Sök
 • Virginia Küst

HUR DU BAKAR SAFTIGA GLUTENFRIA KANELBULLAR UTAN VETESTÄRKELSE

Uppdaterad: apr 10


GF, NGF*, LF, MF*, NF


De här bullarna har jag även gjort mjölkfria och de blir både saftiga och goda. Bullarna klarar sig i flera timmar under bakduk! Kolla in filmen längst ner så kan du se att degen dessutom är knådbar.


Ta mig direkt till:


Mjölmix

Ingredienser

Recept

FörvaringOm du hellre vill baka med vetestärkelse och mjölk


Här hittar du i så fall mitt andra recept på glutenfria kanelbullar Dessa blir mycket fluffigare men det beror på att de innehåller vetestärkelse.Äntligen kan jag äta goda glutenfria och mjölkfria bullar igen!


Det här med att utveckla recept är jätteroligt, men ibland är det också frustrerande. Speciellt när det tagit år att utveckla ett riktigt bra recept och den gluten- och mjölkfria mjölmixen helt plötsligt tas bort ur sortimentet. Det tog nästan två år att utveckla ett nytt recept igen. Jag gör det ju liksom på min fritid. Så nu hoppas jag att denna mixen håller sig kvar på marknaden ett bra tag så att jag och även ni kan få njuta av goda gluten- och mjölkfria kanelbullar igen. Dessa är dessutom fria från vete. Degen blir smidig och lättarbetad och bullarna saftiga. Det behövs några speciella ingredienser men det är det så värt!Hur du kan få dem ännu saftigare


Jag brukar göra bullarna lite större och gärna i högre formar för att jag tycker att de blir så mycket godare då men igår testade jag att baka små bullar i vanliga låga bullformar. Det gick bra det med men jag föredrar fortfarande stora bullar i djupa bull- eller muffinsformar. Har du inte testat det än, så kan jag varmt rekommendera det.MJÖLMIX


Jag bakar med Sempers finmix

Tänk på att andra mjölmixer kan ge ett annat resultat!


Fri från:

 • Vetestärkelse (kan finnas spår av*)

 • Mjölk (kan finnas spår av*)


RECEPT

250° C

Blir ca 30 mindre bullar eller 16 stora bullar


Om gräddningen:


Det går att grädda bullarna endast en gång i ca 8-12 min beroende på storleken men jag tycker att de blir saftigare om man gräddar två gånger. Då får de dessutom en fin yta utan att råka gräddas för länge.


Så här gör jag:

 • Första omgången gräddar jag dem i 3-4 minuter oavsett om de är stora eller små.

 • Sen tar jag ut bullarna ur ugnen och låter de ligga kvar på plåten med handduk över i 5 minuter.

 • Andra omgången gräddar jag dem i 2-3 minuter så att de får mer färg och blir helt klara.

 • Sen tar jag ut bullarna och lägg de på bakbord direkt med handduk över för att svalna.

 • Om jag gör stora bullar med extra fyllning kan jag behöva några minuter till i ugnen mot slutet. Det går att fixa till i efterhand när bullarna svalnat så pass mycket att jag kan provsmaka dem.


Ingredienser

Läs alltid innehållsförteckningen på förpackningarna.


14 gr röd torrjäst som motsvarar 50 gram färsk jäst (innehållande E491). Exvis Kronjäst.

2 msk Eldorados potatismospulver (innehållande potatis och E471)

1 tsk dubbelverkande bakpulver (innehållande E500 och E450). Exvis Garant eller Oetker.

1 dl kokt finriven potatis (den mjöliga sorten). Koka först, riv sen.

75 gr smör eller mjölkfritt smör

3 dl mjölk (alternativt laktosfri mjölk eller växtbaserad dryck)

1 dl vit sirap

2 tsk kardemumma

2 krm salt

2 tsk vaniljsocker

1 ägg

1 pkt Sempers finmix (500 gr). OBS! Ta undan 1dl till utbakning.


Om du bakar med mjölk behöver du ett helt paket (500 gram) och ytterligare 0,5 dl till utbakning.Fyllning


150 gr smör

2 dl socker

2 msk kanel

2 tsk kardemumma

Jag brukar röra ihop allt med en gaffel till en smet, så att jag kan bre fyllningen på bulldegen.


Dubbla fyllningen om du vill ha mycket emellan.


Garnering


1 ägg blandat med en liten nypa salt och 2-3 msk mjölk (alternativt laktosfri mjölk eller växtbaserad dryck).

Pärlsocker till kanelbullarna


Tillbehör


Formar till kanelbullarna. Gärna djupa bull- eller muffinsformar så bullarna håller sig höga och fina men det fungerar även med låga bullformar.

Förbered

 1. Koka potatis om du inte har någon färdigkokt. Skivar du den blir den fortare klar. Riv/pressa den när den svalnat.

 2. Sätt ugnen på 250°C

 3. Täck bakplåtarna med bullformar

 4. Ta fram ett ägg och vispa det med en en liten nypa salt och några msk mjölk eller växtbaserad dryck för pensling. Ställ åt sidan i rumstemperatur.

 5. Ta fram ingredienserna för fyllningen till kanelbullarna och rör ihop till en smet. Ställ åt sidan i rumstemperatur.

Blanda till degen

 1. Lägg potatismospulver, torrjäst, vaniljsocker, salt och kardemumma i degbunken. Rör om och låt stå i ca 10 min så att jästen får vakna. OBS! Skaka om påsen med pulvermoset så att innehållet blandar sig riktigt.

 2. Smält smöret i en kastrull och häll över mjölken. Vätskan ska bli mellan 37-40 grader.

 3. Häll vätskan över innehållet i degbunken och rör om tills allt löst sig.

 4. Häll ner sirap, potatis och ägg i bunken. Rör om väl.

 5. Blanda bakpulvret i mjölmixen väl.

 6. Häll nu i mjölmixen och bearbeta till en deg i ca 5 min. Sen ska du kunna peta lätt på degen som sitter på degkroken utan att bli alltför kladdig. Annars kör du några minuter längre. Det ska se ut som att du har fått glutentrådar i degen. Öka sen hastigheten rejält på maskinen mot slutet i ca 30 sek för att få in mer luft i degen.

 7. Låt degen jäsa övertäckt i 50 minuter vid en varm plats (helst med lock på alternativt med både plastfolie och handduk)

 8. Mjöla bakbordet (gärna en silikonmatta) med lite av resterande mjölmix och häll över degen. Tänk på att INTE använda allt i dl-måttet. Börja med 1/4 dl.

 9. Vänd in mjölmixen i degen med hjälp av en degskrapa. Sen mjölar du händerna innan du börjar knåda degen med lätta och snabba tag. Knåda inte för hårt för då blir du kletig om händerna och tror att du måste ha i mer mjölmix. Mjöla hellre in händerna och bakbordet lätt om det börjar kleta igen och knåda några lätta tag för att få den smidig igen. Låt gärna degen vila en minut innan du börjar baka ut den för att få upp elasticiteten lite mer.


Baka

 1. Platta ut degen till en rektangel och bred på fyllning.

 2. Rulla ihop längden från långsidan och skär till bullar som du lägger i bullformarna.

 3. Låt jäsa i 40-50 minuter under handduk.

 4. Pensla bullarna försiktigt med ägg och dekorera med pärlsocker.

 5. Sätt de i mitten av ugnen i ca 3-4 minuter. De ska bara få en lätt gyllene ton! Det finns två mittfalsar att välja på. Jag brukar välja den övre av dem.

 6. Ta ut bullarna ur ugnen men låt de ligga kvar på plåten med handduk över i 5 minuter.

 7. Ställ tillbaka de i ugnen och grädda de i 2 minuter till så de får en fin färg.

 8. Nu kan du ta ut de och lägga de direkt på bakbordet med handduk över för att svalna.


Det går även att grädda bullarna endast en gång i ca 8-12 men jag tycker att de blir saftigare om man gräddar två gånger. Då får de dessutom en fin yta utan att råka gräddas för länge.

Förvaring


Bullarna klarar sig i flera timmar under bakduk. Om du fryser in bullarna kan du tina upp dem som vanliga bullar men lägg dem gärna i micron någon minut för att bli varma och mjuka igen (ej ljumna).Film från mitt konto på Instagram


Missa inte att följa mig på Instagram eller Facebook där jag heter @kustenarklar!

Tagga mig gärna också om du lägger ut en bild på dina bakverk som du bakat efter mitt recept. Det är så roligt att se!


0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Välkommen till min glutenfria blogg!

Mitt namn är Virginia Küst och jag bor i Göteborg.

 

Här delar jag med mig av mina glutenfria recept, resor, life hacks, kartor med gluten-fritt utbud, bra länkar, husmorstips till dig som råkat få i dig gluten och mycket annat som kan underlätta för dig som har celiaki.

Jag har sedan barnsben älskat att baka och experimentera fram nya recept, men det var först när min systerdotter fick celiaki som mitt driv och nyfikenhet verkligen kom till nytta. Senare upptäckte jag att även jag behövde utesluta gluten.

Det var en helt ny värld som öppnade sig och övergick till ett brinnande intresse att hjälpa andra i samma situation.

Jag är en glutendetektiv på ständig spaning, så skicka mig gärna ett meddelande om det är något mer du vill att jag tar upp här på sidan.

KONTAKT

E-mail: virginia@kustenarklar.se

 

 

 

 

År 2016 fick jag SCUF-gaffeln och 2017 blev jag utsedd till en av Sveriges bästa glutenfria bakbloggare.

 

 

 

SCUF-gafffeln 2016

SOCIALA MEDIER

 • YouTube - Grey Circle
 • Facebook - Grey Circle
 • Instagram - Grey Circle
 • Blogger - Grey Circle
 • Pinterest - Grey Circle
 • LinkedIn - Grey Circle

MIN FACEBOOKGRUPP

Celiaki från kust till kust

 • Facebook - Grey Circle
 • YouTube - Grey Circle
 • Facebook - Grey Circle
 • Instagram - Grey Circle
 • Blogger - Grey Circle
 • Pinterest - Grey Circle
 • LinkedIn - Grey Circle

Någon länk som inte fungerar? Hör gärna av dig och berätta vilken länk det gäller, så jag kan hålla sidan up to date. Klicka här 

© Copyright

© 2013 by Virginia Küst.  All Rights Reserved.