HUR DU BAKAR SAFTIGA GLUTENFRIA KANELBULLAR UTAN VETESTĂRKELSE
Uppdaterat: 2 okt. 2022
GF, NGF*, LF, MF*, NF
De hÀr bullarna har jag Àven gjort mjölkfria och de blir bÄde saftiga och goda. Bullarna klarar sig i flera timmar under bakduk! Kolla in filmen lÀngst ner sÄ kan du se att degen dessutom Àr knÄdbar.
Ta mig direkt till:
Om du hellre vill baka med vetestÀrkelse och mjölk
HÀr hittar du i sÄ fall mitt andra recept pÄ glutenfria kanelbullar Dessa blir mycket fluffigare men det beror pÄ att de innehÄller vetestÀrkelse.
Ăntligen kan jag Ă€ta goda glutenfria och mjölkfria bullar igen!
Det hÀr med att utveckla recept Àr jÀtteroligt, men ibland Àr det ocksÄ frustrerande. Speciellt nÀr det tagit Är att utveckla ett riktigt bra recept och den gluten- och mjölkfria mjölmixen helt plötsligt tas bort ur sortimentet. Det tog nÀstan tvÄ Är att utveckla ett nytt recept igen. Jag gör det ju liksom pÄ min fritid. SÄ nu hoppas jag att denna mixen hÄller sig kvar pÄ marknaden ett bra tag sÄ att jag och Àven ni kan fÄ njuta av goda gluten- och mjölkfria kanelbullar igen. Dessa Àr dessutom fria frÄn vete. Degen blir smidig och lÀttarbetad och bullarna saftiga. Det behövs nÄgra speciella ingredienser men det Àr det sÄ vÀrt!
Hur du kan fÄ dem Ànnu saftigare
Jag brukar göra bullarna lite större och gÀrna i högre formar för att jag tycker att de blir sÄ mycket godare dÄ men igÄr testade jag att baka smÄ bullar i vanliga lÄga bullformar. Det gick bra det med men jag föredrar fortfarande stora bullar i djupa bull- eller muffinsformar. Har du inte testat det Àn, sÄ kan jag varmt rekommendera det.
MJĂLMIX
Jag bakar med Sempers finmix
TÀnk pÄ att andra mjölmixer kan ge ett annat resultat!
Fri frÄn:
VetestÀrkelse (kan finnas spÄr av*)
Mjölk (kan finnas spÄr av*)
RECEPT
250° C
Blir ca 30 mindre bullar eller 16 stora bullar
Om grÀddningen:
Det gÄr att grÀdda bullarna endast en gÄng i ca 8-12 min beroende pÄ storleken men jag tycker att de blir saftigare om man grÀddar tvÄ gÄnger. DÄ fÄr de dessutom en fin yta utan att rÄka grÀddas för lÀnge.
SÄ hÀr gör jag:
Första omgÄngen grÀddar jag dem i 3-4 minuter oavsett om de Àr stora eller smÄ.
Sen tar jag ut bullarna ur ugnen och lÄter de ligga kvar pÄ plÄten med handduk över i 5 minuter.
Andra omgÄngen grÀddar jag dem i 2-3 minuter sÄ att de fÄr mer fÀrg och blir helt klara.
Sen tar jag ut bullarna och lÀgg de pÄ bakbord direkt med handduk över för att svalna.
Om jag gör stora bullar med extra fyllning kan jag behöva nÄgra minuter till i ugnen mot slutet. Det gÄr att fixa till i efterhand nÀr bullarna svalnat sÄ pass mycket att jag kan provsmaka dem.
Ingredienser
LÀs alltid innehÄllsförteckningen pÄ förpackningarna.
14 gr röd torrjÀst som motsvarar 50 gram fÀrsk jÀst (innehÄllande E491). Exvis KronjÀst.
2 msk Eldorados potatismospulver (innehÄllande potatis och E471)
1 tsk dubbelverkande bakpulver (innehÄllande E500 och E450). Exvis Garant eller Oetker.
1 dl kokt finriven potatis (den mjöliga sorten). Koka först, riv sen.
75 gr smör eller mjölkfritt smör
3 dl mjölk (alternativt laktosfri mjölk eller vÀxtbaserad dryck)
1 dl vit sirap
2 tsk kardemumma
2 krm salt
2 tsk vaniljsocker
1 Àgg
1 pkt Sempers finmix (500 gr). OBS! Ta undan 1dl till utbakning.
Om du bakar med mjölk behöver du ett helt paket (500 gram) och ytterligare 0,5 dl till utbakning.
Fyllning
150 gr smör
2 dl socker
2 msk kanel
2 tsk kardemumma
Jag brukar röra ihop allt med en gaffel till en smet, sÄ att jag kan bre fyllningen pÄ bulldegen.
Dubbla fyllningen om du vill ha mycket emellan.
Garnering
1 Àgg blandat med en liten nypa salt och 2-3 msk mjölk (alternativt laktosfri mjölk eller vÀxtbaserad dryck).
PĂ€rlsocker till kanelbullarna
Tillbehör
Formar till kanelbullarna. GÀrna djupa bull- eller muffinsformar sÄ bullarna hÄller sig höga och fina men det fungerar Àven med lÄga bullformar.
Förbered
Koka potatis om du inte har nÄgon fÀrdigkokt. Skivar du den blir den fortare klar. Riv/pressa den nÀr den svalnat.
SÀtt ugnen pÄ 250°C
TÀck bakplÄtarna med bullformar
Ta fram ett Àgg och vispa det med en en liten nypa salt och nÄgra msk mjölk eller vÀxtbaserad dryck för pensling. StÀll Ät sidan i rumstemperatur.
Ta fram ingredienserna för fyllningen till kanelbullarna och rör ihop till en smet. StÀll Ät sidan i rumstemperatur.
Blanda till degen
LÀgg potatismospulver, torrjÀst, vaniljsocker, salt och kardemumma i degbunken. Rör om och lÄt stÄ i ca 10 min sÄ att jÀsten fÄr vakna. OBS! Skaka om pÄsen med pulvermoset sÄ att innehÄllet blandar sig riktigt.
SmÀlt smöret i en kastrull och hÀll över mjölken. VÀtskan ska bli mellan 37-40 grader.
HÀll vÀtskan över innehÄllet i degbunken och rör om tills allt löst sig.
HÀll ner sirap, potatis och Àgg i bunken. Rör om vÀl.
Blanda bakpulvret i mjölmixen vÀl.
HĂ€ll nu i mjölmixen och bearbeta till en deg i ca 5 min. Sen ska du kunna peta lĂ€tt pĂ„ degen som sitter pĂ„ degkroken utan att bli alltför kladdig. Annars kör du nĂ„gra minuter lĂ€ngre. Det ska se ut som att du har fĂ„tt glutentrĂ„dar i degen. Ăka sen hastigheten rejĂ€lt pĂ„ maskinen mot slutet i ca 30 sek för att fĂ„ in mer luft i degen.
LÄt degen jÀsa övertÀckt i 50 minuter vid en varm plats (helst med lock pÄ alternativt med bÄde plastfolie och handduk)
Mjöla bakbordet (gÀrna en silikonmatta) med lite av resterande mjölmix och hÀll över degen. TÀnk pÄ att INTE anvÀnda allt i dl-mÄttet. Börja med 1/4 dl.
VÀnd in mjölmixen i degen med hjÀlp av en degskrapa. Sen mjölar du hÀnderna innan du börjar knÄda degen med lÀtta och snabba tag. KnÄda inte för hÄrt för dÄ blir du kletig om hÀnderna och tror att du mÄste ha i mer mjölmix. Mjöla hellre in hÀnderna och bakbordet lÀtt om det börjar kleta igen och knÄda nÄgra lÀtta tag för att fÄ den smidig igen. LÄt gÀrna degen vila en minut innan du börjar baka ut den för att fÄ upp elasticiteten lite mer.
Baka
Platta ut degen till en rektangel och bred pÄ fyllning.
Rulla ihop lÀngden frÄn lÄngsidan och skÀr till bullar som du lÀgger i bullformarna.
LÄt jÀsa i 40-50 minuter under handduk.
Pensla bullarna försiktigt med Àgg och dekorera med pÀrlsocker.
SÀtt de i mitten av ugnen i ca 3-4 minuter. De ska bara fÄ en lÀtt gyllene ton! Det finns tvÄ mittfalsar att vÀlja pÄ. Jag brukar vÀlja den övre av dem.
Ta ut bullarna ur ugnen men lÄt de ligga kvar pÄ plÄten med handduk över i 5 minuter.
StÀll tillbaka de i ugnen och grÀdda de i 2 minuter till sÄ de fÄr en fin fÀrg.
Nu kan du ta ut de och lÀgga de direkt pÄ bakbordet med handduk över för att svalna.
Det gÄr Àven att grÀdda bullarna endast en gÄng i ca 8-12 men jag tycker att de blir saftigare om man grÀddar tvÄ gÄnger. DÄ fÄr de dessutom en fin yta utan att rÄka grÀddas för lÀnge.
Förvaring
Bullarna klarar sig i flera timmar under bakduk. Om du fryser in bullarna kan du tina upp dem som vanliga bullar men lÀgg dem gÀrna i micron nÄgon minut för att bli varma och mjuka igen (ej ljumna).
Film frÄn mitt konto pÄ Instagram
Missa inte att följa mig pÄ Instagram eller Facebook dÀr jag heter @kustenarklar!
Tagga mig gÀrna ocksÄ om du lÀgger ut en bild pÄ dina bakverk som du bakat efter mitt recept. Det Àr sÄ roligt att se!