top of page

GLUTENFRITT  BLOGGINLÄGG

BAKA UNDERBART GODA GLUTENFRIA CITRON- OCH VALLMOMUFFINS

Uppdaterat: 6 sep. 2023

GF, MF, NF


Vad sägs om ljuvligt saftiga muffins med frisk citronsmak och vallmo? De här är både lätta att baka och en fullträff på fikabordet.


Glutenfria och mjölkfria citron- och vallmomuffin

Ta mig direkt till:
De här muffinsen är en av mina favoriter


På engelska heter dem lemon and popseed muffin. Visst låter det gulligt? Vallmofrön i muffins är väl inget vi svenskar är så vana vid men de små fröna ger en alldeles speciell karaktär och det blir så otroligt gott tillsammans med citron! De är lite tyngre än vad vanliga muffins är men de är precis så som de ska vara.


Man brukar glasera dem med glasyr eller frosting men jag tycker de är goda precis som de är. Vill du ändå ha någon frosting på så har jag ett recept på en härligt syrlig variant och även tips på hur du gör dina egna små påskägg som dekorationer. Det blir perfekta cupcakes till Påsken.RECEPT


Feedback jag fått från följare

Det går lika bra att använda mjölmixen Finax röda


Jag använder Lailas blå mjölmix

​Tänk på att andra mjölmixer kan ge ett annat resultat.

Fri från:

 • Gluten (mixen innehåller vetestärkelse)

 • Laktos

 • Mjölkprotein


175 °C i ca 12-15 min i ugn

Blir 12 st muffins


Ingredienser

Läs alltid innehållsförteckningen på förpackningarna.

150 g mjölkfritt smör (alternativt laktosfritt eller vanligt smör)

2 dl socker

2 tsk bakpulver

1 krm salt

2 dl och 2 msk Lailas blå mjölmix

3/4 dl pofiber

3 ägg (normalstora)

½ dl citronsaft

1 tsk fint rivet citronskal

1-2 msk blå vallmofrön

Ev 2-3 krm gul karamellfärg


Tillbehör


12 silikonformar eller pappersformar.

Eventuellt en gjuten form för pappersformarna och 1/4 dl okokt ris.


Förbered

 1. Ta fram formar för 12 muffins

 2. Om du valt pappersformar häller du i lite risgryn i botten innan du lägger i pappersformarna. Då blir de mindre feta på utsidan när muffinsen är klara.

 3. Lägg i muffinsformarna i den gjutna formen eller ställ silikonformarna på en bakplåt.

 4. Sätt ugnen på 175 grader.


Gör smeten

 1. Smält smöret i en kastrull och låt det svalna.

 2. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Blanda väl med handvisp.

 3. Häll i den rivna citronen och blanda väl igen.

 4. Lägg de knäckta äggen i det avsvalnade smöret i kastrullen och rör om tills allt blandat sig.

 5. Häll innehållet i kastrullen över mjölblandningen och rör om väl. Blanda inte för länge utan bara tills det blivit väl blandat!

 6. Häll nu i citronsaften och rör om försiktigt igen.

Baka

 1. Klicka i smeten i pappersformarna med hjälp av två matskedar eller en sprits. Fyll de till 3/4

 2. Grädda i mitten av ugnen i ca 12-15 min. Jag brukar använda den översta mittffalsen för att de lättare ska få färg och bubbla upp i mitten för att se lite roligare ut men alla ugnar är olika. Så det kan även funka med den under mittfalsen. Om du använder gjuten form för muffinsen ställer du den på ett galler i ugnen.

 3. Skaka hela formen eller bakplåten lite lätt mot slutet så att du ser att mittdelen har stelnat. Prova med sticka också för att vara säker på att de är färdiggräddade.

 4. Ta ut formen eller bakplåten ur ugnen.

 5. Plocka ut muffinsen ur formen eller från bakplåten när de svalnat lite och låt de få fortsätta svalna på galler under handduk.

Glutenfria och mjölkfria citron- och vallmomuffin

Glutenfria och mjölkfria citron- och vallmomuffin

Förvaring/servering


De klarar sig i plastburk med lock på i flera timmar. Notera att pappersformarna kan släppa lite i kanten när man har fryst muffinsen eller haft de i kylskåpet någon dag.


Missa inte att följa mig på Instagram eller Facebook där jag heter @kustenarklar!

Tagga mig gärna också om du lägger ut en bild på dina bakverk som du bakat efter mitt recept. Det är så roligt att se!


0 kommentarer

Commenti


Välkommen till min glutenfria blogg!

 

Här hittar du mina:

Virginia Küst

 

OM MIG

 

Jag har sedan barnsben älskat att baka och fått lov att utveckla mig och experimentera mig fram till nya recept på egen hand. På den tiden var det med gluten och jag ville så gärna gå en konditorutbildning. Den tanken fick jag tyvärr slå ifrån mig eftersom jag hade eksem och de sade att chansen var stor att jag skulle bli sämre. Så jag fortsatte mina experiment och tränade på mina färdigheter på hemmaplan istället.

 

Det var först när jag blev äldre som en helt ny värld öppnade sig. Min systerdotter fick nämligen celiaki och senare upptäckte jag att även jag behövde gå över till glutenfritt. Det var ingen lätt match men det var då jag upptäckte att mitt driv och nyfikenhet verkligen kom till någon nytta.

Det var helt hopplöst att hitta recept så att mina systerbarn kunde få baka tillsammans med mig. Så jag experimenterade mycket och lyckades till slut ta fram ett flertal recept som de ville baka.

Mina nyckelord som jag fortfarande håller fast vid är att man ska känna igen sig när man när man helt plötsligt behöver baka glutenfritt istället för med gluten, att man ska få behålla smaken och konsistensen och att bakverken ska kunna ligga framme på kakfatet lika länge som bakverk med gluten, utan att de blir torra.

Jag undviker helst att tillsätta fiberhusk, xantan eller guarnkärnmjöl eftersom jag har svårt för konsistenser som påminner mig om tvättsvamp eller ger bismak. Då använder jag hellre andra ingredienser som hjälper mig att få rätt konsistens, saftighet och smak på bakverken. Det kan t.e.x vara kokt potatis och äppelcidervinäger. Oftast använder jag mig av färdiga mjölmixer för att det är behändigt och det kan vara både med och utan vetestärkelse.


Eftersom vi har intoleranser och allergier i släkten, utöver celiaki, så brukar jag även ta fram recept utan laktos, mjölkprotein, nötter och mandel. Du kan ersätta de mjölkfria recepten med vanlig mjölk.

Tidigare var jag en glutendetektiv på ständig spaning. Jag brann för frågan så mycket att jag senare tog mig an utmaningen som Arbetande ordförande på Celiakiföreningen i Stockholms län och Projektledare för Sveriges största glutenfria matmässa "Mat för livet" 2018-2019. Under 2019  sökte jag mig även till Hela Sverige bakar, där jag kom vidare till finalen inför uttagningen.

2020 flyttade jag tillbaka till Göteborg och tog uppdrag som konsult inom fordonsbranschen igen. Så nu håller jag mig mestadels till att baka och utveckla recept i mitt kök när jag får en stund över. Släkt, vänner och kollegor får självklart både provsmaka experimentbak och njuta av gofika.

KONTAKT

 

E-mail: virginia@kustenarklar.se

 

UTMÄRKELSER

År 2016 fick jag SCUF-gaffeln och 2017 blev jag utsedd till en av Sveriges bästa glutenfria bakbloggare.i Svenska Celiakiförbundets medlemstidning.​

SCUF-gafffeln 2016

SOCIALA MEDIER

 • YouTube - Grey Circle
 • Facebook - Grey Circle
 • Instagram - Grey Circle
 • Pinterest - Grey Circle
 • LinkedIn - Grey Circle

MIN FACEBOOKGRUPP

Celiaki från kust till kust

Här träffas privatpersoner, bloggare och företagare som delar tips, recept och erbjudanden. Välkommen du också!

 • Facebook - Grey Circle
 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube
 • Pinterest
 • LinkedIn
bottom of page