top of page

GLUTENFRITT  BLOGGINLÄGG

GLUTENFRI TIGERKAKA - en smakrik, saftig och vacker kaka som är enkel att baka

Uppdaterat: 20 maj 2023

GF, NGF, LF/MF, NF


Mjuk kaka med smak av vanilj och choklad. Baka enkelt denna röra-ihop-kakan som håller sig saftig i flera dagar. Den ljusa och mörka smeten delas upp i två skålar och blandas sen i bakformen till ett vackert marmorerat mönster. Receptet är fritt från vetestärkelse, nötter, mandel och mjölk.


Tigerkaka på en assiett
Glutenfri tigerkaka

Ta mig direkt till:
Bara ett litet kryddmått äppelcidervinäger men en så betydelsefull ingrediens


Jag är så nöjd över att jag äntligen lyckats få till en saftig gluten- och mjölkfri tigerkaka utan vetestärkelse, nötter eller mandel. Det poppar upp idéer på morgonen när jag vaknar som jag bara måste testa. Frågan jag ställde mig en kväll var hur jag skulle kunna få en finare konsistens på kakan och en dag när jag vaknade så poppade det upp att jag skulle testa med lite äppelcidervinäger. Kanske låter tokigt men det är oftast så det funkar när jag tar fram ett nytt recept.


Det kan väl varken göra till eller från att bara tillsätta ett krm äppelcidervinäger? Det kanske du tycker men det kan jag säga dig att det gör. Kakan får en riktigt fin konsistens och blir inte alls grynig eller kompakt. Jag har ibland fått höra matkemister eller bagare som inte trott på mina idéer för att de minsann har kunskap om detta. Tur att jag inte lyssnar på det örat!Ett vackert mönster på kakan


Kakan blir så vacker ovanpå när den är färdiggräddad så jag låter bli att vända upp och ner på den. Jag lägger i bakplåtspapper i botten av en springform med teflon istället och smörjer kanterna med lite av det smälta smöret. Sen kan jag bara lossa på kanten av formen när kakan svalnat lite och dra över kakan med papperet till en tallrik. Slutligen täcker jag kakan med formen tills den svalnat.


Vill du inte servera med papper under? Det går att dra loss papperet senare om man vill men kakan måste ha svalnat först så den inte går sönder.Så här monterar du bakplåtspapperet i bakformen:


Lägg papperet över den runda botten och spänn fast ringen. Klipp sen bort det överflödiga papperet som sticker ut utanför formen.
RECEPT


Jag använder mjölmixen Semper finmix

​Jag har baserat receptet på Sempers nya finmix med mindre bakpulver i.

Tänk på att andra mjölmixer kan ge ett annat resultat.175 °C i ca 40 min i ugn

Tiden i ugnen är beräknad på en form som är ca 20 cm i diameter.

Ingredienser

Läs alltid innehållsförteckningen på förpackningarna.

150 gram mjölkfritt margarin

3 ägg (normalstora)

2 dl finmix första omgången (120 gram)

2 msk finmix andra omgången (20 gram)

3/4 dl pofiber

2 dl strösocker

2 tsk bakpulver

3 tsk vaniljsocker

1 krm salt

1,5 msk kakao (gärna Garant eller annan smakrik kakao)

1 krm ekologisk äppelcidervinäger (ger fin konsistens)Tillbehör


En stor (skål 1) och en liten skål (skål 2).

Mjölkfritt margarin eller smör att smörja formen med.

Bakplåtspapper, glutenfritt ströbröd eller pofiber till formen.


Förbered:

 1. Smält smöret och låt svalna.

 2. Sätt på ugnen. Den ska vara tillräckligt varm så fort du rört ihop kakan.

 3. Förbered formen. Antingen smörjer och bröar du den eller så kan du göra enligt mitt förslag.


Blanda smeten

 1. Häll 2 dl finmix och övriga torra ingredienser (utom kakaon och 2 msk finmix) i skål 1.

 2. Blanda de torra ingredienserna väl. Jag brukar sätta på ett lock på skålen och skaka runt för att vara säker på att jag blandar allt riktigt bra men du kan använda en slickepott istället.

 3. Kläck ner äggen i det avsvalnade smöret och rör om.

 4. Häll ner äggblandningen i de torra ingredienserna och rör om bara tills allt blandats.

 5. Häll i ett kryddmått äppelcidervinäger och blanda igen.

 6. Ta nu ut 1,5 dl ljus smet från skål 1 och häll över till skål 2.

 7. Häll ner 2 msk finmix i skål 1 och rör om till det blandats, så att smeten lite tjockare.

 8. Tillsätt nu kakaon i skål 2 och rör om tills allt blandats.

 9. Klicka ut den ljusa och mörka smeten skedvis i formen huller om buller.

 10. Stoppa ner en bordskniv med trubbig udd i smeten men inte hela vägen ner. Annars skrapar du upp botten på formen. Dra sen kniven genom smeten för att marmorera. Ju mer du drar desto mer marmorerad blir den.


Baka

 1. Ställ in formen i nedre delen av ugnen och grädda i ca 40 min.

 2. Känn efter med en sticka i mitten så att den är torr.

 3. Ta ut den från ugnen och låt svalna i formen i ca 10 minuter.

  • Om du valt att bröa och smöra formen: Vänd kakan upp och ner på en tallrik och låt formen stå kvar för att täcka kakan tills den svalnat.

  • Om du valt att göra enligt mitt förslag: Lossa den yttre delen av springformen och dra över kakan med papperet till en tallrik. Montera ihop formen igen och täck kakan tills den svalnat.


Servering/Förvaring


Servera den vackra kakan som den är eller med en klick vispgrädde/mjölkfri visp.


Du kan förvara kakan på tallrik under bakformen i några dagar i rumstemperatur alternativt i en burk med lock på eller i plastpåse. Jag har inte provat att förvara den i kylskåp men det går nog lika bra.


Om du fryser in den så tinar du upp den i rumstemperatur med plastpåsen på eller tinar upp den försiktigt i micron.


Följ mig på Instagram eller Facebook där jag heter @kustenarklar och tagga mig gärna om du lägger ut en bild på dina bakverk. Det är så roligt att få se att ni uppskattar recept jag tagit fr


0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


Välkommen till min glutenfria blogg!

 

Här hittar du mina:

Virginia Küst

 

OM MIG

 

Jag har sedan barnsben älskat att baka och fått lov att utveckla mig och experimentera mig fram till nya recept på egen hand. På den tiden var det med gluten och jag ville så gärna gå en konditorutbildning. Den tanken fick jag tyvärr slå ifrån mig eftersom jag hade eksem och de sade att chansen var stor att jag skulle bli sämre. Så jag fortsatte mina experiment och tränade på mina färdigheter på hemmaplan istället.

 

Det var först när jag blev äldre som en helt ny värld öppnade sig. Min systerdotter fick nämligen celiaki och senare upptäckte jag att även jag behövde gå över till glutenfritt. Det var ingen lätt match men det var då jag upptäckte att mitt driv och nyfikenhet verkligen kom till någon nytta.

Det var helt hopplöst att hitta recept så att mina systerbarn kunde få baka tillsammans med mig. Så jag experimenterade mycket och lyckades till slut ta fram ett flertal recept som de ville baka.

Mina nyckelord som jag fortfarande håller fast vid är att man ska känna igen sig när man när man helt plötsligt behöver baka glutenfritt istället för med gluten, att man ska få behålla smaken och konsistensen och att bakverken ska kunna ligga framme på kakfatet lika länge som bakverk med gluten, utan att de blir torra.

Jag undviker helst att tillsätta fiberhusk, xantan eller guarnkärnmjöl eftersom jag har svårt för konsistenser som påminner mig om tvättsvamp eller ger bismak. Då använder jag hellre andra ingredienser som hjälper mig att få rätt konsistens, saftighet och smak på bakverken. Det kan t.e.x vara kokt potatis och äppelcidervinäger. Oftast använder jag mig av färdiga mjölmixer för att det är behändigt och det kan vara både med och utan vetestärkelse.


Eftersom vi har intoleranser och allergier i släkten, utöver celiaki, så brukar jag även ta fram recept utan laktos, mjölkprotein, nötter och mandel. Du kan ersätta de mjölkfria recepten med vanlig mjölk.

Tidigare var jag en glutendetektiv på ständig spaning. Jag brann för frågan så mycket att jag senare tog mig an utmaningen som Arbetande ordförande på Celiakiföreningen i Stockholms län och Projektledare för Sveriges största glutenfria matmässa "Mat för livet" 2018-2019. Under 2019  sökte jag mig även till Hela Sverige bakar, där jag kom vidare till finalen inför uttagningen.

2020 flyttade jag tillbaka till Göteborg och tog uppdrag som konsult inom fordonsbranschen igen. Så nu håller jag mig mestadels till att baka och utveckla recept i mitt kök när jag får en stund över. Släkt, vänner och kollegor får självklart både provsmaka experimentbak och njuta av gofika.

KONTAKT

 

E-mail: virginia@kustenarklar.se

 

UTMÄRKELSER

År 2016 fick jag SCUF-gaffeln och 2017 blev jag utsedd till en av Sveriges bästa glutenfria bakbloggare.i Svenska Celiakiförbundets medlemstidning.​

SCUF-gafffeln 2016

SOCIALA MEDIER

 • YouTube - Grey Circle
 • Facebook - Grey Circle
 • Instagram - Grey Circle
 • Pinterest - Grey Circle
 • LinkedIn - Grey Circle

MIN FACEBOOKGRUPP

Celiaki från kust till kust

Här träffas privatpersoner, bloggare och företagare som delar tips, recept och erbjudanden. Välkommen du också!

 • Facebook - Grey Circle
 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube
 • Pinterest
 • LinkedIn
bottom of page