top of page

GLUTENFRITT  BLOGGINLÄGG

HUR DU BAKAR BÄSTA GLUTENFRIA OCH MJÖLKFRIA LUSSEBULLARNA

Uppdaterat: 25 dec. 2022


GF, NGF, LF, MF, NF, ÄF*

Läs alltid innehållsförteckningen på förpackningarna ifall innehållet ändrats!


Lussebullar på en röd och vit kökshandduk med en fyllt kaffekopp vid sidan om. Röda äpplen bakom och granbarr framför.

Ta mig direkt till:Vad är väl en glutenfri Advent utan en saftig och mjuk glutenfri lussebulle?


Jag är så glad över att jag hann ta fram ett nytt recept i tid igen! Jag har visserligen ett väldigt bra recept på glutenfria lussebullar med vetestärkelse men jag behövde ta fram ett nytt, eftersom mjölmixen med vetestärkelse utan mjölk, som jag använde tidigare, inte finns längre. Dem du ser på bilden är bakade utan vetestärkelse och på växtbaserad dryck.


Hade det inte varit för mitt nya recept på gluten- och mjölkfria kanelbullar utan vetestärkelse så vet jag inte om jag skulle ha lyckats få fram ett nytt recept så fort. Det tog mycket kortare tid än jag trodde men tro inte för den skull att jag bara provbakat ett fåtal gånger. Oh, nej...för jag har provbakat många gånger och även provsmakat massor av gånger. Så nu får vi se om jag blir sugen på en lussebulle till första Advent eller inte. Fast jag tror nog att jag vill ta mig en lussebulle fram till dess även om det inte känns så just nu.


För det här receptet behövs några speciella ingredienser men det är det så värt! Har du redan bakat efter mitt nya recept på gluten- och mjölkfria kanelbullar så kommer du att känna igen receptet. Degen blir smidig och lättarbetad och lussekatterna mjuka och saftiga. Om lussebullarna är bakade på potatis? Jajamen! Varför frångå ett vinnande koncept?


Längre ner kan du se en liten film jag lade ut på Instagram där jag visar hur degen och lussebullarna blir.Feedback jag har fått


Lailas gula och äggfritt*

Isabelle: Bakade ditt uppdaterade recept på lussebullar de gluten och mjölkfria och ville bara säga att jag bakade dessa med Lailas gula och använde endast 400g mjöl totalt, uteslöt även ägget och smälte inte smöret utan blandade i det när det hade stått framme och blivit lite mjukt istället och jag tyckte att dom blev jättebra, luftiga och goda! Ifall du vill skriva till det om någon annan också vill använda samma mjöl. :)Receptet är bakat med Semper finmix

Tänk på att andra mjölmixer kan ge ett annat resultat!

Feedback om andra mjölmixer och även äggfritt hittar du precis ovanför.RECEPT

250° C

Blir ca 20 mindre bullar eller 12 stora bullar


Ingredienser


Om du bara vill utesluta vetestärkelse byter du ut dem växtbaserade ingredienserna mot mjölkprodukter.


14 gr röd torrjäst som motsvarar 50 gram färsk jäst (innehållande E491). Exvis Kronjäst.

2 msk Eldorados potatismospulver (innehållande potatis och E471)

1 tsk dubbelverkande bakpulver (innehållande E500 och E450). Exvis Garant eller Oetker. Viktig information från Semper om bakpulver.

1 dl kokt finriven potatis (den fasta eller mjöliga sorten). Koka först, riv sen.

75 gr mjölkfritt margarin

3 dl växtbaserad dryck

1 dl vit sirap

3 krm kardemumma

1 gr saffran

2 krm salt

2 tsk vaniljsocker

1 ägg (+ 1 ägg för pensling)

1 pkt Sempers finmix (500 gr). OBS! Ta undan 1dl till utbakning. Det kan hända att du behöver mer mjölmix beroende på vilken växtbaserad dryck du använder eller om du bakar med mjölk. Jag själv använder rismjölk.


Dekorering

Russin


Pensling

1 ägg

1 msk växtbaserad dryck


Förbered

 1. Koka potatis om du inte har någon färdigkokt. Skivar du den blir den fortare klar. Riv/pressa den när den svalnat.

 2. Täck bakplåtarna med bakplåtspapper

 3. Ta fram ett ägg och vispa det med en en liten nypa salt och 1 msk mjölk eller växtbaserad dryck för pensling. Ställ åt sidan i rumstemperatur.

 4. Ta fram russinen

Blanda till degen

 1. Lägg potatismospulver, torrjäst, vaniljsocker, salt, kardemumma och saffran i degbunken. Rör om och låt stå i ca 10 min så att jästen får vakna. OBS! Skaka om påsen med pulvermoset så att innehållet blandar sig riktigt.

 2. Smält smöret i en kastrull och häll över mjölken. Vätskan ska bli mellan 37-40 grader.

 3. Häll vätskan över innehållet i degbunken och rör om tills allt löst sig.

 4. Häll ner sirap, potatis och ägg i bunken. Rör om väl.

 5. Blanda bakpulvret i mjölmixen väl.

 6. Häll nu i mjölmixen och bearbeta till en deg i ca 5 min. Sen ska du kunna peta lätt på degen som sitter på degkroken utan att bli alltför kladdig. Annars kör du några minuter längre. Det ska se ut som att du har fått glutentrådar i degen. Öka sen hastigheten rejält på maskinen mot slutet i ca 30 sek för att få in mer luft i degen.

 7. Låt degen jäsa övertäckt i 50 minuter vid en varm plats (helst med lock på alternativt med både plastfolie och handduk)


Baka

 1. Mjöla bakbordet (gärna en silikonmatta) med lite av resterande mjölmix och stjälp över degen. Tänk på att INTE använda allt i dl-måttet. Börja med 1/4 dl.

 2. Vänd in mjölmixen i degen med hjälp av en degskrapa. Sen mjölar du händerna innan du börjar knåda degen med lätta och snabba tag. Knåda inte för hårt för då blir du kletig om händerna och tror att du måste ha i mer mjölmix. Mjöla hellre in händerna och bakbordet lätt om det börjar kleta igen och knåda några lätta tag för att få den smidig igen. Låt gärna degen vila en minut innan du börjar baka ut den för att få upp elasticiteten lite mer.

 3. Rulla ut längder till lussekatter i önskade figurer. Ett tips är att först rulla en bit deg till en bulle och sen rulla ut till en längd på lätt mjölat underlag.

 4. Lägg på bakplåtsklädd plåt och låt jäsa under bakduk i ca 50 min.

 5. Garnera med russin. Tryck till dem en aning så att de fastnar och inte jäser upp under gräddningen.

 6. Pensla på äggblandningen försiktigt så att bullarna inte förlorar spänst. Om du inte dekorerar med russin kan du baka de utan att pensla på äggblandningen innan de åker in i ugnen första gången.

 7. Grädda i mitten av ugnen i 250 grader i ca 5 min. Var aktsam! Lussebullar blir fort färdiga. Det finns två mittfalsar att välja på. Jag brukar välja den övre av dem.

 8. Ta ut dem och pensla medans dem är varma.

 9. Låt svalna under handduk.

Förvaring

Frys gärna in dem när de fortfarande är lite varmare än ljumna, så behåller du så mycket vätska som möjligt. Sen tinar du dem antingen i rumsvärme för att senare köra dem varma i micron några minuter eller kör dem varma i micron direkt. Då blir de saftiga och mjuka igen. Du kan äta dem utan att köra dem i micron men vem vill inte ha en bulle som smakar som att den kommer direkt från ugnen? Du kan även köra dem varma i micron om de legat framme ett tag och känns lite torra.Tagga mig gärna om du lägger upp en bild på dina bullar! @kustenarklar

Alltid kul att se era bilder!Här är en liten film från Instagram så du kan se hur degen och bullarna blir.

Om du tål vetestärkelse och mjölk har jag ett annat bra recept på glutenfria lussekatter0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


Välkommen till min glutenfria blogg!

 

Här hittar du mina:

Virginia Küst

 

OM MIG

 

Jag har sedan barnsben älskat att baka och fått lov att utveckla mig och experimentera mig fram till nya recept på egen hand. På den tiden var det med gluten och jag ville så gärna gå en konditorutbildning. Den tanken fick jag tyvärr slå ifrån mig eftersom jag hade eksem och de sade att chansen var stor att jag skulle bli sämre. Så jag fortsatte mina experiment och tränade på mina färdigheter på hemmaplan istället.

 

Det var först när jag blev äldre som en helt ny värld öppnade sig. Min systerdotter fick nämligen celiaki och senare upptäckte jag att även jag behövde gå över till glutenfritt. Det var ingen lätt match men det var då jag upptäckte att mitt driv och nyfikenhet verkligen kom till någon nytta.

Det var helt hopplöst att hitta recept så att mina systerbarn kunde få baka tillsammans med mig. Så jag experimenterade mycket och lyckades till slut ta fram ett flertal recept som de ville baka.

Mina nyckelord som jag fortfarande håller fast vid är att man ska känna igen sig när man när man helt plötsligt behöver baka glutenfritt istället för med gluten, att man ska få behålla smaken och konsistensen och att bakverken ska kunna ligga framme på kakfatet lika länge som bakverk med gluten, utan att de blir torra.

Jag undviker helst att tillsätta fiberhusk, xantan eller guarnkärnmjöl eftersom jag har svårt för konsistenser som påminner mig om tvättsvamp eller ger bismak. Då använder jag hellre andra ingredienser som hjälper mig att få rätt konsistens, saftighet och smak på bakverken. Det kan t.e.x vara kokt potatis och äppelcidervinäger. Oftast använder jag mig av färdiga mjölmixer för att det är behändigt och det kan vara både med och utan vetestärkelse.


Eftersom vi har intoleranser och allergier i släkten, utöver celiaki, så brukar jag även ta fram recept utan laktos, mjölkprotein, nötter och mandel. Du kan ersätta de mjölkfria recepten med vanlig mjölk.

Tidigare var jag en glutendetektiv på ständig spaning. Jag brann för frågan så mycket att jag senare tog mig an utmaningen som Arbetande ordförande på Celiakiföreningen i Stockholms län och Projektledare för Sveriges största glutenfria matmässa "Mat för livet" 2018-2019. Under 2019  sökte jag mig även till Hela Sverige bakar, där jag kom vidare till finalen inför uttagningen.

2020 flyttade jag tillbaka till Göteborg och tog uppdrag som konsult inom fordonsbranschen igen. Så nu håller jag mig mestadels till att baka och utveckla recept i mitt kök när jag får en stund över. Släkt, vänner och kollegor får självklart både provsmaka experimentbak och njuta av gofika.

KONTAKT

 

E-mail: virginia@kustenarklar.se

 

UTMÄRKELSER

År 2016 fick jag SCUF-gaffeln och 2017 blev jag utsedd till en av Sveriges bästa glutenfria bakbloggare.i Svenska Celiakiförbundets medlemstidning.​

SCUF-gafffeln 2016

SOCIALA MEDIER

 • YouTube - Grey Circle
 • Facebook - Grey Circle
 • Instagram - Grey Circle
 • Pinterest - Grey Circle
 • LinkedIn - Grey Circle

MIN FACEBOOKGRUPP

Celiaki från kust till kust

Här träffas privatpersoner, bloggare och företagare som delar tips, recept och erbjudanden. Välkommen du också!

 • Facebook - Grey Circle
 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube
 • Pinterest
 • LinkedIn
bottom of page