BAKA MED THEA - MUMSIGA BROWNIES PÅ 5 MINUTER
Uppdaterat: 10 juli 2021
Thea älskar att baka! Här visar hon dig hur du bakar en av hennes favoriter på bara 5 minuter. Receptet är gjort för barn men tänk på att en vuxen ska vara med. Det behövs nämligen en mikro för att grädda dem.
Vad är en brownie?
Du kan äta den som den är.
Du kan äta den med bär, godis, glass, chokladsås eller vispad grädde.
En brownie är nästan som en muffins och smakar choklad.
Den går att lägga i frysen utan dekoration om du vill äta den en annan dag.
Du kan tina upp den försiktigt i micron eller låta stå framme tills den tinat.
Du kan äta den ljummen med smält choklad i. Tryck i så fall försiktigt ner en chokladbit när kakan fortfarande är varm. Tänk på att det kan bli varmt om fingrarna när du trycker i den, så var försiktig!
Om du gräddar brownies i koppar eller muggar, så kallas det även mugg-kaka.
Ta mig direkt till:
Recept utan bilder med film
Recept med bilder och film
OBS! Kakao har ofta en lite bitter smak men det finns kakao som har en rundare och mildare chokladsmak. Exempel på sådan kakao är från Michele Cluizele eller Garant.
Jag ville göra en digital, interaktiv bakbok med glutenfritt recept för barn
Jag hade fått en idé och det började så bra! Jag ville göra en interaktiv bakbok med glutenfritt recept för barn. En bok med en massa smarta funktioner! Jag började med att leta upp ett program som skulle fungera för både Iphone och Android. Sen frågade jag Thea, som är min svågers systerdotter, om hon ville vara med och spela in bakfilmer med mig. Hon är en riktigt go tjej som inte är rädd för kameran, har lätt för att komma ihåg manus utantill, har humor och idéer. Hon ville gärna haka på och vi var båda taggade! Nu skulle vi göra vår första film tillsammans.
Filminspelning bakom kulisserna
Vi fick dela upp inspelningen i två delar. Det var mycket som skulle klaffa och det var ju nytt för oss båda. Det skulle riggas, fixas med ljud och ljus, rekvisita, scenografi, finnas plats för spontana idéer och göras omtagningar. Eftersom vi inte hade tillgång till en riktig studio och ljuset utifrån inte var samma från dag till dag, så var det svårt att få till samma ljus under båda tagningarna. Jag hade visserligen en LED-lampa för både fotografering och filminspelning men den räckte inte på långa vägar. Fast i slutänden blev det ändå rätt bra med tanke på att vi båda var amatörer.
Mamma Hanna till Thea var med och gav oss en hjälpande hand och när hon såg att Thea började bli trött, fick vi ge oss. Det är lite märkligt men när man är mitt uppe i något som man verkligen gillar, så har man själv svårt att känna om man är trött eller ej. Så det var tur att mamma Hanna var med både för Theas och min skull.
Jag klippte ihop filmen i ett program jag köpt och skrev ner receptet i den digitala interaktiva e-boken. Sen uppstod de tekniska problemen
Teknikens under
Efter många försök tillsammans med support, fick jag slutligen ge mig. De kunde inte hålla det de hade lovat. Så jag tog istället kontakt med ett förlag som hjälper till att ta fram e-böcker men då uppstod istället juridiska problem pga att Thea nämnt Oboy som en ingrediens och burkarna som står med i bakgrunden i en sekvens, har NK's logga. När det första förlaget hörde av sig igen efter att ha gjort uppdateringar i programmet, försökte jag på nytt.
Under tiden som supporten och jag försökte lösa problemen, testade en annan go tjej på 8 år att baka sig igenom receptet via appen. Hon tyckte det var så roligt att hon bakade flera gånger och efter bara en kort tid hade hon lärt sig receptet utantill.
Supporten lyckades tyvärr inte lösa problemet åt mig och även om jag kan vara otroligt envis, så gav jag slutligen upp. Så det blev inget publicerat för jag hade tappat glädjen i projektet och jag behövde lägga tiden på annat. Vi snackar om en lång tids försök! Thea och jag fick inte chansen till en ny inspelning, annars hade det kunnat vara en utväg. Hon hade fullt upp med sin träning och jag var i färd att flytta till Stockholm för att jobba på Celiakiföreningen i Stockholms län.
Detta var för 4 år sedan. Idag är Thea 13 år och jag känner att jag måste gå vidare. Det är ju faktiskt synd om ni aldrig får se filmen vi gjorde. Så det hela slutar med ett enkelt blogginlägg istället och det kanske inte blev så tokigt ändå. Kan säga att jag har fått många konstiga tekniska bekymmer när jag gjort det här blogginlägget också, så det kanske dyker upp ett och annat troll här. Vem vet?
Jag har lagt upp receptet i två delar. Första avsnittet är med film utan bilder och andra avsnittet är med både film och bildVad säger du? Nu tycker jag att vi bakar mumsiga brownies med härliga Thea!
RECEPT UTAN BILDER - MED FILM
Läs igenom receptet innan du börjar baka! Så vet du om du har allt du behöver.
Blir 4 st
Bakas i micro
Ingredienser
Läs alltid innehållsförteckningen på förpackningarna.
OBS! Kakao har ofta en lite bitter smak men det finns kakao som har en rundare och mildare chokladsmak. Exempel på sådan kakao är från Michele Cluizele eller Garant.
1 ägg
1/2 krm salt
1 tsk vaniljsocker
3 msk chokladpulver eller 2,5 msk kakao. Se tips om kakao.
1 tsk socker (om du tar kakao)
3 msk äpplemos
Bak
Knäck ägget och häll det i en skål eller i ett glas.
Rör med en gaffel så att ägget blir randigt som Thea säger i videon.
Häll allt detta i en skål:
salt
bakpulver
vaniljsocker
chokladpulver eller kakao och socker om du har valt kakao
Blanda de torra ingredienserna i skålen med en gaffel eller visp så att det blandas väl.
Lägg ner äppelmoset och ägget i skålen.
Rör om allt med en slickepott. Bara en liten stund.
Häll upp smeten i fyra silikonformar eller två koppar.
Baka i micro på ungefär 650 W.
4 formar av silikon bakar du i 1 minut.
2 koppar bakar du i 2 minuter.
Öppna luckan när det är klart. Låt dem svalna lite innan du tar ut dem så du inte bränner dig.
Låt de kallna helt om du vill dekorera dem.
Ta en bild och var stolt över dina bakverk!
Njut!
Om du lägger ut bilden på Instagram får du gärna tagga mig med @kustenarklar eller skriva hashtaggen #kustenarklar Kom ihåg att kontot på Instagram måste vara öppen i så fall, så att vi alla kan se din bild.
RECEPT MED BILDER OCH FILM
Innan du börjar baka:
Du behöver en vuxen som kan hjälpa dig!
Kakao har ofta en lite bitter smak men det finns kakao som har en rundare och mildare chokladsmak. Exempel på sådan kakao är från Michele Cluizele eller Garant.
Muggarna och formarna av silikon måste tåla micron.
Titta på bilderna. Så ser du om du har allt du behöver för att baka.
De stora bokstäverna i bilderna betyder:
KRM = Kryddmått
TSK = Tesked
MSK = Matsked
Ta fram redskap
Tryck på första bilden för att förstora den. Sen kan du bläddra åt vänster för att se en bild i taget.
Ta fram ingredienser
De stora bokstäverna i bilderna betyder:
KRM = Kryddmått
TSK = Tesked
MSK = Matsked
Tryck på första bilden för att förstora den. Sen kan du bläddra åt vänster för att se en bild i taget.
Så här gör du
Läs texten under filmen eller stanna filmen så ofta du vill.
Knäck ägget och häll det i en skål eller i ett glas.
Rör med en gaffel så att ägget blir randigt som Thea säger i videon.
Häll allt detta i en skål:
salt
bakpulver
vaniljsocker
chokladpulver eller kakao och socker om du har valt kakao
Blanda de torra ingredienserna i skålen med en gaffel eller visp så att det blandas väl.
Lägg ner äppelmoset och ägget i skålen.
Rör om allt med en slickepott. Bara en liten stund.
Häll upp smeten i fyra silikonformar eller två koppar.
Baka i micro på ungefär 650 W.
4 formar av silikon bakar du i 1 minut.
2 koppar bakar du i 2 minuter.
Öppna luckan när det är klart. Låt dem svalna lite innan du tar ut dem så du inte bränner dig.
Låt de kallna helt om du vill dekorera dem.
Ta en bild och var stolt över dina bakverk!
Njut!
Om du lägger ut bilden på Instagram får du gärna tagga mig med @kustenarklar så att jag kan dela din bild eller skriva hashtaggen #kustenarklar Kom ihåg att ditt konto på Instagram måste vara öppet i så fall, så att vi alla kan se din bild.
Comments