top of page

GLUTENFRITT  BLOGGINLÄGG

HUR DU GÖR GLUTEN- OCH MJÖLKFRIA PUNSCHPRALINER TILL GLADA PÅSKÄGG

Uppdaterat: 23 mars

GF, NGF, LF, MF, NF, ÄF


Hemmagjorda punschpraliner som smakar himmelskt!


Här har jag gjort dem som Påskägg. De är så roliga och enkla att göra själv! Välj dina favoritsmaker och färger, doppa i choklad och mumsa sen på riktigt gott hemmagjort påskgodis.


Punschpraliner på ett rosa kakfat med påskhare och tulpaner i bakgrunden
Gluten- och mjölkfria punschpraliner som påskägg

Ta mig direkt till:
Ett riktigt roligt påskpyssel för barn!


Degen är mjuk och smidig så det är lätt att forma andra figurer om man inte vill göra just påskägg. Degen kan du sen dela i flera delar, färga och smaksätta med favoritsmaker innan du doppar dem i choklad. Det här receptet passar för många eftersom det är fritt från gluten, mjölk, ägg, nötter och mandel (beroende på vilken choklad du doppar dem i). Själv använder jag mig av NXT Callebaut choklad som är glutenfri, nötfri, mjölkfri och vegansk.Gör gluten- och mjölkfria punschpralinerna eller smaksätt dem med dina favoritsmaker


När jag har letat efter recept på gluten- och mjölkfria punschpraliner så har en av ingredienserna alltid varit havre och för mig är det en ingrediens som har en smak som är svår att dölja. Så jag blev så glad när jag hittade ett gammalt familjerecept som Sam delat med sig av på Sugarspunrun. Hon skriver visserligen att hon misslyckas ibland men inte vet varför. Då blir degen vattnig, oavsett hur mycket florsocker hon lägger till. Det har inte hänt mig än så länge, så det är nog väldigt sällan det händer.


Som du vet har jag en förkärlek till potatis och använder det bl.a i mina glutenfria semlor, kanelbullar och sockerbullar. Potatis är ett härligt smaklöst och billigt bindemedel som t.e.x gör att degen går att knåda och bullarna blir saftiga. Jag ska erkänna att jag ändå var en aning skeptiskt till en början även om jag älskar potatis i alla dess former, men dessa ljuvliga påskägg smakar verkligen inte potatis alls.


Jag ändrade receptet lite och smaksatte med aromer som jag hade köpt från Essencefabriken i Stockholm. Den ena degen smaksatte jag med kola och den andra, som jag smaksatte med pistage, färgade jag ljusgrön. Du kan köpa aromer i en vanlig mataffär också. Se receptet för tips. Häll i lite i taget och testa dig fram.RECEPT


Ingredienser

Läs alltid innehållsförteckningen på förpackningarna.


 • 0,5 dl mosad potatis (fast potatis)

 • 25 gram mjölkfritt margarin (alternativt vanligt margarin eller smör)

 • 4-5 dl florsocker + eventuellt lite till

 • Smaksättning som exempelvis vanilj, kakao, kanel eller essenser av punsch, arrak, kola, pistage mm

 • Eventuellt lite färgpulver eller färggelé

 • Ca 200 gram chokladFörbered

 1. Koka skalad potatis och låt den svalna i rumstemperatur. OBS! Potatisen ska vara nykokt i osaltat vatten och måste svalna helt i rumstemperatur innan den blandas med de övriga ingredienserna. Den får inte bli kylskåpskall!


Blanda till degen

 1. Mosa den avsvalnade potatisen tills den blir slät och klumparna försvinner.

 2. Mixa sen den mosade potatisen, smöret eller margarinet och 1 dl av florsockret till en slät massa (jag använder stavmixer).

 3. Tillsätt 1 dl i taget av resterande florsocker och fortsätt mixa.

 4. Smaksätt med din favoritsmak.

 5. Färga degen eventuellt så den får en fin pastellfärg.

 6. Kyl med lock i kylskåp i minst en timme.


Gör äggen

 1. Ta ut degen från kylskåpet och låt stå ca 10 min innan du formar ägg.

 2. Pudra underlaget samt händer med florsocker och knåda degen slät.

 3. Rulla små ägg som du lägger på smörpapper.

 4. Ställ in dem i kylen under tiden du smälter choklad.

 5. Smält chokladen.

 6. Ta fram de små äggen ur kylen.

 7. Doppa ett ägg i taget i chokladen och lägg tillbaka på smörpapperet.

 8. Ställ tillbaka dem i kylen för att låta chokladen stelna.

 9. Lägg över äggen i en plastlåda med lock på när chokladen stelnat.


Rullade påskägg som ligger på ett smörpapper
Rullade glutenfria påskägg


Chokladöverdragna påskägg som ligger på smörpapper
Chokladöverdragna påskägg

Förvaring/servering


Lägg dem i en låda med smörpapper emellan och täck med lock. Förvara dem i kylskåp fram till servering, men de måste ätas inom två dagar eftersom det är kokt potatis i.Önskar dig en riktigt mumsig och Glad Påsk!Missa inte att följa mig på Instagram eller Facebook där jag heter @kustenarklar och

tagga mig gärna om du lägger ut en bild på dina bakverk som du bakat efter mitt recept. Det är så roligt att se när ni bakar/lagar efter mina recept!0 kommentarer

Commenti


Välkommen till min glutenfria blogg!

 

Här hittar du mina:

Virginia Küst

 

OM MIG

 

Jag har sedan barnsben älskat att baka och fått lov att utveckla mig och experimentera mig fram till nya recept på egen hand. På den tiden var det med gluten och jag ville så gärna gå en konditorutbildning. Den tanken fick jag tyvärr slå ifrån mig eftersom jag hade eksem och de sade att chansen var stor att jag skulle bli sämre. Så jag fortsatte mina experiment och tränade på mina färdigheter på hemmaplan istället.

 

Det var först när jag blev äldre som en helt ny värld öppnade sig. Min systerdotter fick nämligen celiaki och senare upptäckte jag att även jag behövde gå över till glutenfritt. Det var ingen lätt match men det var då jag upptäckte att mitt driv och nyfikenhet verkligen kom till någon nytta.

Det var helt hopplöst att hitta recept så att mina systerbarn kunde få baka tillsammans med mig. Så jag experimenterade mycket och lyckades till slut ta fram ett flertal recept som de ville baka.

Mina nyckelord som jag fortfarande håller fast vid är att man ska känna igen sig när man när man helt plötsligt behöver baka glutenfritt istället för med gluten, att man ska få behålla smaken och konsistensen och att bakverken ska kunna ligga framme på kakfatet lika länge som bakverk med gluten, utan att de blir torra.

Jag undviker helst att tillsätta fiberhusk, xantan eller guarnkärnmjöl eftersom jag har svårt för konsistenser som påminner mig om tvättsvamp eller ger bismak. Då använder jag hellre andra ingredienser som hjälper mig att få rätt konsistens, saftighet och smak på bakverken. Det kan t.e.x vara kokt potatis och äppelcidervinäger. Oftast använder jag mig av färdiga mjölmixer för att det är behändigt och det kan vara både med och utan vetestärkelse.


Eftersom vi har intoleranser och allergier i släkten, utöver celiaki, så brukar jag även ta fram recept utan laktos, mjölkprotein, nötter och mandel. Du kan ersätta de mjölkfria recepten med vanlig mjölk.

Tidigare var jag en glutendetektiv på ständig spaning. Jag brann för frågan så mycket att jag senare tog mig an utmaningen som Arbetande ordförande på Celiakiföreningen i Stockholms län och Projektledare för Sveriges största glutenfria matmässa "Mat för livet" 2018-2019. Under 2019  sökte jag mig även till Hela Sverige bakar, där jag kom vidare till finalen inför uttagningen.

2020 flyttade jag tillbaka till Göteborg och tog uppdrag som konsult inom fordonsbranschen igen. Så nu håller jag mig mestadels till att baka och utveckla recept i mitt kök när jag får en stund över. Släkt, vänner och kollegor får självklart både provsmaka experimentbak och njuta av gofika.

KONTAKT

 

E-mail: virginia@kustenarklar.se

 

UTMÄRKELSER

År 2016 fick jag SCUF-gaffeln och 2017 blev jag utsedd till en av Sveriges bästa glutenfria bakbloggare.i Svenska Celiakiförbundets medlemstidning.​

SCUF-gafffeln 2016

SOCIALA MEDIER

 • YouTube - Grey Circle
 • Facebook - Grey Circle
 • Instagram - Grey Circle
 • Pinterest - Grey Circle
 • LinkedIn - Grey Circle

MIN FACEBOOKGRUPP

Celiaki från kust till kust

Här träffas privatpersoner, bloggare och företagare som delar tips, recept och erbjudanden. Välkommen du också!

 • Facebook - Grey Circle
 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube
 • Pinterest
 • LinkedIn
bottom of page