GLUTENFRI TIGERKAKA - en smakrik, saftig och vacker kaka som är enkel att baka
Uppdaterat: 20 maj 2023
GF, NGF, LF/MF, NF
Mjuk kaka med smak av vanilj och choklad. Baka enkelt denna röra-ihop-kakan som håller sig saftig i flera dagar. Den ljusa och mörka smeten delas upp i två skålar och blandas sen i bakformen till ett vackert marmorerat mönster. Receptet är fritt från vetestärkelse, nötter, mandel och mjölk.
Ta mig direkt till:
Bara ett litet kryddmått äppelcidervinäger men en så betydelsefull ingrediens
Jag är så nöjd över att jag äntligen lyckats få till en saftig gluten- och mjölkfri tigerkaka utan vetestärkelse, nötter eller mandel. Det poppar upp idéer på morgonen när jag vaknar som jag bara måste testa. Frågan jag ställde mig en kväll var hur jag skulle kunna få en finare konsistens på kakan och en dag när jag vaknade så poppade det upp att jag skulle testa med lite äppelcidervinäger. Kanske låter tokigt men det är oftast så det funkar när jag tar fram ett nytt recept.
Det kan väl varken göra till eller från att bara tillsätta ett krm äppelcidervinäger? Det kanske du tycker men det kan jag säga dig att det gör. Kakan får en riktigt fin konsistens och blir inte alls grynig eller kompakt. Jag har ibland fått höra matkemister eller bagare som inte trott på mina idéer för att de minsann har kunskap om detta. Tur att jag inte lyssnar på det örat!
Ett vackert mönster på kakan
Kakan blir så vacker ovanpå när den är färdiggräddad så jag låter bli att vända upp och ner på den. Jag lägger i bakplåtspapper i botten av en springform med teflon istället och smörjer kanterna med lite av det smälta smöret. Sen kan jag bara lossa på kanten av formen när kakan svalnat lite och dra över kakan med papperet till en tallrik. Slutligen täcker jag kakan med formen tills den svalnat.
Vill du inte servera med papper under? Det går att dra loss papperet senare om man vill men kakan måste ha svalnat först så den inte går sönder.
Så här monterar du bakplåtspapperet i bakformen:
Lägg papperet över den runda botten och spänn fast ringen. Klipp sen bort det överflödiga papperet som sticker ut utanför formen.
RECEPT
Jag använder mjölmixen Semper finmix
Jag har baserat receptet på Sempers nya finmix med mindre bakpulver i.
Tänk på att andra mjölmixer kan ge ett annat resultat.
175 °C i ca 40 min i ugn
Tiden i ugnen är beräknad på en form som är ca 20 cm i diameter.
Ingredienser
Läs alltid innehållsförteckningen på förpackningarna.
150 gram mjölkfritt margarin
3 ägg (normalstora)
2 dl finmix första omgången (120 gram)
2 msk finmix andra omgången (20 gram)
3/4 dl pofiber
2 dl strösocker
2 tsk bakpulver
3 tsk vaniljsocker
1 krm salt
1,5 msk kakao (gärna Garant eller annan smakrik kakao)
1 krm ekologisk äppelcidervinäger (ger fin konsistens)
Tillbehör
En stor (skål 1) och en liten skål (skål 2).
Mjölkfritt margarin eller smör att smörja formen med.
Bakplåtspapper, glutenfritt ströbröd eller pofiber till formen.
Förbered:
Smält smöret och låt svalna.
Sätt på ugnen. Den ska vara tillräckligt varm så fort du rört ihop kakan.
Förbered formen. Antingen smörjer och bröar du den eller så kan du göra enligt mitt förslag.
Blanda smeten
Häll 2 dl finmix och övriga torra ingredienser (utom kakaon och 2 msk finmix) i skål 1.
Blanda de torra ingredienserna väl. Jag brukar sätta på ett lock på skålen och skaka runt för att vara säker på att jag blandar allt riktigt bra men du kan använda en slickepott istället.
Kläck ner äggen i det avsvalnade smöret och rör om.
Häll ner äggblandningen i de torra ingredienserna och rör om bara tills allt blandats.
Häll i ett kryddmått äppelcidervinäger och blanda igen.
Ta nu ut 1,5 dl ljus smet från skål 1 och häll över till skål 2.
Häll ner 2 msk finmix i skål 1 och rör om till det blandats, så att smeten lite tjockare.
Tillsätt nu kakaon i skål 2 och rör om tills allt blandats.
Klicka ut den ljusa och mörka smeten skedvis i formen huller om buller.
Stoppa ner en bordskniv med trubbig udd i smeten men inte hela vägen ner. Annars skrapar du upp botten på formen. Dra sen kniven genom smeten för att marmorera. Ju mer du drar desto mer marmorerad blir den.
Baka
Ställ in formen i nedre delen av ugnen och grädda i ca 40 min.
Känn efter med en sticka i mitten så att den är torr.
Ta ut den från ugnen och låt svalna i formen i ca 10 minuter.
Om du valt att bröa och smöra formen: Vänd kakan upp och ner på en tallrik och låt formen stå kvar för att täcka kakan tills den svalnat.
Om du valt att göra enligt mitt förslag: Lossa den yttre delen av springformen och dra över kakan med papperet till en tallrik. Montera ihop formen igen och täck kakan tills den svalnat.
Servering/Förvaring
Servera den vackra kakan som den är eller med en klick vispgrädde/mjölkfri visp.
Du kan förvara kakan på tallrik under bakformen i några dagar i rumstemperatur alternativt i en burk med lock på eller i plastpåse. Jag har inte provat att förvara den i kylskåp men det går nog lika bra.
Om du fryser in den så tinar du upp den i rumstemperatur med plastpåsen på eller tinar upp den försiktigt i micron.
Följ mig på Instagram eller Facebook där jag heter @kustenarklar och tagga mig gärna om du lägger ut en bild på dina bakverk. Det är så roligt att få se att ni uppskattar recept jag tagit fr
Comments