GLUTENFRIA SAFFRANSKAKOR MED CHOKLAD - smälter som hallongrottor i munnen
Uppdaterat: 31 okt.
GF, LF/MF*, NF, ÄF
Saffranskakor med bitar av mörk choklad, täckta med ett snötäcke av florsocker. De här blir frasiga men mjuka i mitten precis som hallongrottor som smälter i munnen. Degen behöver inte vila i kylen så du kan grädda kakor direkt.
Ta mig direkt till:
Fjärde Advent och min tur att dela recept i Adventsluckan
Idag skulle jag bara baka upp två bakverk till inför adventsluckorna i glutenfriajulkalendern som ni kan följa på Instagram och Facebook….men just idag var en sån där dag när precis allt bara misslyckas. Jag har alltid varit en tidsoptimist och då biter jag mig själv i svansen ibland, som idag när jag tänkte jag skulle bli klar i tid och ta bilder i dagsljus. Det fick bli i kvällsljus istället. Så får jag hoppas på bättre tur i veckan istället och det hoppas jag verkligen för jag har inte bakat något julbröd med vörtsmak än och det börjar definitivt bli dags för det. Så fort tiden går….snart är det jul. Jag hoppas att du haft en fin fjärde Advent och att kvällen fortsätter lika bra.
Experiment, provbak och många misslyckanden
Jag gillar att experimentera fram nya recept och låta andra smaka för att ge mig feedback men ibland blir jag själv helt nöjd. Jag provbakade igen och igen men sen tror jag att jag äntligen satte den. När jag själv står i köket och höftar en hit och en dit precis som man gjorde förr (lite sånt och lite sånt och grädda i medelvärme) så är det svårt att skriva ner rätt doseringar på papperet utan att störa kreativiteten. Så det tar alltid längre tid än man tror om man inte har tur.
Precis som med alla småkakor så bör du provbaka en kaka innan du gräddar hela lasset. Alla ugnar är nämligen olika och det beror även på hur stora kakor du gör. När du väl skrivit ner hur länge de ska gräddas i din ugn så behöver du inte oftast inte provbaka nästa gång.
RECEPT
Jag använder MixWells ljusa laktosfria basmix i det här receptet.
Den innehåller vetestärkelse och kan innehålla spår av mjölkprotein*
Tänk på att andra mjölmixer kan ge annat resultat eftersom alla mixer innehåller olika ingredienser.
180 °C i ca 10-15 min i ugn
Blir ca 40 st
Ingredienser
Läs alltid innehållsförteckningen på förpackningarna.
0,25 gram saffran
1 tsk vatten
Ca 4 msk grovhackad choklad (40 gram)
130 gram laktosfritt eller mjölkfritt margarin
0,5 dl plus 2 msk strösocker (74 gram)
1 tsk bakpulver
2 dl mjölmix (1dl = 50 gram och inte 65 gram som det står på deras påse)
2 dl potatismjöl (1 dl = 75 gram)
0,5 dl marsanpulver (kok)
1 tsk vaniljsocker
Dekoration
Florsocker
Förbered:
Blanda saffran med vattnet och låt stå och dra i ca 10 min.
Hacka chokladen grovt eller fint (som du vill ha det).
Lägg bakplåtspapper på kalla plåtar.
Blanda smeten/degen
Rör ihop socker och margarin.
Häll i saffransblandningen och rör allt väl igen så allt blir gult.
Blanda alla torra ingredienser i en annan bunke.
Häll sen över de torra ingredienserna i bunken med smörblandningen och arbeta till en grynig massa och sen till en slät deg (arbeta in lite mix åt gången).
Saffran har en tendens att torka ut deg och smet så se till att täcka degen väl när du inte jobbar med den.
Baka
Gör små bollar som är ca 3 cm i diameter (som valnötter ungefär).
Lägg på bakplåtspapper.
Grädda i ca 10-15 minuter.
Stjälp upp dem försiktigt på plan yta eftersom kakorna är sköra.
Låt svalna helt och sikta över florsocker när det är dags att servera dem.
OBS! När du tar ut dem så ska de sjunka ihop en aning i mitten. De får inte blir torra i mitten för då har de en tendens att få en sträv bismak eftersom det är saffran i.
Servering/Förvaring
Sikta över florsocker på kakorna innan servering.
Om du fryser in de så väntar du med att sikta över florsocker tills du ska servera dem. Tina kakorna i rumstemperatur.
Missa inte att följa mig på Instagram eller Facebook där jag heter @kustenarklar!
Tagga mig gärna också om du lägger ut en bild på dina bakverk som du bakat efter mitt recept.
Comments