Sök
 • Virginia Küst

HUR DU GÖR DEN SAFTIGASTE GLUTENFRIA MJUKA PEPPARKAKAN

Uppdaterad: mar 9


GF, LF/MF, NF

Läs alltid innehållsförteckningen på förpackningarna ifall innehållet ändrats!Ta mig direkt till:

Recept

Ingredienser

Förvaring


Ett gluten- och mjölkfritt recept på mjuk pepparkaka bakat på Lailas mjölmix.


Saftig, luftig, kryddig och oemotståndligt god. Det här är en kaka som kan stå framme i rumstemperatur på ett vackert fat med glaskupa över sig i flera dagar. Den håller sig nämligen saftig i minst 5 dagar om den inte är uppäten innan dess.


Igår stod jag i köket för att baka mjuk pepparkaka efter mitt recept men något hände. Den blev inte riktigt som jag hade tänkt mig. Till slut kom jag på vad det var. Jag hade bytt ugn för ett par år sedan och det här receptet tog jag fram med hjälp av min gamla ugn. Ugnar har ju sitt egna liv för de avger olika värme trots att du ställer in dem på "rätt" temperatur. Min ugnstermometer har försvunnit i flytten tillbaka till min lägenhet i Göteborg, annars hade jag kunnat kolla ugnsvärmen med den.


Min farmor brukade säga: Även om jag bakat sockerkaka efter samma recept flera gånger, blir den ibland inte som jag tänkt mig. Det kan med andra ord ibland bero på annat än ugnen också, så jag fick helt enkelt baka en ny kaka igen för att se vad det kunde bero på. Som tur var behövde jag inte ge mig på så många misslyckanden som det ibland krävs för att få ett bra resultat. Det var bara ugnsvärmen och placeringen i ugnen som behövde uppdateras.


Receptet tog jag fram en gång med hjälp av lite bollande med en vän som hade ett gammalt recept på gammeldags pepparkaka med lingon men bakat på vetemjöl. Jag fick mixa och omvandla en del utefter hennes och mina recept så den skulle bli bra även som gluten- och mjölkfri. Till slut lyckades jag få fram en riktigt saftig, luftig och kryddig mjuk pepparkaka med smak av jul!Istället för frosting till mjuk pepparkaka

Istället för frosting vill jag tipsa om en smaksättning jag fick höra om på Chokladmässan i Göteborg. Mjuk pepparkaka med grädde som tillbehör, smaksatt med lakrits. Själv tycker jag att det är riktigt yummy! Om du inte tycker om lakrits kan du testa med kanelextrakt istället. Det blir också gott.


RECEPT


Jag använder Lailas blå mjölmix (gluten- och mjölkfri)

Fri från:

Gluten (innehåller dock vetestärkelse)

Laktos

Mjölkprotein

Nötter

Feedback jag fått om andra mjölmixer


MixWells laktosfria basmjöl funkar utmärkt att byta ut rakt av.

175 °C i ca 35-40 min i ugn

Tiden i ugnen är beräknad på en form som är ca 20 cm i diameter.

Ingredienser

150 g mjölkfritt margarin (alternativt smör eller laktosfritt smör för dig som tål mjölk)

2 dl farinsocker

5 tsk pepparkakskryddor (mindre än vad som finns i ett 18 grams-paket)

1 tsk bikarbonat

1 krm salt

2 dl + 2 msk Lailas blå mjölmix

¾ dl rårörda lingon

0,5 dl mjölkfri soygurt (alternativt vanlig eller laktosfri gräddfil för dig som tål mjölk)

3 ägg

Tillbehör


Vispad mjölkfri grädde (alternativt vanlig eller laktosfri grädde för dig som tål mjölk) smaksatt med kanelessens eller lakritsessens (finns på små flaskor i mataffären med flytande vätska). Lakritsessensen på flaska är rätt rund och mörk i smaken, så jag gav den lite mer sting med ett lakritspulver som har en lättare och skarpare ton. Var försiktig när du blandar i lakrits för det kan gå fort och fel. Det bästa är att smaka sig fram till det man själv tycker bäst om men smaka helst med lite pepparkaka också så smakerna gifter sig med varandra. Du kan skära bort lite kaka från toppen innan du lägger upp kakan på kakfatet, så syns det inte att du norpat en bit.


Till formen:

Mjölkfritt margarin (alternativt smör eller laktosfritt smör för dig som tål mjölk)

Pofiber eller glutenfritt ströbröd. Använder du teflonform räcker det att smörja in den.

OBS! Läs innehållsförteckningen på ströbrödsförpackningen!

Smörj och bröa formen

Blanda smeten

 1. Sätt ugnen på 175 grader.

 2. Smält smöret i en kastrull och låt det svalna.

 3. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Blanda gärna med handvisp så det blandas väl. Tips! Om du först blandar alla torra ingredienser utom mjölmixen, så är det lättare att blanda ut bikarbonatet ordentligt. Sen kan du gärna hälla ner mjölmixen genom en sil efteråt så att det inte bildas stora klumpar, som du behöver pressa bort med slickepotten när du blandar allt med vätskan.

 4. Häll i äggen i det avsvalnade margarinet/smöret i kastrullen och vispa lätt tills allt blandats väl.

 5. Häll innehållet som är i kastrullen över mjölblandningen och blanda väl med slickepotten.

 6. Häll sist i lingonsylten och den mjölkfria soygurten och rör om tills allt blandats.

Baka

 1. Häll smeten i den smorda formen (se alternativ ovan) och grädda i nedre delen av ugnen i ca 35-40 min.

 2. Nu ska du göra något man inte brukar göra med mjuka kakor bakade med vetemjöl. Du ska skaka formen lite "lätt" mot slutet så att du ser att mittendelen har stelnat. Då är det dags att ta ut den. Använder du bara provsticka är risken att du blir lurad och att kakan sjunker ihop när du tagit ut den. Jag brukar inte öppna luckan utan tar istället tag i ugnsluckans handtag och skakar lite "lätt" i den för att se om kakan stelnat i mitten eller ej.

 3. Ta ut kakan ur ugnen och låt den svalna något innan du vänder upp och ner på den mot ett fat.

 4. Låt svalna helt på fatet med formen ovanpå innan du skär i den.

Förvaring

Kakan håller sig saftig i minst 5 dagar i rumstemperatur om du förvarar den med lock på. Jag brukar förvara den på ett vackert fat med glaslock över så att man kan se kakan.Tagga mig gärna om du lägger upp en bild på din kaka! @kustenarklar

Alltid kul att se när ni delar med er!

#recept #mjölkfritt #glutenfritt

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Välkommen till min glutenfria blogg!

Mitt namn är Virginia Küst och jag bor i Göteborg.

 

Här delar jag med mig av mina glutenfria recept, resor, life hacks, kartor med gluten-fritt utbud, bra länkar, husmorstips till dig som råkat få i dig gluten och mycket annat som kan underlätta för dig som har celiaki.

Jag har sedan barnsben älskat att baka och experimentera fram nya recept, men det var först när min systerdotter fick celiaki som mitt driv och nyfikenhet verkligen kom till nytta. Senare upptäckte jag att även jag behövde utesluta gluten.

Det var en helt ny värld som öppnade sig och övergick till ett brinnande intresse att hjälpa andra i samma situation.

Jag är en glutendetektiv på ständig spaning, så skicka mig gärna ett meddelande om det är något mer du vill att jag tar upp här på sidan.

KONTAKT

E-mail: virginia@kustenarklar.se

 

 

 

 

År 2016 fick jag SCUF-gaffeln och 2017 blev jag utsedd till en av Sveriges bästa glutenfria bakbloggare.

 

 

 

SCUF-gafffeln 2016

SOCIALA MEDIER

 • YouTube - Grey Circle
 • Facebook - Grey Circle
 • Instagram - Grey Circle
 • Blogger - Grey Circle
 • Pinterest - Grey Circle
 • LinkedIn - Grey Circle

MIN FACEBOOKGRUPP

Celiaki från kust till kust

 • Facebook - Grey Circle
 • YouTube - Grey Circle
 • Facebook - Grey Circle
 • Instagram - Grey Circle
 • Blogger - Grey Circle
 • Pinterest - Grey Circle
 • LinkedIn - Grey Circle

Någon länk som inte fungerar? Hör gärna av dig och berätta vilken länk det gäller, så jag kan hålla sidan up to date. Klicka här 

© Copyright

© 2013 by Virginia Küst.  All Rights Reserved.