top of page

GLUTENFRITT  BLOGGINLÄGG

FIRA HALLOWEEN MED GLUTENFRIA PUMPABULLAR SOM SMAKAR SOM SAFFRANSBULLAR

Uppdaterat: 25 dec. 2022

GF, NGF, LF, MF, NF


Är du också sugen på lussebullar redan nu men inte kan med att baka dem än? Då kan du baka pumpabullar med saffran till Halloween istället. Det gjorde jag förra året och det blev både festligt och gott och kändes helt rätt. Det är dessutom lätt som en plätt att baka de här pumpabullarna!Hur bakar jag pumpabullar med saffran?


Du börjar med att välja ett recept på lussebullar


Så här gör du när det är dags att baka ut bullar:

 1. Baka ut bullar som du plattar till en aning.

 2. Tryck ner ett litet finger i mitten av bullen så det blir lättare att hålla koll på var mitten är.

 3. Skär eller klipp ut skåror nästan in mot mitten som tårtbitar.

 4. När de är färdiggräddade trycker jag ner en liten nejlika. Du kan även trycka ner pumpafrön eller kanelstång beroende på hur stora bullar du göra.


Jag tog bilden lite försent för de hade börjat jäsa lite men du ser i alla fall principen.


Om du ska frysa in dem väntar du med att trycka ner dekorationen i mitten av bullen tills du tinat dem inför servering.


Nu vet du hur du kan tjuvstarta julen med gott samvete. Trevlig Halloween!Om du följer mig på Facebook eller Instagram får du gärna tagga mig @kustenarklar ifall du lägger upp en bild på dina bullar. Det är så roligt att få se när någon bakar efter mina recept.0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


Välkommen till min glutenfria blogg!

 

Här hittar du mina:

Virginia Küst

 

OM MIG

 

Jag har sedan barnsben älskat att baka och fått lov att utveckla mig och experimentera mig fram till nya recept på egen hand. På den tiden var det med gluten och jag ville så gärna gå en konditorutbildning. Den tanken fick jag tyvärr slå ifrån mig eftersom jag hade eksem och de sade att chansen var stor att jag skulle bli sämre. Så jag fortsatte mina experiment och tränade på mina färdigheter på hemmaplan istället.

 

Det var först när jag blev äldre som en helt ny värld öppnade sig. Min systerdotter fick nämligen celiaki och senare upptäckte jag att även jag behövde gå över till glutenfritt. Det var ingen lätt match men det var då jag upptäckte att mitt driv och nyfikenhet verkligen kom till någon nytta.

Det var helt hopplöst att hitta recept så att mina systerbarn kunde få baka tillsammans med mig. Så jag experimenterade mycket och lyckades till slut ta fram ett flertal recept som de ville baka.

Mina nyckelord som jag fortfarande håller fast vid är att man ska känna igen sig när man när man helt plötsligt behöver baka glutenfritt istället för med gluten, att man ska få behålla smaken och konsistensen och att bakverken ska kunna ligga framme på kakfatet lika länge som bakverk med gluten, utan att de blir torra.

Jag undviker helst att tillsätta fiberhusk, xantan eller guarnkärnmjöl eftersom jag har svårt för konsistenser som påminner mig om tvättsvamp eller ger bismak. Då använder jag hellre andra ingredienser som hjälper mig att få rätt konsistens, saftighet och smak på bakverken. Det kan t.e.x vara kokt potatis och äppelcidervinäger. Oftast använder jag mig av färdiga mjölmixer för att det är behändigt och det kan vara både med och utan vetestärkelse.


Eftersom vi har intoleranser och allergier i släkten, utöver celiaki, så brukar jag även ta fram recept utan laktos, mjölkprotein, nötter och mandel. Du kan ersätta de mjölkfria recepten med vanlig mjölk.

Tidigare var jag en glutendetektiv på ständig spaning. Jag brann för frågan så mycket att jag senare tog mig an utmaningen som Arbetande ordförande på Celiakiföreningen i Stockholms län och Projektledare för Sveriges största glutenfria matmässa "Mat för livet" 2018-2019. Under 2019  sökte jag mig även till Hela Sverige bakar, där jag kom vidare till finalen inför uttagningen.

2020 flyttade jag tillbaka till Göteborg och tog uppdrag som konsult inom fordonsbranschen igen. Så nu håller jag mig mestadels till att baka och utveckla recept i mitt kök när jag får en stund över. Släkt, vänner och kollegor får självklart både provsmaka experimentbak och njuta av gofika.

KONTAKT

 

E-mail: virginia@kustenarklar.se

 

UTMÄRKELSER

År 2016 fick jag SCUF-gaffeln och 2017 blev jag utsedd till en av Sveriges bästa glutenfria bakbloggare.i Svenska Celiakiförbundets medlemstidning.​

SCUF-gafffeln 2016

SOCIALA MEDIER

 • YouTube - Grey Circle
 • Facebook - Grey Circle
 • Instagram - Grey Circle
 • Pinterest - Grey Circle
 • LinkedIn - Grey Circle

MIN FACEBOOKGRUPP

Celiaki från kust till kust

Här träffas privatpersoner, bloggare och företagare som delar tips, recept och erbjudanden. Välkommen du också!

 • Facebook - Grey Circle
 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube
 • Pinterest
 • LinkedIn
bottom of page