top of page

GLUTENFRITT  BLOGGINLÄGG

HUR DU BAKAR FLUFFIGA OCH SAFTIGA GLUTENFRIA LUSSEBULLAR

Uppdaterat: 19 nov. 2023

GF, NGF*, (LF), (MF), NF, (ÄF)

Potatis i degen? Ja, det är min favorit för bullarna blir saftiga och ger en känsla av vetedeg som blir lätt att knåda. Dessutom är det en vara som är både billig och lätt att få tag i.


Glutenfria och mjölkfria lussebullar

Goda, saftiga och luftiga bullar med en konsistens som vetedeg!

Jag blev så glad när jag faktiskt lyckades att få till ett ännu bättre recept än det jag tagit fram tidigare. Ljuvligt saftiga och fluffiga bullar som klarar sig i flera timmar i rumstemperatur utan varken plastpåse eller plastlåda med lock! Degen är dessutom lätt för barn att hantera så de kan också vara med och baka ut figurer :)

En del av er kanske tycker att det är konstigt med potatis i degen och hellre vill ha i kesella men jag lovar dig att ingen av de som provsmakat mina bullar har trott att jag använt potatis i degen. Potatis har man egentligen använt i urminnes tider när de bakat bröd eftersom brödet blir saftigt.


Det finns en hel del tips om hur man får fram saffransmaken bättre. En del mortlar saffranet med socker eller salt eller blandar den med den varma mjölken och en del låter saffranet dra i alkohol. Jag kör efter en annan variant som jag fick lära mig av farmor en gång....hon brukade lägga till en aning kardemumma för att framhäva smaken. Om jag köper mald saffran, häller jag den tillsammans med kardemumman i mjölkblandningen och rör om tills jästen löst sig. Köper jag däremot saffran som jag behöver mala (vilken är mer smakrik) så mortlar jag den med salt och kardemumma innan jag häller den i mjölkblandningen och rör sen om tills jästen löst sig.


Så här skrev Sandra Carrwik till mig innan hennes barn var med och provbakade ut figurer:


Jag står i köket och skalar potatis när min dotter kommer in.
-Vad blir det till middag, frågar hon. - Jag vet inte riktigt, säger jag. -Nähä, svarar hon lite förvånad, men nåt med potatis iallafall! -Nej, säger jag. -Nähä, igen denna gången mer förvånad. Vad ska du då ha potatisen till?! -Om jag får för mig att baka. -Vaddå? -Lussebullar... -Med potatis?! Och så är hon tyst en liten stund innan hon säger -Men då kan vi ju äta lussebullar till middag för det är ju faktiskt potatis i.

Feedback om andra mjölmixer*

Semper finmix

Det ger ett gott resultat med denna mixen men de jäser inte så mycket som man är van vid när man bakar med vetestärkelse. De håller sig dock i upp till ca 2 timmar i rumstemperatur utan plastpåse eller plastbunke men sen blir de en aning torra på ytan. Så förpacka de gärna efter någon timma så att ytan inte blir torr. Då håller de sig saftiga i upp till ca 4 timmar! Använd lika mycket mix som står i receptet nedan (500 gr plus 1 dl). Om du fryser in dem kan du tina de i micron men då ska de bli lite varmare än bara upptinade. Då blir de mjuka och saftiga igen. Om de blivit torra kan man även då micra de för att få de mjuka och goda igen.


Nytt recept med Semper finmix


Mjölmix till detta receptet


Semper mix

Fri från:

Gluten (mixen innehåller vetestärkelse och mjölk)

Nötter

(Ägg) Går att utesluta om du inte tål det. Du behöver inte ersätta med något annat.

​Tänk på att andra mjölmixer kan ge ett annat resultat eftersom alla mixer innehåller olika ingredienser.

Grädda i 250°C

Gräddningstid i ca 5 min

Det blir ca 15-20 bullar

Ingredienser


50 g röd jäst

75 g smör (alt laktos)

2 dl mjölk (alt laktosfri)

1 dl fint riven/pressad kokt potatis (fast eller mjölig)

1 dl vit sirap

1 ägg och 1 ägg till pensling (går att utesluta om man inte tål det)

1 g saffran (alt 2 tsk icke mald saffran som du mortlar med saltet och kardemumman)

2 krm salt

0,5 krm kardemumma (den får fram saffransmaken bättre)

1 tsk vaniljsocker (valfritt)

500 g Sempers mix (1 paket) + plus ev ca 1-2 dl.

Pensling

1 ägg

1 msk mjölk/vatten

Dekorering

Russin

Förbered

 1. Knäck ett ägg i ett glas.

 2. Häll över ca 1 msk mjölk eller vatten och rör om.

 3. Ställ undan tills det är dags att pensla bullarna. Observera att äggblandningen inte ska vara för kall, när du penslar bullarna. Så låt den stå i rumstemperatur!

 4. Ta fram russinen ifall du vill dekorera med dem.

 5. Ta fram 2 st bakplåtar och lägg bakplåtspapper på.

Blanda till degen

 1. Smula jästen i en bunke.

 2. Smält smöret i en kastrull.

 3. Häll mjölken över det varma smälta smöret och låt det bli ljummet (37 grader).

 4. Häll smör-blandningen över jästen och rör om.

 5. När jästen löst sig häller du i alla ingredienser utom mixen och rör om.

 6. Häll nu i mixen och knåda med degkrokar i 3-5 minuter. Börja hellre med lite mindre än 500 gram. När du kört färdigt, duttar du fingertoppen försiktigt mot degen. När degen är kletig men ändå släpper, så är den redo att jäsas. Om den inte gör det, så häller du i lite mer mix och kör några minuter till.

 7. Täck bunken med lock alternativt plastfolie och handduk och låt jäsa i ca 40 min.

Baka

 1. Häll ca 1/4-0,5 dl mjölmix på underlaget och häll degen ovanpå det.

 2. Använd degskrapa till en början för att arbeta in mjölmixen om du tycker att det kletar på händerna. Knåda sen in ev mer mjölmix med händerna tills degen känns smidig. Degen ska inte kleta när du arbetat färdigt degen. Ha på lite mix på underlaget också när du formar figurerna sen.

 3. Rulla ut längder till lussekatter i önskade figurer.

 4. Lägg på bakplåtsklädd plåt och låt jäsa under bakduk i ca 30 min.

 5. Garnera med russin.Tryck till dem en aning så att de fastnar och inte jäser upp under gräddningen.

 6. Pensla på äggblandningen

 7. Grädda i mitten av ugnen i 250 grader i ca 5 min. Var aktsam! Lussebullar blir fort färdiga.

 8. Låt svalna under handduk

Tips

Jag brukar pensla de direkt efter gräddningen för att ge de en glansigare yta men för att bullen inte ska fastna i tänderna, skickar jag in de i ugnen ca 15-20 sek igen. Om du gör på det här sättet, tar du ut de efter ca 3-4 minuters gräddning istället för 5 minuter och penslar de så fort du kan för att sätta de i ugnen igen.

Förvaring

De klarar sig upp till ca 5 timmar i rumstemperatur utan varken plastpåse eller plastlåda med lock. Om du fryser in dem, kan du tina de i micron men då ska de bli lite varmare än bara upptinade. Då blir de mjuka och saftiga igen. Om de blivit torra kan man även då micra de för att få de mjuka och goda igen.Tagga gärna dina bilder med @kustenarklar.se om du lägger ut dem på Facebook eller Instagram.

Blir så glad när ni bakar efter mina recept!


6 kommentarer

6 комментариев


Vad gjorde jag för fel? Följde receptet helt utöver att jag tog 0,5dl socker för att lösa upp jästen med och således bara 0,5dl sirap. Degen kändes perfekt när jag haft i ca 4/5 av mix-förpackningen och när jag hade i resten (dvs 500g mix) blev degen torr, tung och olycksbådande och som jag befarat jäste bullarna knappt och blev väldigt kompakta trots att jag inte hade en smula mer mjölmix i och inte ens mjölade bakbordet 😓 Men du hade skrivit att man skulle ha 1/4 dl mix TILL, skulle man lägga undan en liten del ur mixförpackningen eller menar du ur en andra förpackning mix? Jag använde som sagt bara en mixförpackning och det blev superkompakta bullar. Misslyckat…

Лайк
Virginia Küst
Virginia Küst
04 дек. 2021 г.
Ответ пользователю

Lycka till! ❤️

Лайк

Virginia Küst
Virginia Küst
01 дек. 2020 г.

Hej Mikaela, Vad kul att du tittade in här! 😊 Det bästa är att byta mix men om det inte är möjligt så skulle jag välja att baka efter mitt nya recept. Bullarna kommer dock inte att bli lika fluffiga utan vetestärkelse. Jag har svarat dig via mejl också ifall du inte får någon notis om att jag svarat här. Lycka till med bullbaket! Med vänlig hälsning, Virginia Küst

Лайк

Hej! Jag undra om jag kan baka detta recept med lussebullar med Semper Finmix?


Jag har redan köpt ingredienserna till detta recept men såg sedan att jag hade fått med mig hem Semper finmix, inte semper mix. Är de mixerna utbytbara eller måste jag byta recept till det nya med torrjäst?


Tack för allt jobb du gör med denna blogg!


Varma hälsningar

Mikaela


Лайк

Välkommen till min glutenfria blogg!

 

Här hittar du mina:

Virginia Küst

 

OM MIG

 

Jag har sedan barnsben älskat att baka och fått lov att utveckla mig och experimentera mig fram till nya recept på egen hand. På den tiden var det med gluten och jag ville så gärna gå en konditorutbildning. Den tanken fick jag tyvärr slå ifrån mig eftersom jag hade eksem och de sade att chansen var stor att jag skulle bli sämre. Så jag fortsatte mina experiment och tränade på mina färdigheter på hemmaplan istället.

 

Det var först när jag blev äldre som en helt ny värld öppnade sig. Min systerdotter fick nämligen celiaki och senare upptäckte jag att även jag behövde gå över till glutenfritt. Det var ingen lätt match men det var då jag upptäckte att mitt driv och nyfikenhet verkligen kom till någon nytta.

Det var helt hopplöst att hitta recept så att mina systerbarn kunde få baka tillsammans med mig. Så jag experimenterade mycket och lyckades till slut ta fram ett flertal recept som de ville baka.

Mina nyckelord som jag fortfarande håller fast vid är att man ska känna igen sig när man när man helt plötsligt behöver baka glutenfritt istället för med gluten, att man ska få behålla smaken och konsistensen och att bakverken ska kunna ligga framme på kakfatet lika länge som bakverk med gluten, utan att de blir torra.

Jag undviker helst att tillsätta fiberhusk, xantan eller guarnkärnmjöl eftersom jag har svårt för konsistenser som påminner mig om tvättsvamp eller ger bismak. Då använder jag hellre andra ingredienser som hjälper mig att få rätt konsistens, saftighet och smak på bakverken. Det kan t.e.x vara kokt potatis och äppelcidervinäger. Oftast använder jag mig av färdiga mjölmixer för att det är behändigt och det kan vara både med och utan vetestärkelse.


Eftersom vi har intoleranser och allergier i släkten, utöver celiaki, så brukar jag även ta fram recept utan laktos, mjölkprotein, nötter och mandel. Du kan ersätta de mjölkfria recepten med vanlig mjölk.

Tidigare var jag en glutendetektiv på ständig spaning. Jag brann för frågan så mycket att jag senare tog mig an utmaningen som Arbetande ordförande på Celiakiföreningen i Stockholms län och Projektledare för Sveriges största glutenfria matmässa "Mat för livet" 2018-2019. Under 2019  sökte jag mig även till Hela Sverige bakar, där jag kom vidare till finalen inför uttagningen.

2020 flyttade jag tillbaka till Göteborg och tog uppdrag som konsult inom fordonsbranschen igen. Så nu håller jag mig mestadels till att baka och utveckla recept i mitt kök när jag får en stund över. Släkt, vänner och kollegor får självklart både provsmaka experimentbak och njuta av gofika.

KONTAKT

 

E-mail: virginia@kustenarklar.se

 

UTMÄRKELSER

År 2016 fick jag SCUF-gaffeln och 2017 blev jag utsedd till en av Sveriges bästa glutenfria bakbloggare.i Svenska Celiakiförbundets medlemstidning.​

SCUF-gafffeln 2016

SOCIALA MEDIER

 • YouTube - Grey Circle
 • Facebook - Grey Circle
 • Instagram - Grey Circle
 • Pinterest - Grey Circle
 • LinkedIn - Grey Circle

MIN FACEBOOKGRUPP

Celiaki från kust till kust

Här träffas privatpersoner, bloggare och företagare som delar tips, recept och erbjudanden. Välkommen du också!

 • Facebook - Grey Circle
 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube
 • Pinterest
 • LinkedIn
bottom of page