top of page

GLUTENFRITT  BLOGGINLÄGG

GLUTENFRITT CORNFLAKESGODIS - som en mustig pralin med choklad och pepparkakskrydda


NGF, GF, LF/MF, NF, ÄF


Att göra godis med cornflakes är både enkelt och gott och denna pralin är en riktig läckerbit till kaffet. Receptet är fritt från nötter och mandel men går även att göra mjölkfritt.


Praliner i röd formar
Mustiga praliner med choklad, pepparkakskryddor och krispiga cornflakes

Ta mig direkt till:
Sista luckan i vår glutenfria julkalender

Så fort tiden går! Det här var sista luckan i vår glutenfria julkalender och Jag hann precis med att laga det här mumsiga julgodiset strax innan vi alla skulle träffas för att fira julafton. Däremot hann jag inte att lägga ut det här i bloggen men som tröst kan jag säga att de passar lika bra under mellandagarna.


Hoppas att du fick en riktigt fin julafton och att du hittat mycket inspiration och goda recept bakom luckorna, som vi visat på Instagram under #glutenfriajulkalendern och i min Facebook-grupp (celiaki från kust till kust). Förra gången vi hade en julkalender var 2020 och jag funderade länge på om jag skulle hinna och orka i år. Så när jag väl bestämt mig för att göra ett försök blev jag väldigt glad över att flera kunde haka på med så kort varsel.


Här är vi som var med bakom luckorna i år:


@healthyyummybites på Instagram

…och jag 🙂Choklad som är riktigt god


Jag använder belgisk kakao av märket Vanhouten (full-bodied warm brown) men det funkar lika bra med Garants kakao som också har en rund och fyllig ton. Den mjölkfria chokladen ute i butik brukar däremot vara väldigt söt, så jag använder den belgiska chokladen av märket Callebaut (NXT dairy-free). Både kakaon och chokladen kan du köpa via nätet.


När det gäller cornflakes så gillar jag märket Nestlé bäst men precis som med de övriga ingredienserna är det ju en smaksak.RECEPT


Jag använder

 • belgisk kakao av märket Vanhouten och choklad av märket Callebaut.

 • Neslté cornflakes

Här kan du läsa mer om ingredienserna


Blir ca 45 st

Använd en form som är ca 20x30 cmIngredienser

Läs alltid innehållsförteckningen på förpackningarna.


100 gram smör (alt laktosfritt smör eller mjölkfritt margarin)

1 dl socker

0,5 dl farinsocker strö

1 dl ljus sirap

2 krm vaniljpulver

4 tsk pepparkakskryddor

4 msk kakao (gärna belgisk eller Garants)

100 gram mörk choklad (gärna belgisk)

Ca 6 dl glutenfria cornflakes som du sen krossar med handen.


Förbered

Klä formen med bakplåtspapper


Gör så här:

 1. Lägg bakplåtspapper i en form, ca 20x30 cm.

 2. Smält det mjölkfria margarinet/smöret i en kastrull.

 3. Tillsätt socker, vanilj, kakao, pepparkakskryddor och sirap.

 4. Låt koka upp under omrörning tills sockret har löst sig.

 5. Hacka chokladen grovt och lägg ner i kastrullen.

 6. Rör till en slät smet och vänd ner krossade cornflakes.

 7. Häll smeten i formen och låt stelna i ca en timme.

 8. Skär upp i små rutor.

 9. Lägg eventuellt i formar och ringla över ljus choklad.


Servering/förvaring


Förvara dem i burk med lock på i kylskåpet eller på annan sval plats. De klarar sig i rumstemperatur också men inte för varmt.Jag önskar dig en riktigt god fortsättning!

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comentarios


Välkommen till min glutenfria blogg!

 

Här hittar du mina:

Virginia Küst

 

OM MIG

 

Jag har sedan barnsben älskat att baka och fått lov att utveckla mig och experimentera mig fram till nya recept på egen hand. På den tiden var det med gluten och jag ville så gärna gå en konditorutbildning. Den tanken fick jag tyvärr slå ifrån mig eftersom jag hade eksem och de sade att chansen var stor att jag skulle bli sämre. Så jag fortsatte mina experiment och tränade på mina färdigheter på hemmaplan istället.

 

Det var först när jag blev äldre som en helt ny värld öppnade sig. Min systerdotter fick nämligen celiaki och senare upptäckte jag att även jag behövde gå över till glutenfritt. Det var ingen lätt match men det var då jag upptäckte att mitt driv och nyfikenhet verkligen kom till någon nytta.

Det var helt hopplöst att hitta recept så att mina systerbarn kunde få baka tillsammans med mig. Så jag experimenterade mycket och lyckades till slut ta fram ett flertal recept som de ville baka.

Mina nyckelord som jag fortfarande håller fast vid är att man ska känna igen sig när man när man helt plötsligt behöver baka glutenfritt istället för med gluten, att man ska få behålla smaken och konsistensen och att bakverken ska kunna ligga framme på kakfatet lika länge som bakverk med gluten, utan att de blir torra.

Jag undviker helst att tillsätta fiberhusk, xantan eller guarnkärnmjöl eftersom jag har svårt för konsistenser som påminner mig om tvättsvamp eller ger bismak. Då använder jag hellre andra ingredienser som hjälper mig att få rätt konsistens, saftighet och smak på bakverken. Det kan t.e.x vara kokt potatis och äppelcidervinäger. Oftast använder jag mig av färdiga mjölmixer för att det är behändigt och det kan vara både med och utan vetestärkelse.


Eftersom vi har intoleranser och allergier i släkten, utöver celiaki, så brukar jag även ta fram recept utan laktos, mjölkprotein, nötter och mandel. Du kan ersätta de mjölkfria recepten med vanlig mjölk.

Tidigare var jag en glutendetektiv på ständig spaning. Jag brann för frågan så mycket att jag senare tog mig an utmaningen som Arbetande ordförande på Celiakiföreningen i Stockholms län och Projektledare för Sveriges största glutenfria matmässa "Mat för livet" 2018-2019. Under 2019  sökte jag mig även till Hela Sverige bakar, där jag kom vidare till finalen inför uttagningen.

2020 flyttade jag tillbaka till Göteborg och tog uppdrag som konsult inom fordonsbranschen igen. Så nu håller jag mig mestadels till att baka och utveckla recept i mitt kök när jag får en stund över. Släkt, vänner och kollegor får självklart både provsmaka experimentbak och njuta av gofika.

KONTAKT

 

E-mail: virginia@kustenarklar.se

 

UTMÄRKELSER

År 2016 fick jag SCUF-gaffeln och 2017 blev jag utsedd till en av Sveriges bästa glutenfria bakbloggare.i Svenska Celiakiförbundets medlemstidning.​

SCUF-gafffeln 2016

SOCIALA MEDIER

 • YouTube - Grey Circle
 • Facebook - Grey Circle
 • Instagram - Grey Circle
 • Pinterest - Grey Circle
 • LinkedIn - Grey Circle

MIN FACEBOOKGRUPP

Celiaki från kust till kust

Här träffas privatpersoner, bloggare och företagare som delar tips, recept och erbjudanden. Välkommen du också!

 • Facebook - Grey Circle
 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube
 • Pinterest
 • LinkedIn
bottom of page