GLUTENFRIA KÄRLEKSMUMS - SAFTIGA MED GOD CHOKLADSMAK
Uppdaterat: 24 okt. 2022
GF, LF, MF, NF
Glutenfria kärleksmums som är så där gott chokladiga och håller sig saftiga i många dagar! Otroligt enkel att baka och perfekt att bjuda på till fikat. Du kan du välja på två olika smarriga glasyrer.
Ta mig direkt till:
Kärleksmums, snoddas, mockarutor...
Det här en klassisk mjuk kaka i långpanna med många namn och som inte många kan motstå.
Den går hem hos både vuxna och barn. Behöver du baka den både utan gluten, mjölk och mandel? Inga problem! Du kan se förslag i receptet nedan. De flesta av mina recept är faktiskt fria från gluten, mjölk, nötter och mandel.
Enkelt att baka
Du behöver inte vispa ägg och socker utan du rör helt enkelt bara ihop den istället. Dessutom behöver du inte frysa in den om du tänkt äta upp den inom de närmaste dagarna.
Jag har sett den här kakan göras på många olika sätt men själv gillar jag att antingen baka den i långpanna eller i stora muffinsformar som jag sedan dekorerar med rosafärgade kokosflingor. Längre ner beskriver jag hur du kan färga kokosflingorna rosa.
Jag använder Lailas blå mjölmix
Fri från:
Gluten (mixen innehåller vetestärkelse)
Laktos
Mjölkprotein
Tänk på att andra mjölmixer kan ge ett annat resultat.
RECEPT
175 °C i ca 15 min i ugn
Det blir ca 15-20 rutor i en långpanna som är ca 20x30 cm.
Om du vill få fler rutor kan du dubbla alla ingredienser.
Häll i så fall upp smeten i en större långpanna.
Ingredienser
Läs alltid innehållsförteckningen på förpackningarna.
150 g mjölkfritt margarin (alternativt vanligt eller laktosfritt smör)
2 dl socker
2 tsk vaniljsocker eller 0,5-1 krm vaniljpulver
1 tsk bakpulver
1 krm salt
1,5 dl Lailas blå
3 msk kakao (gärna Garants eller kvalitetskakao som ger en rundare och mustigare smak)
3/4 dl pofiber
3 ägg (normalstora)
Glasyr med choklad
2 dl mjölkfri visp (alternativt vanlig eller laktosfri grädde)
150 g mjölkfri choklad (alternativt vanlig eller laktosfri choklad)
Jag brukar blanda ljus choklad med lite mörk choklad för att jag tycker det är godast.
- Eller -
Glasyr med florsocker
2-3 msk kakao (gärna Garants eller kvalitetskakao som ger en rundare och mustigare smak)
2,5 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker eller 0,5-1 krm vaniljpulver
75 g mjölkfritt margarin (alternativt vanligt eller laktosfritt smör)
1 msk vatten eller kallt kaffe
Garnering
Ca 0,5 dl kokos
Till formen (två alternativ)
Bakplåtspapper
Smör (eller laktosfritt smör eller mjölkfritt margarin) + pofiber eller glutenfritt ströbröd
Förbered
Färga kokosflingorna med karamellfärg (om du vill).
Häll i kokosflingor i ett glas och droppa i lite karamellfärg i taget och rör om väl med en gaffel. Den får inte bli för blöt för då blir den svår att strö över kakan. Jag brukar blanda ut med ofärgade kokosflingor när jag är klar, så jag får både vita och rosa flingor.
Täck långpannan med bakplåtspapper eller smörj och bröa formen.
Sätt ugnen på 175 °C
Laga till glasyr med choklad
Om du valt att göra glasyr med kakao istället, så finns beskrivning längre ner.
Finhacka chokladen
Häll vispgrädden i en kastrull och värm tills den nästan kokar (får inte koka)
Blanda i den hackade chokladen och rör om tills den har smält.
Låt svalna under tiden du gör kakan.
Blanda till smeten
Smält smöret i en kastrull och låt det svalna.
Häll alla torra ingredienser i en bunke. Sila kakaon och mjölmixen så det inte bildas klumpar och blanda väl.
Häll i äggen i kastrullen med det avsvalnade smöret och rör om tills det blir väl blandat.
Häll innehållet i kastrullen över mjölblandningen i bunken och rör om väl. Du kan använda slickepotten till att pressa bort eventuella mjölklumpar.
Häll smeten i långpanna (ca 20x30 cm) och jämna till med slickepotten.
Baka
Grädda kakan i ca 15 min i mitten av ugnen. Känn efter med en sticka att den är torr inuti. Var dock noga med att inte grädda för länge eftersom den kan bli torr annars.
Ta ut långpannan med kakan i.
Om du bakat med bakplåtspapper: Ta ut kakan tillsammans med bakplåtspapperet ur långpannan och lägg på sval yta.
Om du bakat i smörad och bröad form: Låt kakan ligga kvar i långpannan men ställ formen på svalt underlag så kakan inte fortsätter att gräddas.
Laga till glasyr med florsocker
Denna gör du när du tagit ut kakan ur ugnen så att den hinner svalna lite.
Smält mjölkfritt margarin (alternativt vanligt eller laktosfritt smör)
Tillsätt de övriga ingredienserna och rör om till en slät glasyr.
Garnera
Glasyr med choklad: Häll/bred över glasyren på den varma kakan och strö sen över kokosflingor när glasyren svalnat lite.
Glasyr med florsocker: Bred glasyren över kakan när den svalnat lite och strö kokosflingorna över.
Servering/Förvaring
Skär kakan i bitar när den svalnat helt och servera.
Om du vill att glasyren med choklad ska stelna snabbare, kan du förvara kakan i kylen en stund. Kakan blir inte torr så länge du täcker över den med något. Jag brukar t.ex förvara den i min långpanna med ett lock över.
Om du inte har tillgång till frys, klarar den sig flera dagar i plastburk med lock på i kylen.
Om du istället vill frysa in dem häller du lite extra kokos över kakorna och lägger smörpapper mellan varje lager, så att de inte fastnar i varandra.
Missa inte att följa mig på Instagram eller Facebook där jag heter @kustenarklar!
Tagga mig gärna också om du lägger ut en bild på dina bakverk som du bakat efter mitt recept. Det är så roligt att se och jag delar gärna i mina sociala kanaler.
Vill du baka en kladdkaka med kärleksmums nästa gång? Då hittar du ett recept på kärlsekmumskladdkaka här.
Comments