top of page

GLUTENFRITT  BLOGGINLÄGG

BÄSTA GLUTENFRIA COCA-COLA RUTORNA

Uppdaterat: 6 nov. 2021

GF, LF, MF


Coca-cola rutor med marshmallows i långpanna är en söt, saftig och mäktig kaka som snabbt blir favoriten på fikabordet.


Glutenfria coca-colarutor

Ta mig direkt till:Är de små får man ta två


Den här kakan får verkligen allas munnar att vattna sig! Tycker du inte om varken coca-cola, choklad eller Lailas blå mjölmix? Lugn! Du kommer att tycka om den här kakan oavsett. Det är väldigt många som blivit glatt överraskade.


Kakan är mäktig så skär den gärna i mindre rutor. Skulle någon tycka att det blir för lite så kan man ju gå efter ordspråket "Är de små får man ta två", eller hur? Toppa med färglada marshmallows och du får jättefina små bakverk till Påskbordet.RECEPT

Jag använderLailas blå mjölmix

​Tänk på att andra mjölmixer kan ge ett annat resultat.


Fri från:

 • Gluten (mixen innehåller vetestärkelse)

 • Mjölk

175 °C i ca 40 min i ugn

Det blir ca 28 små rutor i en långpanna som är ca 25x30 cm.

Du kan självfallet göra större rutor men jag gör små för att kakan är så mäktig.

Ingredienser

Läs alltid innehållsförteckningen på förpackningarna.


100 g osaltat smör (alt laktosfritt smör)

4 dl mjölmix

3 dl socker

2 krm salt

3 dl mini marshmallows (gärna Little Becky eller Rocky Mountain)

1 tsk vaniljsocker

1 dl matolja (gärna raps eller annan smaklös variant)

0,5 dl kakao (gärna Valrhonas eller Michel Cluizels kakao)

2 dl Coca-cola (en burk på 33 cl räcker till glasyren också)

1 tsk bakpulver

1 dl filmjölk (alt laktosfri filmjölk eller Plantis mjölkfria cooking fraiche)

2 ägg (normalstora)

Glasyr

50 g osaltat smör (alt laktosfritt smör eller mjölkfritt margarin)

2 msk kakao

0,5 dl Coca-cola (resterande del av coca-colan i flaskan som du använt till kakan)

3,5 dl florsocker

½ tsk vaniljsocker

Garnering

Kulörta marshmallow eller annat gott.

Till formen

Bakplåtspapper eller smör (alt laktosfritt smör eller mjölkfritt margarin)

Pofiber eller glutenfritt ströbröd

Förbered

 1. Sätt ugnen på 175° C

 2. Täck långpannan med bakplåtspapper eller smörj och bröa formen.

Blanda till smeten

 1. Häll mjölmix och socker i en stor skål och blanda väl.

 2. Lägg i marshmallows, salt och vaniljsocker och blanda igen.

 3. Häll äggen i en annan skål och rör om lite lätt. De ska hällas i den stora skålen med de torra ingredienserna mot slutet.

 4. Häll olja, Coca-cola, smör och kakao i en kastrull. Rör om och koka upp.

 5. Häll den varma blandningen över de torra ingredienserna och blanda väl. Du kan använda slickepotten till att pressa bort eventuella mjölklumpar.

 6. Rör ut bakpulvret i filmjölken och blanda ner detta i smeten tillsammans med äggen.

 7. Häll smeten i långpannan (ca 25x30 cm) och jämna till med slickepotten.

Baka

 1. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 40 min. Känn efter med en sticka mot slutet så att den är torr inuti.

 2. Om du bakat med bakplåtspapper: Ta ut kakan tillsammans med bakplåtspapperet ur långpannan och lägg på sval yta. Låt inte kakan ligga på papperet mer än nödvändigt eftersom papperet suger upp mycket av fukten från kakan.

 3. Om du bakat i smörad och bröad form: Låt kakan ligga kvar i långpannan men ställ formen på svalt underlag så kakan inte fortsätter att gräddas.

 4. Täck med handduk och låt kakan svalna lite innan du brer på glasyren.

Laga till glasyr under tiden kakan svalnar något

 1. Häll florsocker i en skål.

 2. Häll Coca-cola, smör och kakao i en kastrull. Rör om och koka upp.

 3. Häll den varma blandningen över florsockret och rör om väl.

 4. Vänd nu ner vaniljsockret.

Garnera

Bred på glasyren på den något avsvalnade kakan och garnera med marshmallows eller annat gott innan glasyren stelnar.

Servera/Förvara

Skär kakan i bitar när den svalnat helt.

Tag rutorna med stekspade och lägg över på serveringsfat.

Täck med plastfolie om de inte ska ätas direkt så att marshmallowen inte blir torra.

Om du inte har tillgång till frys, klarar de sig i plastburk med lock på i en dag i rumstemperatur och ca två dagar i kyl. Det går alldeles utmärkt att frysa in kakan med marshmallows. Frys isåfall in med smörpapper emellan.


OBS!

Undvik att tina rutorna i micro eller ugn, eftersom marshmallowen sväller rejält när de blir varma.


Missa inte att följa mig på Instagram eller Facebook där jag heter @kustenarklar!

Tagga mig gärna också om du lägger ut en bild på dina bakverk som du bakat efter mitt recept. Det är så roligt att se!


0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

コメント


Välkommen till min glutenfria blogg!

 

Här hittar du mina:

Virginia Küst

 

OM MIG

 

Jag har sedan barnsben älskat att baka och fått lov att utveckla mig och experimentera mig fram till nya recept på egen hand. På den tiden var det med gluten och jag ville så gärna gå en konditorutbildning. Den tanken fick jag tyvärr slå ifrån mig eftersom jag hade eksem och de sade att chansen var stor att jag skulle bli sämre. Så jag fortsatte mina experiment och tränade på mina färdigheter på hemmaplan istället.

 

Det var först när jag blev äldre som en helt ny värld öppnade sig. Min systerdotter fick nämligen celiaki och senare upptäckte jag att även jag behövde gå över till glutenfritt. Det var ingen lätt match men det var då jag upptäckte att mitt driv och nyfikenhet verkligen kom till någon nytta.

Det var helt hopplöst att hitta recept så att mina systerbarn kunde få baka tillsammans med mig. Så jag experimenterade mycket och lyckades till slut ta fram ett flertal recept som de ville baka.

Mina nyckelord som jag fortfarande håller fast vid är att man ska känna igen sig när man när man helt plötsligt behöver baka glutenfritt istället för med gluten, att man ska få behålla smaken och konsistensen och att bakverken ska kunna ligga framme på kakfatet lika länge som bakverk med gluten, utan att de blir torra.

Jag undviker helst att tillsätta fiberhusk, xantan eller guarnkärnmjöl eftersom jag har svårt för konsistenser som påminner mig om tvättsvamp eller ger bismak. Då använder jag hellre andra ingredienser som hjälper mig att få rätt konsistens, saftighet och smak på bakverken. Det kan t.e.x vara kokt potatis och äppelcidervinäger. Oftast använder jag mig av färdiga mjölmixer för att det är behändigt och det kan vara både med och utan vetestärkelse.


Eftersom vi har intoleranser och allergier i släkten, utöver celiaki, så brukar jag även ta fram recept utan laktos, mjölkprotein, nötter och mandel. Du kan ersätta de mjölkfria recepten med vanlig mjölk.

Tidigare var jag en glutendetektiv på ständig spaning. Jag brann för frågan så mycket att jag senare tog mig an utmaningen som Arbetande ordförande på Celiakiföreningen i Stockholms län och Projektledare för Sveriges största glutenfria matmässa "Mat för livet" 2018-2019. Under 2019  sökte jag mig även till Hela Sverige bakar, där jag kom vidare till finalen inför uttagningen.

2020 flyttade jag tillbaka till Göteborg och tog uppdrag som konsult inom fordonsbranschen igen. Så nu håller jag mig mestadels till att baka och utveckla recept i mitt kök när jag får en stund över. Släkt, vänner och kollegor får självklart både provsmaka experimentbak och njuta av gofika.

KONTAKT

 

E-mail: virginia@kustenarklar.se

 

UTMÄRKELSER

År 2016 fick jag SCUF-gaffeln och 2017 blev jag utsedd till en av Sveriges bästa glutenfria bakbloggare.i Svenska Celiakiförbundets medlemstidning.​

SCUF-gafffeln 2016

SOCIALA MEDIER

 • YouTube - Grey Circle
 • Facebook - Grey Circle
 • Instagram - Grey Circle
 • Pinterest - Grey Circle
 • LinkedIn - Grey Circle

MIN FACEBOOKGRUPP

Celiaki från kust till kust

Här träffas privatpersoner, bloggare och företagare som delar tips, recept och erbjudanden. Välkommen du också!

 • Facebook - Grey Circle
 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube
 • Pinterest
 • LinkedIn
bottom of page