yta.

  4. Om du bakat i smörad och bröad form: LÄt kakan ligga kvar i lÄngpannan men stÀll formen pÄ svalt underlag sÄ kakan inte fortsÀtter att grÀddas.


Laga till glasyr med florsocker


Denna gör du nÀr du tagit ut kakan ur ugnen sÄ att den hinner svalna lite.

  1. SmÀlt mjölkfritt margarin (alternativt vanligt eller laktosfritt smör)

  2. TillsÀtt de övriga ingredienserna och rör om till en slÀt glasyr.


Garnera

  • Glasyr med choklad: HĂ€ll/bred över glasyren pĂ„ den varma kakan och strö sen över kokosflingor nĂ€r glasyren svalnat lite.

  • Glasyr med florsocker: Bred glasyren över kakan nĂ€r den svalnat lite och strö kokosflingorna över.


Servering/Förvaring

SkÀr kakan i bitar nÀr den svalnat helt och servera.


Om du vill att glasyren med choklad ska stelna snabbare, kan du förvara kakan i kylen en stund. Kakan blir inte torr sÄ lÀnge du tÀcker över den med nÄgot. Jag brukar t.ex förvara den i min lÄngpanna med ett lock över.


Om du inte har tillgÄng till frys, klarar den sig flera dagar i plastburk med lock pÄ i kylen.


Om du istÀllet vill frysa in dem hÀller du lite extra kokos över kakorna och lÀgger smörpapper mellan varje lager, sÄ att de inte fastnar i varandra.



Missa inte att följa mig pÄ Instagram eller Facebook dÀr jag heter @kustenarklar!

Tagga mig gÀrna ocksÄ om du lÀgger ut en bild pÄ dina bakverk som du bakat efter mitt recept. Det Àr sÄ roligt att se och jag delar gÀrna i mina sociala kanaler.


Vill du baka en kladdkaka med kÀrleksmums nÀsta gÄng? DÄ hittar du ett recept pÄ kÀrlsekmumskladdkaka hÀr.

0 kommentarer

Senaste inlÀgg

Visa alla

Välkommen till min glutenfria blogg!

 

Här hittar du mina:

Virginia KĂŒst

 

OM MIG

 

Jag har sedan barnsben älskat att baka och fått lov att utveckla mig och experimentera mig fram till nya recept på egen hand. På den tiden var det med gluten och jag ville så gärna gå en konditorutbildning. Den tanken fick jag tyvärr slå ifrån mig eftersom jag hade eksem och de sade att chansen var stor att jag skulle bli sämre. Så jag fortsatte mina experiment och tränade på mina färdigheter på hemmaplan istället.

 

Det var först när jag blev äldre som en helt ny värld öppnade sig. Min systerdotter fick nämligen celiaki och senare upptäckte jag att även jag behövde gå över till glutenfritt. Det var ingen lätt match men det var då jag upptäckte att mitt driv och nyfikenhet verkligen kom till någon nytta.

​

Det var helt hopplöst att hitta recept så att mina systerbarn kunde få baka tillsammans med mig. Så jag experimenterade mycket och lyckades till slut ta fram ett flertal recept som de ville baka.

​

Mina nyckelord som jag fortfarande håller fast vid är att man ska känna igen sig när man när man helt plötsligt behöver baka glutenfritt istället för med gluten, att man ska få behålla smaken och konsistensen och att bakverken ska kunna ligga framme på kakfatet lika länge som bakverk med gluten, utan att de blir torra.

​

Jag undviker helst att tillsätta fiberhusk, xantan eller guarnkärnmjöl eftersom jag har svårt för konsistenser som påminner mig om tvättsvamp eller ger bismak. Då använder jag hellre andra ingredienser som hjälper mig att få rätt konsistens, saftighet och smak på bakverken. Det kan t.e.x vara kokt potatis och äppelcidervinäger. Oftast använder jag mig av färdiga mjölmixer för att det är behändigt och det kan vara både med och utan vetestärkelse.


Eftersom vi har intoleranser och allergier i släkten, utöver celiaki, så brukar jag även ta fram recept utan laktos, mjölkprotein, nötter och mandel. Du kan ersätta de mjölkfria recepten med vanlig mjölk.

​

Tidigare var jag en glutendetektiv på ständig spaning. Jag brann för frågan så mycket att jag senare tog mig an utmaningen som Arbetande ordförande på Celiakiföreningen i Stockholms län och Projektledare för Sveriges största glutenfria matmässa "Mat för livet" 2018-2019. Under 2019  sökte jag mig även till Hela Sverige bakar, där jag kom vidare till finalen inför uttagningen.

​

2020 flyttade jag tillbaka till Göteborg och tog uppdrag som konsult inom fordonsbranschen igen. Så nu håller jag mig mestadels till att baka och utveckla recept i mitt kök när jag får en stund över. Släkt, vänner och kollegor får självklart både provsmaka experimentbak och njuta av gofika.

​

​

KONTAKT​

 

E-mail: virginia@kustenarklar.se

​

​

 

UTMÄRKELSER

​

År 2016 fick jag SCUF-gaffeln och 2017 blev jag utsedd till en av Sveriges bästa glutenfria bakbloggare.i Svenska Celiakiförbundets medlemstidning.​

SCUF-gafffeln 2016

SOCIALA MEDIER

​

  • YouTube - Grey Circle
  • Facebook - Grey Circle
  • Instagram - Grey Circle
  • Pinterest - Grey Circle
  • LinkedIn - Grey Circle

MIN FACEBOOKGRUPP

Celiaki från kust till kust

​

Här träffas privatpersoner, bloggare och företagare som delar tips, recept och erbjudanden. Välkommen du också!

  • Facebook - Grey Circle
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
  • Pinterest
  • LinkedIn
bottom of page