top of page

GLUTENFRITT  BLOGGINLÄGG

HUR DU BAKAR TJOCK ELLER TUNN GOD PIZZA

Uppdaterat: 2 jan. 2021


GF, LF, ÄF, NF

Läs alltid innehållsförteckningen på förpackningarna ifall innehållet ändrats!


Glutenfri och mjölkfri pizza

Vill du ha tjock eller tunn pizza?


Med det här receptet kan du välja för stunden. Den går att få antingen tunn eller tjock och fluffig. Det väljer du själv efter att du har spritsat ut degen på bakplåtspapperet. När du spritsat ut den häller du nämligen på mjölmix ovanpå och trycker sen ut den till den tjockleken du vill ha. Till tjock och fluffig använder du mindre mjölmix och till en tunn pizza använder du mer mjölmix.

Jag brukar trycka ut den väldigt tunt och bre på ett tunt lager med passerade tomater som är smaksatta med chili. Sen garnerar jag den med salami, gröna oliver och små tomater. Ovanpå det hyvlar jag över lite ost och gräddar den i varmluftsugn. Sen ringlar jag över olivolja smaksatt med chili som jag köpt i Olivbutiken i Haga i Göteborg. Har du inte gått i Haga än, så kan jag tipsa dig om att göra det. Där är det mysigt att gå bland alla gamla hus, butiker och caféer som behållt charmen från förr. Sist men inte minst så dekorerar jag pizzan med ruccolasallad.

Jag använder Semper mix*

Fri från:

Gluten (mixen innehåller vetestärkelse)

Ägg

Nötter

​Tänk på att andra mjölmixer kan ge ett annat resultat.

225° C varmluft eller vanlig ugn (inställningen skiljer sig från spis till spis, men det ska i alla fall vara 225°C när den är redo)

Den tunna pizzan blir nästan lika stor som en långpanna.

Baktid ca 15-20 min.

Ingredienser

25 gr blå jäst

1,5 dl aningens varmare än ljummet vatten (40°C)

1/2 tsk salt

2 msk matolja

3 dl Semper mix plus ca 1/4-1/2 dl till utbakning

Förslag på topping

Passerade tomater smaksatt med chili

Ekologisk salami

Små ekologiska tomater

Gröna oliver

Pizzaost

Olivolja smaksatt med chili som du ringlar på mot slutet

Ruccolasallad som du toppar pizzan med när den är klar för servering

Tillbehör

1 st 3 liters tjock fryspåse så att påsen inte spricker när degen jäser (jag brukar köra med Toppits fryspåsar)

1 st kanna


Tips

Tryck ner plastpåsen i en kanna så att påsen står upp. På så sätt kan du hälla i ingredienserna i plastpåsen utan att behöva hålla i plastpåsen.Förbered

 1. Lägg jästen i plastpåsen och fyll på med vatten, salt och matolja.

 2. Ta upp plastpåsen ur kannan. Håll öppningen av plastpåsen hårt med ena handen så att ingredienserna inte rinner ut. Tryck till jästen på utsidan av plastpåsen för att lösa upp den.

 3. Lägg tillbaka plastpåsen i kannan.

 4. Häll i mjölmixen i påsen.

 5. Ta upp påsen ur kannan. Håll öppningen av plastpåsen hårt med ena handen så att ingredienserna inte rinner ut. Knåda utanpå påsen tills alla klumpar är borta. I det här läget, kan du även lägga ner plastpåsen på bänken och knåda den. Knåda i ca 2-3 minuter totalt.

 6. Greppa plastpåsens kanter med båda händerna och ställ ner påsen på bänken. Påsen ska vara helt öppen.

 7. Knyt en ”hård” knut i övre delen av påsen, så att det finns plats för luften som bildas under jästiden. Plastpåsen kommer att bli som en ballong när den jäst färdigt.

 8. Ställ plastpåsen med degen i på en slät yta (med knuten upp) så att den inte kan ramla ner på golvet och lägg en handduk över.

 9. Jäs i 15 min.

 10. Ta under tiden fram en plåt och lägg på bakplåtspapper.

 11. Sätt på ugnen så att ugnen är 225°C varm när det är dags att baka.

Baka

 1. Ta plastpåsen med den jästa degen och klipp ett ca 4-5 cm stort hål i botten.

 2. Spritsa ut smeten på bakplåtspapperet.

 3. Häll på mjölmixen ovanpå degen och tryck ut degen med händerna till den tjocklek du vill ha.

 4. Lägg nu pizzabotten med bakplåtspapperet på plåten. Passa på att få bort överflödig mix runt om.

 5. Bred på tunt med tomatsås och garnera med ingredienserna du tycker om. Toppa med ost.

 6. Grädda pizzan i ca 15-20 min.

 7. Ta ut plåten ur ugnen och stjälp över bakpapperet med pizzan på bänken.

 8. Ringla över lite smaksatt olja på pizzan.

Servera

Dekorera gärna med ruccolasallad eller något annat gott på.

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Välkommen till min glutenfria blogg!

 

Här hittar du mina:

Virginia Küst

 

OM MIG

 

Jag har sedan barnsben älskat att baka och fått lov att utveckla mig och experimentera mig fram till nya recept på egen hand. På den tiden var det med gluten och jag ville så gärna gå en konditorutbildning. Den tanken fick jag tyvärr slå ifrån mig eftersom jag hade eksem och de sade att chansen var stor att jag skulle bli sämre. Så jag fortsatte mina experiment och tränade på mina färdigheter på hemmaplan istället.

 

Det var först när jag blev äldre som en helt ny värld öppnade sig. Min systerdotter fick nämligen celiaki och senare upptäckte jag att även jag behövde gå över till glutenfritt. Det var ingen lätt match men det var då jag upptäckte att mitt driv och nyfikenhet verkligen kom till någon nytta.

Det var helt hopplöst att hitta recept så att mina systerbarn kunde få baka tillsammans med mig. Så jag experimenterade mycket och lyckades till slut ta fram ett flertal recept som de ville baka.

Mina nyckelord som jag fortfarande håller fast vid är att man ska känna igen sig när man när man helt plötsligt behöver baka glutenfritt istället för med gluten, att man ska få behålla smaken och konsistensen och att bakverken ska kunna ligga framme på kakfatet lika länge som bakverk med gluten, utan att de blir torra.

Jag undviker helst att tillsätta fiberhusk, xantan eller guarnkärnmjöl eftersom jag har svårt för konsistenser som påminner mig om tvättsvamp eller ger bismak. Då använder jag hellre andra ingredienser som hjälper mig att få rätt konsistens, saftighet och smak på bakverken. Det kan t.e.x vara kokt potatis och äppelcidervinäger. Oftast använder jag mig av färdiga mjölmixer för att det är behändigt och det kan vara både med och utan vetestärkelse.


Eftersom vi har intoleranser och allergier i släkten, utöver celiaki, så brukar jag även ta fram recept utan laktos, mjölkprotein, nötter och mandel. Du kan ersätta de mjölkfria recepten med vanlig mjölk.

Tidigare var jag en glutendetektiv på ständig spaning. Jag brann för frågan så mycket att jag senare tog mig an utmaningen som Arbetande ordförande på Celiakiföreningen i Stockholms län och Projektledare för Sveriges största glutenfria matmässa "Mat för livet" 2018-2019. Under 2019  sökte jag mig även till Hela Sverige bakar, där jag kom vidare till finalen inför uttagningen.

2020 flyttade jag tillbaka till Göteborg och tog uppdrag som konsult inom fordonsbranschen igen. Så nu håller jag mig mestadels till att baka och utveckla recept i mitt kök när jag får en stund över. Släkt, vänner och kollegor får självklart både provsmaka experimentbak och njuta av gofika.

KONTAKT

 

E-mail: virginia@kustenarklar.se

 

UTMÄRKELSER

År 2016 fick jag SCUF-gaffeln och 2017 blev jag utsedd till en av Sveriges bästa glutenfria bakbloggare.i Svenska Celiakiförbundets medlemstidning.​

SCUF-gafffeln 2016

SOCIALA MEDIER

 • YouTube - Grey Circle
 • Facebook - Grey Circle
 • Instagram - Grey Circle
 • Pinterest - Grey Circle
 • LinkedIn - Grey Circle

MIN FACEBOOKGRUPP

Celiaki från kust till kust

Här träffas privatpersoner, bloggare och företagare som delar tips, recept och erbjudanden. Välkommen du också!

 • Facebook - Grey Circle
 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube
 • Pinterest
 • LinkedIn
bottom of page