Sök
  • Virginia Küst

FRASIGT GODA GLUTENFRIA FUNNEL CAKES

Uppdaterad: apr 30

GF, NGF, LF/MF, NF


De här blir frasiga och fluffiga på samma gång! De liknar både våfflor och churros inuti men får en härligt frasig yta och kanterna blir faktiskt ännu frasigare. Så otroligt goda!



Ta mig direkt till:


Recept

Viktigt!

Ingredienser

Mjölmix

Servering/Förvaring



Säljs ofta på tivoli i USA


Översatt till svenska rakt av blir det tratt-kaka och det säljs på tivoli i USA. Det är som en jättestor churro fast med frasig yta och ännu frasigare ytterkanter. Funnel cake smakar som donuts och våffla på samma gång. Kan det bli en härligare kombination?


Häll smeten i en tratt och ringla runt i oljan tills du fått en rund kaka. Sen dekorerar du den med florsocker och toppar eventuellt med annat gott....och äter medans den är ljummen! Riktigt gott!



Finska glutenfria struvor på Valborg


Förra gången tog jag fram ett recept på glutenfria finska struvor som spritsas genom en strut. De blir också goda men görs som mindre kakor. I Finland brukar man göra dem till Valborg eller 1 maj.



MJÖLMIX


Jag använder Semper finmix


Fri från:

  • Vetestärkelse (kan innehålla spår av)

  • Mjölk (kan innehålla spår av)

​Tänk på att andra mjölmixer kan ge ett annat resultat


RECEPT


Viktigt!

  • Ha ett lock nära till hands som du snabbt kan lägga över kastrullen om det börjar brinna.

  • Om du har köksfläkten igång ska du slå av den direkt om det börjar brinna, så elden inte sprider sig vidare upp i köksfläkten.

  • Oljan är riktigt het, så var försiktig så du inte får brännskador!

  • Ta reda på vad som gäller hos dig men släng inte oljan i vasken.


Friteras i 180°C varm olja

Blir ca 3 stora

Ingredienser

Läs alltid innehållsförteckningen på förpackningarna.

1 ägg

2 dl växtbaserad mjölk (kan behövas 1/4 dl mer)

1 msk socker

0,5 tsk vaniljsocker

2 dl Sempers mix

2,5 krm salt

3 krm kanel

0,5 tsk bakpulver

Kokosfett eller en neutral olja som rapsolja eller frityrolja.



Dekoration


Pudra med florsocker och eventuellt någon topping du tycker om.

Förbered:

  1. Häll upp olja eller kokosfett i en kastrull så det blir ca 2-3 cm djupt och värm till 180°C.


Blanda smeten

  1. Blanda ihop alla torra ingredienser, mjölk och ägg. Rör till en slät smet. Avvakta med bakpulvret!

  2. Låt stå en stund medans du värmer oljan.

  3. Kolla nu hur tjock smeten blivit. Den ska vara som en tjock pannkakssmet och kunna rinna igenom tratten, men den ska inte rinna igenom för smidigt. Om den blivit alldeles för tjock kan du tillsätta några fler matskedar vätska.

  4. Blanda i bakpulvret precis innan du ska fritera.

Fritera

  1. Håll för ett finger på tratten pip så att smeten inte rinner ut.

  2. Häll upp smeten i en tratt.

  3. Häll ut smeten kors och tvärs i oljan. Jag brukar börja med cirklar och sen korsa.

  4. Fritera bara en funnel cake åt gången så att värmen i oljan inte sjunker för mycket.

  5. Vänd på din funnel cake när den är gyllenbrun och låt den fritera färdigt på andra sidan också.

  6. Ta upp din funnel cake ur oljan och låt oljan rinna av på hushållspapper.


Servering/Förvaring


Ät dem så snart som möjligt! Pudra över florsocker och toppa eventuellt med något mer som du tycker om.



Jag passar på att önska dig en riktigt fin Valborg och hoppas att du får njuta av några smarriga funny cakes i helgen!



Missa inte att följa mig på Instagram eller Facebook där jag heter @kustenarklar!

Tagga mig gärna också om du lägger ut en bild på dina bakverk som du bakat efter mitt recept. Det är så roligt att se!

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Välkommen till min glutenfria blogg!

Mitt namn är Virginia Küst och jag bor i Göteborg.

 

Här delar jag med mig av mina glutenfria recept, resor, life hacks, kartor med gluten-fritt utbud, bra länkar, husmorstips till dig som råkat få i dig gluten och mycket annat som kan underlätta för dig som har celiaki.

Virginia Küst

Jag har sedan barnsben älskat att baka och experimentera fram nya recept, men det var först när min systerdotter fick celiaki som mitt driv och nyfikenhet verkligen kom till nytta. Senare upptäckte jag att även jag behövde utesluta gluten.

Det var en helt ny värld som öppnade sig och övergick till ett brinnande intresse att hjälpa andra i samma situation.

Jag är en glutendetektiv på ständig spaning, så skicka mig gärna ett meddelande om det är något mer du vill att jag tar upp här på sidan.

KONTAKT

E-mail: virginia@kustenarklar.se

 

 

 

 

År 2016 fick jag SCUF-gaffeln och 2017 blev jag utsedd till en av Sveriges bästa glutenfria bakbloggare.

 

 

 

SCUF-gafffeln 2016

SOCIALA MEDIER

  • YouTube - Grey Circle
  • Facebook - Grey Circle
  • Instagram - Grey Circle
  • Blogger - Grey Circle
  • Pinterest - Grey Circle
  • LinkedIn - Grey Circle

MIN FACEBOOKGRUPP

Celiaki från kust till kust

  • Facebook - Grey Circle
  • YouTube - Grey Circle
  • Facebook - Grey Circle
  • Instagram - Grey Circle
  • Blogger - Grey Circle
  • Pinterest - Grey Circle
  • LinkedIn - Grey Circle