top of page

GLUTENFRITT  BLOGGINLÄGG

GLUTENFRIA CUPCAKES MED KÄRLEK

Uppdaterat: 10 feb. 2023

NGF/GF, LF/MF, NF


Saftiga chokladmuffins med krämig geléhallonfluff kan inte bli fel. Detta är en riktig liten läckerbit som passar på Alla Hjärtan dag. De här är fria från mjölk, nötter och mandel.


Glutenfria och mjölkfria cupcakes

Ljuvligt goda cupcakes på Alla Hjärtans Dag


Fluffen jag har på bilden är inte så söt som den brukar vara i andra recept, men den är krämig och det ligger pyttesmå bitar av geléhallon i och gömmer sig, som en liten extra överraskning. Vill du ha mer smak på fluffen, kan du ha i fler geléhallon.


Vill man ha fler smaker, kan man sprinkla över små bitar av frystorkade syrliga jordgubbar som man kan köpa i matvaruaffären. Det går även utmärkt att bara göra chokladmuffins och äta de som de är eller dekorera med något annat du tycker om. Jag önskar dig en riktigt mysig Alla Hjärtans dag med din kärlek, vänner eller familj!

Feedback jag fått om andra mjölmixer

Det funkar även bra med Lailas gula mix

Fri från:

Gluten (innehåller dock vetestärkelse)

Laktos / Mjölkprotein

Nötter

RECEPT


Mix: Lailas blå (gluten- och mjölkfri)

​Tänk på att andra mjölmixer kan ge ett annat resultat

175 °C i ca 15-20 min i ugn

Blir 12 st muffins

Ingredienser

Läs alltid innehållsförteckningen på förpackningarna ifall innehållet ändrats!


150 g osaltat smör (alternativt laktos- eller mjölkfritt smör)

2 dl socker

2 tsk bakpulver

1 krm salt

2 dl Lailas blå (gluten- och mjölkfri)

3/4 dl pofiber

3 msk kakao

3 ägg (normalstora)

1/2 dl mjölk (alternativt laktosfri eller mjölkfri vätska)

Muffinsformar (plus extra att sätta de färdiga muffinsen i om du inte valt mörka pappersformar)

Aluminium- eller silikonform för 12 muffinsformar

Ca 1/4 dl riskorn att lägga i botten på muffinsplåten (då blir pappersformarna inte lika feta undertill)

Fluff

4 dl grädde (alternativt laktosfri grädde eller sojagrädde)

För en mycket mild smak: 55 gram geléhallon (plus 1-2 st extra)

För mer smak av geléhallon: 105 gram geléhallon (plus 1-2 st extra)

De flesta är glutenfria och mjölkfria, men läs innehållsförteckningen för säkerhets skull.

Chokladhjärtan

Ca 20 gr choklad.

Exempel på märken som har glutenfri och mjölkfri choklad är Veggie Peggy, Moo Free, So Free, Malmös Chokladfabrik. Läs alltid innehållsförteckningen för säkerhets skull.


OBS! Fluffen ska vila i kyl över natten innan du kan vispa den till fluff

Fluff (dag 1 eller dagen innan du ska göra cupcakes)

 1. Klipp geléhallonen i mindre bitar så de smälter snabbare.

 2. Klipp ytterligare 1-2 st geléhallon i pyttesmå bitar (ca 3-5 mm små). De går lättare att klippa om du sköljer saxen i lite kallt vatten först.

 3. Häll upp 4 dl grädde i en kastrull (alternativt laktosfri grädde eller sojagrädde)

 4. Häll i alla bitar av geléhallon utom de som är klippta i pyttesmå bitar.

 5. Smält godiset på svag värme. Grädden får inte koka, för då går det inte att vispa den till fluff.

 6. När allt godis smält, häller du över blandningen i en skål eller högt glas för att svalna.

 7. Täck med lock eller plastfolie och ställ åt sidan.

 8. När den har svalnat något (den ska vara varmare än ljummen), häller du i de pyttesmå bitarna av geléhallonen och rör om. De kommer bara att smälta en aning.

 9. Rör om igen innan du ställer den i kylen (rör även om i botten där de små bitarna har samlats.)

 10. Ställ sen in i kyl för att stelna till nästa dag.

Chokladhjärtan (samma dag du ska göra cupcakes)

Dessa görs samma dag som du vill dekorera muffinsen.

 1. Gör en pappersstrut av bakplåtspapper. Här kan du se en instruktion på Youtbube hur man gör.

 2. Smält chokladen i vattenbad (smält i en skål som ligger ovanpå en kastrull med sjudande vatten i). Alternativt smälter du den i en hushållsapparat som är till för att servera chokladfondue i.

 3. Lägg upp ett smörpapper på ett plant underlag som du kan lägga in i kylen sen

 4. Häll i den smälta chokladen i struten och spritsa ut hjärtan

 5. Ställ åt sidan för att stelna till

 6. Strax innan du ska dekorera muffinsen, lägger du de i kylen en kort stund så hjärtanen stelnar till bättre.

En del choklad behöver tempereras för att inte smälta när man tar de med händerna, men om du är försiktig och inte för varm om händerna så klarar du att ta i hjärtanen utan att de smälter. Skala bort smörpapperat från hjärtanen och ta tag i hjärtat lätt i kanterna.

Förbered för muffins

 1. Ta fram en aluminium- eller silikon-formen för 12 muffins

 2. Häll i lite risgryn i botten innan du lägger i muffinsformarna. Då blir pappersformarna mindre feta på utsidan när de är färdigbakade.

 3. Lägg i muffinsformarna

 4. Sätt ugnen på 175 grader.

Gör smeten

 1. Smält smöret i en kastrull och låt det svalna.

 2. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Blanda väl.

 3. Häll i äggen och mjölken i det avsvalnade smöret och rör om tills allt blandat sig.

 4. Häll innehållet i kastrullen över mjölblandningen och rör om väl.

Baka

 1. Klicka i smeten i pappersformarna med två matskedar. Det blir drygt 2 msk per form.

 2. Grädda i mitten av ugnen i ca 10-15 min.

 3. Nu ska du göra något man inte brukar göra med bakverk som innehåller gluten. Skaka hela muffinsplåten lite lätt mot slutet så att du ser att mittdelen har stelnat. Prova sen med en sticka också.

 4. Plocka ur muffinsen ur muffinsplåten så att de inte fortsätter att gräddas.

 5. Lägg undan dem på en sval plats med handduk över.

Dekorera

 1. Lägg muffinsen med papper på i ytterligare en pappersform om de inte är snygga efter bakning.

 2. Gör i ordning en sprits med tyll. Ställ i en kanna (blir lättare att hälla i fluffet då)

 3. Ta fram fluffet från kylen och vispa tills det blir formbart.

 4. Fyll tyllen och spritsa muffinsen. Se till att få en liten topp i mitten som hjärtat kan luta mot.

 5. Montera hjärtanen i fluffet försiktigt.

 6. Sprinkla över strössel. På bilden ser du guldströssel i form av hjärtan.

 7. Nu är de färdiga att servera! Njut!

Förvara

Om du inte har tillgång till frys, klarar de sig i plastburk med lock på i flera timmar.

Notera att pappersformarna kan släppa lite i kanten när man har fryst muffinsen eller ställt de i kylskåpet någon dag. Det går även att frysa muffinsen med fluffet på. Vänta i så fall med att sätta i chokladhjärtan tills du tinat dem i rumstemperatur.


Tagga mig gärna (@kustenarklar) på Facebook eller Instagram om du lägger upp en bild på dina cupcakes. Det är så roligt att se när ni bakar efter mina recept!

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

תגובות


Välkommen till min glutenfria blogg!

 

Här hittar du mina:

Virginia Küst

 

OM MIG

 

Jag har sedan barnsben älskat att baka och fått lov att utveckla mig och experimentera mig fram till nya recept på egen hand. På den tiden var det med gluten och jag ville så gärna gå en konditorutbildning. Den tanken fick jag tyvärr slå ifrån mig eftersom jag hade eksem och de sade att chansen var stor att jag skulle bli sämre. Så jag fortsatte mina experiment och tränade på mina färdigheter på hemmaplan istället.

 

Det var först när jag blev äldre som en helt ny värld öppnade sig. Min systerdotter fick nämligen celiaki och senare upptäckte jag att även jag behövde gå över till glutenfritt. Det var ingen lätt match men det var då jag upptäckte att mitt driv och nyfikenhet verkligen kom till någon nytta.

Det var helt hopplöst att hitta recept så att mina systerbarn kunde få baka tillsammans med mig. Så jag experimenterade mycket och lyckades till slut ta fram ett flertal recept som de ville baka.

Mina nyckelord som jag fortfarande håller fast vid är att man ska känna igen sig när man när man helt plötsligt behöver baka glutenfritt istället för med gluten, att man ska få behålla smaken och konsistensen och att bakverken ska kunna ligga framme på kakfatet lika länge som bakverk med gluten, utan att de blir torra.

Jag undviker helst att tillsätta fiberhusk, xantan eller guarnkärnmjöl eftersom jag har svårt för konsistenser som påminner mig om tvättsvamp eller ger bismak. Då använder jag hellre andra ingredienser som hjälper mig att få rätt konsistens, saftighet och smak på bakverken. Det kan t.e.x vara kokt potatis och äppelcidervinäger. Oftast använder jag mig av färdiga mjölmixer för att det är behändigt och det kan vara både med och utan vetestärkelse.


Eftersom vi har intoleranser och allergier i släkten, utöver celiaki, så brukar jag även ta fram recept utan laktos, mjölkprotein, nötter och mandel. Du kan ersätta de mjölkfria recepten med vanlig mjölk.

Tidigare var jag en glutendetektiv på ständig spaning. Jag brann för frågan så mycket att jag senare tog mig an utmaningen som Arbetande ordförande på Celiakiföreningen i Stockholms län och Projektledare för Sveriges största glutenfria matmässa "Mat för livet" 2018-2019. Under 2019  sökte jag mig även till Hela Sverige bakar, där jag kom vidare till finalen inför uttagningen.

2020 flyttade jag tillbaka till Göteborg och tog uppdrag som konsult inom fordonsbranschen igen. Så nu håller jag mig mestadels till att baka och utveckla recept i mitt kök när jag får en stund över. Släkt, vänner och kollegor får självklart både provsmaka experimentbak och njuta av gofika.

KONTAKT

 

E-mail: virginia@kustenarklar.se

 

UTMÄRKELSER

År 2016 fick jag SCUF-gaffeln och 2017 blev jag utsedd till en av Sveriges bästa glutenfria bakbloggare.i Svenska Celiakiförbundets medlemstidning.​

SCUF-gafffeln 2016

SOCIALA MEDIER

 • YouTube - Grey Circle
 • Facebook - Grey Circle
 • Instagram - Grey Circle
 • Pinterest - Grey Circle
 • LinkedIn - Grey Circle

MIN FACEBOOKGRUPP

Celiaki från kust till kust

Här träffas privatpersoner, bloggare och företagare som delar tips, recept och erbjudanden. Välkommen du också!

 • Facebook - Grey Circle
 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube
 • Pinterest
 • LinkedIn
bottom of page