top of page

GLUTENFRITT  BLOGGINLÄGG

HUR DU BAKAR SAFTIGA GLUTENFRIA KANELBULLAR UTAN VETESTÄRKELSE

Uppdaterat: 2 okt. 2022

GF, NGF*, LF, MF*, NF


De här bullarna har jag även gjort mjölkfria och de blir både saftiga och goda. Bullarna klarar sig i flera timmar under bakduk! Kolla in filmen längst ner så kan du se att degen dessutom är knådbar.


Ta mig direkt till:
Om du hellre vill baka med vetestärkelse och mjölk


Här hittar du i så fall mitt andra recept på glutenfria kanelbullar Dessa blir mycket fluffigare men det beror på att de innehåller vetestärkelse.Äntligen kan jag äta goda glutenfria och mjölkfria bullar igen!


Det här med att utveckla recept är jätteroligt, men ibland är det också frustrerande. Speciellt när det tagit år att utveckla ett riktigt bra recept och den gluten- och mjölkfria mjölmixen helt plötsligt tas bort ur sortimentet. Det tog nästan två år att utveckla ett nytt recept igen. Jag gör det ju liksom på min fritid. Så nu hoppas jag att denna mixen håller sig kvar på marknaden ett bra tag så att jag och även ni kan få njuta av goda gluten- och mjölkfria kanelbullar igen. Dessa är dessutom fria från vete. Degen blir smidig och lättarbetad och bullarna saftiga. Det behövs några speciella ingredienser men det är det så värt!Hur du kan få dem ännu saftigare


Jag brukar göra bullarna lite större och gärna i högre formar för att jag tycker att de blir så mycket godare då men igår testade jag att baka små bullar i vanliga låga bullformar. Det gick bra det med men jag föredrar fortfarande stora bullar i djupa bull- eller muffinsformar. Har du inte testat det än, så kan jag varmt rekommendera det.MJÖLMIX


Jag bakar med Sempers finmix

Tänk på att andra mjölmixer kan ge ett annat resultat!


Fri från:

 • Vetestärkelse (kan finnas spår av*)

 • Mjölk (kan finnas spår av*)


RECEPT

250° C

Blir ca 30 mindre bullar eller 16 stora bullar


Om gräddningen:


Det går att grädda bullarna endast en gång i ca 8-12 min beroende på storleken men jag tycker att de blir saftigare om man gräddar två gånger. Då får de dessutom en fin yta utan att råka gräddas för länge.


Så här gör jag:

 • Första omgången gräddar jag dem i 3-4 minuter oavsett om de är stora eller små.

 • Sen tar jag ut bullarna ur ugnen och låter de ligga kvar på plåten med handduk över i 5 minuter.

 • Andra omgången gräddar jag dem i 2-3 minuter så att de får mer färg och blir helt klara.

 • Sen tar jag ut bullarna och lägg de på bakbord direkt med handduk över för att svalna.

 • Om jag gör stora bullar med extra fyllning kan jag behöva några minuter till i ugnen mot slutet. Det går att fixa till i efterhand när bullarna svalnat så pass mycket att jag kan provsmaka dem.


Ingredienser

Läs alltid innehållsförteckningen på förpackningarna.


14 gr röd torrjäst som motsvarar 50 gram färsk jäst (innehållande E491). Exvis Kronjäst.

2 msk Eldorados potatismospulver (innehållande potatis och E471)

1 tsk dubbelverkande bakpulver (innehållande E500 och E450). Exvis Garant eller Oetker.

1 dl kokt finriven potatis (den mjöliga sorten). Koka först, riv sen.

75 gr smör eller mjölkfritt smör

3 dl mjölk (alternativt laktosfri mjölk eller växtbaserad dryck)

1 dl vit sirap

2 tsk kardemumma

2 krm salt

2 tsk vaniljsocker

1 ägg

1 pkt Sempers finmix (500 gr). OBS! Ta undan 1dl till utbakning.


Om du bakar med mjölk behöver du ett helt paket (500 gram) och ytterligare 0,5 dl till utbakning.Fyllning


150 gr smör

2 dl socker

2 msk kanel

2 tsk kardemumma

Jag brukar röra ihop allt med en gaffel till en smet, så att jag kan bre fyllningen på bulldegen.


Dubbla fyllningen om du vill ha mycket emellan.


Garnering


1 ägg blandat med en liten nypa salt och 2-3 msk mjölk (alternativt laktosfri mjölk eller växtbaserad dryck).

Pärlsocker till kanelbullarna


Tillbehör


Formar till kanelbullarna. Gärna djupa bull- eller muffinsformar så bullarna håller sig höga och fina men det fungerar även med låga bullformar.

Förbered

 1. Koka potatis om du inte har någon färdigkokt. Skivar du den blir den fortare klar. Riv/pressa den när den svalnat.

 2. Sätt ugnen på 250°C

 3. Täck bakplåtarna med bullformar

 4. Ta fram ett ägg och vispa det med en en liten nypa salt och några msk mjölk eller växtbaserad dryck för pensling. Ställ åt sidan i rumstemperatur.

 5. Ta fram ingredienserna för fyllningen till kanelbullarna och rör ihop till en smet. Ställ åt sidan i rumstemperatur.

Blanda till degen

 1. Lägg potatismospulver, torrjäst, vaniljsocker, salt och kardemumma i degbunken. Rör om och låt stå i ca 10 min så att jästen får vakna. OBS! Skaka om påsen med pulvermoset så att innehållet blandar sig riktigt.

 2. Smält smöret i en kastrull och häll över mjölken. Vätskan ska bli mellan 37-40 grader.

 3. Häll vätskan över innehållet i degbunken och rör om tills allt löst sig.

 4. Häll ner sirap, potatis och ägg i bunken. Rör om väl.

 5. Blanda bakpulvret i mjölmixen väl.

 6. Häll nu i mjölmixen och bearbeta till en deg i ca 5 min. Sen ska du kunna peta lätt på degen som sitter på degkroken utan att bli alltför kladdig. Annars kör du några minuter längre. Det ska se ut som att du har fått glutentrådar i degen. Öka sen hastigheten rejält på maskinen mot slutet i ca 30 sek för att få in mer luft i degen.

 7. Låt degen jäsa övertäckt i 50 minuter vid en varm plats (helst med lock på alternativt med både plastfolie och handduk)

 8. Mjöla bakbordet (gärna en silikonmatta) med lite av resterande mjölmix och häll över degen. Tänk på att INTE använda allt i dl-måttet. Börja med 1/4 dl.

 9. Vänd in mjölmixen i degen med hjälp av en degskrapa. Sen mjölar du händerna innan du börjar knåda degen med lätta och snabba tag. Knåda inte för hårt för då blir du kletig om händerna och tror att du måste ha i mer mjölmix. Mjöla hellre in händerna och bakbordet lätt om det börjar kleta igen och knåda några lätta tag för att få den smidig igen. Låt gärna degen vila en minut innan du börjar baka ut den för att få upp elasticiteten lite mer.


Baka

 1. Platta ut degen till en rektangel och bred på fyllning.

 2. Rulla ihop längden från långsidan och skär till bullar som du lägger i bullformarna.

 3. Låt jäsa i 40-50 minuter under handduk.

 4. Pensla bullarna försiktigt med ägg och dekorera med pärlsocker.

 5. Sätt de i mitten av ugnen i ca 3-4 minuter. De ska bara få en lätt gyllene ton! Det finns två mittfalsar att välja på. Jag brukar välja den övre av dem.

 6. Ta ut bullarna ur ugnen men låt de ligga kvar på plåten med handduk över i 5 minuter.

 7. Ställ tillbaka de i ugnen och grädda de i 2 minuter till så de får en fin färg.

 8. Nu kan du ta ut de och lägga de direkt på bakbordet med handduk över för att svalna.


Det går även att grädda bullarna endast en gång i ca 8-12 men jag tycker att de blir saftigare om man gräddar två gånger. Då får de dessutom en fin yta utan att råka gräddas för länge.

Förvaring


Bullarna klarar sig i flera timmar under bakduk. Om du fryser in bullarna kan du tina upp dem som vanliga bullar men lägg dem gärna i micron någon minut för att bli varma och mjuka igen (ej ljumna).Film från mitt konto på Instagram


Missa inte att följa mig på Instagram eller Facebook där jag heter @kustenarklar!

Tagga mig gärna också om du lägger ut en bild på dina bakverk som du bakat efter mitt recept. Det är så roligt att se!


0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comentários


Välkommen till min glutenfria blogg!

 

Här hittar du mina:

Virginia Küst

 

OM MIG

 

Jag har sedan barnsben älskat att baka och fått lov att utveckla mig och experimentera mig fram till nya recept på egen hand. På den tiden var det med gluten och jag ville så gärna gå en konditorutbildning. Den tanken fick jag tyvärr slå ifrån mig eftersom jag hade eksem och de sade att chansen var stor att jag skulle bli sämre. Så jag fortsatte mina experiment och tränade på mina färdigheter på hemmaplan istället.

 

Det var först när jag blev äldre som en helt ny värld öppnade sig. Min systerdotter fick nämligen celiaki och senare upptäckte jag att även jag behövde gå över till glutenfritt. Det var ingen lätt match men det var då jag upptäckte att mitt driv och nyfikenhet verkligen kom till någon nytta.

Det var helt hopplöst att hitta recept så att mina systerbarn kunde få baka tillsammans med mig. Så jag experimenterade mycket och lyckades till slut ta fram ett flertal recept som de ville baka.

Mina nyckelord som jag fortfarande håller fast vid är att man ska känna igen sig när man när man helt plötsligt behöver baka glutenfritt istället för med gluten, att man ska få behålla smaken och konsistensen och att bakverken ska kunna ligga framme på kakfatet lika länge som bakverk med gluten, utan att de blir torra.

Jag undviker helst att tillsätta fiberhusk, xantan eller guarnkärnmjöl eftersom jag har svårt för konsistenser som påminner mig om tvättsvamp eller ger bismak. Då använder jag hellre andra ingredienser som hjälper mig att få rätt konsistens, saftighet och smak på bakverken. Det kan t.e.x vara kokt potatis och äppelcidervinäger. Oftast använder jag mig av färdiga mjölmixer för att det är behändigt och det kan vara både med och utan vetestärkelse.


Eftersom vi har intoleranser och allergier i släkten, utöver celiaki, så brukar jag även ta fram recept utan laktos, mjölkprotein, nötter och mandel. Du kan ersätta de mjölkfria recepten med vanlig mjölk.

Tidigare var jag en glutendetektiv på ständig spaning. Jag brann för frågan så mycket att jag senare tog mig an utmaningen som Arbetande ordförande på Celiakiföreningen i Stockholms län och Projektledare för Sveriges största glutenfria matmässa "Mat för livet" 2018-2019. Under 2019  sökte jag mig även till Hela Sverige bakar, där jag kom vidare till finalen inför uttagningen.

2020 flyttade jag tillbaka till Göteborg och tog uppdrag som konsult inom fordonsbranschen igen. Så nu håller jag mig mestadels till att baka och utveckla recept i mitt kök när jag får en stund över. Släkt, vänner och kollegor får självklart både provsmaka experimentbak och njuta av gofika.

KONTAKT

 

E-mail: virginia@kustenarklar.se

 

UTMÄRKELSER

År 2016 fick jag SCUF-gaffeln och 2017 blev jag utsedd till en av Sveriges bästa glutenfria bakbloggare.i Svenska Celiakiförbundets medlemstidning.​

SCUF-gafffeln 2016

SOCIALA MEDIER

 • YouTube - Grey Circle
 • Facebook - Grey Circle
 • Instagram - Grey Circle
 • Pinterest - Grey Circle
 • LinkedIn - Grey Circle

MIN FACEBOOKGRUPP

Celiaki från kust till kust

Här träffas privatpersoner, bloggare och företagare som delar tips, recept och erbjudanden. Välkommen du också!

 • Facebook - Grey Circle
 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube
 • Pinterest
 • LinkedIn
bottom of page