Sök
  • Virginia Küst

CITRON - OCH VALLMOMUFFINS


GF, LF/MF, NF

Läs alltid innehållsförteckningen på förpackningarna ifall innehållet ändrats!

Jag önskar dig en Glad Påsk!


Saftiga, syrliga och precis som citron- och vallmomuffins ska vara.

Själv tycker jag nog bäst om de som de är till en slät kopp kaffe, men vill man göra de lite festligare kan man dekorera de med frosting och lite andra godsaker på. Det finns många olika slags frosting och många olika tycken om vilken smak som passar bäst till citron. En del tycker lakrits, en del vanilj eller citron och en del tycker bäst om jordgubbssmak till. Som du ser finns det en hel del olika smaker att välja på. Så det finns alla möjligheter att låta fantasin flöda och experimentera sig fram. Längre ner ser du en frosting som jag gillar men det skulle även kunna funka med fluff exempelvis. Om du undrar hur man gör fluff har jag skrivit ner det i ett annat recept som du kommer åt om du klickar här Du kan variera smakerna med olika slags godis.


Fria från

Gluten (innehåller dock vetestärkelse)

Laktos / Mjölkprotein

Nötter

Mix Lailas blå (gluten- och mjölkfri)

​Tänk på att andra mjölmixer kan ge ett annat resultat

175 °C i ca 12-15 min i ugn

Blir 12 st muffins

Ingredienser

150 g osaltat smör (alternativt laktos- eller mjölkfritt smör)

2 dl socker

2 tsk bakpulver

1 krm salt

2 dl och 2 msk Lailas blå (gluten- och mjölkfri)

3/4 dl pofiber

3 ägg (normalstora)

½ dl citronsaft

1 tsk fint rivet citronskal

1-2 msk blå vallmofrön

Ev 2-3 krm gul karamellfärg

Strössel och annat gott att dekorera med.

12 silikonformar eller pappersformar.

Eventuellt en gjuten form för pappersformarna och 1/4 dl okokt ris.

En sprits till frostingen

Frosting

75 g rumsvarmt smör (alternativt laktos- eller mjölkfritt margarin)

2 msk florsocker

2 dl marschmallowfluff (finns att köpa färdig på burk)

1-2 msk lemoncurd (provsmaka dig fram)

Vispa ihop allt med en gaffel i en skål tills den blir fluffig och går att spritsa.

OBS! Vispar du med visp blir den kompakt och mängden fluff blir även mindre.

Förbered för muffins

  1. Ta fram formar för 12 muffins

  2. Om du valt pappersformar häller du i lite risgryn i botten innan du lägger i pappersformarna. Då blir de mindre feta på utsidan när muffinsen är klara

  3. Lägg i muffinsformarna i den gjutna formen eller ställ silikonformarna på en bakplåt.

  4. Sätt ugnen på 175 grader.


Gör smeten

  1. Smält smöret i en kastrull och låt det svalna.

  2. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Blanda väl med handvisp.

  3. Häll i den rivna citronen och blanda väl igen.

  4. Lägg de knäckta äggen i det avsvalnade smöret i kastrullen och rör om tills allt blandat sig.

  5. Häll innehållet i kastrullen över mjölblandningen och rör om väl. Blanda inte för länge utan bara tills det blivit väl blandat!

  6. Häll nu i citronsaften och rör om försiktig igen.

Baka

  1. Klicka i smeten i pappersformarna med hjälp av två matskedar eller en sprits. Fyll de till 3/4

  2. Grädda i mitten av ugnen i ca 12-15 min. Om du använder gjuten form för muffinsen ställer du den på ett galler i ugnen.

  3. Skaka hela formen eller bakplåten lite lätt mot slutet så att du ser att mittdelen har stelnat. Prova med sticka också för att vara säker på att de är färdiggräddade.

  4. Ta ut formen eller bakplåten ur ugnen.

  5. Plocka ut muffinsen ur formen eller från bakplåten när de svalnat lite och låt de få fortsätta svalna på galler under handduk.



Dekorera

Små miniägg

  1. Färga strösocker med lite gul karamellfärg genom att först hälla i strösocker i ett glas.

  2. Häll sen i några droppar karamellfärg och rör runt med en gaffel tills allt är väl blandat.

  3. Häll ut på smörpapper och låt torka.

  4. När det torkat krossar du det lite lätt med en gaffel så det blir som fint strösocker igen.

  5. Klipp små marshmallows i mitten med en sax. De ska hålla ihop så klipp inte hela vägen igenom.

  6. Doppa den klippiga ytan i sockret.


Frosting

  1. Gör i ordning en sprits med tyll. Det finns en massa olika slags tyllar. Just den jag använt kommer från Crafty Cook.

  2. Ställ spritsen i en kanna så blir det lättare att klicka i frostingen.

  3. Spritsa muffinsen


Dekorera med något gott och sprinkla över strössel


Förvara

Om du inte har tillgång till frys, klarar de sig utan frosting i plastburk med lock på i flera timmar. Notera att pappersformarna kan släppa lite i kanten när man har fryst muffinsen eller haft de i kylskåpet någon dag.

#recept #glutenfritt #mjölkfritt

Välkommen till min glutenfria blogg!

Mitt namn är Virginia Küst och jag bor i Göteborg.

 

Här delar jag med mig av mina glutenfria recept, resor, life hacks, kartor med gluten-fritt utbud, bra länkar, husmorstips till dig som råkat få i dig gluten och mycket annat som kan underlätta för dig som har celiaki.

Jag har sedan barnsben älskat att baka och experimentera fram nya recept, men det var först när min systerdotter fick celiaki som mitt driv och nyfikenhet verkligen kom till nytta. Senare upptäckte jag att även jag behövde utesluta gluten.

Det var en helt ny värld som öppnade sig och övergick till ett brinnande intresse att hjälpa andra i samma situation.

Jag är en glutendetektiv på ständig spaning, så skicka mig gärna ett meddelande om det är något mer du vill att jag tar upp här på sidan.

KONTAKT

E-mail: virginia@kustenarklar.se

 

 

 

 

År 2016 fick jag SCUF-gaffeln och 2017 blev jag utsedd till en av Sveriges bästa glutenfria bakbloggare.

 

 

 

SCUF-gafffeln 2016

SOCIALA MEDIER

  • YouTube - Grey Circle
  • Facebook - Grey Circle
  • Instagram - Grey Circle
  • Blogger - Grey Circle
  • Pinterest - Grey Circle
  • LinkedIn - Grey Circle

MIN FACEBOOKGRUPP

Celiaki från kust till kust

  • Facebook - Grey Circle
  • YouTube - Grey Circle
  • Facebook - Grey Circle
  • Instagram - Grey Circle
  • Blogger - Grey Circle
  • Pinterest - Grey Circle
  • LinkedIn - Grey Circle

Någon länk som inte fungerar? Hör gärna av dig och berätta vilken länk det gäller, så jag kan hålla sidan up to date. Klicka här 

© 2013 by Virginia Küst.  All Rights Reserved.