top of page

GLUTENFRITT  BLOGGINLÄGG

GLUTENFRIA SAFTIGA JULBULLAR MED VÖRTSMAK

Uppdaterat: 9 dec. 2022

GF, NGF, LF/MF, NF


Läs alltid innehållsförteckningen på förpackningarna ifall innehållet ändrats!Ta mig direkt till:
Saftiga och mustiga vörtbullar som smakar jul


Saftiga bullar som smakar mild vört och har konsistensen som en Skogaholmslimpa. Visst låter det gott? De här bullarna är dessutom bakade utan vetestärkelse och mjölk.


Jag bakade igår och åt upp 2 bullar med skinka och senap på. Det var så gott! Hade tänkt mig att ta fina bilder men jag orkade inte och dessutom hade det redan mörknat ute. Så jag tinade upp några för en bild idag istället. Allt tar sin lilla tid och jag vill gå på julmarknad idag, så jag hade lite för bråttom med att skära upp dem innan de svalnat, så skärytan ser lite degig ut….men jag lovar att de är allt annat än degiga. De är ljuvligt mjuka och saftiga!


Längre ner kan du se en film på hur degen och bullarna blir när de är nybakade. Även om jag råkade ha i lite för mycket mjölmix och hade missat jästiden, så blev de ändå bra….men försök att hålla er till mitt recept för bästa resultat. Själv är jag hopplös 😅Vill du hellre baka med vetestärkelse och mjölk?


Här hittar du mitt andra recept på julbullar med vörtsmak
RECEPT


Jag använder Semper finmix

​Tänk på att andra mjölmixer kan ge ett annat resultat


Fri från:

 • Gluten, laktos och mjölkprotein (kan dock finnas spår i mixen)


250 °C i ca 8-10 min i ugn

Exempel:

12 bullar (ca 90 gr/st)

Ingredienser

Läs alltid innehållsförteckningen på förpackningarna.

2 msk Eldorados potatismospulver (innehållande potatis och E471)

2 krm salt

1,5 tsk brödkryddor

1,5-2 krm kardemumma

1,5-2 krm malda nejlikor

3/4-1 msk pomeransskal (jag brukar riva hela pomeransskal)

14 gr röd torrjäst som motsvarar 50 gram färsk jäst (innehållande E491). Exvis Kronjäst.

75 gram mjölkfritt margarin (alt. laktosfritt eller vanligt)

1 dl mörkt glutenfritt öl (2 dl om du utesluter julmust)

1 dl julmust

1 dl kaffe

1,5 msk colorit

1 tsk äppelcidervinäger

1 dl kokt finriven potatis (den mjöliga sorten). Koka först, riv sen.

1 ägg

1 dl mörk sirap (OBS! ej brödsirap)

1 tsk dubbelverkande bakpulver (innehållande E500 och E450). Exvis Garant eller Oetker.

1 paket Semper finmix plus 0,5-1 dl för utbakning. Det kan hända att du inte behöver ett helt paket, så ta undan 1 dl först och känn efter.Tillbehör


Russin som du blötlagt i ca 1 timme och sen torkat med hushållspapper

1 del vatten och 1 del mörk sirap att pensla bullarna med efter gräddning

Förbered:

 1. Koka potatis om du inte har någon färdigkokt. Skivar du den blir den fortare klar. Riv/pressa den när den svalnat.

 2. Blanda alla torra ingredienser utom mjölmixen. Låt stå i 10 minuter så att jästen får lufta lite.

 3. Smält margarin och häll sen i kaffe, öl/julmust och kolorit. Vätskan ska bli 37-40C° varm.

 4. Blanda mjölmixen med bakpulver.

 5. Täck bakplåtarna med bakplåtspapper


Blanda smeten/degen

 1. Häll upp alla torra ingredienserna utom mjölmixen i en stor bunke. Rör om och låt stå i ca 10 min så att jästen får vakna. OBS! Skaka om påsen med pulvermoset så att innehållet blandar sig riktigt.

 2. Häll sen över vätskan från kastrullen och rör om till det löst sig.

 3. Häll nu ner colorit, äppelcidervinäger, sirap, riven potatis och lätt vispat ägg. Rör om väl.

 4. Häll sist i mjölmixen som du blandat med bakpulver och bearbeta till en deg i ca 5-7 min. Sen ska du kunna peta lätt på degen som sitter på degkroken utan att bli alltför kladdig. Annars kör du några minuter längre. Det ska se ut som att du har fått glutentrådar i degen. Öka sen hastigheten rejält på maskinen mot slutet i ca 30 sek för att få in mer luft i degen.

 5. Låt degen jäsa övertäckt i 60 minuter vid en varm plats (helst med lock på alternativt med både plastfolie och handduk)

Baka

 1. Mjöla bakbordet (gärna en silikonmatta) med lite av resterande mjölmix och stjälp över degen.

 2. Vänd in mjölmixen i degen med hjälp av en degskrapa. Sen mjölar du händerna innan du börjar knåda degen med lätta och snabba tag. Knåda inte för hårt för då blir du kletig om händerna och tror att du måste ha i mer mjölmix. Mjöla hellre in händerna och bakbordet lätt om det börjar kleta igen och knåda några lätta tag för att få den smidig igen. Låt gärna degen vila en minut innan du börjar baka ut den för att få upp elasticiteten lite mer.

 3. Rulla bullar och lägg på bakplåtsklädd plåt.

 4. Täck över lätt med plastfolie och handduk.

 5. Låt jäsa i ca 40 min.

 6. Pensla bullarna med ljummet vatten med lätt hand.

 7. Grädda i ca 8-10 min på nedre mittersta falsen.

 8. Ta ut bullarna och pensla bullarna med hälften vatten och mörk sirap medans dem är varma.

 9. Ta bort bakplåtspapperet som suger åt sig fukten.

 10. Täck över med handduk tills bullarna är ljumna (se info nedan för frysning).


Servering/Förvaring


Bullarna håller sig saftiga i flera timmar i plastpåse. Om de blir lite torra kan du köra dem varma i micron i några minuter så blir de som nybakade igen.


Frys gärna in dem när de fortfarande är lite varmare än ljumna, så behåller du så mycket vätska som möjligt. Sen tinar du dem antingen i rumsvärme för att senare köra dem varma i micron några minuter eller kör dem varma i micron direkt. Då blir de saftiga och mjuka igen.Missa inte att följa mig på Instagram eller Facebook där jag heter @kustenarklar!

Tagga mig gärna också om du lägger ut en bild på dina bakverk som du bakat efter mitt recept. Det är så roligt att se!0 kommentarer

Comments


Välkommen till min glutenfria blogg!

 

Här hittar du mina:

Virginia Küst

 

OM MIG

 

Jag har sedan barnsben älskat att baka och fått lov att utveckla mig och experimentera mig fram till nya recept på egen hand. På den tiden var det med gluten och jag ville så gärna gå en konditorutbildning. Den tanken fick jag tyvärr slå ifrån mig eftersom jag hade eksem och de sade att chansen var stor att jag skulle bli sämre. Så jag fortsatte mina experiment och tränade på mina färdigheter på hemmaplan istället.

 

Det var först när jag blev äldre som en helt ny värld öppnade sig. Min systerdotter fick nämligen celiaki och senare upptäckte jag att även jag behövde gå över till glutenfritt. Det var ingen lätt match men det var då jag upptäckte att mitt driv och nyfikenhet verkligen kom till någon nytta.

Det var helt hopplöst att hitta recept så att mina systerbarn kunde få baka tillsammans med mig. Så jag experimenterade mycket och lyckades till slut ta fram ett flertal recept som de ville baka.

Mina nyckelord som jag fortfarande håller fast vid är att man ska känna igen sig när man när man helt plötsligt behöver baka glutenfritt istället för med gluten, att man ska få behålla smaken och konsistensen och att bakverken ska kunna ligga framme på kakfatet lika länge som bakverk med gluten, utan att de blir torra.

Jag undviker helst att tillsätta fiberhusk, xantan eller guarnkärnmjöl eftersom jag har svårt för konsistenser som påminner mig om tvättsvamp eller ger bismak. Då använder jag hellre andra ingredienser som hjälper mig att få rätt konsistens, saftighet och smak på bakverken. Det kan t.e.x vara kokt potatis och äppelcidervinäger. Oftast använder jag mig av färdiga mjölmixer för att det är behändigt och det kan vara både med och utan vetestärkelse.


Eftersom vi har intoleranser och allergier i släkten, utöver celiaki, så brukar jag även ta fram recept utan laktos, mjölkprotein, nötter och mandel. Du kan ersätta de mjölkfria recepten med vanlig mjölk.

Tidigare var jag en glutendetektiv på ständig spaning. Jag brann för frågan så mycket att jag senare tog mig an utmaningen som Arbetande ordförande på Celiakiföreningen i Stockholms län och Projektledare för Sveriges största glutenfria matmässa "Mat för livet" 2018-2019. Under 2019  sökte jag mig även till Hela Sverige bakar, där jag kom vidare till finalen inför uttagningen.

2020 flyttade jag tillbaka till Göteborg och tog uppdrag som konsult inom fordonsbranschen igen. Så nu håller jag mig mestadels till att baka och utveckla recept i mitt kök när jag får en stund över. Släkt, vänner och kollegor får självklart både provsmaka experimentbak och njuta av gofika.

KONTAKT

 

E-mail: virginia@kustenarklar.se

 

UTMÄRKELSER

År 2016 fick jag SCUF-gaffeln och 2017 blev jag utsedd till en av Sveriges bästa glutenfria bakbloggare.i Svenska Celiakiförbundets medlemstidning.​

SCUF-gafffeln 2016

SOCIALA MEDIER

 • YouTube - Grey Circle
 • Facebook - Grey Circle
 • Instagram - Grey Circle
 • Pinterest - Grey Circle
 • LinkedIn - Grey Circle

MIN FACEBOOKGRUPP

Celiaki från kust till kust

Här träffas privatpersoner, bloggare och företagare som delar tips, recept och erbjudanden. Välkommen du också!

 • Facebook - Grey Circle
 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube
 • Pinterest
 • LinkedIn
bottom of page