top of page

GLUTENFRITT  BLOGGINLÄGG

SOCKERBULLAR


GF, NGF*, LF, MF*, NF

Läs alltid innehållsförteckningen på förpackningarna ifall innehållet ändrats!


Glutenfria och mjölkfria sockerbullar

Dessa är min systersons älsklingsbullar! Han sitter verkligen och njuter även om vi leker leken "vem klarar att inte slicka sig om munnen?". Degen är den samma som för kanel- och kardemummabullarna. Det enda som skiljer är att det är vaniljkräm i.

Vad tycker du förresten om min bild? Jag tränar mig inför min bakbok :)

Feedback jag fått om andra mjölmixer*

 • Sempers finmix* (naturligt glutenfri) ger gott resultat. Ta bara mindre mix och olja in händerna när du bakar ut dem. Jag provade med samma mängd mix som nämns nedan för att slippa olja in händerna, men tyckte de blev aningens sega. Så var lite försiktig med mängden när du använder denna mix. Nedan har du samma recept. Det enda som skiljer, är att jag har vaniljkräm i dessa. Notera att Sempers finmix kan vara kontaminerad med havre, vetestärkelse och mjölk.

 • Sempers mix (med mjölk) ger också gott resultat, men jag har själv inte bakat med den eftersom jag inte tål mjölk.

Jag använder Mix: Sempers lågproteinmix*

Fria från:

Gluten (mixen innehåller vetestärkelse)

Laktos (kan finnas spår av laktos i Sempers lågproteinmix)

Mjölk* (kan finnas spår av mjölkprotein i Sempers lågproteinmix)

Nötter

​Tänk på att andra mjölmixer kan ge ett annat resultat (se feedback ovan)

Grädda i 250°C

Gräddningstid totalt 11-12 minuter. Se mer information nedan!

Blir ca 15 normalstora sockerbullar. Bullarna på bilden ser små ut, men det är för att jag har rejält stora muggar i bakgrunden :)

Det är viktigt att du gräddar bullarna i två omgångar! Det är bl.a det som gör att de blir som en vetedeg i konsistensen. Det var en idé jag fick under provbakningen en gång, som visade sig vara en riktigt bra idé ;) Se gräddningstiden nedan.

 • Första omgången gräddar du de i 3-4 minuter.

 • Ta ut bullarna ur ugnen och låt de ligga kvar på plåten med handduk över i 5 minuter.

 • Andra omgången gräddar du de i 2 minuter så att de får mer färg och blir helt klara.

 • Ta ut bullarna och lägg de på bakbord direkt med handduk över för att svalna.

Ingredienser

50 gr röd jäst

75 gr smör och 25 gr smör till garnering (alternativt laktosfritt eller mjölkfritt smör)

2 dl mjölk (alternativt laktosfri mjölk eller rismjölk).

1 dl kokt finriven potatis

1 dl vit sirap

1,5 tsk kardemumma

1,5 krm salt

1 tsk vaniljsocker

1 ägg

1 pkt (500 gr) Sempers lågproteinmix (spara 1/4 dl till utbakning)

Garnering

Ca 2-3 dl strösocker

Sprits med stort munstycke

Bullformar eller muffinsformar

Fyllning till sockerbullarna:

Ca 3 dl vaniljkräm med mjölk (även laktosfri)

Ekströms Marsanpulver (kok eller kallrörd)

Mjölk (alternativt laktosfri mjölk)

Se recept på förpackningens baksida. Ska bli ca 3 dl kräm.

Jag brukar ersätta lite av mjölken med grädde för att få en rundare och krämigare smak.

Häll allt i en spritspåse när den svalnat och lägg i kylskåp för att kallna.

OBS! Den kallrörda innehåller mjölkprotein och den kokbara kan innehålla spår av mjölkprotein.

Ca 3 dl mjölkfri vaniljkräm (kan innehålla spår av mjölkprotein)

2 dl rismjölk

2 dl söt sojagrädde (den vispbara)

4 tsk socker

4 msk Ekströms kok marsanpulver

Ev 1-2 tsk vaniljsocker

 1. Häll upp rismjölk och sojagrädde i en kastrull.

 2. Tillsätt marsanpulver och socker.

 3. Låt koka upp under omrörning och rör i vaniljsockret mot slutet om du vill ha mer vaniljsmak.

 4. Ställ kastrullen vid sidan med lock på för att svalna alternativt häller du upp allt i en skål och täcker med plastfolie över.

 5. Häll sedan allt i en sprits och lägg i kylskåpet för att kallna.

Förbered

 1. Tillred vaniljkrämen. Se ingredienser och beskrivning ovan.

 2. Smält ca 25 g smör i en kastrull eller kopp i micro. Ställ åt sidan.

 3. Häll upp 2-3 dl strösocker i en liten skål, som du kan doppa ner bullarna i när de bakats färdigt.

 4. Täck bakplåtarna med bullformar.

 5. Sätt ugnen på 250°C.

Blanda till degen

 1. Smula ner jästen i en bunke.

 2. Smält smöret i en kastrull och häll sen över mjölken. Vätskan ska bli ljummen (37°C).

 3. Häll vätskan över jästen och rör om tills jästen löst sig.

 4. Häll ner sirapen, potatisen, saltet, kardemumman, vaniljsockret och ägget i bunken. Rör om väl.

 5. Häll nu i all mix utom 1/4 dl och bearbeta till en deg i ca 2-3 minuter med hushållsassistent.

 6. Låt degen jäsa övertäckt i 40 minuter vid en varm plats (helst med lock på alternativt med både plastfolie och handduk.​

Baka

 1. Mjöla bakbordet med lite av resterande mjölmix och knåda degen med lätta och snabba tag. Ett tips är att använda en silikonmatta. Knåda inte för hårt, för då blir du kletig om händerna! Försök att vika degen mot dig, tryck sedan till lite och gör om samma sak igen. Då får du in mer luft i degen.

 2. Baka ut bullar och lägg på bakplåtspapper eller i bakformar. Mjöla eventuellt in dina händer i lite av mixen när du bakar ut dem.

 3. Låt jäsa i 20 minuter under handduk.

 4. Tryck nu ner spritsen (med vaniljkrämen) en bit ner i varje bulle och tryck ut vaniljkräm. Jag trycker ut så mycket tills man ser bullen börjar svullna lite (ca 1-1,5 msk).

 5. Låt jäsa i 10 minuter till under handduk.

 6. Ställ in bullarna i mitten av ugnen och grädda ca 3-4 minuter.

 7. Ta ut bullarna ur ugnen men låt de ligga kvar på plåten med handduk över i 5 minuter.

 8. Ställ tillbaka de i ugnen och grädda i 2 minuter till.

 9. Nu kan du ta ut de och lägga de direkt på bakbordet med handduk över för att svalna.

Garnera

Pensla smält smör på ovansidan av bullarna och doppa ner de i skålen med strösocker.

Förvara

Garnera inte bullarna om du vill frysa in dem. De blir finast om du garnerar de när de tinat.

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


Välkommen till min glutenfria blogg!

 

Här hittar du mina:

Virginia Küst

 

OM MIG

 

Jag har sedan barnsben älskat att baka och fått lov att utveckla mig och experimentera mig fram till nya recept på egen hand. På den tiden var det med gluten och jag ville så gärna gå en konditorutbildning. Den tanken fick jag tyvärr slå ifrån mig eftersom jag hade eksem och de sade att chansen var stor att jag skulle bli sämre. Så jag fortsatte mina experiment och tränade på mina färdigheter på hemmaplan istället.

 

Det var först när jag blev äldre som en helt ny värld öppnade sig. Min systerdotter fick nämligen celiaki och senare upptäckte jag att även jag behövde gå över till glutenfritt. Det var ingen lätt match men det var då jag upptäckte att mitt driv och nyfikenhet verkligen kom till någon nytta.

Det var helt hopplöst att hitta recept så att mina systerbarn kunde få baka tillsammans med mig. Så jag experimenterade mycket och lyckades till slut ta fram ett flertal recept som de ville baka.

Mina nyckelord som jag fortfarande håller fast vid är att man ska känna igen sig när man när man helt plötsligt behöver baka glutenfritt istället för med gluten, att man ska få behålla smaken och konsistensen och att bakverken ska kunna ligga framme på kakfatet lika länge som bakverk med gluten, utan att de blir torra.

Jag undviker helst att tillsätta fiberhusk, xantan eller guarnkärnmjöl eftersom jag har svårt för konsistenser som påminner mig om tvättsvamp eller ger bismak. Då använder jag hellre andra ingredienser som hjälper mig att få rätt konsistens, saftighet och smak på bakverken. Det kan t.e.x vara kokt potatis och äppelcidervinäger. Oftast använder jag mig av färdiga mjölmixer för att det är behändigt och det kan vara både med och utan vetestärkelse.


Eftersom vi har intoleranser och allergier i släkten, utöver celiaki, så brukar jag även ta fram recept utan laktos, mjölkprotein, nötter och mandel. Du kan ersätta de mjölkfria recepten med vanlig mjölk.

Tidigare var jag en glutendetektiv på ständig spaning. Jag brann för frågan så mycket att jag senare tog mig an utmaningen som Arbetande ordförande på Celiakiföreningen i Stockholms län och Projektledare för Sveriges största glutenfria matmässa "Mat för livet" 2018-2019. Under 2019  sökte jag mig även till Hela Sverige bakar, där jag kom vidare till finalen inför uttagningen.

2020 flyttade jag tillbaka till Göteborg och tog uppdrag som konsult inom fordonsbranschen igen. Så nu håller jag mig mestadels till att baka och utveckla recept i mitt kök när jag får en stund över. Släkt, vänner och kollegor får självklart både provsmaka experimentbak och njuta av gofika.

KONTAKT

 

E-mail: virginia@kustenarklar.se

 

UTMÄRKELSER

År 2016 fick jag SCUF-gaffeln och 2017 blev jag utsedd till en av Sveriges bästa glutenfria bakbloggare.i Svenska Celiakiförbundets medlemstidning.​

SCUF-gafffeln 2016

SOCIALA MEDIER

 • YouTube - Grey Circle
 • Facebook - Grey Circle
 • Instagram - Grey Circle
 • Pinterest - Grey Circle
 • LinkedIn - Grey Circle

MIN FACEBOOKGRUPP

Celiaki från kust till kust

Här träffas privatpersoner, bloggare och företagare som delar tips, recept och erbjudanden. Välkommen du också!

 • Facebook - Grey Circle
 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube
 • Pinterest
 • LinkedIn
bottom of page