top of page

GLUTENFRITT  BLOGGINLÄGG

GLUTENFRI SAFTIG SOCKERKAKA ELLER CHOKLADKAKA

Uppdaterat: 24 okt. 2022


GF, NGF* LF/MF, NF

Läs alltid innehållsförteckningen på förpackningarna ifall innehållet ändrats!


Glutenfri och mjölkfri sockerkaka
Glutenfri sockerkaka på fat_kustenarklar

Det här är en saftig sockerkaka som håller sig lika länge på kakfatet!

Feedback jag fått om andra mjölmixer*

Lailas gula mix* (naturligt gluten- och mjölkfri) fungerar bra.

Jag använder Lailas blå (gluten- och mjölkfri)

Fri från:

Gluten (innehåller dock vetestärkelse)

Laktos

Mjölkprotein

Nötter

​Tänk på att andra mjölmixer kan ge ett annat resultat


RECEPT

175 °C i ca 25-30 min i ugn

Tiden i ugnen är beräknad på en form som är ca 22 cm i diameter

Vill du ha en större kaka, dubblar du alla ingredienser nedan.

Grädda då i mitten i ca 45-50 minuter. Dubbel sats får plats i en 1,5 liter form.

OBS!

Sockerkakan bör frysas innan du äter den för att få bort den lätta bismaken som mjölmixen ger.

Bakar du en chokladkaka kan du däremot äta den på en gång.

Ingredienser

150 g osaltat smör (alternativt laktos- eller mjölkfritt smör)

2 dl socker

2 tsk vaniljsocker

1 tsk bakpulver

1 krm salt

2 dl Lailas blå (gluten- och mjölkfri)

3/4 dl pofiber

3 ägg (normalstora)

Till formen:

Smör alternativt laktos-eller mjölkfritt smör. Pofiber eller glutenfritt ströbröd.

OBS! Läs innehållsförteckningen på ströbrödsförpackningen!

Chokladkaka

1,5 dl mjölmix (0,5 dl mindre än i sockerkakan)

3 msk kakao (gärna Valrhonas kakao)

Smörj och bröa formen

Blanda smeten

  1. Sätt ugnen på 175 grader.

  2. Smält smöret i en kastrull och låt det svalna.

  3. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Blanda väl. Sila kakaon så det inte bildas klumpar (om du gör chokladkakan).

  4. Häll i äggen i det avsvalnade smöret och rör om tills allt blandat sig.

  5. Häll innehållet i kastrullen över mjölblandningen och rör om väl. Du kan använda slickepotten till att pressa bort eventuella mjölklumpar.

Baka

  1. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 25-30 min.

  2. Skaka formen lite lätt mot slutet så att du ser att mittdelen har stelnat. Då är det dags att ta ut den. Använder du bara provsticka, är risken att du blir lurad och att kakan sjunker ihop när du tagit ut den.

  3. Ta ut formen och täck med handduk.

  4. Låt kakan svalna något innan du vänder upp och ner på den för att få den ur formen.

Förvara

Om du inte har tillgång till frys, klarar den sig i plastburk med lock på.

1-2 dagar i rumstemperatur och flera dagar i kyl.

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Välkommen till min glutenfria blogg!

 

Här hittar du mina:

Virginia Küst

 

OM MIG

 

Jag har sedan barnsben älskat att baka och fått lov att utveckla mig och experimentera mig fram till nya recept på egen hand. På den tiden var det med gluten och jag ville så gärna gå en konditorutbildning. Den tanken fick jag tyvärr slå ifrån mig eftersom jag hade eksem och de sade att chansen var stor att jag skulle bli sämre. Så jag fortsatte mina experiment och tränade på mina färdigheter på hemmaplan istället.

 

Det var först när jag blev äldre som en helt ny värld öppnade sig. Min systerdotter fick nämligen celiaki och senare upptäckte jag att även jag behövde gå över till glutenfritt. Det var ingen lätt match men det var då jag upptäckte att mitt driv och nyfikenhet verkligen kom till någon nytta.

Det var helt hopplöst att hitta recept så att mina systerbarn kunde få baka tillsammans med mig. Så jag experimenterade mycket och lyckades till slut ta fram ett flertal recept som de ville baka.

Mina nyckelord som jag fortfarande håller fast vid är att man ska känna igen sig när man när man helt plötsligt behöver baka glutenfritt istället för med gluten, att man ska få behålla smaken och konsistensen och att bakverken ska kunna ligga framme på kakfatet lika länge som bakverk med gluten, utan att de blir torra.

Jag undviker helst att tillsätta fiberhusk, xantan eller guarnkärnmjöl eftersom jag har svårt för konsistenser som påminner mig om tvättsvamp eller ger bismak. Då använder jag hellre andra ingredienser som hjälper mig att få rätt konsistens, saftighet och smak på bakverken. Det kan t.e.x vara kokt potatis och äppelcidervinäger. Oftast använder jag mig av färdiga mjölmixer för att det är behändigt och det kan vara både med och utan vetestärkelse.


Eftersom vi har intoleranser och allergier i släkten, utöver celiaki, så brukar jag även ta fram recept utan laktos, mjölkprotein, nötter och mandel. Du kan ersätta de mjölkfria recepten med vanlig mjölk.

Tidigare var jag en glutendetektiv på ständig spaning. Jag brann för frågan så mycket att jag senare tog mig an utmaningen som Arbetande ordförande på Celiakiföreningen i Stockholms län och Projektledare för Sveriges största glutenfria matmässa "Mat för livet" 2018-2019. Under 2019  sökte jag mig även till Hela Sverige bakar, där jag kom vidare till finalen inför uttagningen.

2020 flyttade jag tillbaka till Göteborg och tog uppdrag som konsult inom fordonsbranschen igen. Så nu håller jag mig mestadels till att baka och utveckla recept i mitt kök när jag får en stund över. Släkt, vänner och kollegor får självklart både provsmaka experimentbak och njuta av gofika.

KONTAKT

 

E-mail: virginia@kustenarklar.se

 

UTMÄRKELSER

År 2016 fick jag SCUF-gaffeln och 2017 blev jag utsedd till en av Sveriges bästa glutenfria bakbloggare.i Svenska Celiakiförbundets medlemstidning.​

SCUF-gafffeln 2016

SOCIALA MEDIER

  • YouTube - Grey Circle
  • Facebook - Grey Circle
  • Instagram - Grey Circle
  • Pinterest - Grey Circle
  • LinkedIn - Grey Circle

MIN FACEBOOKGRUPP

Celiaki från kust till kust

Här träffas privatpersoner, bloggare och företagare som delar tips, recept och erbjudanden. Välkommen du också!

  • Facebook - Grey Circle
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
  • Pinterest
  • LinkedIn
bottom of page