Sök
 • Virginia Küst

LJUVLIGT CHOKLADIGA OCH SAFTIGA GLUTENFRIA KÄRLEKSMUMS

Uppdaterad: apr 19

GF, LF, MF, NF

Chokladiga och glutenfria kärleksmums som håller sig saftiga i många dagar! Otroligt enkel att baka och perfekt att bjuda på till fika.


Glutenfria kärleksmums

Ta mig direkt till:

Mjölmix

Ingredienser

Recept

Förvaring/serveringKärleksmums, snoddas, mockarutor...


Det här en klassisk mjuk kaka i långpanna med många namn och som inte många kan motstå.

Den går hem hos både vuxna och barn och glaserar du den med en glasyr gjord på riktig choklad ovanpå det, så blir den ännu godare. Behöver du baka den både utan gluten, mjölk och mandel? Inga problem! Du kan se förslag i receptet nedan. De flesta av mina recept är faktiskt fria från gluten, mjölk, nötter och mandel.Baka enkelt fika


Du behöver inte vispa ägg och socker utan du rör helt enkelt bara ihop den istället. Dessutom behöver du inte frysa in den om du tänkt äta upp den inom de närmaste dagarna.


Jag har sett den här kakan göras på många olika sätt men själv gillar jag att antingen baka den i långpanna eller i stora muffinsformar som jag sedan dekorerar med rosafärgade kokosflingor. Längre ner beskriver jag hur du kan färga kokosflingorna rosa.Så kom min kladdkaka med kärleksmumsglasyr till


Det här hände för många år sen och just då såg jag inte vad som skulle komma. Jag råkade grädda mina kärleksmums alldeles för kort tid och försökte sen täcka dem med glasyr så gott det gick. Eftersom den var så kletig och jag inte ens hade en tanke på att det blivit en "kladdkaka" så försökte jag dela upp varje ruta och lägga i muffinsformar istället. Jag hann inte baka en ny laddning för jag skulle iväg till några vänner för att besöka dem. Detta var nog i början av 2000.


Först satt dem helt tysta medans dem började äta kakan, så jag visste inte riktigt hur jag skulle ta det. Sen hörde jag hur dem njöt och rätt som det är sa dem "Så goood!! Den här smakar ju som en annan slags kaka", men de kunde först inte komma på vilken. Sen helt plötsligt tittade de upp på mig med stora ögon och sa "Det smakar ju som mockarutor med glasyr"....men oj så gott det hääär var! Ja, så kom min glutenfria kladdkaka med kärleksmumsglasyr till.Jag använder Lailas blå mjölmix

Fri från:

 • Gluten (mixen innehåller vetestärkelse)

 • Laktos

 • Mjölkprotein

Tänk på att andra mjölmixer kan ge ett annat resultat.RECEPT


175 °C i ca 15 min i ugn

Det blir ca 24 rutor i en långpanna som är ca 20x30 cm.

Om du vill få fler rutor kan du dubbla alla ingredienser.

Häll i så fall upp smeten i en större långpanna.

Ingredienser

Läs alltid innehållsförteckningen på förpackningarna.

150 g mjölkfritt margarin (alternativt vanligt eller laktosfritt smör)

2 dl socker

2 tsk vaniljsocker

1 tsk bakpulver

1 krm salt

1,5 dl Lailas blå

3 msk kakao (gärna kvalitetskakao som ger en mustigare smak)

3/4 dl pofiber

3 ägg (normalstora)

Glasyr

2 dl mjölkfri visp (alternativt vanlig eller laktosfri grädde)

80 g mjölkfri choklad (alternativt vanlig eller laktosfri choklad)


Jag brukar blanda i lite mörk choklad tillsammans med den mörka (70 gram ljus och 10 gram mörk choklad från Veggie Peggy).

Garnering

Ca 0,5 dl kokos

Till formen (två alternativ)

Bakplåtspapper

Smör (eller laktosfritt smör eller mjölkfritt margarin) + pofiber eller glutenfritt ströbröd


Förbered


Färga eventuellt kokosflingorna med karamellfärg. Häll i så fall kokos i ett glas och droppa i lite karamellfärg i taget och rör om väl med en gaffel. Den får inte bli för blöt för då blir den svår att strö över kakan. Jag brukar blanda ut med ofärgade kokosflingor när jag är klar, så jag får både vita och rosa.


Täck långpannan med bakplåtspapper eller smörj och bröa formen.


Sätt ugnen på 175 °C


Laga till glasyr

 1. Finhacka chokladen

 2. Häll vispgrädden i en kastrull och värm tills den nästan kokar (får inte koka)

 3. Blanda i den hackade chokladen och rör om tills den har smält.

 4. Låt svalna under tiden du gör kakan.

Blanda till smeten

 1. Smält smöret i en kastrull och låt det svalna.

 2. Häll alla torra ingredienser i en bunke. Sila kakaon och mjölmixen så det inte bildas klumpar och blanda väl.

 3. Häll i äggen i kastrullen med det avsvalnade smöret och rör om tills det blir väl blandat.

 4. Häll innehållet i kastrullen över mjölblandningen i bunken och rör om väl. Du kan använda slickepotten till att pressa bort eventuella mjölklumpar.

 5. Häll smeten i långpanna (ca 20x30 cm) och jämna till med slickepotten.

Baka

 1. Grädda i mitten av ugnen. Känn efter med en sticka att den är torr inuti. Var dock noga med att inte grädda för länge eftersom den kan bli torr annars.

 2. Ta ut långpannan med kakan i.

 3. Om du bakat med bakplåtspapper: Ta ut kakan tillsammans med bakplåtspapperet ur långpannan och lägg på sval yta.

 4. Om du bakat i smörad och bröad form: Låt kakan ligga kvar i långpannan men ställ formen på svalt underlag så kakan inte fortsätter att gräddas.

 5. Låt kakan svalna lite innan du brer på glasyren.


Garnera

Häll/bred över glasyren på den varma kakan och strö över kokos.


Servering/Förvaring

Skär kakan i bitar när den svalnat helt och servera. Om du vill att glasyren ska stelna snabbare, kan du förvara kakan i kylen en stund. Kakan blir inte torr så länge du täcker över den med något. Jag brukar t.ex förvara den i min långpanna med ett lock över.


Om du inte har tillgång till frys, klarar den sig flera dagar i plastburk med lock på i kylen.

Om du istället vill frysa in dem häller du extra kokos över kakorna och lägger smörpapper mellan varje lager, så att de inte fastnar i varandra.
Missa inte att följa mig på Instagram eller Facebook där jag heter @kustenarklar!

Tagga mig gärna också om du lägger ut en bild på dina bakverk som du bakat efter mitt recept. Det är så roligt att se!0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Välkommen till min glutenfria blogg!

Mitt namn är Virginia Küst och jag bor i Göteborg.

 

Här delar jag med mig av mina glutenfria recept, resor, life hacks, kartor med gluten-fritt utbud, bra länkar, husmorstips till dig som råkat få i dig gluten och mycket annat som kan underlätta för dig som har celiaki.

Virginia Küst

Jag har sedan barnsben älskat att baka och experimentera fram nya recept, men det var först när min systerdotter fick celiaki som mitt driv och nyfikenhet verkligen kom till nytta. Senare upptäckte jag att även jag behövde utesluta gluten.

Det var en helt ny värld som öppnade sig och övergick till ett brinnande intresse att hjälpa andra i samma situation.

Jag är en glutendetektiv på ständig spaning, så skicka mig gärna ett meddelande om det är något mer du vill att jag tar upp här på sidan.

KONTAKT

E-mail: virginia@kustenarklar.se

 

 

 

 

År 2016 fick jag SCUF-gaffeln och 2017 blev jag utsedd till en av Sveriges bästa glutenfria bakbloggare.

 

 

 

SCUF-gafffeln 2016

SOCIALA MEDIER

 • YouTube - Grey Circle
 • Facebook - Grey Circle
 • Instagram - Grey Circle
 • Blogger - Grey Circle
 • Pinterest - Grey Circle
 • LinkedIn - Grey Circle

MIN FACEBOOKGRUPP

Celiaki från kust till kust

 • Facebook - Grey Circle
 • YouTube - Grey Circle
 • Facebook - Grey Circle
 • Instagram - Grey Circle
 • Blogger - Grey Circle
 • Pinterest - Grey Circle
 • LinkedIn - Grey Circle