top of page

GLUTENFRITT  BLOGGINLÄGG

HUR DU GÖR BÄSTA FRASIGA GLUTENFRIA VÅFFLORNA

Uppdaterat: 8 apr. 2021


GF, LF/MF, ÄF, NF, SOCKERFRIA etc

Vad sägs om härligt frasiga och jättegoda glutenfria våfflor som alla kan äta? De är fria från gluten, vetestärkelse, laktos, mjölkprotein, nötter, ägg, majs, soja och socker!


Våfflor för alla på Våffeldagen! Glutenfria, mjölkfria, äggfria, nötfria, sockerfria och frasiga!

Ta mig direkt till:Våfflor för allt och alla


Jag ljuger inte om jag säger att jag redan ätit mig mätt på frasiga våfflor för ett helt år framåt! Receptet var egentligen redan klart sen länge men nu skulle jag ju grädda våfflor för att ta bilder inför Våffeldagen. Eftersom jag inte hade ätit någon lunch än, så gick de snabbt åt efter fotograferingen. Dock tyckte jag nog att de kunde uppdateras lite i smaken och som du kanske förstår, åkte även de ner. Jag provade våfflor utan socker, med socker och med socker och vanilj. Så jag blev ju proppmätt igen!


Jag har nog aldrig varit riktigt förtjust i våfflor och än mindre i glutenfria våfflor med maizena. Så när jag testade att ta fram ett eget recept blev jag positivt överraskad över att det faktiskt gick att få glutenfria våfflor så mycket godare och dessutom frasigare! Med det här grundreceptet kan du servera våfflor med matiga tillbehör eller våfflor med söta tillbehör.


Jag är så glad över att jag kan dela med mig av mitt bästa recept på frasiga glutenfria våfflor som alla kan äta!RECEPT

(det blir 4 laggar av smeten)

Ingredienser

Läs alltid innehållsförteckningen på förpackningarna.

2 dl tjock kokosgrädde

(Jag använder den lila förpackningen av Grants kokosgrädde som smakar minst kokos)

2 dl kallt vatten (du kan ha i mer om du vill dryga ut smeten).

1 dl potatismjöl

1 dl fullkornsrismjöl

Smaksättning

Våfflor till matigt tillbehör:

 • 1 krm salt

 • 1/8 - 1/4 krm vitpeppar (neutraliserar kokossmaken och du känner inte vitpepparn)

Våfflor till söta tillbehör:

 • 2 tsk vit sirap (alternativt sockerfri ersättning)

 • 1/2 tsk vaniljsocker (alternativt aningens vaniljpulver)

 • Ev 1/8-1/4 krm vitpeppar (neutraliserar kokossmaken och du känner inte vitpepparn)

Förbered

 1. Häll upp kokosgrädden i en skål.

 2. Häll nu i kallt vatten och rör om.

 3. Häll i potatismjöl och fullkornsrismjöl och rör om tills det blandats väl.

 4. Blanda i salt/socker eller salt/socker/vaniljsocker eller salt/vitpeppar. Se smaksättningarna ovan. Provsmaka gärna på smeten så du får smakerna som du vill ha dem.

 5. Låt smeten stå och dra under tiden du värmer våffeljärnet.

Tillred


 • Rör om smeten med en sked och häll sedan i ca 1-1,5 dl i våffeljärnet.

Jag smörjde bara våffeljärnet med mjölkfritt smör inför första laggen då det inte verkade behövas mer. Är du osäker kan du testa försiktigt genom att bara grädda en msk smet i mitten av våffeljärnet.

 • Grädda tills våfflan blir gyllenbrun.

Eftersom jag inte har världens bästa våffeljärn, fick jag vända på våfflan när den blev gyllenbrun undertill och fortsätta grädda på andra sidan. Du får kolla hur det blir i ditt järn. Skulle det bara bli färg på ena sidan vet du vad du ska göra nu.

 • Lägg våfflorna en och en på ett galler för att hålla de frasiga.

Lägger du de ovanpå varandra blir de mjuka.

Servering

Låt fantasin flöda och servera med gott tillbehör!

Jag åt senast med vispad sojagrädde och färska jordgubbar som jag toppade med florsocker. Kanske inte så fantasirikt, men det var gott!

Jag önskar dig en riktigt smarrig Våffeldag!

Missa inte att följa mig på Instagram eller Facebook där jag heter @kustenarklar!

Tagga mig gärna också om du lägger ut en bild på dina bakverk som du bakat efter mitt recept. Det är så roligt att se!


0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


Välkommen till min glutenfria blogg!

 

Här hittar du mina:

Virginia Küst

 

OM MIG

 

Jag har sedan barnsben älskat att baka och fått lov att utveckla mig och experimentera mig fram till nya recept på egen hand. På den tiden var det med gluten och jag ville så gärna gå en konditorutbildning. Den tanken fick jag tyvärr slå ifrån mig eftersom jag hade eksem och de sade att chansen var stor att jag skulle bli sämre. Så jag fortsatte mina experiment och tränade på mina färdigheter på hemmaplan istället.

 

Det var först när jag blev äldre som en helt ny värld öppnade sig. Min systerdotter fick nämligen celiaki och senare upptäckte jag att även jag behövde gå över till glutenfritt. Det var ingen lätt match men det var då jag upptäckte att mitt driv och nyfikenhet verkligen kom till någon nytta.

Det var helt hopplöst att hitta recept så att mina systerbarn kunde få baka tillsammans med mig. Så jag experimenterade mycket och lyckades till slut ta fram ett flertal recept som de ville baka.

Mina nyckelord som jag fortfarande håller fast vid är att man ska känna igen sig när man när man helt plötsligt behöver baka glutenfritt istället för med gluten, att man ska få behålla smaken och konsistensen och att bakverken ska kunna ligga framme på kakfatet lika länge som bakverk med gluten, utan att de blir torra.

Jag undviker helst att tillsätta fiberhusk, xantan eller guarnkärnmjöl eftersom jag har svårt för konsistenser som påminner mig om tvättsvamp eller ger bismak. Då använder jag hellre andra ingredienser som hjälper mig att få rätt konsistens, saftighet och smak på bakverken. Det kan t.e.x vara kokt potatis och äppelcidervinäger. Oftast använder jag mig av färdiga mjölmixer för att det är behändigt och det kan vara både med och utan vetestärkelse.


Eftersom vi har intoleranser och allergier i släkten, utöver celiaki, så brukar jag även ta fram recept utan laktos, mjölkprotein, nötter och mandel. Du kan ersätta de mjölkfria recepten med vanlig mjölk.

Tidigare var jag en glutendetektiv på ständig spaning. Jag brann för frågan så mycket att jag senare tog mig an utmaningen som Arbetande ordförande på Celiakiföreningen i Stockholms län och Projektledare för Sveriges största glutenfria matmässa "Mat för livet" 2018-2019. Under 2019  sökte jag mig även till Hela Sverige bakar, där jag kom vidare till finalen inför uttagningen.

2020 flyttade jag tillbaka till Göteborg och tog uppdrag som konsult inom fordonsbranschen igen. Så nu håller jag mig mestadels till att baka och utveckla recept i mitt kök när jag får en stund över. Släkt, vänner och kollegor får självklart både provsmaka experimentbak och njuta av gofika.

KONTAKT

 

E-mail: virginia@kustenarklar.se

 

UTMÄRKELSER

År 2016 fick jag SCUF-gaffeln och 2017 blev jag utsedd till en av Sveriges bästa glutenfria bakbloggare.i Svenska Celiakiförbundets medlemstidning.​

SCUF-gafffeln 2016

SOCIALA MEDIER

 • YouTube - Grey Circle
 • Facebook - Grey Circle
 • Instagram - Grey Circle
 • Pinterest - Grey Circle
 • LinkedIn - Grey Circle

MIN FACEBOOKGRUPP

Celiaki från kust till kust

Här träffas privatpersoner, bloggare och företagare som delar tips, recept och erbjudanden. Välkommen du också!

 • Facebook - Grey Circle
 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube
 • Pinterest
 • LinkedIn
bottom of page