top of page

GLUTENFRITT  BLOGGINLÄGG

GLUTENFRI LJUVLIG PÅSKTÅRTA MED CHOKLAD OCH MUMSIGT FLUFF

Uppdaterat: 6 apr.

GF, LF, MF, NF


Gjorde en ljuvligt god chokladkaka med härligt påskfluff häromdagen. En färgglad och smakrik påsktårta på fikabordet som både barn och vuxna tycker om.


Ta mig direkt till:


Recept

Ingredienser

Förvaring/serveringKaka, tårta eller cupcakes


Jag gjorde en chokladkaka och dekorerade med fluff ovanpå men du kan göra en chokladtårta istället om du hellre vill det. I så fall delar du upp kakan i tre delar och lägger fluff mellan varje lager och täcker den med resterande fluff. Om du hellre vill göra cupcakes så bakar du chokladmuffins istället och spritsar fluff på dem.


Kakan håller sig saftig i flera dagar så du behöver inte frysa in den, utan du kan lugnt baka den t.e.x idag och förbereda fluff till i morgon för att dekorera den i morgon. Låt bara chokladkakan stå framme i rumstemperatur under formen så håller den sig fluffig. Om du fryser in den eller ställer den i kylen så blir den aningens mer kompakt.RECEPT på påskfluff

Räcker till ett lager för dekoration.


Ingredienser

Läs alltid innehållsförteckningen på förpackningarna.


 • 250 ml Aitos mjölkfria vispgrädde (alternativt vanlig eller laktosfri vispgrädde)

Du behöver kanske lite mer vispgrädde sen när du vispar fluffet om du inte tycker att det blir tillräckligt tjockt och fluffigt.

 • Ca 70 gram Coletta Påskeskum

 • Ev lite gul färg. Jag hade i 1/4 tsk gurkmeja. OBS! Ha inte i mer gurkmeja för då kan det lätt bli en bitter smak.Förbered

 1. Klipp Påskeskummet i små bitar.

 2. Värm upp grädden i en kastrull. Den ska bli varm men får inte koka!

 3. Häll i Påskeskummet och rör om till det smält.

 4. Häll upp i en skål med lock och ställ i kylskåpet för att svalna.


Gör i ordning din kaka/tårta/cupcakes

 1. Vispa fluffet. Tillsätt eventuellt lite mer vispgrädde för att få den extra fluffig och tjock.

 • Kaka: Spritsa fluff ovanpå kakan och bred ut fluffet över hela tårtan. Gör ev mönster med spateln/skeden och dekorera med strössel.

 • Tårta: Dela kakan till tre bottnar. Spritsa fluff mellan tårtbottnarna och bred ut det med en spatel eller sked. Spritsa sen fluff ovanpå kakan och bred ut fluffet över hela tårtan. Gör ev mönster med spateln/skeden och dekorera med strössel.

 • Cupcakes: Spritsa fluffet på chokladmuffinsen i önskat mönster.


Förvaring/servering


Godast samma dag men helt okej att äta dagen därpå också om kakan/tårtan/cupcaken förvaras i kyl med lock på.


Hoppas det ska smaka!


Jag önskar dig en riktigt fin Påsk!Missa inte att följa mig på Instagram eller Facebook där jag heter @kustenarklar

Tagga mig gärna också om du lägger ut en bild på dina bakverk som du bakat efter mitt recept. Det är så roligt att se!


0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Välkommen till min glutenfria blogg!

 

Här hittar du mina:

Virginia Küst

 

OM MIG

 

Jag har sedan barnsben älskat att baka och fått lov att utveckla mig och experimentera mig fram till nya recept på egen hand. På den tiden var det med gluten och jag ville så gärna gå en konditorutbildning. Den tanken fick jag tyvärr slå ifrån mig eftersom jag hade eksem och de sade att chansen var stor att jag skulle bli sämre. Så jag fortsatte mina experiment och tränade på mina färdigheter på hemmaplan istället.

 

Det var först när jag blev äldre som en helt ny värld öppnade sig. Min systerdotter fick nämligen celiaki och senare upptäckte jag att även jag behövde gå över till glutenfritt. Det var inte en lätt match men det var då jag upptäckte att mitt driv och nyfikenhet verkligen kom till nytta.

Jag började utveckla recept som även barn kunde vara med i köket och baka för det var helt hopplöst att hitta färdiga recept med dem kriterierna. Mina systerbarn ville ju baka tillsammans med mig. 

Mina nyckelord som jag fortfarande håller fast vid är att man ska känna igen sig när man bakar och smakar, samt att bakverken ska kunna ligga framme på kakfatet lika länge som bakverk med gluten utan att bli torra.

Jag bakar helst inte med tillsatt fiberhusk, xantan eller guarnkärnmjöl om jag kan undvika det. Jag har svårt för konsistenser som påminner mig om tvättsvampar och ingredienser som ger bismaker. Då använder jag hellre andra ingredienser som hjälper mig att få rätt konsistens, saftighet och smak på bakverken. Det kan t.e.x vara kokt potatis och en aning äppelcidervinäger. Jag använder mig oftast av färdiga olika slags mjölmixer också men det är mest för att det är behändigt.


Eftersom vi har en hel del allergier inom släkten så brukar jag ta fram recept utan mjölkprotein, nötter och mandel också. De flesta mjölkfria recepten kan du ersätta med mjölkprodukter om du vill. Ibland bakar jag med vetestärkelse och ibland utan. 

Tidigare var jag en glutendetektiv på ständig spaning genom att resa runt och tipsa om glutenfritt utbud. Jag brann för frågan så mycket att jag senare tog mig an utmaningen att jobba på Celiakiföreningen i Stockholms län som arbetande ordförande och projektledare för Sveriges största glutenfria matmässa "Mat för livet" 2018-2019. Jag tog mig även vidare till finalen inför uttagningen för Hela Sverige bakar när jag bodde Stockholm. En dag kanske det dyker upp något annat spännande som jag vill haka på men just nu är jag rätt nöjd med att bara utveckla recept i mitt kök här hemma i Göteborg och bjuda släkt, vänner och kollegor på gofika.

KONTAKT

 

E-mail: virginia@kustenarklar.se

 

UTMÄRKELSER

År 2016 fick jag SCUF-gaffeln och 2017 blev jag utsedd till en av Sveriges bästa glutenfria bakbloggare.i Svenska Celiakiförbundets medlemstidning.

SCUF-gafffeln 2016

SOCIALA MEDIER

 • YouTube - Grey Circle
 • Facebook - Grey Circle
 • Instagram - Grey Circle
 • Pinterest - Grey Circle
 • LinkedIn - Grey Circle

MIN FACEBOOKGRUPP

Celiaki från kust till kust

Här träffas privatpersoner, bloggare och företagare som delar tips, recept och erbjudanden. Välkommen du också!

 • Facebook - Grey Circle
 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube
 • Pinterest
 • LinkedIn
bottom of page