Sök
  • Virginia Küst

SOCKERKAKA ELLER CHOKLADKAKA


GF, NGF* LF/MF, NF

Läs alltid innehållsförteckningen på förpackningarna ifall innehållet ändrats!


Glutenfri sockerkaka på fat_kustenarklar

Det här är en saftig sockerkaka som håller sig lika länge på kakfatet!

Feedback jag fått om andra mjölmixer*

Lailas gula mix* (naturligt gluten- och mjölkfri) fungerar bra.

Jag använder Lailas blå (gluten- och mjölkfri)

Fri från:

Gluten (innehåller dock vetestärkelse)

Laktos

Mjölkprotein

Nötter

​Tänk på att andra mjölmixer kan ge ett annat resultat


RECEPT

175 °C i ca 25-30 min i ugn

Tiden i ugnen är beräknad på en form som är ca 22 cm i diameter

Vill du ha en större kaka, dubblar du alla ingredienser nedan.

Grädda då i mitten i ca 45-50 minuter. Dubbel sats får plats i en 1,5 liter form.

OBS!

Sockerkakan bör frysas innan du äter den för att få bort den lätta bismaken som mjölmixen ger.

Bakar du en chokladkaka kan du däremot äta den på en gång.

Ingredienser

150 g osaltat smör (alternativt laktos- eller mjölkfritt smör)

2 dl socker

2 tsk vaniljsocker

1 tsk bakpulver

1 krm salt

2 dl Lailas blå (gluten- och mjölkfri)

3/4 dl pofiber

3 ägg (normalstora)

Till formen:

Smör alternativt laktos-eller mjölkfritt smör. Pofiber eller glutenfritt ströbröd.

OBS! Läs innehållsförteckningen på ströbrödsförpackningen!

Chokladkaka

1,5 dl mjölmix (0,5 dl mindre än i sockerkakan)

3 msk kakao (gärna Valrhonas kakao)

Smörj och bröa formen

Blanda smeten

  1. Sätt ugnen på 175 grader.

  2. Smält smöret i en kastrull och låt det svalna.

  3. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Blanda väl. Sila kakaon så det inte bildas klumpar (om du gör chokladkakan).

  4. Häll i äggen i det avsvalnade smöret och rör om tills allt blandat sig.

  5. Häll innehållet i kastrullen över mjölblandningen och rör om väl. Du kan använda slickepotten till att pressa bort eventuella mjölklumpar.

Baka

  1. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 25-30 min.

  2. Skaka formen lite lätt mot slutet så att du ser att mittdelen har stelnat. Då är det dags att ta ut den. Använder du bara provsticka, är risken att du blir lurad och att kakan sjunker ihop när du tagit ut den.

  3. Ta ut formen och täck med handduk.

  4. Låt kakan svalna något innan du vänder upp och ner på den för att få den ur formen.

Förvara

Om du inte har tillgång till frys, klarar den sig i plastburk med lock på.

1-2 dagar i rumstemperatur och flera dagar i kyl.

#glutenfritt #mjölkfritt #recept #glutenfri #sockerkaka #chokladkaka

Välkommen till min glutenfria blogg!

Mitt namn är Virginia Küst och jag bor i Göteborg.

 

Här delar jag med mig av mina glutenfria recept, resor, life hacks, kartor med gluten-fritt utbud, bra länkar, husmorstips till dig som råkat få i dig gluten och mycket annat som kan underlätta för dig som har celiaki.

Jag har sedan barnsben älskat att baka och experimentera fram nya recept, men det var först när min systerdotter fick celiaki som mitt driv och nyfikenhet verkligen kom till nytta. Senare upptäckte jag att även jag behövde utesluta gluten.

Det var en helt ny värld som öppnade sig och övergick till ett brinnande intresse att hjälpa andra i samma situation.

Jag är en glutendetektiv på ständig spaning, så skicka mig gärna ett meddelande om det är något mer du vill att jag tar upp här på sidan.

KONTAKT

E-mail: virginia@kustenarklar.se

 

 

 

 

År 2016 fick jag SCUF-gaffeln och 2017 blev jag utsedd till en av Sveriges bästa glutenfria bakbloggare.

 

 

 

SCUF-gafffeln 2016

SOCIALA MEDIER

  • YouTube - Grey Circle
  • Facebook - Grey Circle
  • Instagram - Grey Circle
  • Blogger - Grey Circle
  • Pinterest - Grey Circle
  • LinkedIn - Grey Circle

MIN FACEBOOKGRUPP

Celiaki från kust till kust

  • Facebook - Grey Circle
  • YouTube - Grey Circle
  • Facebook - Grey Circle
  • Instagram - Grey Circle
  • Blogger - Grey Circle
  • Pinterest - Grey Circle
  • LinkedIn - Grey Circle

Någon länk som inte fungerar? Hör gärna av dig och berätta vilken länk det gäller, så jag kan hålla sidan up to date. Klicka här 

© 2013 by Virginia Küst.  All Rights Reserved.