top of page

GLUTENFRITT  BLOGGINLÄGG

KNASTERFRULLOR

Uppdaterat: 18 jan. 2020


GF, LF, MF*, ÄF, NF

Uppdatering 13/7-2017.

Nu även utan extra socker! Det räcker nämligen med dextrosen som finns i mixen.

Läs alltid innehållsförteckningen på förpackningarna ifall innehållet ändrats!


Glutenfritt och mjölkfritt bröd

Det här är ett bröd jag är totalt förälskad i! ...ja inte bara jag, utan alla som fått provsmaka det har blivit lika förälskade ;)

Tänk dig ett bröd som knastrar som knäckebröd och är så där gott mjukt och segt i mitten, samtidigt som det har en smak av surdegsbröd.....och dessutom är lätt att baka. Man gör smeten i en plastpåse och när det jäst färdigt, spritsar man ut smeten på en plåt. Nu har du receptet framför dig :) Min systerson tyckte att det var så bra när de får den formen de får, för då ramlar inte allt pålägg utanför som det brukar göra med fyllda baguetter.

Sandra Carrwik med familj och jag har fått njuta av dessa ett bra tag. De har alltid blivit lika goda, men jag ville inte lämna ut receptet förrän vi fick samma resultat ett flertal gånger. Nu är det äntligen din tur att få njuta! ;)

Smeten funkar att kalljäsa över natten! När du tagit ut den från kylen, låter du den stå i rumstemperatur medan ugnen blir varm. Surdegssmaken försvinner dock så gott som (mixerna i receptet ger surdegssmaken och den försvinner när det fått jäsa i kyl över natten). Glöm inte att ha påsen i en bunke med lock för säkerhets skull! ;)

Mix att ta med på resan (skrolla längst ner)

Jag har fått feedback från andra på fler mjölmixer

 • Lailas blå och vanligt rismjöl "De blir platta men knastriga och goda"

 • Sempers gromix (260 g) och 0,5 dl boveteflingor (istället för havregryn). "Blev jättebra!"

Notera att jag ännu inte fått fram samma goda surdegsliknande/stenungsbakade smak med andra mixer än med MixWells ljusa och laktosfria basmix, samt MixWells ljusa naturligt glutenfria laktosfria basmix.

Jag använder MixWell ljust basmjöl (laktosfritt)

Fria från:

Gluten (mixen innehåller vetestärkelse)

Laktos

Mjölk* (kan finnas spår av mjölkprotein i mixen)

Ägg

Nötter

​Tänk på att andra mjölmixer kan ge ett annat resultat.

250° C

Ca 6 st frullor

Baktid ca 20-25 min.

Ingredienser

25 gr blå jäst

2,5 dl aningens varmare än ljummet vatten (40°C)

Ev 1/2 tsk vit sirap (alternativt 1/2 tsk socker eller annat sötningsmedel eller ingen alls).

1/2 tsk salt

1 msk matolja

3 - 3,1/4 dl Mixwell ljust basmjöl (laktosfritt).

1 dl fullkornsrismjöl

0,5 dl havre med glutenfri symbol på förpackningen (krossa den lite i nävarna innan du häller ner den i smeten)

Tillbehör

1 st 3 liters tjock fryspåse (jag brukar köra med Toppits fryspåsar)

1 st kanna

Förbered (Se fler alternativ ovan om du vill ta med dig mix på resan eller vill använda torrjäst)

 1. Lägg plastpåsen i en kanna, så att du kan hälla i ingredienserna i plastpåsen utan att behöva hålla i påsen. Detta gör du varje gång du ska hälla i nya ingredienser (totalt 2 gånger).

 2. Lägg jästen i plastpåsen och fyll på med vatten, salt, socker och matolja.

 3. Ta upp plastpåsen ur kannan. Håll öppningen av plastpåsen hårt med ena handen så att ingredienserna inte rinner ut. Tryck till jästen på utsidan av plastpåsen för att lösa upp den.

 4. Lägg tillbaka plastpåsen i kannan.

 5. Häll i mjölmixen (Mixwell), fullkornsrismjölet och havregrynen i påsen.

 6. Ta upp påsen ur kannan. Håll öppningen av plastpåsen hårt med ena handen så att ingredienserna inte rinner ut. Knåda utanpå påsen tills alla klumpar är borta. I det här läget, kan du även lägga ner plastpåsen på bänken och knåda den. Knåda i ca 3-4 minuter. Smeten ska bli som en tjock smet.

 7. Greppa plastpåsens kanter med båda händerna och ställ ner påsen på bänken. Påsen ska vara helt öppen.

 8. Knyt en ”hård” knut i övre delen av påsen, så att luft kan bildas under jästiden. Plastpåsen kommer att bli som en ballong när den jäst färdigt.

 9. Ställ plastpåsen med smeten i på en slät yta (med knuten upp) så att den inte kan ramla ner på golvet och lägg en handduk över.

 10. Jäs i 50 min.

 11. Ta fram en plåt och lägg på bakplåtspapper.

 12. Sätt på ugnen på 250°C strax innan jäsningens slut så att ugnen är varm när det är dags att baka. Jag brukar sätta på den ca 10 minuter före gräddning.

Baka

 1. Ta plastpåsen med smeten och sätt ner den igen på den plana ytan med lite stuns ett par gånger så de största bubblorna försvinner. Låt knuten sitta kvar.

 2. Klipp ett ca 4-5 cm långt hål i botten på plastpåsen och spritsa ut smeten i ca 10 cm långa längder. Det brukar få plats ca 6 st på plåten. De kommer att flyta ut lite, så spritsa de inte för tätt.

 3. Nu ska de in i mitten av ugnen.

 4. Grädda de i ca 20-25 min.

 5. Ta ut plåten ur ugnen och stjälp över bakpapperet med frallorna på bänken.

 6. Låt frallorna svalna utan bakduk annars blir de mjuka.

 7. Dela frallorna medan de är ljumna och lägg upp i brödkorg. Jag brukar använda en vass tandad kniv för att stoppa in knivens udd i brödet innan jag skär vidare, men det går även med en vanlig brödkniv om du håller brödet liggandes mot bänken. Jag rekommenderar en vanlig brödkniv om du inte är van vid att använda en med vass udd.

Jag föredrar att lägga pålägg mellan två skivor istället för att bara äta ena skivan. Då får du ännu mer av det härliga goa knastret ;)

Förvaring

De går att frysa och fortfarande få de gott knastriga bara genom att låta de tina utan micro/ugn i ca 10 min. Vill du få de som nybakade värmer du de i 250°C varm ugn och värmer i ca 2 min. Det går även att badda vatten på dagsgammalt bröd och värma i 250°C varm ugn i ca 2 min....och...voila! :)

 

Gör mix och ta med på din resa!

Häll alla torra ingredienser i en påse:

3 - 3,1/4 dl Mixwell ljust basmjöl (laktosfritt).

1 dl fullkornsrismjöl

0,5 dl ren havre (krossa den lite i nävarna innan du häller ner den i påsen)

1/2 tsk salt

1/2 tsk socker

25 gr blå jäst eller 3/4 msk torrjäst (se tips om torrjäst nedan)

När det är dags att baka bröd, kan du bara tillsätta vatten, jäst och matolja som du löst upp i ett glas först. Sen knådar du smeten innan du ställer påsen för jäsning.

Tips!

Karin W tipsade om att man kan ha torrjäst i mixen i stället så slipper du leta efter jäst utomlands. Vatten och matolja har ju dessutom de flesta och går lätt att få tag i. I detta läget slipper du t.o.m använda ett glas att lösa upp jästen i. Du behöver bara två mått.

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Välkommen till min glutenfria blogg!

 

Här hittar du mina:

Virginia Küst

 

OM MIG

 

Jag har sedan barnsben älskat att baka och fått lov att utveckla mig och experimentera mig fram till nya recept på egen hand. På den tiden var det med gluten och jag ville så gärna gå en konditorutbildning. Den tanken fick jag tyvärr slå ifrån mig eftersom jag hade eksem och de sade att chansen var stor att jag skulle bli sämre. Så jag fortsatte mina experiment och tränade på mina färdigheter på hemmaplan istället.

 

Det var först när jag blev äldre som en helt ny värld öppnade sig. Min systerdotter fick nämligen celiaki och senare upptäckte jag att även jag behövde gå över till glutenfritt. Det var ingen lätt match men det var då jag upptäckte att mitt driv och nyfikenhet verkligen kom till någon nytta.

Det var helt hopplöst att hitta recept så att mina systerbarn kunde få baka tillsammans med mig. Så jag experimenterade mycket och lyckades till slut ta fram ett flertal recept som de ville baka.

Mina nyckelord som jag fortfarande håller fast vid är att man ska känna igen sig när man när man helt plötsligt behöver baka glutenfritt istället för med gluten, att man ska få behålla smaken och konsistensen och att bakverken ska kunna ligga framme på kakfatet lika länge som bakverk med gluten, utan att de blir torra.

Jag undviker helst att tillsätta fiberhusk, xantan eller guarnkärnmjöl eftersom jag har svårt för konsistenser som påminner mig om tvättsvamp eller ger bismak. Då använder jag hellre andra ingredienser som hjälper mig att få rätt konsistens, saftighet och smak på bakverken. Det kan t.e.x vara kokt potatis och äppelcidervinäger. Oftast använder jag mig av färdiga mjölmixer för att det är behändigt och det kan vara både med och utan vetestärkelse.


Eftersom vi har intoleranser och allergier i släkten, utöver celiaki, så brukar jag även ta fram recept utan laktos, mjölkprotein, nötter och mandel. Du kan ersätta de mjölkfria recepten med vanlig mjölk.

Tidigare var jag en glutendetektiv på ständig spaning. Jag brann för frågan så mycket att jag senare tog mig an utmaningen som Arbetande ordförande på Celiakiföreningen i Stockholms län och Projektledare för Sveriges största glutenfria matmässa "Mat för livet" 2018-2019. Under 2019  sökte jag mig även till Hela Sverige bakar, där jag kom vidare till finalen inför uttagningen.

2020 flyttade jag tillbaka till Göteborg och tog uppdrag som konsult inom fordonsbranschen igen. Så nu håller jag mig mestadels till att baka och utveckla recept i mitt kök när jag får en stund över. Släkt, vänner och kollegor får självklart både provsmaka experimentbak och njuta av gofika.

KONTAKT

 

E-mail: virginia@kustenarklar.se

 

UTMÄRKELSER

År 2016 fick jag SCUF-gaffeln och 2017 blev jag utsedd till en av Sveriges bästa glutenfria bakbloggare.i Svenska Celiakiförbundets medlemstidning.​

SCUF-gafffeln 2016

SOCIALA MEDIER

 • YouTube - Grey Circle
 • Facebook - Grey Circle
 • Instagram - Grey Circle
 • Pinterest - Grey Circle
 • LinkedIn - Grey Circle

MIN FACEBOOKGRUPP

Celiaki från kust till kust

Här träffas privatpersoner, bloggare och företagare som delar tips, recept och erbjudanden. Välkommen du också!

 • Facebook - Grey Circle
 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube
 • Pinterest
 • LinkedIn
bottom of page