Sök
  • Virginia Küst

BÄSTA GLUTENFRIA COCA-COLA RUTORNA

Uppdaterad: apr 8

GF, LF, MF


Coca-cola rutor med marshmallows i långpanna är en söt, saftig och mäktig kaka som snabbt blir favoriten på fikabordet.


Ta mig direkt till:


Recept

Ingredienser

Förvaring/servering


Är de små får man ta två


Den här kakan får verkligen allas munnar att vattna sig! Tycker du inte om varken coca-cola, choklad eller Lailas blå mjölmix? Lugn! Du kommer att tycka om den här kakan oavsett. Det är väldigt många som blivit glatt överraskade.


Kakan är mäktig så skär den gärna i mindre rutor. Skulle någon tycka att det blir för lite så kan man ju gå efter ordspråket "Är de små får man ta två", eller hur? Toppa med färglada marshmallows och du får jättefina små bakverk till Påskbordet.



RECEPT

Jag använderLailas blå mjölmix

​Tänk på att andra mjölmixer kan ge ett annat resultat.


Fri från:

  • Gluten (mixen innehåller vetestärkelse)

  • Mjölk

175 °C i ca 40 min i ugn

Det blir ca 28 små rutor i en långpanna som är ca 25x30 cm.

Du kan självfallet göra större rutor men jag gör små för att kakan är så mäktig.

Ingredienser

Läs alltid innehållsförteckningen på förpackningarna.


100 g osaltat smör (alt laktosfritt smör)

4 dl mjölmix

3 dl socker

2 krm salt

3 dl mini marshmallows (gärna Little Becky eller Rocky Mountain)

1 tsk vaniljsocker

1 dl matolja (gärna raps eller annan smaklös variant)

0,5 dl kakao (gärna Valrhonas eller Michel Cluizels kakao)

2 dl Coca-cola (en burk på 33 cl räcker till glasyren också)

1 tsk bakpulver

1 dl filmjölk (alt laktosfri filmjölk eller Plantis mjölkfria cooking fraiche)

2 ägg (normalstora)

Glasyr

50 g osaltat smör (alt laktosfritt smör eller mjölkfritt margarin)

2 msk kakao

0,5 dl Coca-cola (resterande del av coca-colan i flaskan som du använt till kakan)

3,5 dl florsocker

½ tsk vaniljsocker

Garnering

Kulörta marshmallow eller annat gott.

Till formen

Bakplåtspapper eller smör (alt laktosfritt smör eller mjölkfritt margarin)

Pofiber eller glutenfritt ströbröd

Förbered

  1. Sätt ugnen på 175° C

  2. Täck långpannan med bakplåtspapper eller smörj och bröa formen.

Blanda till smeten

  1. Häll mjölmix och socker i en stor skål och blanda väl.

  2. Lägg i marshmallows, salt och vaniljsocker och blanda igen.

  3. Häll äggen i en annan skål och rör om lite lätt. De ska hällas i den stora skålen med de torra ingredienserna mot slutet.

  4. Häll olja, Coca-cola, smör och kakao i en kastrull. Rör om och koka upp.

  5. Häll den varma blandningen över de torra ingredienserna och blanda väl. Du kan använda slickepotten till att pressa bort eventuella mjölklumpar.

  6. Rör ut bakpulvret i filmjölken och blanda ner detta i smeten tillsammans med äggen.

  7. Häll smeten i långpannan (ca 25x30 cm) och jämna till med slickepotten.

Baka

  1. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 40 min. Känn efter med en sticka mot slutet så att den är torr inuti.

  2. Om du bakat med bakplåtspapper: Ta ut kakan tillsammans med bakplåtspapperet ur långpannan och lägg på sval yta. Låt inte kakan ligga på papperet mer än nödvändigt eftersom papperet suger upp mycket av fukten från kakan.

  3. Om du bakat i smörad och bröad form: Låt kakan ligga kvar i långpannan men ställ formen på svalt underlag så kakan inte fortsätter att gräddas.

  4. Täck med handduk och låt kakan svalna lite innan du brer på glasyren.

Laga till glasyr under tiden kakan svalnar något

  1. Häll florsocker i en skål.

  2. Häll Coca-cola, smör och kakao i en kastrull. Rör om och koka upp.

  3. Häll den varma blandningen över florsockret och rör om väl.

  4. Vänd nu ner vaniljsockret.

Garnera

Bred på glasyren på den något avsvalnade kakan och garnera med marshmallows eller annat gott innan glasyren stelnar.

Servera/Förvara

Skär kakan i bitar när den svalnat helt.

Tag rutorna med stekspade och lägg över på serveringsfat.

Täck med plastfolie om de inte ska ätas direkt så att marshmallowen inte blir torra.

Om du inte har tillgång till frys, klarar de sig i plastburk med lock på i en dag i rumstemperatur och ca två dagar i kyl. Det går alldeles utmärkt att frysa in kakan med marshmallows. Frys isåfall in med smörpapper emellan.


OBS!

Undvik att tina rutorna i micro eller ugn, eftersom marshmallowen sväller rejält när de blir varma.


Missa inte att följa mig på Instagram eller Facebook där jag heter @kustenarklar!

Tagga mig gärna också om du lägger ut en bild på dina bakverk som du bakat efter mitt recept. Det är så roligt att se!


0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Välkommen till min glutenfria blogg!

Mitt namn är Virginia Küst och jag bor i Göteborg.

 

Här delar jag med mig av mina glutenfria recept, resor, life hacks, kartor med gluten-fritt utbud, bra länkar, husmorstips till dig som råkat få i dig gluten och mycket annat som kan underlätta för dig som har celiaki.

Jag har sedan barnsben älskat att baka och experimentera fram nya recept, men det var först när min systerdotter fick celiaki som mitt driv och nyfikenhet verkligen kom till nytta. Senare upptäckte jag att även jag behövde utesluta gluten.

Det var en helt ny värld som öppnade sig och övergick till ett brinnande intresse att hjälpa andra i samma situation.

Jag är en glutendetektiv på ständig spaning, så skicka mig gärna ett meddelande om det är något mer du vill att jag tar upp här på sidan.

KONTAKT

E-mail: virginia@kustenarklar.se

 

 

 

 

År 2016 fick jag SCUF-gaffeln och 2017 blev jag utsedd till en av Sveriges bästa glutenfria bakbloggare.

 

 

 

SCUF-gafffeln 2016

SOCIALA MEDIER

  • YouTube - Grey Circle
  • Facebook - Grey Circle
  • Instagram - Grey Circle
  • Blogger - Grey Circle
  • Pinterest - Grey Circle
  • LinkedIn - Grey Circle

MIN FACEBOOKGRUPP

Celiaki från kust till kust

  • Facebook - Grey Circle
  • YouTube - Grey Circle
  • Facebook - Grey Circle
  • Instagram - Grey Circle
  • Blogger - Grey Circle
  • Pinterest - Grey Circle
  • LinkedIn - Grey Circle

Någon länk som inte fungerar? Hör gärna av dig och berätta vilken länk det gäller, så jag kan hålla sidan up to date. Klicka här 

© Copyright

© 2013 by Virginia Küst.  All Rights Reserved.