BAKA UNDERBART GODA GLUTENFRIA CITRON- OCH VALLMOMUFFINS
Uppdaterat: 31 okt.
GF, LF, MF, NF
Vad sägs om ljuvligt saftiga muffins med frisk citronsmak och vallmo? De här är både lätta att baka och en fullträff på fikabordet.
Ta mig direkt till:
De här muffinsen är en av mina favoriter
På engelska heter dem lemon and popseed muffin. Visst låter det gulligt? Vallmofrön i muffins är väl inget vi svenskar är så vana vid men de små fröna ger en alldeles speciell karaktär och det blir så otroligt gott tillsammans med citron! De är lite tyngre än vad vanliga muffins är men de är precis så som de ska vara.
Man brukar glasera dem med glasyr eller frosting men jag tycker de är goda precis som de är. Vill du ändå ha någon frosting på så har jag ett recept på en härligt syrlig variant och även tips på hur du gör dina egna små påskägg som dekorationer. Det blir perfekta cupcakes till Påsken.
Feedback jag fått från följare
Finax röda (innehåller vetestärkelse och mjölk) går bra att använda.
RECEPT
Jag använder Lailas blå mjölmix.
Den innehåller vetestärkelse men ingen mjölkprotein.
Tänk på att andra mjölmixer kan ge ett annat resultat.
Feedback om andra mjölmixer hittar du precis ovanför.
175 °C i ca 12-15 min i ugn
Blir 12 st muffins
Ingredienser
Läs alltid innehållsförteckningen på förpackningarna.
150 g mjölkfritt smör (alternativt laktosfritt eller vanligt smör)
2 dl socker
2 tsk bakpulver
1 krm salt
2 dl och 2 msk Lailas blå mjölmix
3/4 dl pofiber
3 ägg (normalstora)
½ dl citronsaft
1 tsk fint rivet citronskal
1-2 msk blå vallmofrön
Ev 2-3 krm gul karamellfärg
Tillbehör
12 silikonformar eller pappersformar.
Eventuellt en gjuten form för pappersformarna och 1/4 dl okokt ris.
Förbered
Ta fram formar för 12 muffins
Om du valt pappersformar häller du i lite risgryn i botten innan du lägger i pappersformarna. Då blir de mindre feta på utsidan när muffinsen är klara.
Lägg i muffinsformarna i den gjutna formen eller ställ silikonformarna på en bakplåt.
Sätt ugnen på 175 grader.
Gör smeten
Smält smöret i en kastrull och låt det svalna.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Blanda väl med handvisp.
Häll i den rivna citronen och blanda väl igen.
Lägg de knäckta äggen i det avsvalnade smöret i kastrullen och rör om tills allt blandat sig.
Häll innehållet i kastrullen över mjölblandningen och rör om väl. Blanda inte för länge utan bara tills det blivit väl blandat!
Häll nu i citronsaften och rör om försiktigt igen.
Baka
Klicka i smeten i pappersformarna med hjälp av två matskedar eller en sprits. Fyll de till 3/4
Grädda i mitten av ugnen i ca 12-15 min. Jag brukar använda den översta mittffalsen för att de lättare ska få färg och bubbla upp i mitten för att se lite roligare ut men alla ugnar är olika. Så det kan även funka med den under mittfalsen. Om du använder gjuten form för muffinsen ställer du den på ett galler i ugnen.
Skaka hela formen eller bakplåten lite lätt mot slutet så att du ser att mittdelen har stelnat. Prova med sticka också för att vara säker på att de är färdiggräddade.
Ta ut formen eller bakplåten ur ugnen.
Plocka ut muffinsen ur formen eller från bakplåten när de svalnat lite och låt de få fortsätta svalna på galler under handduk.
Förvaring/servering
De klarar sig i plastburk med lock på i flera timmar. Notera att pappersformarna kan släppa lite i kanten när man har fryst muffinsen eller haft de i kylskåpet någon dag.
Missa inte att följa mig på Instagram eller Facebook där jag heter @kustenarklar!
Tagga mig gärna också om du lägger ut en bild på dina bakverk som du bakat efter mitt recept. Det är så roligt att se!
Comments