top of page

GLUTENFRITT  BLOGGINLÄGG

HUR DU BAKAR SAFTIGA GLUTENFRIA KANELBULLAR UTAN VETESTÄRKELSE

Uppdaterat: 2 okt. 2022

GF, NGF*, LF, MF*, NF


De hÀr bullarna har jag Àven gjort mjölkfria och de blir bÄde saftiga och goda. Bullarna klarar sig i flera timmar under bakduk! Kolla in filmen lÀngst ner sÄ kan du se att degen dessutom Àr knÄdbar.


Ta mig direkt till:




Om du hellre vill baka med vetestÀrkelse och mjölk


HÀr hittar du i sÄ fall mitt andra recept pÄ glutenfria kanelbullar Dessa blir mycket fluffigare men det beror pÄ att de innehÄller vetestÀrkelse.



Äntligen kan jag Ă€ta goda glutenfria och mjölkfria bullar igen!


Det hÀr med att utveckla recept Àr jÀtteroligt, men ibland Àr det ocksÄ frustrerande. Speciellt nÀr det tagit Är att utveckla ett riktigt bra recept och den gluten- och mjölkfria mjölmixen helt plötsligt tas bort ur sortimentet. Det tog nÀstan tvÄ Är att utveckla ett nytt recept igen. Jag gör det ju liksom pÄ min fritid. SÄ nu hoppas jag att denna mixen hÄller sig kvar pÄ marknaden ett bra tag sÄ att jag och Àven ni kan fÄ njuta av goda gluten- och mjölkfria kanelbullar igen. Dessa Àr dessutom fria frÄn vete. Degen blir smidig och lÀttarbetad och bullarna saftiga. Det behövs nÄgra speciella ingredienser men det Àr det sÄ vÀrt!



Hur du kan fÄ dem Ànnu saftigare


Jag brukar göra bullarna lite större och gÀrna i högre formar för att jag tycker att de blir sÄ mycket godare dÄ men igÄr testade jag att baka smÄ bullar i vanliga lÄga bullformar. Det gick bra det med men jag föredrar fortfarande stora bullar i djupa bull- eller muffinsformar. Har du inte testat det Àn, sÄ kan jag varmt rekommendera det.



MJÖLMIX


Jag bakar med Sempers finmix

TÀnk pÄ att andra mjölmixer kan ge ett annat resultat!


Fri frÄn:

  • VetestĂ€rkelse (kan finnas spĂ„r av*)

  • Mjölk (kan finnas spĂ„r av*)


RECEPT

250° C

Blir ca 30 mindre bullar eller 16 stora bullar


Om grÀddningen:


Det gÄr att grÀdda bullarna endast en gÄng i ca 8-12 min beroende pÄ storleken men jag tycker att de blir saftigare om man grÀddar tvÄ gÄnger. DÄ fÄr de dessutom en fin yta utan att rÄka grÀddas för lÀnge.


SÄ hÀr gör jag:

  • Första omgĂ„ngen grĂ€ddar jag dem i 3-4 minuter oavsett om de Ă€r stora eller smĂ„.

  • Sen tar jag ut bullarna ur ugnen och lĂ„ter de ligga kvar pĂ„ plĂ„ten med handduk över i 5 minuter.

  • Andra omgĂ„ngen grĂ€ddar jag dem i 2-3 minuter sĂ„ att de fĂ„r mer fĂ€rg och blir helt klara.

  • Sen tar jag ut bullarna och lĂ€gg de pĂ„ bakbord direkt med handduk över för att svalna.

  • Om jag gör stora bullar med extra fyllning kan jag behöva nĂ„gra minuter till i ugnen mot slutet. Det gĂ„r att fixa till i efterhand nĂ€r bullarna svalnat sĂ„ pass mycket att jag kan provsmaka dem.


Ingredienser

LÀs alltid innehÄllsförteckningen pÄ förpackningarna.


14 gr röd torrjÀst som motsvarar 50 gram fÀrsk jÀst (innehÄllande E491). Exvis KronjÀst.

2 msk Eldorados potatismospulver (innehÄllande potatis och E471)

1 tsk dubbelverkande bakpulver (innehÄllande E500 och E450). Exvis Garant eller Oetker.

1 dl kokt finriven potatis (den mjöliga sorten). Koka först, riv sen.

75 gr smör eller mjölkfritt smör

3 dl mjölk (alternativt laktosfri mjölk eller vÀxtbaserad dryck)

1 dl vit sirap

2 tsk kardemumma

2 krm salt

2 tsk vaniljsocker

1 Àgg

1 pkt Sempers finmix (500 gr). OBS! Ta undan 1dl till utbakning.


Om du bakar med mjölk behöver du ett helt paket (500 gram) och ytterligare 0,5 dl till utbakning.



Fyllning


150 gr smör

2 dl socker

2 msk kanel

2 tsk kardemumma

Jag brukar röra ihop allt med en gaffel till en smet, sÄ att jag kan bre fyllningen pÄ bulldegen.


Dubbla fyllningen om du vill ha mycket emellan.


Garnering


1 Àgg blandat med en liten nypa salt och 2-3 msk mjölk (alternativt laktosfri mjölk eller vÀxtbaserad dryck).

PĂ€rlsocker till kanelbullarna


Tillbehör


Formar till kanelbullarna. GÀrna djupa bull- eller muffinsformar sÄ bullarna hÄller sig höga och fina men det fungerar Àven med lÄga bullformar.

Förbered

  1. Koka potatis om du inte har nÄgon fÀrdigkokt. Skivar du den blir den fortare klar. Riv/pressa den nÀr den svalnat.

  2. SÀtt ugnen pÄ 250°C

  3. TÀck bakplÄtarna med bullformar

  4. Ta fram ett Àgg och vispa det med en en liten nypa salt och nÄgra msk mjölk eller vÀxtbaserad dryck för pensling. StÀll Ät sidan i rumstemperatur.

  5. Ta fram ingredienserna för fyllningen till kanelbullarna och rör ihop till en smet. StÀll Ät sidan i rumstemperatur.

Blanda till degen

  1. LÀgg potatismospulver, torrjÀst, vaniljsocker, salt och kardemumma i degbunken. Rör om och lÄt stÄ i ca 10 min sÄ att jÀsten fÄr vakna. OBS! Skaka om pÄsen med pulvermoset sÄ att innehÄllet blandar sig riktigt.

  2. SmÀlt smöret i en kastrull och hÀll över mjölken. VÀtskan ska bli mellan 37-40 grader.

  3. HÀll vÀtskan över innehÄllet i degbunken och rör om tills allt löst sig.

  4. HÀll ner sirap, potatis och Àgg i bunken. Rör om vÀl.

  5. Blanda bakpulvret i mjölmixen vÀl.

  6. HĂ€ll nu i mjölmixen och bearbeta till en deg i ca 5 min. Sen ska du kunna peta lĂ€tt pĂ„ degen som sitter pĂ„ degkroken utan att bli alltför kladdig. Annars kör du nĂ„gra minuter lĂ€ngre. Det ska se ut som att du har fĂ„tt glutentrĂ„dar i degen. Öka sen hastigheten rejĂ€lt pĂ„ maskinen mot slutet i ca 30 sek för att fĂ„ in mer luft i degen.

  7. LÄt degen jÀsa övertÀckt i 50 minuter vid en varm plats (helst med lock pÄ alternativt med bÄde plastfolie och handduk)

  8. Mjöla bakbordet (gÀrna en silikonmatta) med lite av resterande mjölmix och hÀll över degen. TÀnk pÄ att INTE anvÀnda allt i dl-mÄttet. Börja med 1/4 dl.

  9. VÀnd in mjölmixen i degen med hjÀlp av en degskrapa. Sen mjölar du hÀnderna innan du börjar knÄda degen med lÀtta och snabba tag. KnÄda inte för hÄrt för dÄ blir du kletig om hÀnderna och tror att du mÄste ha i mer mjölmix. Mjöla hellre in hÀnderna och bakbordet lÀtt om det börjar kleta igen och knÄda nÄgra lÀtta tag för att fÄ den smidig igen. LÄt gÀrna degen vila en minut innan du börjar baka ut den för att fÄ upp elasticiteten lite mer.


Baka

  1. Platta ut degen till en rektangel och bred pÄ fyllning.

  2. Rulla ihop lÀngden frÄn lÄngsidan och skÀr till bullar som du lÀgger i bullformarna.

  3. LÄt jÀsa i 40-50 minuter under handduk.

  4. Pensla bullarna försiktigt med Àgg och dekorera med pÀrlsocker.

  5. SÀtt de i mitten av ugnen i ca 3-4 minuter. De ska bara fÄ en lÀtt gyllene ton! Det finns tvÄ mittfalsar att vÀlja pÄ. Jag brukar vÀlja den övre av dem.

  6. Ta ut bullarna ur ugnen men lÄt de ligga kvar pÄ plÄten med handduk över i 5 minuter.

  7. StÀll tillbaka de i ugnen och grÀdda de i 2 minuter till sÄ de fÄr en fin fÀrg.

  8. Nu kan du ta ut de och lÀgga de direkt pÄ bakbordet med handduk över för att svalna.


Det gÄr Àven att grÀdda bullarna endast en gÄng i ca 8-12 men jag tycker att de blir saftigare om man grÀddar tvÄ gÄnger. DÄ fÄr de dessutom en fin yta utan att rÄka grÀddas för lÀnge.

Förvaring


Bullarna klarar sig i flera timmar under bakduk. Om du fryser in bullarna kan du tina upp dem som vanliga bullar men lÀgg dem gÀrna i micron nÄgon minut för att bli varma och mjuka igen (ej ljumna).



Film frÄn mitt konto pÄ Instagram


Missa inte att följa mig pÄ Instagram eller Facebook dÀr jag heter @kustenarklar!

Tagga mig gÀrna ocksÄ om du lÀgger ut en bild pÄ dina bakverk som du bakat efter mitt recept. Det Àr sÄ roligt att se!


0 kommentarer

Senaste inlÀgg

Visa alla

Välkommen till min glutenfria blogg!

 

Här hittar du mina:

Virginia KĂŒst

 

OM MIG

 

Jag har sedan barnsben älskat att baka och fått lov att utveckla mig och experimentera mig fram till nya recept på egen hand. På den tiden var det med gluten och jag ville så gärna gå en konditorutbildning. Den tanken fick jag tyvärr slå ifrån mig eftersom jag hade eksem och de sade att chansen var stor att jag skulle bli sämre. Så jag fortsatte mina experiment och tränade på mina färdigheter på hemmaplan istället.

 

Det var först när jag blev äldre som en helt ny värld öppnade sig. Min systerdotter fick nämligen celiaki och senare upptäckte jag att även jag behövde gå över till glutenfritt. Det var ingen lätt match men det var då jag upptäckte att mitt driv och nyfikenhet verkligen kom till någon nytta.

​

Det var helt hopplöst att hitta recept så att mina systerbarn kunde få baka tillsammans med mig. Så jag experimenterade mycket och lyckades till slut ta fram ett flertal recept som de ville baka.

​

Mina nyckelord som jag fortfarande håller fast vid är att man ska känna igen sig när man när man helt plötsligt behöver baka glutenfritt istället för med gluten, att man ska få behålla smaken och konsistensen och att bakverken ska kunna ligga framme på kakfatet lika länge som bakverk med gluten, utan att de blir torra.

​

Jag undviker helst att tillsätta fiberhusk, xantan eller guarnkärnmjöl eftersom jag har svårt för konsistenser som påminner mig om tvättsvamp eller ger bismak. Då använder jag hellre andra ingredienser som hjälper mig att få rätt konsistens, saftighet och smak på bakverken. Det kan t.e.x vara kokt potatis och äppelcidervinäger. Oftast använder jag mig av färdiga mjölmixer för att det är behändigt och det kan vara både med och utan vetestärkelse.


Eftersom vi har intoleranser och allergier i släkten, utöver celiaki, så brukar jag även ta fram recept utan laktos, mjölkprotein, nötter och mandel. Du kan ersätta de mjölkfria recepten med vanlig mjölk.

​

Tidigare var jag en glutendetektiv på ständig spaning. Jag brann för frågan så mycket att jag senare tog mig an utmaningen som Arbetande ordförande på Celiakiföreningen i Stockholms län och Projektledare för Sveriges största glutenfria matmässa "Mat för livet" 2018-2019. Under 2019  sökte jag mig även till Hela Sverige bakar, där jag kom vidare till finalen inför uttagningen.

​

2020 flyttade jag tillbaka till Göteborg och tog uppdrag som konsult inom fordonsbranschen igen. Så nu håller jag mig mestadels till att baka och utveckla recept i mitt kök när jag får en stund över. Släkt, vänner och kollegor får självklart både provsmaka experimentbak och njuta av gofika.

​

​

KONTAKT​

 

E-mail: virginia@kustenarklar.se

​

​

 

UTMÄRKELSER

​

År 2016 fick jag SCUF-gaffeln och 2017 blev jag utsedd till en av Sveriges bästa glutenfria bakbloggare.i Svenska Celiakiförbundets medlemstidning.​

SCUF-gafffeln 2016

SOCIALA MEDIER

​

  • YouTube - Grey Circle
  • Facebook - Grey Circle
  • Instagram - Grey Circle
  • Pinterest - Grey Circle
  • LinkedIn - Grey Circle

MIN FACEBOOKGRUPP

Celiaki från kust till kust

​

Här träffas privatpersoner, bloggare och företagare som delar tips, recept och erbjudanden. Välkommen du också!

  • Facebook - Grey Circle
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
  • Pinterest
  • LinkedIn
bottom of page