top of page

GLUTENFRITT  BLOGGINLÄGG

GLUTENFRITT CORNFLAKESGODIS - som en mustig pralin med choklad och pepparkakskrydda


NGF, GF, LF/MF, NF, ÄF


Att göra godis med cornflakes är både enkelt och gott och denna pralin är en riktig läckerbit till kaffet. Receptet är fritt från nötter och mandel men går även att göra mjölkfritt.


Praliner i röd formar
Mustiga praliner med choklad, pepparkakskryddor och krispiga cornflakes

Ta mig direkt till:


Recept

Ingredienser

Servering/FörvaringSista luckan i vår glutenfria julkalender

Så fort tiden går! Det här var sista luckan i vår glutenfria julkalender och Jag hann precis med att laga det här mumsiga julgodiset strax innan vi alla skulle träffas för att fira julafton. Däremot hann jag inte att lägga ut det här i bloggen men som tröst kan jag säga att de passar lika bra under mellandagarna.


Hoppas att du fick en riktigt fin julafton och att du hittat mycket inspiration och goda recept bakom luckorna, som vi visat på Instagram under #glutenfriajulkalendern och i min Facebook-grupp (celiaki från kust till kust). Förra gången vi hade en julkalender var 2020 och jag funderade länge på om jag skulle hinna och orka i år. Så när jag väl bestämt mig för att göra ett försök blev jag väldigt glad över att flera kunde haka på med så kort varsel.


Här är vi som var med bakom luckorna i år:


MatSara

Nogluforme

Glutenfria köket

Healthcreator.se

@healthyyummybites på Instagram

…och jag 🙂Choklad som är riktigt god


Jag använder belgisk kakao av märket Vanhouten (full-bodied warm brown) men det funkar lika bra med Garants kakao som också har en rund och fyllig ton. Den mjölkfria chokladen ute i butik brukar däremot vara väldigt söt, så jag använder den belgiska chokladen av märket Callebaut (NXT dairy-free). Både kakaon och chokladen kan du köpa via nätet.


När det gäller cornflakes så gillar jag märket Nestlé bäst men precis som med de övriga ingredienserna är det ju en smaksak.RECEPT


Jag använder

 • belgisk kakao av märket Vanhouten och choklad av märket Callebaut.

 • Neslté cornflakes

Här kan du läsa mer om ingredienserna


Blir ca 45 st

Använd en form som är ca 20x30 cmIngredienser

Läs alltid innehållsförteckningen på förpackningarna.


100 gram smör (alt laktosfritt smör eller mjölkfritt margarin)

1 dl socker

0,5 dl farinsocker strö

1 dl ljus sirap

2 krm vaniljpulver

4 tsk pepparkakskryddor

4 msk kakao (gärna belgisk eller Garants)

100 gram mörk choklad (gärna belgisk)

Ca 6 dl glutenfria cornflakes som du sen krossar med handen.


Förbered

Klä formen med bakplåtspapper


Gör så här:

 1. Lägg bakplåtspapper i en form, ca 20x30 cm.

 2. Smält det mjölkfria margarinet/smöret i en kastrull.

 3. Tillsätt socker, vanilj, kakao, pepparkakskryddor och sirap.

 4. Låt koka upp under omrörning tills sockret har löst sig.

 5. Hacka chokladen grovt och lägg ner i kastrullen.

 6. Rör till en slät smet och vänd ner krossade cornflakes.

 7. Häll smeten i formen och låt stelna i ca en timme.

 8. Skär upp i små rutor.

 9. Lägg eventuellt i formar och ringla över ljus choklad.


Servering/förvaring


Förvara dem i burk med lock på i kylskåpet eller på annan sval plats. De klarar sig i rumstemperatur också men inte för varmt.Jag önskar dig en riktigt god fortsättning!

0 kommentarer

Välkommen till min glutenfria blogg!

 

Här hittar du mina:

Virginia Küst

 

OM MIG

 

Jag har sedan barnsben älskat att baka och fått lov att utveckla mig och experimentera mig fram till nya recept på egen hand. På den tiden var det med gluten och jag ville så gärna gå en konditorutbildning. Den tanken fick jag tyvärr slå ifrån mig eftersom jag hade eksem och de sade att chansen var stor att jag skulle bli sämre. Så jag fortsatte mina experiment och tränade på mina färdigheter på hemmaplan istället.

 

Det var först när jag blev äldre som en helt ny värld öppnade sig. Min systerdotter fick nämligen celiaki och senare upptäckte jag att även jag behövde gå över till glutenfritt. Det var inte en lätt match men det var då jag upptäckte att mitt driv och nyfikenhet verkligen kom till nytta.

Jag började utveckla recept som även barn kunde vara med i köket och baka för det var helt hopplöst att hitta färdiga recept med dem kriterierna. Mina systerbarn ville ju baka tillsammans med mig. 

Mina nyckelord som jag fortfarande håller fast vid är att man ska känna igen sig när man bakar och smakar, samt att bakverken ska kunna ligga framme på kakfatet lika länge som bakverk med gluten utan att bli torra.

Jag bakar helst inte med tillsatt fiberhusk, xantan eller guarnkärnmjöl om jag kan undvika det. Jag har svårt för konsistenser som påminner mig om tvättsvampar och ingredienser som ger bismaker. Då använder jag hellre andra ingredienser som hjälper mig att få rätt konsistens, saftighet och smak på bakverken. Det kan t.e.x vara kokt potatis och en aning äppelcidervinäger. Jag använder mig oftast av färdiga olika slags mjölmixer också men det är mest för att det är behändigt.


Eftersom vi har en hel del allergier inom släkten så brukar jag ta fram recept utan mjölkprotein, nötter och mandel också. De flesta mjölkfria recepten kan du ersätta med mjölkprodukter om du vill. Ibland bakar jag med vetestärkelse och ibland utan. 

Tidigare var jag en glutendetektiv på ständig spaning genom att resa runt och tipsa om glutenfritt utbud. Jag brann för frågan så mycket att jag senare tog mig an utmaningen att jobba på Celiakiföreningen i Stockholms län som arbetande ordförande och projektledare för Sveriges största glutenfria matmässa "Mat för livet" 2018-2019. Jag tog mig även vidare till finalen inför uttagningen för Hela Sverige bakar när jag bodde Stockholm. En dag kanske det dyker upp något annat spännande som jag vill haka på men just nu är jag rätt nöjd med att bara utveckla recept i mitt kök här hemma i Göteborg och bjuda släkt, vänner och kollegor på gofika.

KONTAKT

 

E-mail: virginia@kustenarklar.se

 

UTMÄRKELSER

År 2016 fick jag SCUF-gaffeln och 2017 blev jag utsedd till en av Sveriges bästa glutenfria bakbloggare.i Svenska Celiakiförbundets medlemstidning.

SCUF-gafffeln 2016

SOCIALA MEDIER

 • YouTube - Grey Circle
 • Facebook - Grey Circle
 • Instagram - Grey Circle
 • Pinterest - Grey Circle
 • LinkedIn - Grey Circle

MIN FACEBOOKGRUPP

Celiaki från kust till kust

Här träffas privatpersoner, bloggare och företagare som delar tips, recept och erbjudanden. Välkommen du också!

 • Facebook - Grey Circle
 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube
 • Pinterest
 • LinkedIn
bottom of page