top of page

GLUTENFRITT  BLOGGINLÄGG

INTERNATIONELLA CELIAKIDAGEN 2015

Uppdaterat: 18 jan. 2020English in blue

En dag när jag gick runt på Kulturkalaset i Göteborg blev jag hungrig och började fråga runt bland matstånden efter glutenfri mat. Ett av stånden var ett kebabstånd där personalen var engelsmän.

Jag frågade: Hi, is the kebab meat gluten-free? Han tittade på mig med förskräckta ögon och tittade allmänt konstigt på mig….och sa ”No, its not free!”…och så vände han sig snabbt om igen för att fortsätta jobba.

Vem har sagt att det ska vara lätt? ;)

One day when I went to the Culture Festival in Gothenburg , I became hungry and began to ask around among food stalls for gluten-free food . One of the stalls was a kebab stand where the staff were Englishmen.

I asked : Hi , Is The kebab meat gluten -free?

He looked at me with strangely and somehow frightened eyes at the same time.....and said "No , its not free! " ... and then he turned back quickly again to continue working.

Who said that it should be easy ? ;)

Idag är det Internationella Celiakidagen för att uppmärksamma alla om celiaki, så jag bestämde mig för att lägga in roliga, tokiga, otroliga kommentarer, frågor och svar som vi med celiaki/glutenintolerans får höra till vardags. Här kommer dem! :)

Today is the International Celiac awareness day, so I decided to write down fun , crazy , incredible comments, questions and answers that we with celiac disease / gluten intolerance hear everyday. I have translated some of them.

Anna

Är det glutenfritt? Nej, det är laktos i.

Is it gluten-free? No, i'ts with lactose.

Lillemor

Var ute på en restaurang där det fanns chokladpudding till efterrätt & jag frågade om den var glutenfri. Till svar fick jag - nej den är gjord på mjölk......

We were out at a restaurant where they had chocolate pudding for dessert on the menue and I asked if it was gluten free. In response , I got - no, it's made of milk ......

Pia

Varje kväll på All inclusivebuffèn på hotellet i Egypten när vi var där nu i mars.... "Is this gluten free?" Yeeees, its free!! OOOOOOkey..

Every night at the hotel with all inclusive buffet in Egypt, when we were there now in March ....

"Is this gluten free?" Yeeees, its FREE !! OOOOOOkey ..

Lena

Var på en kinakrog och frågade vad som var glutenfritt på buffen : Vad då glyta, allt är i glyta!! Glyta=gryta!

Cim

Jag frågade efter glutenfritt i Bangkok på flygplatsen med hjälp av översättningskort från celiakiförbundet, en kille sa följ mig o visar vägen till en BLOMSTERAFFÄR!! Hahahahahaha! :D

I asked for gluten free in Bangkok at the airport with help of the translation card from the Celiac Association. A guy said follow me and showed me the way to a FLOWER SHOP!! Hahaha! : D

Helena

Hände en rolig sak på fitnessgalan i helgen.

De sålde proteinglass, jag ville smaka och frågade är glassen Glutenfri?

- Nä det är den inte, säger tjejen som ger ut smakprov.

1 timma senare kommer ägaren förbi mitt bås och försöker bjuda på glassen.

Nej tack, jag är glutenintolerant säger jag.

- alla våra glassar är Glutenfria och låglaktos,säger han.

Jag berättar vad som hänt tidigare...

Han blir helt röd i ansiktet och säger, ursäkta mig jag ska gå och hantera min personal!

Jag vill inte sätta folk i klistret på jobbet, men lite insatta borde de vara. Hon såg rätt generad ut när jag gick dit en stund senare för att prova!

Annicka

Engelsk servitris noterade på sitt block att min beställning skulle vara "glutton free" Glutton = frossare.

An English waitress wrote in her notebook that my order would be "glutton-free"

Helena

Var för ca 10 år sedan. Jag var på mc Donalds i Belgien och frågade:

- do you have glutenfree bread?

- no, you have to pay for the bread..

- I mean bread free of Gluten...you know bread without flour?

Kille tittade på mig med stora ögon, skakade på huvudet och sa:

- bread is made of flour.

Jag bara gick därifrån...

This was approx for 10 years ago. I went to McDonalds in Belgium and asked:

- Do you have gluten free bread ?

- No, you have to pay for the bread ..

- I mean bread free of gluten ... you know bread without flour ?

The guy looked at me with big eyes, shaked his head and said:

- Bread is made of ​​ flour.

Helen

Jag beställde en GF pizza på hemkörning.

När den kom såg den misstänkt likt ut en vanlig, men med vit sås på.

Jag ringde pizzerian, ägaren hade skrivit GF PIZZA till kocken som trodde det betydde Gräddfils pizza!!!

De kom ut med min en stund senare...

Teresia

I vintras hade en gäst förbeställt GF mat och väl vid bordet går jag (servitrisen) igenom menyn och är väldigt utförlig om innehållet osv, varpå gästen beställer en stor stark och lite bröd på sidan om.

Last winter a guest pre-ordered GF food. When I went to the table ( I was the waitress ) I did go through the whole menu in detail about all contents etc, whereupon the guest only orders a pint of beer and some bread on the side.

Anna

Standard är väl när man frågar om något är glutenfritt att man får svaret "ja, det är ingen mjölk i!"....

Default is when you ask if something is gluten-free and you get the answer " yes, it's dairy free! " ....

Marlene

För nåt år sen på MAX hamburgerrestaurang frågade jag om en viss hamburgare var glutenfri. Den unge mannen i kassan svarade att det var den inte för det var bacon på den.

For about a year ago I went to MAX hamburger restaurant . I asked if a certain burger was gluten free. The young man behind the cashier replied that it wasn't because it was bacon on it .

Lena

Vi skulle äta med kollegorna efter utbildningsdag på jobbet och närmsta var en pizzeria (bredvid ett stort sjukhus)

Frågar fint, vad serverar ni som är glutenfritt?

Får till svar, alla våra pizzor, inget gluten på dem

Frågar då, men är det inte rätt mycket gluten i era pizza bottnar?

Varpå han skrattar och säger ja jo visst ja det är det ju, tänkte inte på det utan på vad som var PÅ pizzan och inte i den.

Jag tog en skinksallad till slut

Lena

Är det mjöl i maten? Nej, det är kokosmjölk :D

Is there any flour in the food? No, it is coconut milk in it :D

Jenny

Jag frågade på en pizzeria om de hade något som inte innehöll gluten och fick till svar "vi har inte nutella i någon mat"...

I asked at a pizzeria if they had something that did not contain gluten and was told " we do not have Nutella in any food "

Carola

Frågade i en "thaivagn" om dom har mjöl/gluten i jordnötssåsen...

Hon tittade konstigt på mig... Nä bara kokosmjölk

I asked at a "Thai food truck" if they have flour/gluten in their peanut sauce ...

She looked at me strangely ... No, just coconut milk.

Birgitta

På en restaurang i Tyskland fick jag svaret "Nej vi använder inte glutamat "

In a restaurant in Germany , I received the answer , "No , we do not use glutamate "

Linda

Knäppa saker folk frågar om jag kan äta. "Är ketchup okej?" "Kan du äta alla typer av frukt?". Det värsta var när en bekant höll i en examensmiddag och frågade alla gäster om allergier eller liknande, varpå jag sa att jag inte tål gluten. Sen köpte hon en tårta med vanlig kakbotten med anledningen att "hon inte tror att det är så mycket gluten i den, det är ju bara botten".....

Hanna

Jag ville köpa mjukglass med kolasås och frågade om det va gluten i kolasåsen?

-nej, gluten är ju mjöl. Detta är sås!!

Jag fick framhålla att det kunde vara gluten i sås, men nej det skulle det inte vara. När vi skulle betala så va det visst gluten i såsen då jag fick beställa om...

Helena

Min kompis skulle flytta och vi var ett gäng som hjälpte till, och hennes mamma skulle laga mat till alla.

Min kompis var orolig att hennes mamma skulle råka ha i gluten i maten så hon hade sagt att jag inte tålde någonting som växte på bondens åker, för att försäkra sig om att hon inte skulle ha i något mjöl alls. Vilket resulterade i att mamman trodde inte jag tålde någonting som växte...

Döm om hennes förvåning när jag tog av potatisen och majsen...

Vi skrattade rätt gott, när vi rätt ut allt! Hon hade gjort en väldig massa "onödig" extra mat, för att jag också skulle kunna äta något, väldigt snällt iaf.

Ett stort tack till er alla som ville bidra med era upplevelser! :)

Dela gärna! :)

Please share! :)

Inläggen är hämtade från en sluten grupp på FB. Alla ovan var informerade om att jag kommer att lägga ut inläggen här innan de skrev. Jag informerade de även att jag inte kommer att skriva hela deras namn så de kan få vara anonyma.

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Välkommen till min glutenfria blogg!

 

Här hittar du mina:

Virginia Küst

 

OM MIG

 

Jag har sedan barnsben älskat att baka och fått lov att utveckla mig och experimentera mig fram till nya recept på egen hand. På den tiden var det med gluten och jag ville så gärna gå en konditorutbildning. Den tanken fick jag tyvärr slå ifrån mig eftersom jag hade eksem och de sade att chansen var stor att jag skulle bli sämre. Så jag fortsatte mina experiment och tränade på mina färdigheter på hemmaplan istället.

 

Det var först när jag blev äldre som en helt ny värld öppnade sig. Min systerdotter fick nämligen celiaki och senare upptäckte jag att även jag behövde gå över till glutenfritt. Det var ingen lätt match men det var då jag upptäckte att mitt driv och nyfikenhet verkligen kom till någon nytta.

Det var helt hopplöst att hitta recept så att mina systerbarn kunde få baka tillsammans med mig. Så jag experimenterade mycket och lyckades till slut ta fram ett flertal recept som de ville baka.

Mina nyckelord som jag fortfarande håller fast vid är att man ska känna igen sig när man när man helt plötsligt behöver baka glutenfritt istället för med gluten, att man ska få behålla smaken och konsistensen och att bakverken ska kunna ligga framme på kakfatet lika länge som bakverk med gluten, utan att de blir torra.

Jag undviker helst att tillsätta fiberhusk, xantan eller guarnkärnmjöl eftersom jag har svårt för konsistenser som påminner mig om tvättsvamp eller ger bismak. Då använder jag hellre andra ingredienser som hjälper mig att få rätt konsistens, saftighet och smak på bakverken. Det kan t.e.x vara kokt potatis och äppelcidervinäger. Oftast använder jag mig av färdiga mjölmixer för att det är behändigt och det kan vara både med och utan vetestärkelse.


Eftersom vi har intoleranser och allergier i släkten, utöver celiaki, så brukar jag även ta fram recept utan laktos, mjölkprotein, nötter och mandel. Du kan ersätta de mjölkfria recepten med vanlig mjölk.

Tidigare var jag en glutendetektiv på ständig spaning. Jag brann för frågan så mycket att jag senare tog mig an utmaningen som Arbetande ordförande på Celiakiföreningen i Stockholms län och Projektledare för Sveriges största glutenfria matmässa "Mat för livet" 2018-2019. Under 2019  sökte jag mig även till Hela Sverige bakar, där jag kom vidare till finalen inför uttagningen.

2020 flyttade jag tillbaka till Göteborg och tog uppdrag som konsult inom fordonsbranschen igen. Så nu håller jag mig mestadels till att baka och utveckla recept i mitt kök när jag får en stund över. Släkt, vänner och kollegor får självklart både provsmaka experimentbak och njuta av gofika.

KONTAKT

 

E-mail: virginia@kustenarklar.se

 

UTMÄRKELSER

År 2016 fick jag SCUF-gaffeln och 2017 blev jag utsedd till en av Sveriges bästa glutenfria bakbloggare.i Svenska Celiakiförbundets medlemstidning.​

SCUF-gafffeln 2016

SOCIALA MEDIER

 • YouTube - Grey Circle
 • Facebook - Grey Circle
 • Instagram - Grey Circle
 • Pinterest - Grey Circle
 • LinkedIn - Grey Circle

MIN FACEBOOKGRUPP

Celiaki från kust till kust

Här träffas privatpersoner, bloggare och företagare som delar tips, recept och erbjudanden. Välkommen du också!

 • Facebook - Grey Circle
 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube
 • Pinterest
 • LinkedIn
bottom of page