Sök
  • Virginia Küst

CUPCAKE MED KÄRLEK

Uppdaterad: feb 11


NGF/GF, LF/MF, NF

Läs alltid innehållsförteckningen på förpackningarna ifall innehållet ändrats!

Glutenfria och mjölkfria cupcakes

Ljuvligt goda cupcakes på Alla Hjärtans Dag


De här är luftiga och saftiga på samma gång. Kombinationen av choklad och smak av geléhallon är en härlig kombination. Fluffen jag har på bilden är inte så söt som den brukar vara i andra recept, men den är krämig och det ligger pyttesmå bitar av geléhallon i och gömmer sig, som en liten extra överraskning. Vill du ha mer smak på fluffen, kan du ha i fler geléhallon.


Vill man ha fler smaker, kan man sprinkla över små bitar av frystorkade syrliga jordgubbar som man kan köpa i matvaruaffären. Det går även utmärkt att bara göra chokladmuffins och äta de som de är eller dekorera med något annat du tycker om. Jag önskar dig en riktigt mysig Alla Hjärtans dag med din kärlek, vänner eller familj!

Feedback jag fått om andra mjölmixer

Det funkar även bra med Lailas gula mix

Fri från:

Gluten (innehåller dock vetestärkelse)

Laktos / Mjölkprotein

Nötter

RECEPT


Mix: Lailas blå (gluten- och mjölkfri)

​Tänk på att andra mjölmixer kan ge ett annat resultat

175 °C i ca 15-20 min i ugn

Blir 12 st muffins

Ingredienser

150 g osaltat smör (alternativt laktos- eller mjölkfritt smör)

2 dl socker

2 tsk bakpulver

1 krm salt

2 dl Lailas blå (gluten- och mjölkfri)

3/4 dl pofiber

3 msk kakao

3 ägg (normalstora)

1/2 dl mjölk (alternativt laktosfri eller mjölkfri vätska)

Muffinsformar (plus extra att sätta de färdiga muffinsen i om du inte valt mörka pappersformar)

Aluminium- eller silikonform för 12 muffinsformar

Ca 1/4 dl riskorn att lägga i botten på muffinsplåten (då blir pappersformarna inte lika feta undertill)

Fluff

4 dl grädde (alternativt laktosfri grädde eller sojagrädde)

För en mycket mild smak: 55 gram geléhallon (plus 1-2 st extra)

För mer smak av geléhallon: 105 gram geléhallon (plus 1-2 st extra)

De flesta är glutenfria och mjölkfria, men läs innehållsförteckningen för säkerhets skull.

Chokladhjärtan

Ca 20 gr choklad.

Exempel på märken som har glutenfri och mjölkfri choklad är Veggie Peggy, Moo Free, So Free, Malmös Chokladfabrik. Läs alltid innehållsförteckningen för säkerhets skull.


OBS! Fluffen ska vila i kyl över natten innan du kan vispa den till fluff

Fluff (dag 1 eller dagen innan du ska göra cupcakes)

  1. Klipp geléhallonen i mindre bitar så de smälter snabbare.

  2. Klipp ytterligare 1-2 st geléhallon i pyttesmå bitar (ca 3-5 mm små). De går lättare att klippa om du sköljer saxen i lite kallt vatten först.

  3. Häll upp 4 dl grädde i en kastrull (alternativt laktosfri grädde eller sojagrädde)

  4. Häll i alla bitar av geléhallon utom de som är klippta i pyttesmå bitar.

  5. Smält godiset på svag värme. Grädden får inte koka, för då går det inte att vispa den till fluff.

  6. När allt godis smält, häller du över blandningen i en skål eller högt glas för att svalna.

  7. Täck med lock eller plastfolie och ställ åt sidan.

  8. När den har svalnat något (den ska vara varmare än ljummen), häller du i de pyttesmå bitarna av geléhallonen och rör om. De kommer bara att smälta en aning.

  9. Rör om igen innan du ställer den i kylen (rör även om i botten där de små bitarna har samlats.)

  10. Ställ sen in i kyl för att stelna till nästa dag.

Chokladhjärtan (samma dag du ska göra cupcakes)

Dessa görs samma dag som du vill dekorera muffinsen.

  1. Gör en pappersstrut av bakplåtspapper. Här kan du se en instruktion på Youtbube hur man gör.

  2. Smält chokladen i vattenbad (smält i en skål som ligger ovanpå en kastrull med sjudande vatten i). Alternativt smälter du den i en hushållsapparat som är till för att servera chokladfondue i.

  3. Lägg upp ett smörpapper på ett plant underlag som du kan lägga in i kylen sen

  4. Häll i den smälta chokladen i struten och spritsa ut hjärtan

  5. Ställ åt sidan för att stelna till

  6. Strax innan du ska dekorera muffinsen, lägger du de i kylen en kort stund så hjärtanen stelnar till bättre.

En del choklad behöver tempereras för att inte smälta när man tar de med händerna, men om du är försiktig och inte för varm om händerna så klarar du att ta i hjärtanen utan att de smälter. Skala bort smörpapperat från hjärtanen och ta tag i hjärtat lätt i kanterna.

Förbered för muffins

  1. Ta fram en aluminium- eller silikon-formen för 12 muffins

  2. Häll i lite risgryn i botten innan du lägger i muffinsformarna. Då blir pappersformarna mindre feta på utsidan när de är färdigbakade.

  3. Lägg i muffinsformarna

  4. Sätt ugnen på 175 grader.

Gör smeten

  1. Smält smöret i en kastrull och låt det svalna.

  2. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Blanda väl.

  3. Häll i äggen och mjölken i det avsvalnade smöret och rör om tills allt blandat sig.

  4. Häll innehållet i kastrullen över mjölblandningen och rör om väl.

Baka

  1. Klicka i smeten i pappersformarna med två matskedar. Det blir drygt 2 msk per form.

  2. Grädda i mitten av ugnen i ca 10-15 min.

  3. Nu ska du göra något man inte brukar göra med bakverk som innehåller gluten. Skaka hela muffinsplåten lite lätt mot slutet så att du ser att mittdelen har stelnat. Prova sen med en sticka också.

  4. Plocka ur muffinsen ur muffinsplåten så att de inte fortsätter att gräddas.

  5. Lägg undan dem på en sval plats med handduk över.

Dekorera

  1. Lägg muffinsen med papper på i ytterligare en pappersform om de inte är snygga efter bakning.

  2. Gör i ordning en sprits med tyll. Ställ i en kanna (blir lättare att hälla i fluffet då)

  3. Ta fram fluffet från kylen och vispa tills det blir formbart.

  4. Fyll tyllen och spritsa muffinsen. Se till att få en liten topp i mitten som hjärtat kan luta mot.

  5. Montera hjärtanen i fluffet försiktigt.

  6. Sprinkla över strössel. På bilden ser du guldströssel i form av hjärtan.

  7. Nu är de färdiga att servera! Njut!

Förvara

Om du inte har tillgång till frys, klarar de sig i plastburk med lock på i flera timmar.

Notera att pappersformarna kan släppa lite i kanten när man har fryst muffinsen eller ställt de i kylskåpet någon dag. Det går även att frysa muffinsen med fluffet på. Vänta i så fall med att sätta i chokladhjärtan tills du tinat dem i rumstemperatur.


Tagga mig gärna (@kustenarklar) på Facebook eller Instagram om du lägger upp en bild på dina cupcakes. Det är så roligt att se när ni bakar efter mina recept!

#recept #glutenfritt #mjölkfritt

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Välkommen till min glutenfria blogg!

Mitt namn är Virginia Küst och jag bor i Göteborg.

 

Här delar jag med mig av mina glutenfria recept, resor, life hacks, kartor med gluten-fritt utbud, bra länkar, husmorstips till dig som råkat få i dig gluten och mycket annat som kan underlätta för dig som har celiaki.

Virginia Küst

Jag har sedan barnsben älskat att baka och experimentera fram nya recept, men det var först när min systerdotter fick celiaki som mitt driv och nyfikenhet verkligen kom till nytta. Senare upptäckte jag att även jag behövde utesluta gluten.

Det var en helt ny värld som öppnade sig och övergick till ett brinnande intresse att hjälpa andra i samma situation.

Jag är en glutendetektiv på ständig spaning, så skicka mig gärna ett meddelande om det är något mer du vill att jag tar upp här på sidan.

KONTAKT

E-mail: virginia@kustenarklar.se

 

 

 

 

År 2016 fick jag SCUF-gaffeln och 2017 blev jag utsedd till en av Sveriges bästa glutenfria bakbloggare.

 

 

 

SCUF-gafffeln 2016

SOCIALA MEDIER

  • YouTube - Grey Circle
  • Facebook - Grey Circle
  • Instagram - Grey Circle
  • Blogger - Grey Circle
  • Pinterest - Grey Circle
  • LinkedIn - Grey Circle

MIN FACEBOOKGRUPP

Celiaki från kust till kust

  • Facebook - Grey Circle
  • YouTube - Grey Circle
  • Facebook - Grey Circle
  • Instagram - Grey Circle
  • Blogger - Grey Circle
  • Pinterest - Grey Circle
  • LinkedIn - Grey Circle