top of page

GLUTENFRITT  BLOGGINLÄGG

FRASIGT GODA GLUTENFRIA FUNNEL CAKES

Uppdaterat: 30 apr. 2021

GF, NGF, LF/MF, NF


De här blir frasiga och fluffiga på samma gång! De liknar både våfflor och churros inuti men får en härligt frasig yta och kanterna blir faktiskt ännu frasigare. Så otroligt goda!Ta mig direkt till:
Säljs ofta på tivoli i USA


Översatt till svenska rakt av blir det tratt-kaka och det säljs på tivoli i USA. Det är som en jättestor churro fast med frasig yta och ännu frasigare ytterkanter. Funnel cake smakar som donuts och våffla på samma gång. Kan det bli en härligare kombination?


Häll smeten i en tratt och ringla runt i oljan tills du fått en rund kaka. Sen dekorerar du den med florsocker och toppar eventuellt med annat gott....och äter medans den är ljummen! Riktigt gott!Finska glutenfria struvor på Valborg


Förra gången tog jag fram ett recept på glutenfria finska struvor som spritsas genom en strut. De blir också goda men görs som mindre kakor. I Finland brukar man göra dem till Valborg eller 1 maj.MJÖLMIX


Jag använder Semper finmix


Fri från:

 • Vetestärkelse (kan innehålla spår av)

 • Mjölk (kan innehålla spår av)

​Tänk på att andra mjölmixer kan ge ett annat resultat


RECEPT


Viktigt!

 • Ha ett lock nära till hands som du snabbt kan lägga över kastrullen om det börjar brinna.

 • Om du har köksfläkten igång ska du slå av den direkt om det börjar brinna, så elden inte sprider sig vidare upp i köksfläkten.

 • Oljan är riktigt het, så var försiktig så du inte får brännskador!

 • Ta reda på vad som gäller hos dig men släng inte oljan i vasken.


Friteras i 180°C varm olja

Blir ca 3 stora

Ingredienser

Läs alltid innehållsförteckningen på förpackningarna.

1 ägg

2 dl växtbaserad mjölk (kan behövas 1/4 dl mer)

1 msk socker

0,5 tsk vaniljsocker

2 dl Sempers mix

2,5 krm salt

3 krm kanel

0,5 tsk bakpulver

Kokosfett eller en neutral olja som rapsolja eller frityrolja.Dekoration


Pudra med florsocker och eventuellt någon topping du tycker om.

Förbered:

 1. Häll upp olja eller kokosfett i en kastrull så det blir ca 2-3 cm djupt och värm till 180°C.


Blanda smeten

 1. Blanda ihop alla torra ingredienser, mjölk och ägg. Rör till en slät smet. Avvakta med bakpulvret!

 2. Låt stå en stund medans du värmer oljan.

 3. Kolla nu hur tjock smeten blivit. Den ska vara som en tjock pannkakssmet och kunna rinna igenom tratten, men den ska inte rinna igenom för smidigt. Om den blivit alldeles för tjock kan du tillsätta några fler matskedar vätska.

 4. Blanda i bakpulvret precis innan du ska fritera.

Fritera

 1. Håll för ett finger på tratten pip så att smeten inte rinner ut.

 2. Häll upp smeten i en tratt.

 3. Häll ut smeten kors och tvärs i oljan. Jag brukar börja med cirklar och sen korsa.

 4. Fritera bara en funnel cake åt gången så att värmen i oljan inte sjunker för mycket.

 5. Vänd på din funnel cake när den är gyllenbrun och låt den fritera färdigt på andra sidan också.

 6. Ta upp din funnel cake ur oljan och låt oljan rinna av på hushållspapper.


Servering/Förvaring


Ät dem så snart som möjligt! Pudra över florsocker och toppa eventuellt med något mer som du tycker om.Jag passar på att önska dig en riktigt fin Valborg och hoppas att du får njuta av några smarriga funny cakes i helgen!Missa inte att följa mig på Instagram eller Facebook där jag heter @kustenarklar!

Tagga mig gärna också om du lägger ut en bild på dina bakverk som du bakat efter mitt recept. Det är så roligt att se!

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


Välkommen till min glutenfria blogg!

 

Här hittar du mina:

Virginia Küst

 

OM MIG

 

Jag har sedan barnsben älskat att baka och fått lov att utveckla mig och experimentera mig fram till nya recept på egen hand. På den tiden var det med gluten och jag ville så gärna gå en konditorutbildning. Den tanken fick jag tyvärr slå ifrån mig eftersom jag hade eksem och de sade att chansen var stor att jag skulle bli sämre. Så jag fortsatte mina experiment och tränade på mina färdigheter på hemmaplan istället.

 

Det var först när jag blev äldre som en helt ny värld öppnade sig. Min systerdotter fick nämligen celiaki och senare upptäckte jag att även jag behövde gå över till glutenfritt. Det var ingen lätt match men det var då jag upptäckte att mitt driv och nyfikenhet verkligen kom till någon nytta.

Det var helt hopplöst att hitta recept så att mina systerbarn kunde få baka tillsammans med mig. Så jag experimenterade mycket och lyckades till slut ta fram ett flertal recept som de ville baka.

Mina nyckelord som jag fortfarande håller fast vid är att man ska känna igen sig när man när man helt plötsligt behöver baka glutenfritt istället för med gluten, att man ska få behålla smaken och konsistensen och att bakverken ska kunna ligga framme på kakfatet lika länge som bakverk med gluten, utan att de blir torra.

Jag undviker helst att tillsätta fiberhusk, xantan eller guarnkärnmjöl eftersom jag har svårt för konsistenser som påminner mig om tvättsvamp eller ger bismak. Då använder jag hellre andra ingredienser som hjälper mig att få rätt konsistens, saftighet och smak på bakverken. Det kan t.e.x vara kokt potatis och äppelcidervinäger. Oftast använder jag mig av färdiga mjölmixer för att det är behändigt och det kan vara både med och utan vetestärkelse.


Eftersom vi har intoleranser och allergier i släkten, utöver celiaki, så brukar jag även ta fram recept utan laktos, mjölkprotein, nötter och mandel. Du kan ersätta de mjölkfria recepten med vanlig mjölk.

Tidigare var jag en glutendetektiv på ständig spaning. Jag brann för frågan så mycket att jag senare tog mig an utmaningen som Arbetande ordförande på Celiakiföreningen i Stockholms län och Projektledare för Sveriges största glutenfria matmässa "Mat för livet" 2018-2019. Under 2019  sökte jag mig även till Hela Sverige bakar, där jag kom vidare till finalen inför uttagningen.

2020 flyttade jag tillbaka till Göteborg och tog uppdrag som konsult inom fordonsbranschen igen. Så nu håller jag mig mestadels till att baka och utveckla recept i mitt kök när jag får en stund över. Släkt, vänner och kollegor får självklart både provsmaka experimentbak och njuta av gofika.

KONTAKT

 

E-mail: virginia@kustenarklar.se

 

UTMÄRKELSER

År 2016 fick jag SCUF-gaffeln och 2017 blev jag utsedd till en av Sveriges bästa glutenfria bakbloggare.i Svenska Celiakiförbundets medlemstidning.​

SCUF-gafffeln 2016

SOCIALA MEDIER

 • YouTube - Grey Circle
 • Facebook - Grey Circle
 • Instagram - Grey Circle
 • Pinterest - Grey Circle
 • LinkedIn - Grey Circle

MIN FACEBOOKGRUPP

Celiaki från kust till kust

Här träffas privatpersoner, bloggare och företagare som delar tips, recept och erbjudanden. Välkommen du också!

 • Facebook - Grey Circle
 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube
 • Pinterest
 • LinkedIn
bottom of page