top of page

GLUTENFRITT  BLOGGINLÄGG

STOR GLUTENFRI SEMESTERGUIDE

Uppdaterat: 16 juli


Självklart går det att resa om en har celiaki! Fast visst känns det lite tryggare och framförallt trevligt att kunna få lite glutenfria tips, eller hur? Så jag har samlat ihop en massa information inklusive länkar till er, så att ni ska kunna få en riktigt skön glutenfri sommar!


En turkos VW-buss på en strand med ungdomar. Två av dem vilar och en håller i en surfbräda.
Den stora glutenfria semesterguiden

Ta mig direkt till:


GLUTENFRIA KARTOR

En karat som har nålar med röda flaggor
Glutenfria kartor

Jag har gjort glutenfria kartor över ställen där ni kan hitta glutenfritt utbud. Jag uppdaterar dem med jämna mellanrum med hjälp av er men kom ihåg att jag gör detta ideellt. Jag har därför ingen möjlighet att hålla full koll på allas rutiner och utbud och Svenska Celiakiförbundet har ännu inte fått fram någon rutin för licensiering i Sverige. Så jag ber er därför att alltid dubbelkolla rutiner och utbud. Om ni vill vara helt säkra, så har jag även gjort en karta över Sverige med bara "helt glutenfria" bagerier och kaféer.



GLUTENFRI FACEBOOK-GRUPP MED MASSOR AV TIPS

En grön vägskylt med texten #glutenfritt
Celiaki från kust till kust - En Facebookgrupp

Jag har en Facebook-grupp som heter Celiaki från kust till kust. Här träffas privatpersoner, bloggare, föreningar och företag för att dela recept, tipsa om produkter, restauranger och event.


Vad sägs t.ex om detta lilla guldkorn i Vimmerby i sommar? Green Fika B&B erbjuder ett rum via Airbnb med glutenfri och vegansk frukost i alla regnbågens färger på deras kafé.


Gå med du också! Du kanske har något du själv vill tipsa om eller fråga efter?




GLUTENFRIA TIPS INFÖR FLYGRESAN

En vinge på ett flygplan som flyger
Glutenfria flygresor

Ibland blir det inte som man hade tänkt sig, så här kommer några tips som kan vara bra att känna till. Det har i alla fall räddat mig från onödigt krångel många gånger.

  • Packa ner torrvaror i oöppnade förpackningar i handbagaget så du vet att du har något att äta när du kommer fram. Sen kan du komplettera med mer när du går till affären. Ibland kan det nämligen vara svårt att hitta affärer med ett stort utbud av glutenfritt och ibland kommer resväskorna på villovägar. Tips på torrvaror kan vara cornflakes, vakuumförpackat bröd, kex och kakor, smörgåsrån, bars och chips (ja det kan vara svårt att få tag i chips utan gluten utomlands).

  • Var beredd på att det kan bli en miss med maten på flygplanet. Ibland får man fel mat eller ingen alls trots att man beställt. Så ta för säkerhets skull med dig något i handbagaget som du kan äta ifall det skulle bli fel. Välj då sånt som är fritt från nötter och jordnötter också ifall ni inte får äta det ombord. Du kan även köpa med dig en smörgås eller annat ätbart och drickbart på något café på flygplatsen, som du kan ta med dig på flyget. Be dem att förpacka det i så fall så det blir lätt att få med sig det. Viktigt att det är innanför tullen!



GLUTENFRIA TIPS INFÖR BIL- ELLER BÅTRESAN

En silverfärgad husbil står på en gräsplätt intill en sjö. Strax intill står picknickbord och stolar.
Glutenfria tips inför camping

När man reser med bil, husbil, husvagn eller båt så kan det underlätta att få med sig något som klarar sig ett tag utan att behöva frysas in eller som inte behöver tillredas från början. Det finns ju kex, kakor och muffins mm att köpa i affären men ibland kan man ju bli sugen på något hembakat också.


Egna mixer att ta med sig - baka på plats


Så gör du din egna mix:

  • Blanda ihop alla torra ingredienser och häll i en påse eller låda med lock.

  • Skriv innehåll och vad du tänkt baka av mixen.

  • Kolla ingrediensernas bäst-före-datum och skriv ner den produkts bäst-före-datum som går ut först. På så sätt har du koll på när senast du behöver baka med mixen.

  • Håll fukten ute! Slut förpackningen väl så ingen fukt kommer åt mixen och förstör bakpulvrets effekt.

Du kan göra färdig mix till mina mjuka bakverk, småkakor, pizza och bröd.



Färskt bröd utan disk - håller sig frasigt ner till stranden


Det är ju så gott med färskt bröd men oftast blir det lite väl mycket disk i ett trångt utrymme. Mitt recept på glutenfria knasterfrullor knådar och jäser du i en plastpåse och spritsar ut på bakplåten när det jäst färdigt. De får en härligt frasig yta, blir mjuksega inuti och smakar likt stenugnsbakat surdegsbröd. De klarar sig i flera timmar under bakduk och skulle de bli något torra/sega efter dessa timmar, kan du lägga in de i ugnen igen i ca 2 min. Passa tiden bara så de inte bränns vid! Lägg de inte i plastpåse om du inte ska frysa ner de, för då mjuknar dem! Om du vill ta med dig en macka till stranden bör du istället linda in den i smörpapper. Då klarar den sig ca 1 timme med fras.



Snabbakad pizza utan disk - går även att grilla


Min glutenfria pizza tillreder du också i platspåse! När den jäst färdigt, spritsar du bara ut degen på bakplåtspapper. Sen plattar du till den i önskad storlek och tjocklek med lite extra mix på degen, så att det inte kladdar på händerna. Degen behöver bara jäsa en kort stund, så det tar inte lång tid. Dessutom går den att grilla! Lägg isåfall pizzan på den varma pizzastenen med bakpapperet under och täck över den med locket. Tänk bara på att klippa bort kanterna runt pizzan, så papperet inte råkar ta eld och passa tiden. Det tar nämligen kortare tid att grädda den på grillen.


Saftiga bakverk som klarar sig utan frys


Här hittar du några av mina recept på kakor som klarar sig i flera dagar utan frys och du behöver inte vispa ägg och socker heller. Recepten går dessutom att göra mjölkfria och är fria från nötter och mandel.


Glutenfri sockerkaka eller chokladkaka

Glutenfria kärleksmums

Glutenfria citron- och vallmomuffins

Glutenfri kärleksmumskladdkaka

Glutenfri tigerkaka

Glutenfria brownies med kakao som bakas i mikro

Receptet på brownies i micro är ett recept med bilder och film, som även barn kan baka efter.



Hallongrottor - ta med dig deg eller kakor


Mina glutenfria hallongrottor klarar sig lika länge i kakburken precis som vanliga och det bästa av allt är att de inte smular! Skulle du hellre vilja baka de på plats, kan du göra degen färdig och lägga den inlindad i plastfolie/plastpåse och förvara den i kylbagen/kylen. Ta bara med lite extra mjölmix (ca 3 msk) så att du kan ha i mer om det skulle behövas (om du inte redan provbakat några hemma så att du vet att de kommer att bli bra).



Köpta muffins - blir små mumsiga bakelser


Om du inte har möjlighet eller vill baka, så kan du köpa med dig färdiga glutenfria muffins och dela de i två delar. Semper har t.e.x portionsförpackade citronmuffins på påse. Mosa jordgubbar med gaffel och lägg emellan. Garnera med lemoncurd och toppa med vispad grädde (alternativt laktosfri eller mjölkfri grädde) ovanpå det. Dekorera slutligen med en frestande jordgubbe ovanpå. Finns många fler varianter på bakelser...men denna är en av dem. Jag brukar göra de till picknicken. Då tar jag med mig grädden i en försluten plastpåse och klipper sen hål i ena hörnet och spritsar på bakelsen.


Här kan du hitta fler av mina mumsiga glutenfria recept som oftast går att göra mjölkfria också.




TIPS PÅ MAT OCH DRYCK TILL STRANDEN

En väska, en solhatt, ett par solglasögon och ljusblå flipflop på en strand med havet bakom.
Tips på glutenfri mat och dryck att ta med till stranden

Det kan kännas lite trixigt ibland att komma på vad man kan ta med sig till stranden så här kommer några tips.


  • Frys in vatten eller saft i plastflaskor (fyll inte ända upp till flaskhalsen). Perfekt att ta med sig som kylklamp som sedan blir iskall dryck när det får tina!

  • Packa ner frysta brödskivor med pålägg emellan och linda in i aluminiumfolie. Brödet blir inte torrt så fort och du kan därför få dig en färsk macka även några timmar senare. Allra bäst blir det med krämig ost som bas.

  • Packa ner frysta korvbröd i aluminiumfolie så det inte blir torra och lägg ner varma korvar i en termos. Så kan du göra varm korv med bröd när ni blir hungriga.

  • Lägg ner glass i en sopptermos (med stor öppning), så kan du äta glass på stranden.

  • Häll upp strössel i en burk med lock på. Då har du strössel till medtagen glass eller om du skulle köpa glass i kiosken där det inte alltid finns strössel pga kontaminering eller innehåll som inte funkar. Tänk bara på att glasstrutarna ska kunna gå att rulla i strösslet så du inte väljer en för liten burk.

  • Häll kall smoothie i en termos så kan du dricka en fräsch smoothie på stranden.

  • Glutenfri pasta kan lätt bli torr och lite hård när den kallnat men om du blandar i krämig ost blandat med creme fraiche så håller den sig mjuk och fin till dagen därpå. Då kan du förbereda pastasalladen redan dagen innan om du vill.

  • Bananplättar är goda även kalla.

  • Det finns påsar med portionsförpackade glutenfria muffinsar att köpa, som är lätta att ta med styckvis.

  • Om du är på väg till stranden och inte har haft chans att förbereda något kan du köpa grillad kyckling, potatissallad, tomater, gurka, hushållspapper och dryck i affären.

  • Bars är aldrig fel! Det finns både i form av godis och nyttigare samt mer mättande sorter. Även bra att ha med sig i väskan oavsett var man är på väg ifall hungern skulle sätta in.

  • Enkelt är gott! Ibland behöver man inte göra så mycket för att det ska bli gott. Kall korv, bröd, hela tomater, stora bitar gurka, frukt osv kan vara otroligt gott att äta på stranden och de flesta barn tycker om att äta när det är enkelt och de kan äta med händerna. Win-win!

  • Diska små plastburkar som exvis burkarna man köper med creme fraish i och återanvänd dem till picknick. Perfekt om man vill ta med sig lite oliver, osttärningar, salsasås till tacoschips mm.

  • Det senaste jag sett på sociala medier är en verktygslåda fylld med godsaker i de olika små och stora facken.



ÖVERSÄTTNINGSKORT


Svenska Celiakiförbundet har översättningskort på ca 40 språk som man kan skriva ut eller söka upp via deras app, när man är medlem.

Är du inte medlem eller har svårt att komma åt översättningskorten av annan anledning? Då finns det även andra sidor och appar som kan hjälpa dig. Här är några av dem:


GF Cards (Gluten-free card)

Här kan du skriva ut översättningskort från hemsidan i upp till 63 språk. De har även en app som du hittar om du söker på "Gluten Free Restaurant Cards".


Find Me GF (Find me gluten-free)

Här kan du välja på att leta efter ställen via hemsidan eller ladda ner en app. Du söker på ort och även kategorier om du vill det. Du kan även se om andra har godkänt utbudet som celiaki-vänligt. Tänk dock på att du alltid dubbelkollar rutiner och utbud! Det finns många fler funktioner så det kan vara värt en titt.



TIPS OM DU SKULLE RÅKA FÅ I DIG GLUTEN

En sjukvårdsväska med stetoskop på vänster sida och mediciner på höger sida
Tips om du skulle råka få i dig gluten


Husmorstips om du skulle råka få i dig gluten


Frågor som ofta dyker upp i forumen på Facebook när någon med celiaki råkat få i sig gluten är:

  • Vad kan jag göra för att få bort mina fruktansvärda magkramper?

  • Hur kan jag påskynda läkningen?

Här kan du läsa husmorstips från medlemmar i Facebook-forumen. Notera att tipsen inte är till för att man ska använda sig av dem systematiskt för att kunna fuska med gluten då och då! Oavsett tipsen nedan så tar tarmen skada och man ska därför självklart hålla en strikt glutenfri kost. Ibland kan dock olyckan vara framme och då kan tipsen eventuellt lindra en del.



Checklista om du skulle ha blivit sjuk av gluten


Har du blivit sjuk av maten du ätit ute eller köpt i butik?


Svenska Celiakiförbundet har tagit fram en bra checklista till dig som du kan ladda ner. Här står det hur du kan göra om du råkat få i dig gluten på exvis en restaurang.




Hoppas du får nytta av mina tips och får en riktigt trevlig och skön glutenfri semester!

…och du! Missa inte min glutenfria guide också där du kan hitta många fler tips.



Har du något tips jag missat att skriva?

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Välkommen till min glutenfria blogg!

 

Här hittar du mina:

Virginia Küst

 

OM MIG

 

Jag har sedan barnsben älskat att baka och fått lov att utveckla mig och experimentera mig fram till nya recept på egen hand. På den tiden var det med gluten och jag ville så gärna gå en konditorutbildning. Den tanken fick jag tyvärr slå ifrån mig eftersom jag hade eksem och de sade att chansen var stor att jag skulle bli sämre. Så jag fortsatte mina experiment och tränade på mina färdigheter på hemmaplan istället.

 

Det var först när jag blev äldre som en helt ny värld öppnade sig. Min systerdotter fick nämligen celiaki och senare upptäckte jag att även jag behövde gå över till glutenfritt. Det var inte en lätt match men det var då jag upptäckte att mitt driv och nyfikenhet verkligen kom till nytta.

Jag började utveckla recept som även barn kunde vara med i köket och baka för det var helt hopplöst att hitta färdiga recept med dem kriterierna. Mina systerbarn ville ju baka tillsammans med mig. 

Mina nyckelord som jag fortfarande håller fast vid är att man ska känna igen sig när man bakar och smakar, samt att bakverken ska kunna ligga framme på kakfatet lika länge som bakverk med gluten utan att bli torra.

Jag bakar helst inte med tillsatt fiberhusk, xantan eller guarnkärnmjöl om jag kan undvika det. Jag har svårt för konsistenser som påminner mig om tvättsvampar och ingredienser som ger bismaker. Då använder jag hellre andra ingredienser som hjälper mig att få rätt konsistens, saftighet och smak på bakverken. Det kan t.e.x vara kokt potatis och en aning äppelcidervinäger. Jag använder mig oftast av färdiga olika slags mjölmixer också men det är mest för att det är behändigt.


Eftersom vi har en hel del allergier inom släkten så brukar jag ta fram recept utan mjölkprotein, nötter och mandel också. De flesta mjölkfria recepten kan du ersätta med mjölkprodukter om du vill. Ibland bakar jag med vetestärkelse och ibland utan. 

Tidigare var jag en glutendetektiv på ständig spaning genom att resa runt och tipsa om glutenfritt utbud. Jag brann för frågan så mycket att jag senare tog mig an utmaningen att jobba på Celiakiföreningen i Stockholms län som arbetande ordförande och projektledare för Sveriges största glutenfria matmässa "Mat för livet" 2018-2019. Jag tog mig även vidare till finalen inför uttagningen för Hela Sverige bakar när jag bodde Stockholm. En dag kanske det dyker upp något annat spännande som jag vill haka på men just nu är jag rätt nöjd med att bara utveckla recept i mitt kök här hemma i Göteborg och bjuda släkt, vänner och kollegor på gofika.

KONTAKT

 

E-mail: virginia@kustenarklar.se

 

UTMÄRKELSER

År 2016 fick jag SCUF-gaffeln och 2017 blev jag utsedd till en av Sveriges bästa glutenfria bakbloggare.i Svenska Celiakiförbundets medlemstidning.

SCUF-gafffeln 2016

SOCIALA MEDIER

  • YouTube - Grey Circle
  • Facebook - Grey Circle
  • Instagram - Grey Circle
  • Pinterest - Grey Circle
  • LinkedIn - Grey Circle

MIN FACEBOOKGRUPP

Celiaki från kust till kust

Här träffas privatpersoner, bloggare och företagare som delar tips, recept och erbjudanden. Välkommen du också!

  • Facebook - Grey Circle
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
  • Pinterest
  • LinkedIn
bottom of page