Sök

HUR DU BAKAR MUMSIGA GLUTENFRIA KANELBULLAR


GF, NGF, LF, MF, NF


NYTT RECEPT!

Läs alltid innehållsförteckningen på förpackningarna ifall innehållet ändrats!


OBS! Dubbelkolla ingredienserna om du har allergi mot vete eller är väldigt känslig i din celiaki. Vissa produkter kan bli kontaminerade i produktionen, som exvis finmix, risdryck mm. Är du osäker och har Facebook, så kan du få bra hjälp av Facebook-gruppen Naturligt glutenfritt - 0 ppm.


Äntligen kan jag äta goda glutenfria och mjölkfria bullar igen!


Så glad att jag hann precis i tid till Kanelbullens dag!


Det här med att utveckla recept är jätteroligt, men ibland är det också frustrerande. Speciellt när det tagit år att utveckla ett riktigt bra recept och den gluten- och mjölkfria mjölmixen helt plötsligt tas bort ur sortimentet. Det tog nästan två år att utveckla ett nytt recept igen. Jag gör det ju liksom på min fritid. Så nu hoppas jag att denna mixen håller sig kvar på marknaden ett bra tag så att jag och även ni kan få njuta av goda gluten- och mjölkfria kanelbullar igen. Dessa är dessutom fria från vete. Degen blir smidig och lättarbetad och bullarna saftiga, ungefär som degen gjord på mitt recept på kanelbullar med vetestärkelse.


Jag brukar göra bullarna lite större och gärna i högre formar för att jag tycker att de blir så mycket godare då men igår testade jag att baka små bullar i vanliga låga bullformar. Det gick bra det med men jag föredrar fortfarande stora bullar i djupa bull- eller muffinsformar. Har du inte testat det än, så kan jag varmt rekommendera det.
Receptet är bakat med Sempers finmix

Tänk på att andra mjölmixer kan ge ett annat resultat!


250° C

Blir ca 30 mindre bullar eller 16 stora bullar


Gräddning:


Det går att grädda bullarna endast en gång i ca 8-12 min beroende på storleken men jag tycker att de blir saftigare om man gräddar två gånger. Då får de dessutom en fin yta utan att råka gräddas för länge.


Så här gör jag:

 • Första omgången gräddar jag dem i 3-4 minuter oavsett om de är stora eller små.

 • Sen tar jag ut bullarna ur ugnen och låt de ligga kvar på plåten med handduk över i 5 minuter.

 • Andra omgången gräddar jag dem i 2-3 minuter så att de får mer färg och blir helt klara.

 • Sen tar jag ut bullarna och lägg de på bakbord direkt med handduk över för att svalna.

 • Om jag gör stora bullar med extra fyllning kan jag behöva några minuter till i ugnen mot slutet. Det går att fixa till i efterhand när bullarna svalnat så pass mycket att jag kan provsmaka dem.


Ingredienser

Det behövs några speciella ingredienser men det är det så värt!


14 gr röd torrjäst (viktigt att det är röd torrjäst) som motsvarar 50 gram färsk jäst.

2 msk Eldorados potatismospulver (viktigt att det är detta märket p.g.a innehåll)

1 tsk dubbelverkande bakpulver (ska innehålla E500 och E450). Exvis Garant eller Oetker.

1 dl kokt finriven potatis (den mjöliga sorten). Koka först, riv sen.

75 gr smör eller mjölkfritt smör

3 dl mjölk (alternativt laktosfri mjölk eller växtbaserad dryck)

1 dl vit sirap

2 tsk kardemumma

2 krm salt

2 tsk vaniljsocker

1 ägg

1 pkt Sempers finmix (500 gr). OBS! Ta undan 1dl till utbakning.

Om du bakar med mjölk behöver du ett helt paket (500 gram) och ytterligare 0,5 dl till utbakning.


Dubbla fyllningen om du vill ha mycket emellan.

Fyllning:

150 gr smör

2 dl socker

2 msk kanel

2 tsk kardemumma

Jag brukar röra ihop allt med en gaffel till en smet, så att jag kan bre fyllningen på bulldegen.

Garnering

1 ägg blandat med en liten nypa salt och 2-3 msk mjölk (alternativt laktosfri mjölk eller växtbaserad dryck).

Pärlsocker till kanelbullarna

Formar till kanelbullarna. Gärna djupa bull- eller muffinsformar så bullarna håller sig höga och fina men det fungerar även med låga bullformar.

Förbered

 1. Koka potatis om du inte har någon färdigkokt. Skivar du den blir den fortare klar. Riv/pressa den när den svalnat.

 2. Sätt ugnen på 250°C

 3. Täck bakplåtarna med bullformar

 4. Ta fram ett ägg och vispa det med en en liten nypa salt och några msk mjölk eller växtbaserad dryck för pensling. Ställ åt sidan i rumstemperatur.

 5. Ta fram ingredienserna för fyllningen till kanelbullarna och rör ihop till en smet. Ställ åt sidan i rumstemperatur.

Blanda till degen

 1. Lägg potatismospulver, torrjäst, vaniljsocker, salt och kardemumma i degbunken. Rör om och låt stå i ca 10 min så att jästen får vakna. OBS! Skaka om påsen med pulvermoset så att innehållet blandar sig riktigt.

 2. Smält smöret i en kastrull och häll över mjölken. Vätskan ska bli mellan 37-40 grader.

 3. Häll vätskan över innehållet i degbunken och rör om tills allt löst sig.

 4. Häll ner sirap, potatis och ägg i bunken. Rör om väl.

 5. Blanda bakpulvret i mjölmixen väl.

 6. Häll nu i mjölmixen och bearbeta till en deg i ca 5 min. Sen ska du kunna peta lätt på degen som sitter på degkroken utan att bli alltför kladdig. Annars kör du några minuter längre. Det ska se ut som att du har fått glutentrådar i degen. Öka sen hastigheten rejält på maskinen mot slutet i ca 30 sek för att få in mer luft i degen.

 7. Låt degen jäsa övertäckt i 50 minuter vid en varm plats (helst med lock på alternativt med både plastfolie och handduk)

 8. Mjöla bakbordet (gärna en silikonmatta) med lite av resterande mjölmix och häll över degen. Tänk på att INTE använda allt i dl-måttet. Börja med 1/4 dl.

 9. Vänd in mjölmixen i degen med hjälp av en degskrapa. Sen mjölar du händerna innan du börjar knåda degen med lätta och snabba tag. Knåda inte för hårt för då blir du kletig om händerna och tror att du måste ha i mer mjölmix. Mjöla hellre in händerna och bakbordet lätt om det börjar kleta igen och knåda några lätta tag för att få den smidig igen. Låt gärna degen vila en minut innan du börjar baka ut den för att få upp elasticiteten lite mer.


Baka

 1. Platta ut degen till en rektangel och bred på fyllning.

 2. Rulla ihop längden från långsidan och skär till bullar som du lägger i bullformarna.

 3. Låt jäsa i 40-50 minuter under handduk.

 4. Pensla bullarna försiktigt med ägg och dekorera med pärlsocker.

 5. Sätt de i mitten av ugnen i ca 3-4 minuter. De ska bara få en lätt gyllene ton! Det finns två mittfalsar att välja på. Jag brukar välja den övre av dem.

 6. Ta ut bullarna ur ugnen men låt de ligga kvar på plåten med handduk över i 5 minuter.

 7. Ställ tillbaka de i ugnen och grädda de i 2 minuter till så de får en fin färg.

 8. Nu kan du ta ut de och lägga de direkt på bakbordet med handduk över för att svalna.

Det går även att grädda bullarna endast en gång men jag tycker att de blir saftigare om man gräddar två gånger. Då får de dessutom en fin yta utan att råka gräddas för länge.

Förvaring

Bullarna klarar sig i flera timmar under bakduk.

Har inte testat att förvara dem i plastburk med lock än, men de håller troligtvis längre då.

Tina

Tina upp de som vanliga bullar men lägg dem gärna i micron någon minut för att bli varma och riktigt mjuka igen.Tagga mig gärna om du lägger upp en bild på dina bullar! @kustenarklar

Vill du baka en jättestor bulle?

Här finns ett recept på en gigantisk glutenfri vanilj- eller kanelbulle

#recept #glutenfritt #mjölkfritt

Välkommen till min glutenfria blogg!

Här delar jag med mig av mina glutenfria recept, resor, life hacks, kartor med gluten-fritt utbud, bra länkar, husmorstips till dig som råkat få i dig gluten och mycket annat som kan underlätta för dig som har celiaki.

Mitt namn är Virginia Küst och jag bor i Göteborg.

"Jag är en glutendetektiv på ständig spaning"

 

Jag har sedan barnsben älskat att baka och experimentera fram nya recept, men det var först när min systerdotter fick celiaki som mitt driv och nyfikenhet verkligen kom till nytta, och då upptäckte även jag att jag behövde utesluta gluten.

 

Det var en helt ny bakvärld som öppnade sig och blev bättre med lite engagemang och kunnighet.

Det övergick till ett brinnande intresse att hjälpa andra i samma situation.

År 2016 fick jag SCUF-gaffeln och 2017 blev jag utsedd till en av Sveriges bästa glutenfria bakbloggare.

 

 

 

SCUF-gafffeln 2016

SOCIALA MEDIER

 • YouTube - Grey Circle
 • Facebook - Grey Circle
 • Instagram - Grey Circle
 • Blogger - Grey Circle
 • Pinterest - Grey Circle
 • LinkedIn - Grey Circle

MIN FACEBOOKGRUPP

Celiaki från kust till kust

 • Facebook - Grey Circle
 • YouTube - Grey Circle
 • Facebook - Grey Circle
 • Instagram - Grey Circle
 • Blogger - Grey Circle
 • Pinterest - Grey Circle
 • LinkedIn - Grey Circle

Någon länk som inte fungerar? Hör gärna av dig och berätta vilken länk det gäller, så jag kan hålla sidan up to date. Klicka här 

© 2013 by Virginia Küst.  All Rights Reserved.