top of page

GLUTENFRITT  BLOGGINLÄGG

GLUTENFRIA SAFFRANSKAKOR MED CHOKLAD - smälter som hallongrottor i munnen

Uppdaterat: 19 dec. 2022

GF, LF/MF, NF, ÄF


Saffranskakor med bitar av mörk choklad, täckta med ett snötäcke av florsocker. De här blir frasiga men mjuka i mitten precis som hallongrottor som smälter i munnen. Degen behöver inte vila i kylen så du kan grädda kakor direkt.
Ta mig direkt till:
Fjärde Advent och min tur att dela recept i Adventsluckan


Idag skulle jag bara baka upp två bakverk till inför adventsluckorna i glutenfriajulkalendern som ni kan följa på Instagram och Facebook….men just idag var en sån där dag när precis allt bara misslyckas. Jag har alltid varit en tidsoptimist och då biter jag mig själv i svansen ibland, som idag när jag tänkte jag skulle bli klar i tid och ta bilder i dagsljus. Det fick bli i kvällsljus istället. Så får jag hoppas på bättre tur i veckan istället och det hoppas jag verkligen för jag har inte bakat upp julbröd med vörtsmak än och det börjar definitivt bli dags för det. Så fort tiden går….snart är det jul. Jag hoppas att du haft en fin fjärde Advent och att kvällen fortsätter lika bra.Experiment, provbakning och många misslyckanden


Jag gillar att experimentera fram nya recept och låta andra smaka för att ge mig feedback men ibland blir jag själv helt nöjd. Jag provbakade igen och igen men sen tror jag att jag äntligen satte den. När jag själv står i köket och höftar en hit och en dit precis som man gjorde förr (lite sånt och lite sånt och grädda i medelvärme) så är det svårt att skriva ner rätt doseringar på papperet utan att störa kreativiteten. Så det tar alltid längre tid än man tror om man inte har tur.


Precis som med alla småkakor så bör du provbaka en kaka innan du gräddar hela lasset. Alla ugnar är nämligen olika och det beror även på hur stora kakor du gör. När du väl skrivit ner hur länge de ska gräddas i din ugn så behöver du inte oftast inte provbaka nästa gång.RECEPT


Jag använder Mixwells ljusa laktosfria mjölmix

 • Fri från:

 • Gluten (innehåller dock vetestärkelse)

 • Laktos

 • Mjölkprotein (kan ev innehålla spår av men det står inget om det på förpackningen )


180 °C i ca 10-15 min i ugn

Blir ca 40 st

Ingredienser

Läs alltid innehållsförteckningen på förpackningarna.

0,25 gram saffran

1 tsk vatten

Ca 4 msk grovhackad choklad (40 gram)

130 gram mjölkfritt margarin

0,5 dl plus 2 msk strösocker (74 gram)

1 tsk bakpulver

2 dl mjölmix (1dl = 50 gram och inte 65 gram som det står på deras påse)

2 dl potatismjöl (1 dl = 75 gram)

0,5 dl marsanpulver (kok)

1 tsk vaniljsocker


Dekoration

Florsocker

Förbered:

 1. Blanda saffran med vattnet och låt stå och dra i ca 10 min.

 2. Hacka chokladen grovt eller fint (som du vill ha det).

 3. Lägg bakplåtspapper på kalla plåtar.


Blanda smeten/degen

 1. Rör ihop socker och margarin.

 2. Häll i saffransblandningen och rör allt väl igen så allt blir gult.

 3. Blanda alla torra ingredienser i en annan bunke.

 4. Häll sen över de torra ingredienserna i bunken med smörblandningen och arbeta till en grynig massa och sen till en slät deg (arbeta in lite mix åt gången).

 5. Saffran har en tendens att torka ut deg och smet så se till att täcka degen väl när du inte jobbar med den.

Baka

 1. Gör små bollar som är ca 3 cm i diameter (som valnötter ungefär).

 2. Lägg på bakplåtspapper.

 3. Grädda i ca 10-15 minuter.

 4. Stjälp upp dem försiktigt på plan yta eftersom kakorna är sköra.

 5. Låt svalna helt och sikta över florsocker när det är dags att servera dem.


OBS! När du tar ut dem så ska de sjunka ihop en aning i mitten. De får inte blir torra i mitten för då har de en tendens att få en sträv bismak eftersom det är saffran i.Servering/Förvaring


Sikta över florsocker på kakorna innan servering.


Förvara de i burk med lock på och lägg smörpapper emellan lagren.


Om du fryser in de så väntar du med att sikta över florsocker tills du ska servera dem. Tina kakorna i rumstemperatur.Missa inte att följa mig på Instagram eller Facebook där jag heter @kustenarklar!

Tagga mig gärna också om du lägger ut en bild på dina bakverk som du bakat efter mitt recept.0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comentarios


Välkommen till min glutenfria blogg!

 

Här hittar du mina:

Virginia Küst

 

OM MIG

 

Jag har sedan barnsben älskat att baka och fått lov att utveckla mig och experimentera mig fram till nya recept på egen hand. På den tiden var det med gluten och jag ville så gärna gå en konditorutbildning. Den tanken fick jag tyvärr slå ifrån mig eftersom jag hade eksem och de sade att chansen var stor att jag skulle bli sämre. Så jag fortsatte mina experiment och tränade på mina färdigheter på hemmaplan istället.

 

Det var först när jag blev äldre som en helt ny värld öppnade sig. Min systerdotter fick nämligen celiaki och senare upptäckte jag att även jag behövde gå över till glutenfritt. Det var ingen lätt match men det var då jag upptäckte att mitt driv och nyfikenhet verkligen kom till någon nytta.

Det var helt hopplöst att hitta recept så att mina systerbarn kunde få baka tillsammans med mig. Så jag experimenterade mycket och lyckades till slut ta fram ett flertal recept som de ville baka.

Mina nyckelord som jag fortfarande håller fast vid är att man ska känna igen sig när man när man helt plötsligt behöver baka glutenfritt istället för med gluten, att man ska få behålla smaken och konsistensen och att bakverken ska kunna ligga framme på kakfatet lika länge som bakverk med gluten, utan att de blir torra.

Jag undviker helst att tillsätta fiberhusk, xantan eller guarnkärnmjöl eftersom jag har svårt för konsistenser som påminner mig om tvättsvamp eller ger bismak. Då använder jag hellre andra ingredienser som hjälper mig att få rätt konsistens, saftighet och smak på bakverken. Det kan t.e.x vara kokt potatis och äppelcidervinäger. Oftast använder jag mig av färdiga mjölmixer för att det är behändigt och det kan vara både med och utan vetestärkelse.


Eftersom vi har intoleranser och allergier i släkten, utöver celiaki, så brukar jag även ta fram recept utan laktos, mjölkprotein, nötter och mandel. Du kan ersätta de mjölkfria recepten med vanlig mjölk.

Tidigare var jag en glutendetektiv på ständig spaning. Jag brann för frågan så mycket att jag senare tog mig an utmaningen som Arbetande ordförande på Celiakiföreningen i Stockholms län och Projektledare för Sveriges största glutenfria matmässa "Mat för livet" 2018-2019. Under 2019  sökte jag mig även till Hela Sverige bakar, där jag kom vidare till finalen inför uttagningen.

2020 flyttade jag tillbaka till Göteborg och tog uppdrag som konsult inom fordonsbranschen igen. Så nu håller jag mig mestadels till att baka och utveckla recept i mitt kök när jag får en stund över. Släkt, vänner och kollegor får självklart både provsmaka experimentbak och njuta av gofika.

KONTAKT

 

E-mail: virginia@kustenarklar.se

 

UTMÄRKELSER

År 2016 fick jag SCUF-gaffeln och 2017 blev jag utsedd till en av Sveriges bästa glutenfria bakbloggare.i Svenska Celiakiförbundets medlemstidning.​

SCUF-gafffeln 2016

SOCIALA MEDIER

 • YouTube - Grey Circle
 • Facebook - Grey Circle
 • Instagram - Grey Circle
 • Pinterest - Grey Circle
 • LinkedIn - Grey Circle

MIN FACEBOOKGRUPP

Celiaki från kust till kust

Här träffas privatpersoner, bloggare och företagare som delar tips, recept och erbjudanden. Välkommen du också!

 • Facebook - Grey Circle
 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube
 • Pinterest
 • LinkedIn
bottom of page