top of page

GLUTENFRITT  BLOGGINLÄGG

BAKA MED THEA - MUMSIGA BROWNIES PÅ 5 MINUTER

Uppdaterat: 10 juli 2021

Thea älskar att baka! Här visar hon dig hur du bakar en av hennes favoriter på bara 5 minuter. Receptet är gjort för barn men tänk på att en vuxen ska vara med. Det behövs nämligen en mikro för att grädda dem.Vad är en brownie?

 • Du kan äta den som den är.

 • Du kan äta den med bär, godis, glass, chokladsås eller vispad grädde.

 • En brownie är nästan som en muffins och smakar choklad.

 • Den går att lägga i frysen utan dekoration om du vill äta den en annan dag.

 • Du kan tina upp den försiktigt i micron eller låta stå framme tills den tinat.

 • Du kan äta den ljummen med smält choklad i. Tryck i så fall försiktigt ner en chokladbit när kakan fortfarande är varm. Tänk på att det kan bli varmt om fingrarna när du trycker i den, så var försiktig!

 • Om du gräddar brownies i koppar eller muggar, så kallas det även mugg-kaka.


Ta mig direkt till:

Recept utan bilder med film

Recept med bilder och film


OBS! Kakao har ofta en lite bitter smak men det finns kakao som har en rundare och mildare chokladsmak. Exempel på sådan kakao är från Michele Cluizele eller Garant.Jag ville göra en digital, interaktiv bakbok med glutenfritt recept för barn


Jag hade fått en idé och det började så bra! Jag ville göra en interaktiv bakbok med glutenfritt recept för barn. En bok med en massa smarta funktioner! Jag började med att leta upp ett program som skulle fungera för både Iphone och Android. Sen frågade jag Thea, som är min svågers systerdotter, om hon ville vara med och spela in bakfilmer med mig. Hon är en riktigt go tjej som inte är rädd för kameran, har lätt för att komma ihåg manus utantill, har humor och idéer. Hon ville gärna haka på och vi var båda taggade! Nu skulle vi göra vår första film tillsammans.Filminspelning bakom kulisserna


Vi fick dela upp inspelningen i två delar. Det var mycket som skulle klaffa och det var ju nytt för oss båda. Det skulle riggas, fixas med ljud och ljus, rekvisita, scenografi, finnas plats för spontana idéer och göras omtagningar. Eftersom vi inte hade tillgång till en riktig studio och ljuset utifrån inte var samma från dag till dag, så var det svårt att få till samma ljus under båda tagningarna. Jag hade visserligen en LED-lampa för både fotografering och filminspelning men den räckte inte på långa vägar. Fast i slutänden blev det ändå rätt bra med tanke på att vi båda var amatörer.


Mamma Hanna till Thea var med och gav oss en hjälpande hand och när hon såg att Thea började bli trött, fick vi ge oss. Det är lite märkligt men när man är mitt uppe i något som man verkligen gillar, så har man själv svårt att känna om man är trött eller ej. Så det var tur att mamma Hanna var med både för Theas och min skull.


Jag klippte ihop filmen i ett program jag köpt och skrev ner receptet i den digitala interaktiva e-boken. Sen uppstod de tekniska problemenTeknikens under


Efter många försök tillsammans med support, fick jag slutligen ge mig. De kunde inte hålla det de hade lovat. Så jag tog istället kontakt med ett förlag som hjälper till att ta fram e-böcker men då uppstod istället juridiska problem pga att Thea nämnt Oboy som en ingrediens och burkarna som står med i bakgrunden i en sekvens, har NK's logga. När det första förlaget hörde av sig igen efter att ha gjort uppdateringar i programmet, försökte jag på nytt.


Under tiden som supporten och jag försökte lösa problemen, testade en annan go tjej på 8 år att baka sig igenom receptet via appen. Hon tyckte det var så roligt att hon bakade flera gånger och efter bara en kort tid hade hon lärt sig receptet utantill.


Supporten lyckades tyvärr inte lösa problemet åt mig och även om jag kan vara otroligt envis, så gav jag slutligen upp. Så det blev inget publicerat för jag hade tappat glädjen i projektet och jag behövde lägga tiden på annat. Vi snackar om en lång tids försök! Thea och jag fick inte chansen till en ny inspelning, annars hade det kunnat vara en utväg. Hon hade fullt upp med sin träning och jag var i färd att flytta till Stockholm för att jobba på Celiakiföreningen i Stockholms län.


Detta var för 4 år sedan. Idag är Thea 13 år och jag känner att jag måste gå vidare. Det är ju faktiskt synd om ni aldrig får se filmen vi gjorde. Så det hela slutar med ett enkelt blogginlägg istället och det kanske inte blev så tokigt ändå. Kan säga att jag har fått många konstiga tekniska bekymmer när jag gjort det här blogginlägget också, så det kanske dyker upp ett och annat troll här. Vem vet?


Jag har lagt upp receptet i två delar. Första avsnittet är med film utan bilder och andra avsnittet är med både film och bildVad säger du? Nu tycker jag att vi bakar mumsiga brownies med härliga Thea!RECEPT UTAN BILDER - MED FILM

Läs igenom receptet innan du börjar baka! Så vet du om du har allt du behöver.Blir 4 st

Bakas i micro

Ingredienser

Läs alltid innehållsförteckningen på förpackningarna.


OBS! Kakao har ofta en lite bitter smak men det finns kakao som har en rundare och mildare chokladsmak. Exempel på sådan kakao är från Michele Cluizele eller Garant.


 • 1 ägg

 • 1/2 krm salt

 • 1 tsk vaniljsocker

 • 3 msk chokladpulver eller 2,5 msk kakao. Se tips om kakao.

 • 1 tsk socker (om du tar kakao)

 • 3 msk äpplemos


Bak

 • Knäck ägget och häll det i en skål eller i ett glas.

 • Rör med en gaffel så att ägget blir randigt som Thea säger i videon.

 • Häll allt detta i en skål:

salt

bakpulver

vaniljsocker

chokladpulver eller kakao och socker om du har valt kakao

 • Blanda de torra ingredienserna i skålen med en gaffel eller visp så att det blandas väl.

 • Lägg ner äppelmoset och ägget i skålen.

 • Rör om allt med en slickepott. Bara en liten stund.

 • Häll upp smeten i fyra silikonformar eller två koppar.

 • Baka i micro på ungefär 650 W.

4 formar av silikon bakar du i 1 minut.

2 koppar bakar du i 2 minuter.

 • Öppna luckan när det är klart. Låt dem svalna lite innan du tar ut dem så du inte bränner dig.

 • Låt de kallna helt om du vill dekorera dem.

 • Ta en bild och var stolt över dina bakverk!

 • Njut!


Om du lägger ut bilden på Instagram får du gärna tagga mig med @kustenarklar eller skriva hashtaggen #kustenarklar Kom ihåg att kontot på Instagram måste vara öppen i så fall, så att vi alla kan se din bild. 


RECEPT MED BILDER OCH FILM


Innan du börjar baka:

 • Du behöver en vuxen som kan hjälpa dig!

 • Kakao har ofta en lite bitter smak men det finns kakao som har en rundare och mildare chokladsmak. Exempel på sådan kakao är från Michele Cluizele eller Garant.

 • Muggarna och formarna av silikon måste tåla micron.

 • Titta på bilderna. Så ser du om du har allt du behöver för att baka.

 • De stora bokstäverna i bilderna betyder:

KRM = Kryddmått

TSK = Tesked

MSK = Matsked


Ta fram redskap

Tryck på första bilden för att förstora den. Sen kan du bläddra åt vänster för att se en bild i taget.Ta fram ingredienser

 • De stora bokstäverna i bilderna betyder:

KRM = Kryddmått

TSK = Tesked

MSK = Matsked


Tryck på första bilden för att förstora den. Sen kan du bläddra åt vänster för att se en bild i taget.Så här gör du

Läs texten under filmen eller stanna filmen så ofta du vill. • Knäck ägget och häll det i en skål eller i ett glas.

 • Rör med en gaffel så att ägget blir randigt som Thea säger i videon.

 • Häll allt detta i en skål:

salt

bakpulver

vaniljsocker

chokladpulver eller kakao och socker om du har valt kakao

 • Blanda de torra ingredienserna i skålen med en gaffel eller visp så att det blandas väl.

 • Lägg ner äppelmoset och ägget i skålen.

 • Rör om allt med en slickepott. Bara en liten stund.

 • Häll upp smeten i fyra silikonformar eller två koppar.

 • Baka i micro på ungefär 650 W.

4 formar av silikon bakar du i 1 minut.

2 koppar bakar du i 2 minuter.

 • Öppna luckan när det är klart. Låt dem svalna lite innan du tar ut dem så du inte bränner dig.

 • Låt de kallna helt om du vill dekorera dem.

 • Ta en bild och var stolt över dina bakverk!

 • Njut!


Om du lägger ut bilden på Instagram får du gärna tagga mig med @kustenarklar så att jag kan dela din bild eller skriva hashtaggen #kustenarklar Kom ihåg att ditt konto på Instagram måste vara öppet i så fall, så att vi alla kan se din bild.

0 kommentarer

Comments


Välkommen till min glutenfria blogg!

 

Här hittar du mina:

Virginia Küst

 

OM MIG

 

Jag har sedan barnsben älskat att baka och fått lov att utveckla mig och experimentera mig fram till nya recept på egen hand. På den tiden var det med gluten och jag ville så gärna gå en konditorutbildning. Den tanken fick jag tyvärr slå ifrån mig eftersom jag hade eksem och de sade att chansen var stor att jag skulle bli sämre. Så jag fortsatte mina experiment och tränade på mina färdigheter på hemmaplan istället.

 

Det var först när jag blev äldre som en helt ny värld öppnade sig. Min systerdotter fick nämligen celiaki och senare upptäckte jag att även jag behövde gå över till glutenfritt. Det var ingen lätt match men det var då jag upptäckte att mitt driv och nyfikenhet verkligen kom till någon nytta.

Det var helt hopplöst att hitta recept så att mina systerbarn kunde få baka tillsammans med mig. Så jag experimenterade mycket och lyckades till slut ta fram ett flertal recept som de ville baka.

Mina nyckelord som jag fortfarande håller fast vid är att man ska känna igen sig när man när man helt plötsligt behöver baka glutenfritt istället för med gluten, att man ska få behålla smaken och konsistensen och att bakverken ska kunna ligga framme på kakfatet lika länge som bakverk med gluten, utan att de blir torra.

Jag undviker helst att tillsätta fiberhusk, xantan eller guarnkärnmjöl eftersom jag har svårt för konsistenser som påminner mig om tvättsvamp eller ger bismak. Då använder jag hellre andra ingredienser som hjälper mig att få rätt konsistens, saftighet och smak på bakverken. Det kan t.e.x vara kokt potatis och äppelcidervinäger. Oftast använder jag mig av färdiga mjölmixer för att det är behändigt och det kan vara både med och utan vetestärkelse.


Eftersom vi har intoleranser och allergier i släkten, utöver celiaki, så brukar jag även ta fram recept utan laktos, mjölkprotein, nötter och mandel. Du kan ersätta de mjölkfria recepten med vanlig mjölk.

Tidigare var jag en glutendetektiv på ständig spaning. Jag brann för frågan så mycket att jag senare tog mig an utmaningen som Arbetande ordförande på Celiakiföreningen i Stockholms län och Projektledare för Sveriges största glutenfria matmässa "Mat för livet" 2018-2019. Under 2019  sökte jag mig även till Hela Sverige bakar, där jag kom vidare till finalen inför uttagningen.

2020 flyttade jag tillbaka till Göteborg och tog uppdrag som konsult inom fordonsbranschen igen. Så nu håller jag mig mestadels till att baka och utveckla recept i mitt kök när jag får en stund över. Släkt, vänner och kollegor får självklart både provsmaka experimentbak och njuta av gofika.

KONTAKT

 

E-mail: virginia@kustenarklar.se

 

UTMÄRKELSER

År 2016 fick jag SCUF-gaffeln och 2017 blev jag utsedd till en av Sveriges bästa glutenfria bakbloggare.i Svenska Celiakiförbundets medlemstidning.​

SCUF-gafffeln 2016

SOCIALA MEDIER

 • YouTube - Grey Circle
 • Facebook - Grey Circle
 • Instagram - Grey Circle
 • Pinterest - Grey Circle
 • LinkedIn - Grey Circle

MIN FACEBOOKGRUPP

Celiaki från kust till kust

Här träffas privatpersoner, bloggare och företagare som delar tips, recept och erbjudanden. Välkommen du också!

 • Facebook - Grey Circle
 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube
 • Pinterest
 • LinkedIn
bottom of page