top of page

GLUTENFRITT  BLOGGINLÄGG

HUR DU GÖR DEN SAFTIGASTE GLUTENFRIA MJUKA PEPPARKAKAN

Uppdaterat: 9 mars 2021


GF, LF/MF, NF

Läs alltid innehållsförteckningen på förpackningarna ifall innehållet ändrats!


Glutenfri och mjölkfri mjuk pepparkaka med lingon_bakat på Lailas mjölmix_recept_kustenarklar.se

Ta mig direkt till:

Recept

Ingredienser

Förvaring


Ett gluten- och mjölkfritt recept på mjuk pepparkaka bakat på Lailas mjölmix.


Saftig, luftig, kryddig och oemotståndligt god. Det här är en kaka som kan stå framme i rumstemperatur på ett vackert fat med glaskupa över sig i flera dagar. Den håller sig nämligen saftig i minst 5 dagar om den inte är uppäten innan dess.


Igår stod jag i köket för att baka mjuk pepparkaka efter mitt recept men något hände. Den blev inte riktigt som jag hade tänkt mig. Till slut kom jag på vad det var. Jag hade bytt ugn för ett par år sedan och det här receptet tog jag fram med hjälp av min gamla ugn. Ugnar har ju sitt egna liv för de avger olika värme trots att du ställer in dem på "rätt" temperatur. Min ugnstermometer har försvunnit i flytten tillbaka till min lägenhet i Göteborg, annars hade jag kunnat kolla ugnsvärmen med den.


Min farmor brukade säga: Även om jag bakat sockerkaka efter samma recept flera gånger, blir den ibland inte som jag tänkt mig. Det kan med andra ord ibland bero på annat än ugnen också, så jag fick helt enkelt baka en ny kaka igen för att se vad det kunde bero på. Som tur var behövde jag inte ge mig på så många misslyckanden som det ibland krävs för att få ett bra resultat. Det var bara ugnsvärmen och placeringen i ugnen som behövde uppdateras.


Receptet tog jag fram en gång med hjälp av lite bollande med en vän som hade ett gammalt recept på gammeldags pepparkaka med lingon men bakat på vetemjöl. Jag fick mixa och omvandla en del utefter hennes och mina recept så den skulle bli bra även som gluten- och mjölkfri. Till slut lyckades jag få fram en riktigt saftig, luftig och kryddig mjuk pepparkaka med smak av jul!Istället för frosting till mjuk pepparkaka

Istället för frosting vill jag tipsa om en smaksättning jag fick höra om på Chokladmässan i Göteborg. Mjuk pepparkaka med grädde som tillbehör, smaksatt med lakrits. Själv tycker jag att det är riktigt yummy! Om du inte tycker om lakrits kan du testa med kanelextrakt istället. Det blir också gott.


Glutenfri och mjölkfri mjuk pepparkaka med lingon_bakat på Lailas mjölmix_recept_kustenarklar.se

RECEPT


Jag använder Lailas blå mjölmix (gluten- och mjölkfri)

Fri från:

Gluten (innehåller dock vetestärkelse)

Laktos

Mjölkprotein

Nötter

Feedback jag fått om andra mjölmixer


MixWells laktosfria basmjöl funkar utmärkt att byta ut rakt av.

175 °C i ca 35-40 min i ugn

Tiden i ugnen är beräknad på en form som är ca 20 cm i diameter.

Ingredienser

150 g mjölkfritt margarin (alternativt smör eller laktosfritt smör för dig som tål mjölk)

2 dl farinsocker

5 tsk pepparkakskryddor (mindre än vad som finns i ett 18 grams-paket)

1 tsk bikarbonat

1 krm salt

2 dl + 2 msk Lailas blå mjölmix

¾ dl rårörda lingon

0,5 dl mjölkfri soygurt (alternativt vanlig eller laktosfri gräddfil för dig som tål mjölk)

3 ägg

Tillbehör


Vispad mjölkfri grädde (alternativt vanlig eller laktosfri grädde för dig som tål mjölk) smaksatt med kanelessens eller lakritsessens (finns på små flaskor i mataffären med flytande vätska). Lakritsessensen på flaska är rätt rund och mörk i smaken, så jag gav den lite mer sting med ett lakritspulver som har en lättare och skarpare ton. Var försiktig när du blandar i lakrits för det kan gå fort och fel. Det bästa är att smaka sig fram till det man själv tycker bäst om men smaka helst med lite pepparkaka också så smakerna gifter sig med varandra. Du kan skära bort lite kaka från toppen innan du lägger upp kakan på kakfatet, så syns det inte att du norpat en bit.


Lakrits eller kanel i grädden till mjuk pepparkaka_kustenarklar.se

Till formen:

Mjölkfritt margarin (alternativt smör eller laktosfritt smör för dig som tål mjölk)

Pofiber eller glutenfritt ströbröd. Använder du teflonform räcker det att smörja in den.

OBS! Läs innehållsförteckningen på ströbrödsförpackningen!

Smörj och bröa formen

Blanda smeten

 1. Sätt ugnen på 175 grader.

 2. Smält smöret i en kastrull och låt det svalna.

 3. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Blanda gärna med handvisp så det blandas väl. Tips! Om du först blandar alla torra ingredienser utom mjölmixen, så är det lättare att blanda ut bikarbonatet ordentligt. Sen kan du gärna hälla ner mjölmixen genom en sil efteråt så att det inte bildas stora klumpar, som du behöver pressa bort med slickepotten när du blandar allt med vätskan.

 4. Häll i äggen i det avsvalnade margarinet/smöret i kastrullen och vispa lätt tills allt blandats väl.

 5. Häll innehållet som är i kastrullen över mjölblandningen och blanda väl med slickepotten.

 6. Häll sist i lingonsylten och den mjölkfria soygurten och rör om tills allt blandats.

Baka

 1. Häll smeten i den smorda formen (se alternativ ovan) och grädda i nedre delen av ugnen i ca 35-40 min.

 2. Nu ska du göra något man inte brukar göra med mjuka kakor bakade med vetemjöl. Du ska skaka formen lite "lätt" mot slutet så att du ser att mittendelen har stelnat. Då är det dags att ta ut den. Använder du bara provsticka är risken att du blir lurad och att kakan sjunker ihop när du tagit ut den. Jag brukar inte öppna luckan utan tar istället tag i ugnsluckans handtag och skakar lite "lätt" i den för att se om kakan stelnat i mitten eller ej.

 3. Ta ut kakan ur ugnen och låt den svalna något innan du vänder upp och ner på den mot ett fat.

 4. Låt svalna helt på fatet med formen ovanpå innan du skär i den.

Förvaring

Kakan håller sig saftig i minst 5 dagar i rumstemperatur om du förvarar den med lock på. Jag brukar förvara den på ett vackert fat med glaslock över så att man kan se kakan.Tagga mig gärna om du lägger upp en bild på din kaka! @kustenarklar

Alltid kul att se när ni delar med er!

#recept #mjölkfritt #glutenfritt

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Välkommen till min glutenfria blogg!

 

Här hittar du mina:

Virginia Küst

 

OM MIG

 

Jag har sedan barnsben älskat att baka och fått lov att utveckla mig och experimentera mig fram till nya recept på egen hand. På den tiden var det med gluten och jag ville så gärna gå en konditorutbildning. Den tanken fick jag tyvärr slå ifrån mig eftersom jag hade eksem och de sade att chansen var stor att jag skulle bli sämre. Så jag fortsatte mina experiment och tränade på mina färdigheter på hemmaplan istället.

 

Det var först när jag blev äldre som en helt ny värld öppnade sig. Min systerdotter fick nämligen celiaki och senare upptäckte jag att även jag behövde gå över till glutenfritt. Det var inte en lätt match men det var då jag upptäckte att mitt driv och nyfikenhet verkligen kom till nytta.

Jag började utveckla recept som även barn kunde vara med i köket och baka för det var helt hopplöst att hitta färdiga recept med dem kriterierna. Mina systerbarn ville ju baka tillsammans med mig. 

Mina nyckelord som jag fortfarande håller fast vid är att man ska känna igen sig när man bakar och smakar, samt att bakverken ska kunna ligga framme på kakfatet lika länge som bakverk med gluten utan att bli torra.

Jag bakar helst inte med tillsatt fiberhusk, xantan eller guarnkärnmjöl om jag kan undvika det. Jag har svårt för konsistenser som påminner mig om tvättsvampar och ingredienser som ger bismaker. Då använder jag hellre andra ingredienser som hjälper mig att få rätt konsistens, saftighet och smak på bakverken. Det kan t.e.x vara kokt potatis och en aning äppelcidervinäger. Jag använder mig oftast av färdiga olika slags mjölmixer också men det är mest för att det är behändigt.


Eftersom vi har en hel del allergier inom släkten så brukar jag ta fram recept utan mjölkprotein, nötter och mandel också. De flesta mjölkfria recepten kan du ersätta med mjölkprodukter om du vill. Ibland bakar jag med vetestärkelse och ibland utan. 

Tidigare var jag en glutendetektiv på ständig spaning genom att resa runt och tipsa om glutenfritt utbud. Jag brann för frågan så mycket att jag senare tog mig an utmaningen att jobba på Celiakiföreningen i Stockholms län som arbetande ordförande och projektledare för Sveriges största glutenfria matmässa "Mat för livet" 2018-2019. Jag tog mig även vidare till finalen inför uttagningen för Hela Sverige bakar när jag bodde Stockholm. En dag kanske det dyker upp något annat spännande som jag vill haka på men just nu är jag rätt nöjd med att bara utveckla recept i mitt kök här hemma i Göteborg och bjuda släkt, vänner och kollegor på gofika.

KONTAKT

 

E-mail: virginia@kustenarklar.se

 

UTMÄRKELSER

År 2016 fick jag SCUF-gaffeln och 2017 blev jag utsedd till en av Sveriges bästa glutenfria bakbloggare.i Svenska Celiakiförbundets medlemstidning.

SCUF-gafffeln 2016

SOCIALA MEDIER

 • YouTube - Grey Circle
 • Facebook - Grey Circle
 • Instagram - Grey Circle
 • Pinterest - Grey Circle
 • LinkedIn - Grey Circle

MIN FACEBOOKGRUPP

Celiaki från kust till kust

Här träffas privatpersoner, bloggare och företagare som delar tips, recept och erbjudanden. Välkommen du också!

 • Facebook - Grey Circle
 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube
 • Pinterest
 • LinkedIn
bottom of page