top of page

GLUTENFRITT  BLOGGINLÄGG

FIRA HALLOWEEN MED GLUTENFRIA PUMPABULLAR SOM SMAKAR SOM SAFFRANSBULLAR

Uppdaterat: 25 dec. 2022

GF, NGF, LF, MF, NF


Är du också sugen på lussebullar redan nu men inte kan med att baka dem än? Då kan du baka pumpabullar med saffran till Halloween istället. Det gjorde jag förra året och det blev både festligt och gott och kändes helt rätt. Det är dessutom lätt som en plätt att baka de här pumpabullarna!Hur bakar jag pumpabullar med saffran?


Du börjar med att välja ett recept på lussebullar

Recept på lussebullar med vetestärkelse och mjölk

Recept på lussebullar utan vetestärkelse/mjölk


Så här gör du när det är dags att baka ut bullar:

 1. Baka ut bullar som du plattar till en aning.

 2. Tryck ner ett litet finger i mitten av bullen så det blir lättare att hålla koll på var mitten är.

 3. Skär eller klipp ut skåror nästan in mot mitten som tårtbitar.

 4. När de är färdiggräddade trycker jag ner en liten nejlika. Du kan även trycka ner pumpafrön eller kanelstång beroende på hur stora bullar du göra.


Jag tog bilden lite försent för de hade börjat jäsa lite men du ser i alla fall principen.


Om du ska frysa in dem väntar du med att trycka ner dekorationen i mitten av bullen tills du tinat dem inför servering.


Nu vet du hur du kan tjuvstarta julen med gott samvete. Trevlig Halloween!Om du följer mig på Facebook eller Instagram får du gärna tagga mig @kustenarklar ifall du lägger upp en bild på dina bullar. Det är så roligt att få se när någon bakar efter mina recept.#halloween #bullar

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Välkommen till min glutenfria blogg!

 

Här hittar du mina:

Virginia Küst

 

OM MIG

 

Jag har sedan barnsben älskat att baka och fått lov att utveckla mig och experimentera mig fram till nya recept på egen hand. På den tiden var det med gluten och jag ville så gärna gå en konditorutbildning. Den tanken fick jag tyvärr slå ifrån mig eftersom jag hade eksem och de sade att chansen var stor att jag skulle bli sämre. Så jag fortsatte mina experiment och tränade på mina färdigheter på hemmaplan istället.

 

Det var först när jag blev äldre som en helt ny värld öppnade sig. Min systerdotter fick nämligen celiaki och senare upptäckte jag att även jag behövde gå över till glutenfritt. Det var inte en lätt match men det var då jag upptäckte att mitt driv och nyfikenhet verkligen kom till nytta.

Jag började utveckla recept som även barn kunde vara med i köket och baka för det var helt hopplöst att hitta färdiga recept med dem kriterierna. Mina systerbarn ville ju baka tillsammans med mig. 

Mina nyckelord som jag fortfarande håller fast vid är att man ska känna igen sig när man bakar och smakar, samt att bakverken ska kunna ligga framme på kakfatet lika länge som bakverk med gluten utan att bli torra.

Jag bakar helst inte med tillsatt fiberhusk, xantan eller guarnkärnmjöl om jag kan undvika det. Jag har svårt för konsistenser som påminner mig om tvättsvampar och ingredienser som ger bismaker. Då använder jag hellre andra ingredienser som hjälper mig att få rätt konsistens, saftighet och smak på bakverken. Det kan t.e.x vara kokt potatis och en aning äppelcidervinäger. Jag använder mig oftast av färdiga olika slags mjölmixer också men det är mest för att det är behändigt.


Eftersom vi har en hel del allergier inom släkten så brukar jag ta fram recept utan mjölkprotein, nötter och mandel också. De flesta mjölkfria recepten kan du ersätta med mjölkprodukter om du vill. Ibland bakar jag med vetestärkelse och ibland utan. 

Tidigare var jag en glutendetektiv på ständig spaning genom att resa runt och tipsa om glutenfritt utbud. Jag brann för frågan så mycket att jag senare tog mig an utmaningen att jobba på Celiakiföreningen i Stockholms län som arbetande ordförande och projektledare för Sveriges största glutenfria matmässa "Mat för livet" 2018-2019. Jag tog mig även vidare till finalen inför uttagningen för Hela Sverige bakar när jag bodde Stockholm. En dag kanske det dyker upp något annat spännande som jag vill haka på men just nu är jag rätt nöjd med att bara utveckla recept i mitt kök här hemma i Göteborg och bjuda släkt, vänner och kollegor på gofika.

KONTAKT

 

E-mail: virginia@kustenarklar.se

 

UTMÄRKELSER

År 2016 fick jag SCUF-gaffeln och 2017 blev jag utsedd till en av Sveriges bästa glutenfria bakbloggare.i Svenska Celiakiförbundets medlemstidning.

SCUF-gafffeln 2016

SOCIALA MEDIER

 • YouTube - Grey Circle
 • Facebook - Grey Circle
 • Instagram - Grey Circle
 • Pinterest - Grey Circle
 • LinkedIn - Grey Circle

MIN FACEBOOKGRUPP

Celiaki från kust till kust

Här träffas privatpersoner, bloggare och företagare som delar tips, recept och erbjudanden. Välkommen du också!

 • Facebook - Grey Circle
 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube
 • Pinterest
 • LinkedIn
bottom of page