top of page

GLUTENFRITT  BLOGGINLÄGG

HUR DU BAKAR SAFTIGT GLUTENFRITT JULBRÖD - med smak av vört

Uppdaterat: 9 dec. 2022


GF, NF

Ett glutenfritt julbröd som är fluffigt, saftigt och liknar vört i smaken. Helt enkelt ett måste på julbordet!


Glutenfritt julbröd_vörtbröd

En fröjd att baka sitt egna vörtbröd


Äntligen fick jag till ett smakrikt, luftigt och lättbakat saftigt bröd som liknar vört i smaken! Det här kommer jag att baka mer av så att jag har ett gott bröd till julbordet i år.

Jag har valt att baka ut bullar för att jag tycker att det ser lite roligare ut än skivor som man tinar upp efter hand. Bullarna torkar inte lika fort utan plastpåse heller, vilket kan vara trevligt när det ska stå framme på Julbordet ett tag.


Jag använder Finax Grov mjölmix och Semper mix*

Fri från:

Gluten (innehåller vetestärkelse)

Nötter


Tänk på att andra mjölmixer kan ge ett annat resultat


Grädda i 225°C i ca 8-10 minuter

Blir ca 10-12 st små bullar. De är mättande.


Ingredienser

4,5 dl Finax Grov mjölmix

4,5 dl Semper mix (plus lite extra mjölmix till utbakningen)

50 g jäst

75 g margarin

1 ägg

1 dl kokt fint riven potatis

1 krm salt

1 tsk brödkryddor

0,5 krm nejlikor

0,5 tsk pomerans

1 krm kardemumma

1,5 msk collorit (innehåller sockerkulör och sojabönor)

0-,5-1 dl russin

2 dl glutenfri lageröl (Estrella Damm DAURA kan du hitta i Systembolagets glutenfria sortiment)

1 dl vatten eller mjölk

2 msk mörk sirap


Smakalternativ för ett lite sötare julbröd

Istället för de tre sista ingredienserna ovan kan du välja detta istället.


1 dl glutenfri lageröl (Estrella Damm DAURA kan du hitta i Systembolagets ordinarie sortiment)

1 dl julmust Klicka här ifall du vill läsa mer om julmust. Scrolla ner till rubriken Gluten i Julmust.

1 dl vatten eller mjölk

4 msk mörk sirap


Alternativ för pensling av bröden

 • 1 del öl och 1 del vatten

 • 2-3 delar mörk sirap och 1 del ljummet vatten.


Förbered

Lägg russinen i ljummet vatten så att de blir mjuka fram till att du ska baka ut dem.


Tips! Om du vill kunna baka bullar både med och utan russin följer du receptet. Vill du ha russin i hela degen kan du hälla ner russinen i mjölmixen och finfördela de i den innan du häller mixen i degvätskan.


Gör degen

 1. Häll upp alla torra kryddor i en liten skål och riv potatisen.

 2. Smula ner jästen i degbunken och smält smör i en kastrull.

 3. Häll vätskan i kastrullen med smöret och temperera till 37°C.

 4. Häll vätskan över jästen och rör om tills jästen smält.

 5. Häll därefter i kryddor, potatis, ägg, sirap och colorit och rör om tills allt blandats.

 6. Häll nu ner mjölmix lite i taget och blanda till en deg. Den ska inte vara lös som en sockerkakssmet men inte heller så fast att den går att baka ut direkt. Du ska kunna nudda degen med en fingertopp utan att det fastnar.

 7. När du blandat degen väl i ca 5 minuter så kör du extra fort med degspateln i ett par minuter för att få in luft. Gärna i maxad hastighet.

 8. Låt nu degen jäsa under lock eller annat heltäckande i 30 min.

 9. Strax innan degen jäst färdigt sp lägger du russinen på hushållspapper och torkar de med papperet för att få bort överflödigt vatten.


Baka ut degen

 1. Häll lite mjölmix på bakbordet och knåda degen smidig med snabba lätta tag och knåda in russinen om du vill ha det i.

 2. Rulla ut degen till en rulle och skär i jämna bitar och rulla till bullar. När du rullar så kupar du händerna runt degklumpen en aning med ett rätt hårt tryck och sen släpper du taget mer och mer mot slutet.

 3. Lägg bullarna på bakplåtspapper på plåten med handduk över och låt jäsa i 20 min. De sista 5 minuterna (när de jäst i 15 minuter) brukar jag ställa plåten med bullarna på spisen för att ge de lite extra skjuts av värmen från ugnen. Men det gäller att ha alla spisplattor avstängda!

 4. Under tiden blandar du någon av vätskorna nedan som ska penslas på bullarna efter gräddning.

 • 1 del öl och 1 del vatten som du blandar och ställer åt sidan så det är rumstempererat när det är dags att pensla bullarna.

 • 2-3 delar mörk sirap som du löser i 1 del ljummet vatten.


Baka

 1. Grädda bullarna i mitten av ugnen i ca 5-8 minuter.

 2. Ta ut bullarna ur ugnen och lägg de på bakbordet och pensla över vätskeblandningen.

 3. När vätskan sjunkit in i bullarna så täcker du dem med en handduk tills de svalnat.


Förvara

De klarar sig i plastpåse 1 dygn, men bör frysas in för att klara sig längre.0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


Välkommen till min glutenfria blogg!

 

Här hittar du mina:

Virginia Küst

 

OM MIG

 

Jag har sedan barnsben älskat att baka och fått lov att utveckla mig och experimentera mig fram till nya recept på egen hand. På den tiden var det med gluten och jag ville så gärna gå en konditorutbildning. Den tanken fick jag tyvärr slå ifrån mig eftersom jag hade eksem och de sade att chansen var stor att jag skulle bli sämre. Så jag fortsatte mina experiment och tränade på mina färdigheter på hemmaplan istället.

 

Det var först när jag blev äldre som en helt ny värld öppnade sig. Min systerdotter fick nämligen celiaki och senare upptäckte jag att även jag behövde gå över till glutenfritt. Det var ingen lätt match men det var då jag upptäckte att mitt driv och nyfikenhet verkligen kom till någon nytta.

Det var helt hopplöst att hitta recept så att mina systerbarn kunde få baka tillsammans med mig. Så jag experimenterade mycket och lyckades till slut ta fram ett flertal recept som de ville baka.

Mina nyckelord som jag fortfarande håller fast vid är att man ska känna igen sig när man när man helt plötsligt behöver baka glutenfritt istället för med gluten, att man ska få behålla smaken och konsistensen och att bakverken ska kunna ligga framme på kakfatet lika länge som bakverk med gluten, utan att de blir torra.

Jag undviker helst att tillsätta fiberhusk, xantan eller guarnkärnmjöl eftersom jag har svårt för konsistenser som påminner mig om tvättsvamp eller ger bismak. Då använder jag hellre andra ingredienser som hjälper mig att få rätt konsistens, saftighet och smak på bakverken. Det kan t.e.x vara kokt potatis och äppelcidervinäger. Oftast använder jag mig av färdiga mjölmixer för att det är behändigt och det kan vara både med och utan vetestärkelse.


Eftersom vi har intoleranser och allergier i släkten, utöver celiaki, så brukar jag även ta fram recept utan laktos, mjölkprotein, nötter och mandel. Du kan ersätta de mjölkfria recepten med vanlig mjölk.

Tidigare var jag en glutendetektiv på ständig spaning. Jag brann för frågan så mycket att jag senare tog mig an utmaningen som Arbetande ordförande på Celiakiföreningen i Stockholms län och Projektledare för Sveriges största glutenfria matmässa "Mat för livet" 2018-2019. Under 2019  sökte jag mig även till Hela Sverige bakar, där jag kom vidare till finalen inför uttagningen.

2020 flyttade jag tillbaka till Göteborg och tog uppdrag som konsult inom fordonsbranschen igen. Så nu håller jag mig mestadels till att baka och utveckla recept i mitt kök när jag får en stund över. Släkt, vänner och kollegor får självklart både provsmaka experimentbak och njuta av gofika.

KONTAKT

 

E-mail: virginia@kustenarklar.se

 

UTMÄRKELSER

År 2016 fick jag SCUF-gaffeln och 2017 blev jag utsedd till en av Sveriges bästa glutenfria bakbloggare.i Svenska Celiakiförbundets medlemstidning.​

SCUF-gafffeln 2016

SOCIALA MEDIER

 • YouTube - Grey Circle
 • Facebook - Grey Circle
 • Instagram - Grey Circle
 • Pinterest - Grey Circle
 • LinkedIn - Grey Circle

MIN FACEBOOKGRUPP

Celiaki från kust till kust

Här träffas privatpersoner, bloggare och företagare som delar tips, recept och erbjudanden. Välkommen du också!

 • Facebook - Grey Circle
 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube
 • Pinterest
 • LinkedIn
bottom of page