GLUTENFRIA SAFTIGA JULBULLAR MED VÖRTSMAK
Uppdaterat: för 6 dagar sedan
GF, NGF, LF, MF*, NF
Läs alltid innehållsförteckningen på förpackningarna ifall innehållet ändrats!
Ta mig direkt till:
Saftiga och mustiga vörtbullar som smakar jul
Saftiga bullar som smakar mild vört och har konsistensen som en Skogaholmslimpa. Visst låter det gott? De här bullarna är dessutom bakade utan vetestärkelse och mjölk.
Jag bakade igår och åt upp 2 bullar med skinka och senap på. Det var så gott! Hade tänkt mig att ta fina bilder men jag orkade inte och dessutom hade det redan mörknat ute. Så jag tinade upp några för en bild idag istället. Allt tar sin lilla tid och jag vill gå på julmarknad idag, så jag hade lite för bråttom med att skära upp dem innan de svalnat, så skärytan ser lite degig ut….men jag lovar att de är allt annat än degiga. De är ljuvligt mjuka och saftiga!
Längre ner kan du se en film på hur degen och bullarna blir när de är nybakade. Även om jag råkade ha i lite för mycket mjölmix och hade missat jästiden, så blev de ändå bra….men försök att hålla er till mitt recept för bästa resultat. Själv är jag hopplös 😅
Vill du hellre baka med vetestärkelse och mjölk?
Här hittar du mitt andra recept på julbullar med vörtsmak
RECEPT
Jag använder Semper finmix i det här receptet.
Den innehåller ingen vetestärkelse och kan innehålla spår av mjölkprotein*
Tänk på att andra mjölmixer kan ge ett annat resultat.
250 °C i ca 8-10 min i ugn
Exempel:
12 bullar (ca 90 gr/st)
Ingredienser
Läs alltid innehållsförteckningen på förpackningarna.
1 paket Semper finmix plus 0,5-1 dl för utbakning. Det kan hända att du inte behöver ett helt paket, så ta undan 1 dl först och känn efter.
2 msk Eldorados potatismospulver (innehållande potatis och E471)
2 krm salt
1,5 tsk brödkryddor
1,5-2 krm kardemumma
1,5-2 krm malda nejlikor
3/4-1 msk pomeransskal (jag brukar riva hela pomeransskal)
14 gr röd torrjäst som motsvarar 50 gram färsk jäst (innehållande E491). Exvis Kronjäst.
75 gram mjölkfritt margarin (alt. laktosfritt eller vanligt)
1 dl mörkt glutenfritt öl (2 dl om du utesluter julmust)
1 dl julmust
1 dl kaffe
1,5 msk colorit
1 tsk äppelcidervinäger
1 dl kokt finriven potatis (den mjöliga sorten). Koka först, riv sen.
1 ägg
1 dl mörk sirap (OBS! ej brödsirap)
1 tsk dubbelverkande bakpulver (innehållande E500 och E450). Exvis Garant eller Oetker.
Tillbehör
Russin som du blötlagt i ca 1 timme och sen torkat med hushållspapper
1 del vatten och 1 del mörk sirap att pensla bullarna med efter gräddning
Förbered
Koka potatis om du inte har någon färdigkokt. Skivar du den blir den fortare klar. Riv/pressa den när den svalnat.
Blanda alla torra ingredienser utom mjölmixen. Låt stå i 10 minuter så att jästen får lufta lite.
Smält margarin och häll sen i kaffe, öl/julmust och kolorit. Vätskan ska bli 37-40C° varm.
Blanda mjölmixen med bakpulver.
Täck bakplåtarna med bakplåtspapper
Blanda smeten/degen
Häll upp alla torra ingredienserna utom mjölmixen i en stor bunke. Rör om och låt stå i ca 10 min så att jästen får vakna. OBS! Skaka om påsen med pulvermoset så att innehållet blandar sig riktigt.
Häll sen över vätskan från kastrullen och rör om till det löst sig.
Häll nu ner colorit, äppelcidervinäger, sirap, riven potatis och lätt vispat ägg. Rör om väl.
Häll sist i mjölmixen som du blandat med bakpulver och bearbeta till en deg i ca 5-7 min. Sen ska du kunna peta lätt på degen som sitter på degkroken utan att bli alltför kladdig. Annars kör du några minuter längre. Det ska se ut som att du har fått glutentrådar i degen. Öka sen hastigheten rejält på maskinen mot slutet i ca 30 sek för att få in mer luft i degen.
Låt degen jäsa övertäckt i 60 minuter vid en varm plats (helst med lock på alternativt med både plastfolie och handduk)
Baka
Mjöla bakbordet (gärna en silikonmatta) med lite av resterande mjölmix och stjälp över degen.
Vänd in mjölmixen i degen med hjälp av en degskrapa. Sen mjölar du händerna innan du börjar knåda degen med lätta och snabba tag. Knåda inte för hårt för då blir du kletig om händerna och tror att du måste ha i mer mjölmix. Mjöla hellre in händerna och bakbordet lätt om det börjar kleta igen och knåda några lätta tag för att få den smidig igen. Låt gärna degen vila en minut innan du börjar baka ut den för att få upp elasticiteten lite mer.
Rulla bullar och lägg på bakplåtsklädd plåt.
Täck över lätt med plastfolie och handduk.
Låt jäsa i ca 40 min.
Pensla bullarna med ljummet vatten med lätt hand.
Grädda i ca 8-10 min på nedre mittersta falsen.
Ta ut bullarna och pensla bullarna med hälften vatten och mörk sirap medans dem är varma.
Ta bort bakplåtspapperet som suger åt sig fukten.
Täck över med handduk tills bullarna är ljumna (se info nedan för frysning).
Servering/Förvaring
Bullarna håller sig saftiga i flera timmar i plastpåse. Om de blir lite torra kan du köra dem varma i micron i några minuter så blir de som nybakade igen.
Frys gärna in dem när de fortfarande är lite varmare än ljumna, så behåller du så mycket vätska som möjligt. Sen tinar du dem antingen i rumsvärme för att senare köra dem varma i micron några minuter eller kör dem varma i micron direkt. Då blir de saftiga och mjuka igen.
Missa inte att följa mig på Instagram eller Facebook där jag heter @kustenarklar!
Tagga mig gärna också om du lägger ut en bild på dina bakverk som du bakat efter mitt recept. Det är så roligt att se!
Film
Här kan du se en film från Instagram på hur jag bakar.
Comentarios