top of page

GLUTENFRITT  BLOGGINLÄGG

STOR GLUTENFRI SEMESTERGUIDE

Uppdaterat: 6 juli


Självklart går det att resa om en har celiaki! Fast visst känns det lite tryggare och framförallt trevligt att kunna få lite glutenfria tips, eller hur? Så jag har samlat ihop en massa information inklusive länkar till er, så att ni ska kunna få en riktigt skön glutenfri semester!


En turkos VW-buss på en strand med ungdomar. Två av dem vilar och en håller i en surfbräda.
Stor glutenfri semesterguide

Ta mig direkt till:
GLUTENFRIA KARTOR OCH APP

En karat som har nålar med röda flaggor
Glutenfria kartor

Det kan vara lite klurigt att hitta glutenfritt för oss som har celiaki efersom Svenska Celiakiförbundet ännu inte fått fram någon rutin för licensiering i Sverige. Så här kommer några tips.


Helt glutenfri karta - Sverige

För dig som vill känna dig säker på att bakverken är bakade i ett glutenfritt bageri där inget med gluten bakats, så har jag gjort en helt glutenfri karta i Sverige Här kommer du att hitta bagerier, caféer, restauranger, food trucks och B&B. Tänk bara på att kolla upp deras öppettider eftersom en del har semesterstängt.


Glutenfria kartor - tips från mig själv och andra

Ska du till Göteborg, Stockholm, Malmö, Köpenhamn, New York eller någon annanstans? Här kan du hitta mina och andras glutenfria kartor över ställen där ni kan hitta glutenfritt utbud. Tänk bara på att jag gör detta ideellt så jag uppdaterar dem bara emellanåt. Jag har alltså ingen möjlighet att hålla full koll på allas rutiner och utbud. Därför ber jag dig att alltid dubbelkolla rutiner och utbud när du är på plats.


App med tips - till din dator eller mobil

Det finns en app som är rätt käck att använda sig av när man är iväg. Det är ett företag som äger appen men de som använder appen kan lägga till ställen och omdömen. Den kan vara lite klurig att använda så jag råder dig att sätta dig in i sökfunktionerna innan du åker. Om du blir betalande medlem kan du komma åt fler funktioner.


Appen heter Find Me GF (Find me gluten-free).

Här kan du välja på att leta efter ställen via hemsidan eller ladda ner en app. Du söker på ort och även kategorier om du vill det. Du kan dessutom se om andra har godkänt utbudet som celiakivänligt. Det finns många fler funktioner så det kan vara värt en titt men tänk på att alltid dubbelkolla rutiner och utbud! Speciellt om det inte är ett ställe som bara har glutenfritt utbud.GLUTENFRI FACEBOOK-GRUPP MED MASSOR AV TIPS

En grön vägskylt med texten #glutenfritt
Celiaki från kust till kust - En Facebookgrupp

Jag har en Facebook-grupp som heter Celiaki från kust till kust. Här träffas privatpersoner, bloggare, föreningar och företag för att dela recept, tipsa om produkter och varor, restauranger, event och mycket mer.


Gå med du också! Du kanske har något tips du själv vill dela med dig av eller dela med dem andra. Du kommer att få tre frågor att besvara när du ansöker om medlemsskap och du ombeds att läsa reglerna eftersom detta är en annorlunda grupp, jämfört med dem som redan finns. Välkommen!GLUTENFRIA TIPS INFÖR FLYGRESAN

En vinge på ett flygplan som flyger
Glutenfria flygresor

Ibland blir det inte som man hade tänkt sig, så här kommer några tips som kan vara bra att känna till. Det har i alla fall räddat mig från onödigt krångel många gånger.


Packa ner glutenfria torrvaror i oöppnade förpackningar i handbagaget

Då vet att du har något att äta när du kommer fram. Ibland kan det nämligen vara svårt att hitta affärer med ett stort glutenfritt utbud och ibland kommer resväskorna på villovägar. Tips på torrvaror kan exvis vara cornflakes, vakuumförpackat bröd, knäckebröd, granola, kex, kakor, bars och chips (ja det kan vara svårt att få tag i chips utan gluten utomlands). Jag brukar ta med mig oöpppnade förpackningar för att slippa onödiga frågor.


Var beredd på att det kan bli en miss med maten på flygplanet

Ibland får man fel mat eller ingen alls trots att man beställt. Så ta för säkerhets skull med dig något i handbagaget som du kan äta ifall det skulle bli fel. Välj då sånt som är fritt från nötter och jordnötter också, ifall ni inte får äta det ombord. Du kan även köpa med dig en smörgås eller annat ätbart/drickbart på något café efter säkerhetskontrollen. Be dem i så fall att förpacka det så det blir lätt att ta med sig på flyget.


GLUTENFRIA TIPS INFÖR BIL- ELLER BÅTRESAN

En silverfärgad husbil står på en gräsplätt intill en sjö. Strax intill står picknickbord och stolar.
Glutenfria tips inför camping

När man reser med bil, husbil, husvagn eller båt så kan det underlätta att få med sig något som klarar sig ett tag utan att behöva frysas in eller som inte behöver tillredas från början. Några exempel är glutenfria cornflakes, müsli, granola, vakuumförpackat bröd, knäckebröd, kex, kakor, chips, snacks och glassrån.


Egna mixer att ta med sig - baka på plats

Det finns som sagt en hel del att välja på men ibland blir man ju sugen på något hembakat också. I så fall kan man t.ex. göra sina egna mixer att ta med.


Så gör du din egna mix:


 1. Lägg alla torra ingredienser i en påse eller låda med lock och skaka om ordentligt så det blandas väl.

 2. Skriv på en lapp/etikett vad din förpackning innehåller, vad du tänkt baka av mixen och eventuellt recept.

 3. Kolla alla ingrediensernas bäst-före-datum och skriv ner den produkts bäst-före-datum som går ut först. På så sätt har du koll på när senast du behöver baka med mixen.

 4. Håll fukten ute! Slut förpackningen väl så ingen fukt kommer åt mixen för annars kan bakpulvrets effekt förstöras.


Du kan även göra färdiga mixer till mina mjuka bakverk, småkakor, pizza och bröd som du hittar på min sida med glutenfria recept. Nedan kan du se några exempel.


Färskt bröd utan disk - håller sig frasigt ner till stranden

Det är ju så gott med färskt bröd men oftast blir det lite väl mycket disk i ett trångt utrymme. Mitt recept på glutenfria knasterfrullor knådar och jäser du i en plastpåse och spritsar ut på bakplåten när det jäst färdigt. De får en härligt frasig yta, blir mjuksega inuti och smakar likt stenugnsbakat surdegsbröd. De håller sig frasiga i flera timmar under bakduk och skulle de bli något torra/sega efter dessa timmar, kan du lägga in de i ugnen igen i ca 2 min. Passa tiden bara så de inte bränns vid! Tänk bara på att de inte ska läggas i plastpåse om du inte ska frysa ner dem, för då mjuknar de. Vill du ta med en god macka ner till stranden? Då lindar du in mackan i smörpapper, så håller den sig frasig i någon timme till.


Snabbakad pizza utan disk - går även att grilla

Min glutenfria pizza tillreder du också i platspåse och den behöver bara jäsa i ca 15 minuter. Sen spritsar du ut degen på bakplåtspapper och plattar till den i önskad storlek och tjocklek med lite extra mjölmix innan du lägger på valfria pålägg. Om du vill grilla den så lägger du pizzan på ett bakpapper som du klippt bort kanterna på (annars kan det ta eld). Sen lägger du pizzan med bakpapper på pizzastenen och täcker den med locket till grillen. Gräddningstiden är mycket kortare när du grillar den, så du får hålla koll på pizzan under tiden.


Saftiga bakverk som klarar sig utan frys

Här hittar du några av mina recept på mjuka kakor som du bara rör ihop och som klarar sig i flera dagar utan frys. Recepten går att göra mjölkfria och är fria från nötter och mandel. Tigerkakan och brownies i mikro är även fria från vetestärkelse.Hallongrottor - ta med dig kakor eller deg

Mina glutenfria hallongrottor klarar sig lika länge i kakburken som de med gluten i och det bästa av allt är att de inte smular. Jag har recept både med och utan vetestärkelse/mjölk.Skulle du hellre vilja baka de på plats så kan du göra degen hemma. Sen lägger du den inlindad i plastfolie/plastpåse och förvarar den i kylbagen/kylen. Ta med lite extra mjölmix (ca 3 msk) så att du kan ha i mer om det skulle behövas.


Köpta muffins - kan bli små mumsiga bakelser

Om du inte har möjlighet eller inte vill baka, så kan du köpa med dig färdiga glutenfria muffins och dela de i två delar. Semper har t.e.x portionsförpackade citronmuffins som du antingen kan äta som den är eller göra en liten bakelse av.


Så här kan du t.ex. göra en smarrig bakelse.


 1. Dela muffinsen i två halvor.

 2. Mosa jordgubbar med gaffel och lägg emellan.

 3. Garnera med lemoncurd.

 4. Toppa med vispad grädde (alternativt laktosfri eller mjölkfri grädde).

 5. Dekorera slutligen med en frestande jordgubbe ovanpå.


Det finns många varianter så låt fantasin flöda!


När jag tar med mig en sådan här bakelse på picknick, så förbereder jag den med mosade jordgubbar och lemoncurd. Sen tar jag med mig den vispade grädden i en försluten plastpåse och klipper hål i ena hörnet när det är dags att spritsa bakverket.TIPS PÅ MAT OCH DRYCK TILL STRANDEN

En väska, en solhatt, ett par solglasögon och ljusblå flipflop på en strand med havet bakom.
Tips på glutenfri mat och dryck att ta med till stranden

Det kan kännas lite trixigt ibland att komma på vad man kan ta med sig till stranden så här kommer några tips:


 • Frys in vatten eller saft i plastflaskor (OBS! fyll inte ända upp till flaskhalsen). Dessa blir sen perfekta att ta med sig som kylklampar, som senare blir iskall dryck när de tinar.

 • Packa ner frysta brödskivor med pålägg emellan och linda in i aluminiumfolie. Brödet blir inte torrt så fort och du kan därför få dig en färsk macka även några timmar senare. Allra bäst blir det med krämig ost som bas.

 • Packa ner frysta korvbröd i aluminiumfolie så det inte blir torra och lägg ner varma korvar i en termos. Så kan du göra varm korv med bröd när ni blir hungriga.

 • Lägg ner glass i en sopptermos (med stor öppning), så kan du äta glass på stranden.

 • Häll upp strössel i en burk med lock på. Då har du strössel till medtagen eller köpt glass (inte alla som kan erbjuda säkert glutenfritt strössel). Tänk bara på att glasstrutarna ska kunna gå att rulla i strösslet också, så välj en tillräckligt stor burk.

 • Häll kall smoothie i en termos så kan du dricka en fräsch smoothie på stranden.

 • Glutenfri pasta kan lätt bli torr och lite hård när den kallnat i kylen, vilket kan kännas tråkigt när man vill ta med sig pastasallad. Det kan du undvika om du blandar i krämig ost blandat med creme fraiche för då håller den sig mjuk och fin till dagen därpå. Själv tycker jag det blir extra gott med krämig pastasallad som jag blandar med diverse godsaker (tomater, gurka, lufttorkad skinka, soltorkade tomater, oliver, kryddor mm).

 • Enkelt är gott! Ibland behöver man inte göra så mycket för att det ska bli gott. Kall korv, bröd, hela tomater, stora bitar gurka, frukt osv kan vara otroligt gott att äta på stranden och de flesta barn tycker om att äta när det är enkelt och de kan äta med händerna. Win-win!

 • Bananplättar och pannakakor är goda även kalla.

 • Diska små plastburkar som exvis burkarna man köper med creme fraish i och återanvänd dem till picknick. Perfekt om man vill ta med sig lite oliver, osttärningar, salsasås till tacoschips, bär, senap till korven mm.

 • En verktygslåda fylld med godsaker i de olika små och stora facken är också kul.

 • Det finns påsar med portionsförpackade glutenfria muffinsar att köpa, som är lätta att ta med styckvis.

 • Om du inte fått chansen att förbereda något till stranden, så kan du handla ett och annat i en affär. Jag brukar t.ex. köpa med mig grillad kyckling eller revben, potatissallad, bröd, cocktailtomater, hushållspapper och vatten på flaska. Då kan du klara dig utan både bestick och papperstallrikar om du inte känner för att köpa det också.ÖVERSÄTTNINGSKORT


Om du är medlem i Svenska Celiakiförbundet

Svenska Celiakiförbundet har översättningskort på ca 40 språk som du kan skriva ut eller söka upp via deras app, när du är medlem.

Är du inte medlem eller har svårt att komma åt översättningskorten av annan anledning? Då finns det även en annan sida som kan hjälpa dig. Den hittar du på hemsidan Celiac travels som delar med sig av översättningskort på upp till 63 språk. De har även en app som du hittar om du söker på "Gluten Free Restaurant Cards".TIPS OM DU RÅKAT FÅ I DIG GLUTEN

En sjukvårdsväska med stetoskop på vänster sida och mediciner på höger sida
Tips om du skulle råka få i dig gluten

Husmorstips ifall du råkat få i dig gluten

Frågor som ofta dyker upp i forumen på Facebook när någon med celiaki råkat få i sig gluten är:


 • Vad kan jag göra för att få bort mina fruktansvärda magkramper?

 • Hur kan jag påskynda läkningen?


Här kan du läsa husmorstips från medlemmar i Facebook-forumen och mig. Notera att tipsen inte är till för att man ska använda sig av dem systematiskt för att kunna fuska med gluten då och då. Oavsett tipsen så tar tarmen skada och man ska därför självklart hålla en strikt glutenfri kost. bland kan dock olyckan vara framme och då kan tipsen eventuellt lindra en del.Checklista om du skulle ha blivit sjuk av gluten

Om du har blivit serverad fel mat trots att du meddelat att du har celiaki så kan du anmäla detta. Har du dessutom blivit sjuk av maten du ätit ute eller köpt i butik? Då gör du samma sak.


Svenska Celiakiförbundet har tagit fram en bra checklista till dig som du kan ladda ner. Här står det hur du kan göra om du råkat få i dig gluten på exvis en restaurang.GLUTENFRI SEMESTERGUIDE

Ibland vill man inte söka sig trött utan bara kunna hitta till en enda sida för att söka sig därifrån istället. Så jag gjorde en sida där jag samlade information och länkar till kartor, webbsidor, forum på Facebook, glutenfri semesterguide och mycket mer.


Gå in på min glutenfria guide och spara på din hemskärm, så har du allt lätt till hands.INSTAGRAM OCH FACEBOOK


Följ mig gärna på sociala medier och glöm inte att kolla mina stories (händelser) också. Du ser de när du klickar på min profilbild. Där delar jag med mig av min vardag, tips, lifehacks och annat smått och gott.
Hoppas du får nytta av min glutenfria semesterguide! Om du har något mer tips som jag missat får du gärna skriva en kommentar. Jag önskar dig en riktigt skön och trevlig glutenfri ledighet!


0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comentarios


Välkommen till min glutenfria blogg!

 

Här hittar du mina:

Virginia Küst

 

OM MIG

 

Jag har sedan barnsben älskat att baka och fått lov att utveckla mig och experimentera mig fram till nya recept på egen hand. På den tiden var det med gluten och jag ville så gärna gå en konditorutbildning. Den tanken fick jag tyvärr slå ifrån mig eftersom jag hade eksem och de sade att chansen var stor att jag skulle bli sämre. Så jag fortsatte mina experiment och tränade på mina färdigheter på hemmaplan istället.

 

Det var först när jag blev äldre som en helt ny värld öppnade sig. Min systerdotter fick nämligen celiaki och senare upptäckte jag att även jag behövde gå över till glutenfritt. Det var ingen lätt match men det var då jag upptäckte att mitt driv och nyfikenhet verkligen kom till någon nytta.

Det var helt hopplöst att hitta recept så att mina systerbarn kunde få baka tillsammans med mig. Så jag experimenterade mycket och lyckades till slut ta fram ett flertal recept som de ville baka.

Mina nyckelord som jag fortfarande håller fast vid är att man ska känna igen sig när man när man helt plötsligt behöver baka glutenfritt istället för med gluten, att man ska få behålla smaken och konsistensen och att bakverken ska kunna ligga framme på kakfatet lika länge som bakverk med gluten, utan att de blir torra.

Jag undviker helst att tillsätta fiberhusk, xantan eller guarnkärnmjöl eftersom jag har svårt för konsistenser som påminner mig om tvättsvamp eller ger bismak. Då använder jag hellre andra ingredienser som hjälper mig att få rätt konsistens, saftighet och smak på bakverken. Det kan t.e.x vara kokt potatis och äppelcidervinäger. Oftast använder jag mig av färdiga mjölmixer för att det är behändigt och det kan vara både med och utan vetestärkelse.


Eftersom vi har intoleranser och allergier i släkten, utöver celiaki, så brukar jag även ta fram recept utan laktos, mjölkprotein, nötter och mandel. Du kan ersätta de mjölkfria recepten med vanlig mjölk.

Tidigare var jag en glutendetektiv på ständig spaning. Jag brann för frågan så mycket att jag senare tog mig an utmaningen som Arbetande ordförande på Celiakiföreningen i Stockholms län och Projektledare för Sveriges största glutenfria matmässa "Mat för livet" 2018-2019. Under 2019  sökte jag mig även till Hela Sverige bakar, där jag kom vidare till finalen inför uttagningen.

2020 flyttade jag tillbaka till Göteborg och tog uppdrag som konsult inom fordonsbranschen igen. Så nu håller jag mig mestadels till att baka och utveckla recept i mitt kök när jag får en stund över. Släkt, vänner och kollegor får självklart både provsmaka experimentbak och njuta av gofika.

KONTAKT

 

E-mail: virginia@kustenarklar.se

 

UTMÄRKELSER

År 2016 fick jag SCUF-gaffeln och 2017 blev jag utsedd till en av Sveriges bästa glutenfria bakbloggare.i Svenska Celiakiförbundets medlemstidning.​

SCUF-gafffeln 2016

SOCIALA MEDIER

 • YouTube - Grey Circle
 • Facebook - Grey Circle
 • Instagram - Grey Circle
 • Pinterest - Grey Circle
 • LinkedIn - Grey Circle

MIN FACEBOOKGRUPP

Celiaki från kust till kust

Här träffas privatpersoner, bloggare och företagare som delar tips, recept och erbjudanden. Välkommen du också!

 • Facebook - Grey Circle
 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube
 • Pinterest
 • LinkedIn
bottom of page