top of page

GLUTENFRITT  BLOGGINLÄGG

CITRON - OCH VALLMOMUFFINS

Uppdaterat: 18 jan. 2020


GF, LF/MF, NF

Läs alltid innehållsförteckningen på förpackningarna ifall innehållet ändrats!

Jag önskar dig en Glad Påsk!


Glutenfria och mjölkfria citron- och vallmomuffin

Saftiga, syrliga och precis som citron- och vallmomuffins ska vara.

Själv tycker jag nog bäst om de som de är till en slät kopp kaffe, men vill man göra de lite festligare kan man dekorera de med frosting och lite andra godsaker på. Det finns många olika slags frosting och många olika tycken om vilken smak som passar bäst till citron. En del tycker lakrits, en del vanilj eller citron och en del tycker bäst om jordgubbssmak till. Som du ser finns det en hel del olika smaker att välja på. Så det finns alla möjligheter att låta fantasin flöda och experimentera sig fram. Längre ner ser du en frosting som jag gillar men det skulle även kunna funka med fluff exempelvis. Om du undrar hur man gör fluff har jag skrivit ner det i ett annat recept som du kommer åt om du klickar här Du kan variera smakerna med olika slags godis.


Glutenfria och mjölkfria citron- och vallmomuffin

Fria från

Gluten (innehåller dock vetestärkelse)

Laktos / Mjölkprotein

Nötter

Mix Lailas blå (gluten- och mjölkfri)

​Tänk på att andra mjölmixer kan ge ett annat resultat

175 °C i ca 12-15 min i ugn

Blir 12 st muffins

Ingredienser

150 g osaltat smör (alternativt laktos- eller mjölkfritt smör)

2 dl socker

2 tsk bakpulver

1 krm salt

2 dl och 2 msk Lailas blå (gluten- och mjölkfri)

3/4 dl pofiber

3 ägg (normalstora)

½ dl citronsaft

1 tsk fint rivet citronskal

1-2 msk blå vallmofrön

Ev 2-3 krm gul karamellfärg

Strössel och annat gott att dekorera med.

12 silikonformar eller pappersformar.

Eventuellt en gjuten form för pappersformarna och 1/4 dl okokt ris.

En sprits till frostingen

Frosting

75 g rumsvarmt smör (alternativt laktos- eller mjölkfritt margarin)

2 msk florsocker

2 dl marschmallowfluff (finns att köpa färdig på burk)

1-2 msk lemoncurd (provsmaka dig fram)

Vispa ihop allt med en gaffel i en skål tills den blir fluffig och går att spritsa.

OBS! Vispar du med visp blir den kompakt och mängden fluff blir även mindre.

Förbered för muffins

 1. Ta fram formar för 12 muffins

 2. Om du valt pappersformar häller du i lite risgryn i botten innan du lägger i pappersformarna. Då blir de mindre feta på utsidan när muffinsen är klara

 3. Lägg i muffinsformarna i den gjutna formen eller ställ silikonformarna på en bakplåt.

 4. Sätt ugnen på 175 grader.


Gör smeten

 1. Smält smöret i en kastrull och låt det svalna.

 2. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Blanda väl med handvisp.

 3. Häll i den rivna citronen och blanda väl igen.

 4. Lägg de knäckta äggen i det avsvalnade smöret i kastrullen och rör om tills allt blandat sig.

 5. Häll innehållet i kastrullen över mjölblandningen och rör om väl. Blanda inte för länge utan bara tills det blivit väl blandat!

 6. Häll nu i citronsaften och rör om försiktig igen.

Baka

 1. Klicka i smeten i pappersformarna med hjälp av två matskedar eller en sprits. Fyll de till 3/4

 2. Grädda i mitten av ugnen i ca 12-15 min. Om du använder gjuten form för muffinsen ställer du den på ett galler i ugnen.

 3. Skaka hela formen eller bakplåten lite lätt mot slutet så att du ser att mittdelen har stelnat. Prova med sticka också för att vara säker på att de är färdiggräddade.

 4. Ta ut formen eller bakplåten ur ugnen.

 5. Plocka ut muffinsen ur formen eller från bakplåten när de svalnat lite och låt de få fortsätta svalna på galler under handduk.


Glutenfria och mjölkfria citron- och vallmomuffin

Glutenfria och mjölkfria citron- och vallmomuffin

Dekorera

Små miniägg

 1. Färga strösocker med lite gul karamellfärg genom att först hälla i strösocker i ett glas.

 2. Häll sen i några droppar karamellfärg och rör runt med en gaffel tills allt är väl blandat.

 3. Häll ut på smörpapper och låt torka.

 4. När det torkat krossar du det lite lätt med en gaffel så det blir som fint strösocker igen.

 5. Klipp små marshmallows i mitten med en sax. De ska hålla ihop så klipp inte hela vägen igenom.

 6. Doppa den klippiga ytan i sockret.


Påskägg av marshmalllows

Frosting

 1. Gör i ordning en sprits med tyll. Det finns en massa olika slags tyllar. Just den jag använt kommer från Crafty Cook.

 2. Ställ spritsen i en kanna så blir det lättare att klicka i frostingen.

 3. Spritsa muffinsen


Glutenfria och mjölkfria citron- och vallmomuffin

Dekorera med något gott och sprinkla över strössel


Glutenfria och mjölkfria citron- och vallmomuffin

Förvara

Om du inte har tillgång till frys, klarar de sig utan frosting i plastburk med lock på i flera timmar. Notera att pappersformarna kan släppa lite i kanten när man har fryst muffinsen eller haft de i kylskåpet någon dag.

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Välkommen till min glutenfria blogg!

 

Här hittar du mina:

Virginia Küst

 

OM MIG

 

Jag har sedan barnsben älskat att baka och fått lov att utveckla mig och experimentera mig fram till nya recept på egen hand. På den tiden var det med gluten och jag ville så gärna gå en konditorutbildning. Den tanken fick jag tyvärr slå ifrån mig eftersom jag hade eksem och de sade att chansen var stor att jag skulle bli sämre. Så jag fortsatte mina experiment och tränade på mina färdigheter på hemmaplan istället.

 

Det var först när jag blev äldre som en helt ny värld öppnade sig. Min systerdotter fick nämligen celiaki och senare upptäckte jag att även jag behövde gå över till glutenfritt. Det var ingen lätt match men det var då jag upptäckte att mitt driv och nyfikenhet verkligen kom till någon nytta.

Det var helt hopplöst att hitta recept så att mina systerbarn kunde få baka tillsammans med mig. Så jag experimenterade mycket och lyckades till slut ta fram ett flertal recept som de ville baka.

Mina nyckelord som jag fortfarande håller fast vid är att man ska känna igen sig när man när man helt plötsligt behöver baka glutenfritt istället för med gluten, att man ska få behålla smaken och konsistensen och att bakverken ska kunna ligga framme på kakfatet lika länge som bakverk med gluten, utan att de blir torra.

Jag undviker helst att tillsätta fiberhusk, xantan eller guarnkärnmjöl eftersom jag har svårt för konsistenser som påminner mig om tvättsvamp eller ger bismak. Då använder jag hellre andra ingredienser som hjälper mig att få rätt konsistens, saftighet och smak på bakverken. Det kan t.e.x vara kokt potatis och äppelcidervinäger. Oftast använder jag mig av färdiga mjölmixer för att det är behändigt och det kan vara både med och utan vetestärkelse.


Eftersom vi har intoleranser och allergier i släkten, utöver celiaki, så brukar jag även ta fram recept utan laktos, mjölkprotein, nötter och mandel. Du kan ersätta de mjölkfria recepten med vanlig mjölk.

Tidigare var jag en glutendetektiv på ständig spaning. Jag brann för frågan så mycket att jag senare tog mig an utmaningen som Arbetande ordförande på Celiakiföreningen i Stockholms län och Projektledare för Sveriges största glutenfria matmässa "Mat för livet" 2018-2019. Under 2019  sökte jag mig även till Hela Sverige bakar, där jag kom vidare till finalen inför uttagningen.

2020 flyttade jag tillbaka till Göteborg och tog uppdrag som konsult inom fordonsbranschen igen. Så nu håller jag mig mestadels till att baka och utveckla recept i mitt kök när jag får en stund över. Släkt, vänner och kollegor får självklart både provsmaka experimentbak och njuta av gofika.

KONTAKT

 

E-mail: virginia@kustenarklar.se

 

UTMÄRKELSER

År 2016 fick jag SCUF-gaffeln och 2017 blev jag utsedd till en av Sveriges bästa glutenfria bakbloggare.i Svenska Celiakiförbundets medlemstidning.​

SCUF-gafffeln 2016

SOCIALA MEDIER

 • YouTube - Grey Circle
 • Facebook - Grey Circle
 • Instagram - Grey Circle
 • Pinterest - Grey Circle
 • LinkedIn - Grey Circle

MIN FACEBOOKGRUPP

Celiaki från kust till kust

Här träffas privatpersoner, bloggare och företagare som delar tips, recept och erbjudanden. Välkommen du också!

 • Facebook - Grey Circle
 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube
 • Pinterest
 • LinkedIn
bottom of page