Sök
 • Virginia Küst

HUR DU BAKAR TJOCK ELLER TUNN GOD PIZZA

Uppdaterad: jan 2


GF, LF, ÄF, NF

Läs alltid innehållsförteckningen på förpackningarna ifall innehållet ändrats!


Glutenfri och mjölkfri pizza

Vill du ha tjock eller tunn pizza?


Med det här receptet kan du välja för stunden. Den går att få antingen tunn eller tjock och fluffig. Det väljer du själv efter att du har spritsat ut degen på bakplåtspapperet. När du spritsat ut den häller du nämligen på mjölmix ovanpå och trycker sen ut den till den tjockleken du vill ha. Till tjock och fluffig använder du mindre mjölmix och till en tunn pizza använder du mer mjölmix.

Jag brukar trycka ut den väldigt tunt och bre på ett tunt lager med passerade tomater som är smaksatta med chili. Sen garnerar jag den med salami, gröna oliver och små tomater. Ovanpå det hyvlar jag över lite ost och gräddar den i varmluftsugn. Sen ringlar jag över olivolja smaksatt med chili som jag köpt i Olivbutiken i Haga i Göteborg. Har du inte gått i Haga än, så kan jag tipsa dig om att göra det. Där är det mysigt att gå bland alla gamla hus, butiker och caféer som behållt charmen från förr. Sist men inte minst så dekorerar jag pizzan med ruccolasallad.

Jag använder Semper mix*

Fri från:

Gluten (mixen innehåller vetestärkelse)

Ägg

Nötter

​Tänk på att andra mjölmixer kan ge ett annat resultat.

225° C varmluft eller vanlig ugn (inställningen skiljer sig från spis till spis, men det ska i alla fall vara 225°C när den är redo)

Den tunna pizzan blir nästan lika stor som en långpanna.

Baktid ca 15-20 min.

Ingredienser

25 gr blå jäst

1,5 dl aningens varmare än ljummet vatten (40°C)

1/2 tsk salt

2 msk matolja

3 dl Semper mix plus ca 1/4-1/2 dl till utbakning

Förslag på topping

Passerade tomater smaksatt med chili

Ekologisk salami

Små ekologiska tomater

Gröna oliver

Pizzaost

Olivolja smaksatt med chili som du ringlar på mot slutet

Ruccolasallad som du toppar pizzan med när den är klar för servering

Tillbehör

1 st 3 liters tjock fryspåse så att påsen inte spricker när degen jäser (jag brukar köra med Toppits fryspåsar)

1 st kanna


Tips

Tryck ner plastpåsen i en kanna så att påsen står upp. På så sätt kan du hälla i ingredienserna i plastpåsen utan att behöva hålla i plastpåsen.Förbered

 1. Lägg jästen i plastpåsen och fyll på med vatten, salt och matolja.

 2. Ta upp plastpåsen ur kannan. Håll öppningen av plastpåsen hårt med ena handen så att ingredienserna inte rinner ut. Tryck till jästen på utsidan av plastpåsen för att lösa upp den.

 3. Lägg tillbaka plastpåsen i kannan.

 4. Häll i mjölmixen i påsen.

 5. Ta upp påsen ur kannan. Håll öppningen av plastpåsen hårt med ena handen så att ingredienserna inte rinner ut. Knåda utanpå påsen tills alla klumpar är borta. I det här läget, kan du även lägga ner plastpåsen på bänken och knåda den. Knåda i ca 2-3 minuter totalt.

 6. Greppa plastpåsens kanter med båda händerna och ställ ner påsen på bänken. Påsen ska vara helt öppen.

 7. Knyt en ”hård” knut i övre delen av påsen, så att det finns plats för luften som bildas under jästiden. Plastpåsen kommer att bli som en ballong när den jäst färdigt.

 8. Ställ plastpåsen med degen i på en slät yta (med knuten upp) så att den inte kan ramla ner på golvet och lägg en handduk över.

 9. Jäs i 15 min.

 10. Ta under tiden fram en plåt och lägg på bakplåtspapper.

 11. Sätt på ugnen så att ugnen är 225°C varm när det är dags att baka.

Baka

 1. Ta plastpåsen med den jästa degen och klipp ett ca 4-5 cm stort hål i botten.

 2. Spritsa ut smeten på bakplåtspapperet.

 3. Häll på mjölmixen ovanpå degen och tryck ut degen med händerna till den tjocklek du vill ha.

 4. Lägg nu pizzabotten med bakplåtspapperet på plåten. Passa på att få bort överflödig mix runt om.

 5. Bred på tunt med tomatsås och garnera med ingredienserna du tycker om. Toppa med ost.

 6. Grädda pizzan i ca 15-20 min.

 7. Ta ut plåten ur ugnen och stjälp över bakpapperet med pizzan på bänken.

 8. Ringla över lite smaksatt olja på pizzan.

Servera

Dekorera gärna med ruccolasallad eller något annat gott på.

#recept #glutenfritt

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Välkommen till min glutenfria blogg!

Mitt namn är Virginia Küst och jag bor i Göteborg.

 

Här delar jag med mig av mina glutenfria recept, resor, life hacks, kartor med gluten-fritt utbud, bra länkar, husmorstips till dig som råkat få i dig gluten och mycket annat som kan underlätta för dig som har celiaki.

Virginia Küst

Jag har sedan barnsben älskat att baka och experimentera fram nya recept, men det var först när min systerdotter fick celiaki som mitt driv och nyfikenhet verkligen kom till nytta. Senare upptäckte jag att även jag behövde utesluta gluten.

Det var en helt ny värld som öppnade sig och övergick till ett brinnande intresse att hjälpa andra i samma situation.

Jag är en glutendetektiv på ständig spaning, så skicka mig gärna ett meddelande om det är något mer du vill att jag tar upp här på sidan.

KONTAKT

E-mail: virginia@kustenarklar.se

 

 

 

 

År 2016 fick jag SCUF-gaffeln och 2017 blev jag utsedd till en av Sveriges bästa glutenfria bakbloggare.

 

 

 

SCUF-gafffeln 2016

SOCIALA MEDIER

 • YouTube - Grey Circle
 • Facebook - Grey Circle
 • Instagram - Grey Circle
 • Blogger - Grey Circle
 • Pinterest - Grey Circle
 • LinkedIn - Grey Circle

MIN FACEBOOKGRUPP

Celiaki från kust till kust

 • Facebook - Grey Circle
 • YouTube - Grey Circle
 • Facebook - Grey Circle
 • Instagram - Grey Circle
 • Blogger - Grey Circle
 • Pinterest - Grey Circle
 • LinkedIn - Grey Circle