top of page

GLUTENFRITT  BLOGGINLÄGG

HUR DU GÖR HÄRLIGT FRASIGA GLUTENFRIA FINSKA STRUVOR

Uppdaterat: 29 apr. 2021

GL, NGF, LF, MF, NF


På finska heter dessa struvor (tippaleipä) och bakas av tradition till valborg eller 1 maj.


Det är inte sådana som vi brukar göra till jul för dessa spritsar man genom en spritspåse. Testa du också! De är jättegoda och enkla att göra. I det här receptet behöver du varken konserv eller stansring! Jag har gjort två olika recept. Ett med Sempers mix och ett med Sempers finmix.


Jag hoppas att du får en fin Valborg och att du får njuta av ljuvligt goda glutenfria finska struvor!Ta mig direkt till:


Recept

Viktigt!

Ingredienser för struvor med Semper mix

Ingredienser för struvor med Semper finmix

Servering/förvaringHittade ett recept från förr där det stod "riktigt goda!!"


Häromdagen läste jag mina gamla anteckningar av provbak som jag gjorde för många år sen när jag tålde mjölk. Ett av de var på finska struvor och jag hade skrivit "riktigt goda!!". Så jag ville självklart testa att baka de mjölkfria eftersom jag inte tål mjölk längre.


Jag valde att prova med Sempers finmix och de blev riktigt frasiga och goda och lite mjuka inuti. Jag hade ingen tom konservburk eller stansring hemma för att kunna fritera dem som man brukar göra. Därför hällde jag inte i så mycket matolja i kastrullen så smeten inte skulle ringla ner så djupt och bilda annat än runda struvor. Det blev faktiskt bra eftersom det inte gick åt så mycket olja då.Två olika recept på finska struvor


Eftersom Sempers finmix ter sig lite annorlunda och inte smakar lika mycket som Sempers mix med mjölkpulver i fick jag göra om receptet lite. Så här kommer nu två olika recept på glutenfria finska struvor. Jag har inte tillsatt något bakpulver eftersom det redan finns i mixerna.RECEPT


Viktigt!

 • Ha ett lock nära till hands som du snabbt kan lägga över kastrullen om det börjar brinna.

 • Om du har köksfläkten igång ska du slå av den direkt om det börjar brinna, så elden inte sprider sig vidare upp i köksfläkten.

 • Oljan är riktigt het, så var försiktig så du inte får brännskador!


STRUVOR MED SEMPER MIX


Ingredienser

Läs alltid innehållsförteckningen på förpackningarna.


2 ägg

2 dl mjölk

1/4 dl socker

1 tsk vaniljsocker

4 dl Sempers mix

1 krm salt

Kokosfett eller en neutral olja som rapsolja eller frityrolja.


Dekoration

Pudra med florsocker smaksatt med vaniljsocker eller doppa dem i strösocker.STRUVOR MED SEMPER FINMIX


Ingredienser

Läs alltid innehållsförteckningen på förpackningarna.


2 ägg

3 dl mjölk eller växtbaserad dryck

1/4 dl socker

2 tsk vaniljsocker

4 dl Sempers finmix

2 krm salt

Kokosfett eller en neutral olja som rapsolja eller frityrolja.


Dekoration

Pudra med florsocker smaksatt med vaniljsocker eller doppa dem i strösocker.Blanda smeten

 1. Blanda ägg, mjölk, socker, mjöl och salt. Rör till en slät smet.

 2. Häll blandningen i en påse och klipp ett hål i hörnet av påsen.


Fritera

 1. Häll upp olja eller kokosfett i en kastrull så det blir ca 2 cm djupt och värm till 180°C.

 2. Spritsa först ner smet till en kaka i oljan och provsmaka när den svalnat. Då vet du om du vill ha dina struvor ljusbruna eller mörkbruna. Tryck ut smeten kors och tvärs eller i en cirkel inifrån och ut.

 3. Fritera bara 1-2 struvor åt gången så att värmen i oljan inte sjunker för mycket. Jag har bara spritsat tunna struvor men du kan självklart spritsa fler ringlor så de blir tjockare.

 4. Fritera tills de blir gyllenbruna eller mörkbruna.

 5. Ta upp dem ur oljan och låt ligga på hushållspapper.

 6. Strö över florsocker innan servering. Om du väljer att doppa dem i strösocker istället, så gör du det kort efter att du lagt upp dem på hushållspapper. Annars fastnar inte sockret.


Servering/Förvaring


Ät så snart som möjligt! Servera pudrade med florsocker eller doppade i strösocker.Missa inte att följa mig på Instagram eller Facebook där jag heter @kustenarklar!

Tagga mig gärna också om du lägger ut en bild på dina bakverk som du bakat efter mitt recept. Det är så roligt att se!

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Välkommen till min glutenfria blogg!

 

Här hittar du mina:

Virginia Küst

 

OM MIG

 

Jag har sedan barnsben älskat att baka och fått lov att utveckla mig och experimentera mig fram till nya recept på egen hand. På den tiden var det med gluten och jag ville så gärna gå en konditorutbildning. Den tanken fick jag tyvärr slå ifrån mig eftersom jag hade eksem och de sade att chansen var stor att jag skulle bli sämre. Så jag fortsatte mina experiment och tränade på mina färdigheter på hemmaplan istället.

 

Det var först när jag blev äldre som en helt ny värld öppnade sig. Min systerdotter fick nämligen celiaki och senare upptäckte jag att även jag behövde gå över till glutenfritt. Det var ingen lätt match men det var då jag upptäckte att mitt driv och nyfikenhet verkligen kom till någon nytta.

Det var helt hopplöst att hitta recept så att mina systerbarn kunde få baka tillsammans med mig. Så jag experimenterade mycket och lyckades till slut ta fram ett flertal recept som de ville baka.

Mina nyckelord som jag fortfarande håller fast vid är att man ska känna igen sig när man när man helt plötsligt behöver baka glutenfritt istället för med gluten, att man ska få behålla smaken och konsistensen och att bakverken ska kunna ligga framme på kakfatet lika länge som bakverk med gluten, utan att de blir torra.

Jag undviker helst att tillsätta fiberhusk, xantan eller guarnkärnmjöl eftersom jag har svårt för konsistenser som påminner mig om tvättsvamp eller ger bismak. Då använder jag hellre andra ingredienser som hjälper mig att få rätt konsistens, saftighet och smak på bakverken. Det kan t.e.x vara kokt potatis och äppelcidervinäger. Oftast använder jag mig av färdiga mjölmixer för att det är behändigt och det kan vara både med och utan vetestärkelse.


Eftersom vi har intoleranser och allergier i släkten, utöver celiaki, så brukar jag även ta fram recept utan laktos, mjölkprotein, nötter och mandel. Du kan ersätta de mjölkfria recepten med vanlig mjölk.

Tidigare var jag en glutendetektiv på ständig spaning. Jag brann för frågan så mycket att jag senare tog mig an utmaningen som Arbetande ordförande på Celiakiföreningen i Stockholms län och Projektledare för Sveriges största glutenfria matmässa "Mat för livet" 2018-2019. Under 2019  sökte jag mig även till Hela Sverige bakar, där jag kom vidare till finalen inför uttagningen.

2020 flyttade jag tillbaka till Göteborg och tog uppdrag som konsult inom fordonsbranschen igen. Så nu håller jag mig mestadels till att baka och utveckla recept i mitt kök när jag får en stund över. Släkt, vänner och kollegor får självklart både provsmaka experimentbak och njuta av gofika.

KONTAKT

 

E-mail: virginia@kustenarklar.se

 

UTMÄRKELSER

År 2016 fick jag SCUF-gaffeln och 2017 blev jag utsedd till en av Sveriges bästa glutenfria bakbloggare.i Svenska Celiakiförbundets medlemstidning.​

SCUF-gafffeln 2016

SOCIALA MEDIER

 • YouTube - Grey Circle
 • Facebook - Grey Circle
 • Instagram - Grey Circle
 • Pinterest - Grey Circle
 • LinkedIn - Grey Circle

MIN FACEBOOKGRUPP

Celiaki från kust till kust

Här träffas privatpersoner, bloggare och företagare som delar tips, recept och erbjudanden. Välkommen du också!

 • Facebook - Grey Circle
 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube
 • Pinterest
 • LinkedIn
bottom of page