top of page

GLUTENFRITT  BLOGGINLÄGG

GLUTENFRIA KÄRLEKSMUMS - SAFTIGA MED GOD CHOKLADSMAK

Uppdaterat: 24 okt. 2022

GF, LF, MF, NF


Glutenfria kärleksmums som är så där gott chokladiga och håller sig saftiga i många dagar! Otroligt enkel att baka och perfekt att bjuda på till fikat. Du kan du välja på två olika smarriga glasyrer.


Glutenfria kärleksmums

Ta mig direkt till:Kärleksmums, snoddas, mockarutor...


Det här en klassisk mjuk kaka i långpanna med många namn och som inte många kan motstå.

Den går hem hos både vuxna och barn. Behöver du baka den både utan gluten, mjölk och mandel? Inga problem! Du kan se förslag i receptet nedan. De flesta av mina recept är faktiskt fria från gluten, mjölk, nötter och mandel.Enkelt att baka


Du behöver inte vispa ägg och socker utan du rör helt enkelt bara ihop den istället. Dessutom behöver du inte frysa in den om du tänkt äta upp den inom de närmaste dagarna.


Jag har sett den här kakan göras på många olika sätt men själv gillar jag att antingen baka den i långpanna eller i stora muffinsformar som jag sedan dekorerar med rosafärgade kokosflingor. Längre ner beskriver jag hur du kan färga kokosflingorna rosa.Jag använder Lailas blå mjölmix

Fri från:

 • Gluten (mixen innehåller vetestärkelse)

 • Laktos

 • Mjölkprotein

Tänk på att andra mjölmixer kan ge ett annat resultat.RECEPT


175 °C i ca 15 min i ugn

Det blir ca 15-20 rutor i en långpanna som är ca 20x30 cm.

Om du vill få fler rutor kan du dubbla alla ingredienser.

Häll i så fall upp smeten i en större långpanna.

Ingredienser

Läs alltid innehållsförteckningen på förpackningarna.

150 g mjölkfritt margarin (alternativt vanligt eller laktosfritt smör)

2 dl socker

2 tsk vaniljsocker eller 0,5-1 krm vaniljpulver

1 tsk bakpulver

1 krm salt

1,5 dl Lailas blå

3 msk kakao (gärna Garants eller kvalitetskakao som ger en rundare och mustigare smak)

3/4 dl pofiber

3 ägg (normalstora)


Glasyr med choklad

2 dl mjölkfri visp (alternativt vanlig eller laktosfri grädde)

150 g mjölkfri choklad (alternativt vanlig eller laktosfri choklad)

Jag brukar blanda ljus choklad med lite mörk choklad för att jag tycker det är godast.


- Eller -


Glasyr med florsocker

2-3 msk kakao (gärna Garants eller kvalitetskakao som ger en rundare och mustigare smak)

2,5 dl florsocker

2 tsk vaniljsocker eller 0,5-1 krm vaniljpulver

75 g mjölkfritt margarin (alternativt vanligt eller laktosfritt smör)

1 msk vatten eller kallt kaffe


Garnering

Ca 0,5 dl kokos

Till formen (två alternativ)

Bakplåtspapper

Smör (eller laktosfritt smör eller mjölkfritt margarin) + pofiber eller glutenfritt ströbröd


Förbered


Färga kokosflingorna med karamellfärg (om du vill).

Häll i kokosflingor i ett glas och droppa i lite karamellfärg i taget och rör om väl med en gaffel. Den får inte bli för blöt för då blir den svår att strö över kakan. Jag brukar blanda ut med ofärgade kokosflingor när jag är klar, så jag får både vita och rosa flingor.


Täck långpannan med bakplåtspapper eller smörj och bröa formen.


Sätt ugnen på 175 °CLaga till glasyr med choklad


Om du valt att göra glasyr med kakao istället, så finns beskrivning längre ner.

 1. Finhacka chokladen

 2. Häll vispgrädden i en kastrull och värm tills den nästan kokar (får inte koka)

 3. Blanda i den hackade chokladen och rör om tills den har smält.

 4. Låt svalna under tiden du gör kakan.

Blanda till smeten

 1. Smält smöret i en kastrull och låt det svalna.

 2. Häll alla torra ingredienser i en bunke. Sila kakaon och mjölmixen så det inte bildas klumpar och blanda väl.

 3. Häll i äggen i kastrullen med det avsvalnade smöret och rör om tills det blir väl blandat.

 4. Häll innehållet i kastrullen över mjölblandningen i bunken och rör om väl. Du kan använda slickepotten till att pressa bort eventuella mjölklumpar.

 5. Häll smeten i långpanna (ca 20x30 cm) och jämna till med slickepotten.

Baka

 1. Grädda kakan i ca 15 min i mitten av ugnen. Känn efter med en sticka att den är torr inuti. Var dock noga med att inte grädda för länge eftersom den kan bli torr annars.

 2. Ta ut långpannan med kakan i.

 3. Om du bakat med bakplåtspapper: Ta ut kakan tillsammans med bakplåtspapperet ur långpannan och lägg på sval yta.

 4. Om du bakat i smörad och bröad form: Låt kakan ligga kvar i långpannan men ställ formen på svalt underlag så kakan inte fortsätter att gräddas.


Laga till glasyr med florsocker


Denna gör du när du tagit ut kakan ur ugnen så att den hinner svalna lite.

 1. Smält mjölkfritt margarin (alternativt vanligt eller laktosfritt smör)

 2. Tillsätt de övriga ingredienserna och rör om till en slät glasyr.


Garnera

 • Glasyr med choklad: Häll/bred över glasyren på den varma kakan och strö sen över kokosflingor när glasyren svalnat lite.

 • Glasyr med florsocker: Bred glasyren över kakan när den svalnat lite och strö kokosflingorna över.


Servering/Förvaring

Skär kakan i bitar när den svalnat helt och servera.


Om du vill att glasyren med choklad ska stelna snabbare, kan du förvara kakan i kylen en stund. Kakan blir inte torr så länge du täcker över den med något. Jag brukar t.ex förvara den i min långpanna med ett lock över.


Om du inte har tillgång till frys, klarar den sig flera dagar i plastburk med lock på i kylen.


Om du istället vill frysa in dem häller du lite extra kokos över kakorna och lägger smörpapper mellan varje lager, så att de inte fastnar i varandra.Missa inte att följa mig på Instagram eller Facebook där jag heter @kustenarklar!

Tagga mig gärna också om du lägger ut en bild på dina bakverk som du bakat efter mitt recept. Det är så roligt att se och jag delar gärna i mina sociala kanaler.


Vill du baka en kladdkaka med kärleksmums nästa gång? Då hittar du ett recept på kärlsekmumskladdkaka här.

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


Välkommen till min glutenfria blogg!

 

Här hittar du mina:

Virginia Küst

 

OM MIG

 

Jag har sedan barnsben älskat att baka och fått lov att utveckla mig och experimentera mig fram till nya recept på egen hand. På den tiden var det med gluten och jag ville så gärna gå en konditorutbildning. Den tanken fick jag tyvärr slå ifrån mig eftersom jag hade eksem och de sade att chansen var stor att jag skulle bli sämre. Så jag fortsatte mina experiment och tränade på mina färdigheter på hemmaplan istället.

 

Det var först när jag blev äldre som en helt ny värld öppnade sig. Min systerdotter fick nämligen celiaki och senare upptäckte jag att även jag behövde gå över till glutenfritt. Det var ingen lätt match men det var då jag upptäckte att mitt driv och nyfikenhet verkligen kom till någon nytta.

Det var helt hopplöst att hitta recept så att mina systerbarn kunde få baka tillsammans med mig. Så jag experimenterade mycket och lyckades till slut ta fram ett flertal recept som de ville baka.

Mina nyckelord som jag fortfarande håller fast vid är att man ska känna igen sig när man när man helt plötsligt behöver baka glutenfritt istället för med gluten, att man ska få behålla smaken och konsistensen och att bakverken ska kunna ligga framme på kakfatet lika länge som bakverk med gluten, utan att de blir torra.

Jag undviker helst att tillsätta fiberhusk, xantan eller guarnkärnmjöl eftersom jag har svårt för konsistenser som påminner mig om tvättsvamp eller ger bismak. Då använder jag hellre andra ingredienser som hjälper mig att få rätt konsistens, saftighet och smak på bakverken. Det kan t.e.x vara kokt potatis och äppelcidervinäger. Oftast använder jag mig av färdiga mjölmixer för att det är behändigt och det kan vara både med och utan vetestärkelse.


Eftersom vi har intoleranser och allergier i släkten, utöver celiaki, så brukar jag även ta fram recept utan laktos, mjölkprotein, nötter och mandel. Du kan ersätta de mjölkfria recepten med vanlig mjölk.

Tidigare var jag en glutendetektiv på ständig spaning. Jag brann för frågan så mycket att jag senare tog mig an utmaningen som Arbetande ordförande på Celiakiföreningen i Stockholms län och Projektledare för Sveriges största glutenfria matmässa "Mat för livet" 2018-2019. Under 2019  sökte jag mig även till Hela Sverige bakar, där jag kom vidare till finalen inför uttagningen.

2020 flyttade jag tillbaka till Göteborg och tog uppdrag som konsult inom fordonsbranschen igen. Så nu håller jag mig mestadels till att baka och utveckla recept i mitt kök när jag får en stund över. Släkt, vänner och kollegor får självklart både provsmaka experimentbak och njuta av gofika.

KONTAKT

 

E-mail: virginia@kustenarklar.se

 

UTMÄRKELSER

År 2016 fick jag SCUF-gaffeln och 2017 blev jag utsedd till en av Sveriges bästa glutenfria bakbloggare.i Svenska Celiakiförbundets medlemstidning.​

SCUF-gafffeln 2016

SOCIALA MEDIER

 • YouTube - Grey Circle
 • Facebook - Grey Circle
 • Instagram - Grey Circle
 • Pinterest - Grey Circle
 • LinkedIn - Grey Circle

MIN FACEBOOKGRUPP

Celiaki från kust till kust

Här träffas privatpersoner, bloggare och företagare som delar tips, recept och erbjudanden. Välkommen du också!

 • Facebook - Grey Circle
 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube
 • Pinterest
 • LinkedIn
bottom of page