GLUTENFRIA KĂRLEKSMUMS - SAFTIGA MED GOD CHOKLADSMAK
Uppdaterat: 24 okt. 2022
GF, LF, MF, NF
Glutenfria kÀrleksmums som Àr sÄ dÀr gott chokladiga och hÄller sig saftiga i mÄnga dagar! Otroligt enkel att baka och perfekt att bjuda pÄ till fikat. Du kan du vÀlja pÄ tvÄ olika smarriga glasyrer.
Ta mig direkt till:
KĂ€rleksmums, snoddas, mockarutor...
Det hÀr en klassisk mjuk kaka i lÄngpanna med mÄnga namn och som inte mÄnga kan motstÄ.
Den gÄr hem hos bÄde vuxna och barn. Behöver du baka den bÄde utan gluten, mjölk och mandel? Inga problem! Du kan se förslag i receptet nedan. De flesta av mina recept Àr faktiskt fria frÄn gluten, mjölk, nötter och mandel.
Enkelt att baka
Du behöver inte vispa Àgg och socker utan du rör helt enkelt bara ihop den istÀllet. Dessutom behöver du inte frysa in den om du tÀnkt Àta upp den inom de nÀrmaste dagarna.
Jag har sett den hÀr kakan göras pÄ mÄnga olika sÀtt men sjÀlv gillar jag att antingen baka den i lÄngpanna eller i stora muffinsformar som jag sedan dekorerar med rosafÀrgade kokosflingor. LÀngre ner beskriver jag hur du kan fÀrga kokosflingorna rosa.
Jag anvÀnder Lailas blÄ mjölmix
Fri frÄn:
Gluten (mixen innehÄller vetestÀrkelse)
Laktos
Mjölkprotein
TÀnk pÄ att andra mjölmixer kan ge ett annat resultat.
RECEPT
175 °C i ca 15 min i ugn
Det blir ca 15-20 rutor i en lÄngpanna som Àr ca 20x30 cm.
Om du vill fÄ fler rutor kan du dubbla alla ingredienser.
HÀll i sÄ fall upp smeten i en större lÄngpanna.
Ingredienser
LÀs alltid innehÄllsförteckningen pÄ förpackningarna.
150 g mjölkfritt margarin (alternativt vanligt eller laktosfritt smör)
2 dl socker
2 tsk vaniljsocker eller 0,5-1 krm vaniljpulver
1 tsk bakpulver
1 krm salt
1,5 dl Lailas blÄ
3 msk kakao (gÀrna Garants eller kvalitetskakao som ger en rundare och mustigare smak)
3/4 dl pofiber
3 Àgg (normalstora)
Glasyr med choklad
2 dl mjölkfri visp (alternativt vanlig eller laktosfri grÀdde)
150 g mjölkfri choklad (alternativt vanlig eller laktosfri choklad)
Jag brukar blanda ljus choklad med lite mörk choklad för att jag tycker det Àr godast.
- Eller -
Glasyr med florsocker
2-3 msk kakao (gÀrna Garants eller kvalitetskakao som ger en rundare och mustigare smak)
2,5 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker eller 0,5-1 krm vaniljpulver
75 g mjölkfritt margarin (alternativt vanligt eller laktosfritt smör)
1 msk vatten eller kallt kaffe
Garnering
Ca 0,5 dl kokos
Till formen (tvÄ alternativ)
BakplÄtspapper
Smör (eller laktosfritt smör eller mjölkfritt margarin) + pofiber eller glutenfritt ströbröd
Förbered
FÀrga kokosflingorna med karamellfÀrg (om du vill).
HÀll i kokosflingor i ett glas och droppa i lite karamellfÀrg i taget och rör om vÀl med en gaffel. Den fÄr inte bli för blöt för dÄ blir den svÄr att strö över kakan. Jag brukar blanda ut med ofÀrgade kokosflingor nÀr jag Àr klar, sÄ jag fÄr bÄde vita och rosa flingor.
TÀck lÄngpannan med bakplÄtspapper eller smörj och bröa formen.
SÀtt ugnen pÄ 175 °C
Laga till glasyr med choklad
Om du valt att göra glasyr med kakao istÀllet, sÄ finns beskrivning lÀngre ner.
Finhacka chokladen
HÀll vispgrÀdden i en kastrull och vÀrm tills den nÀstan kokar (fÄr inte koka)
Blanda i den hackade chokladen och rör om tills den har smÀlt.
LÄt svalna under tiden du gör kakan.
Blanda till smeten
SmÀlt smöret i en kastrull och lÄt det svalna.
HÀll alla torra ingredienser i en bunke. Sila kakaon och mjölmixen sÄ det inte bildas klumpar och blanda vÀl.
HÀll i Àggen i kastrullen med det avsvalnade smöret och rör om tills det blir vÀl blandat.
HÀll innehÄllet i kastrullen över mjölblandningen i bunken och rör om vÀl. Du kan anvÀnda slickepotten till att pressa bort eventuella mjölklumpar.
HÀll smeten i lÄngpanna (ca 20x30 cm) och jÀmna till med slickepotten.
Baka
GrÀdda kakan i ca 15 min i mitten av ugnen. KÀnn efter med en sticka att den Àr torr inuti. Var dock noga med att inte grÀdda för lÀnge eftersom den kan bli torr annars.
Ta ut lÄngpannan med kakan i.
Om du bakat med bakplÄtspapper: Ta ut kakan tillsammans med bakplÄtspapperet ur lÄngpannan och lÀgg pÄ sval yta.
Om du bakat i smörad och bröad form: LÄt kakan ligga kvar i lÄngpannan men stÀll formen pÄ svalt underlag sÄ kakan inte fortsÀtter att grÀddas.
Laga till glasyr med florsocker
Denna gör du nÀr du tagit ut kakan ur ugnen sÄ att den hinner svalna lite.
SmÀlt mjölkfritt margarin (alternativt vanligt eller laktosfritt smör)
TillsÀtt de övriga ingredienserna och rör om till en slÀt glasyr.
Garnera
Glasyr med choklad: HÀll/bred över glasyren pÄ den varma kakan och strö sen över kokosflingor nÀr glasyren svalnat lite.
Glasyr med florsocker: Bred glasyren över kakan nÀr den svalnat lite och strö kokosflingorna över.
Servering/Förvaring
SkÀr kakan i bitar nÀr den svalnat helt och servera.
Om du vill att glasyren med choklad ska stelna snabbare, kan du förvara kakan i kylen en stund. Kakan blir inte torr sÄ lÀnge du tÀcker över den med nÄgot. Jag brukar t.ex förvara den i min lÄngpanna med ett lock över.
Om du inte har tillgÄng till frys, klarar den sig flera dagar i plastburk med lock pÄ i kylen.
Om du istÀllet vill frysa in dem hÀller du lite extra kokos över kakorna och lÀgger smörpapper mellan varje lager, sÄ att de inte fastnar i varandra.
Missa inte att följa mig pÄ Instagram eller Facebook dÀr jag heter @kustenarklar!
Tagga mig gÀrna ocksÄ om du lÀgger ut en bild pÄ dina bakverk som du bakat efter mitt recept. Det Àr sÄ roligt att se och jag delar gÀrna i mina sociala kanaler.
Vill du baka en kladdkaka med kÀrleksmums nÀsta gÄng? DÄ hittar du ett recept pÄ kÀrlsekmumskladdkaka hÀr.