top of page

GLUTENFRITT  BLOGGINLÄGG

FICK EN ÖVERRASKNING SOM GJORDE MIG OTROLIGT GLAD

Uppdaterat: 22 mars 2021


Jag funderade ett tag på om jag skulle lägga ner bloggandet helt.


Efter flytten till Stockholm i mars 2018 har det inte funnits mycket tid över till att blogga. Det blev glesare mellan mina inlägg och mest upprepningar så jag funderade därför länge på att pausa mina sociala kanaler helt. Så strax före sommaren bestämde jag mig för att ta steget tillbaka och fundera på hur, när och om jag skulle fortsätta.


Mitt jobb som Arbetande ordförande i Celiakiföreningen i Stockholm är ju både spännande och roligt men det tar också väldigt mycket av min tid. Det finns ju så otroligt mycket mer att göra för att underlätta för alla som har celiaki och jag har svårt att inte satsa 110%. Utöver det är jag projektledare och VD för Mat för livet - Sveriges största glutenfria mässa - som Celiakiföreningen äger. Läs gärna intervjun med mig på MyNewsDesk där jag beskriver hur allt hänger ihop.


Jag ska erkänna att det har varit skönt att vara bakom kulisserna ett tag men jag har samtidigt saknat er och bloggandet. Så jag tänker att jag ska försöka att skriva kortare och enklare inlägg istället för att ta fram ett grundrecept varje gång eller göra en journalistik som också kräver en hel del tid. Jag kan ju t.ex. bara skriva om mina favoriter när jag är ute och reser istället för att göra det till min mission att leta upp alla glutenfria restauranger dit jag kommer.Jag trodde inte mina ögon när jag såg den gröna rosetten jag en gång skapat.


Det var bara för någon vecka sedan som bestämde mig för hur jag skulle gå vidare och strax efter det hände något speciellt. Jag såg en bild i min Facebook-grupp "Celiaki från kust till kust" som gjorde mig så överraskad och samtidigt glad. Det var en bild på en tatuering av min gröna rosett som jag designat en gång inför Internationella Celiakidagen! Snacka om att jag blev paff! Samtidigt blev jag så glad för det visade hur viktig rosetten är för många av er. Jag hoppas jag kan fortsätta ge er glädje för ni ger mig en sådan otrolig värme och energi tillbaka!
Vi syns snart igen!Stort tack Jossan för att jag fick dela din bild! Tatueringen blev jättefin!

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


Välkommen till min glutenfria blogg!

 

Här hittar du mina:

Virginia Küst

 

OM MIG

 

Jag har sedan barnsben älskat att baka och fått lov att utveckla mig och experimentera mig fram till nya recept på egen hand. På den tiden var det med gluten och jag ville så gärna gå en konditorutbildning. Den tanken fick jag tyvärr slå ifrån mig eftersom jag hade eksem och de sade att chansen var stor att jag skulle bli sämre. Så jag fortsatte mina experiment och tränade på mina färdigheter på hemmaplan istället.

 

Det var först när jag blev äldre som en helt ny värld öppnade sig. Min systerdotter fick nämligen celiaki och senare upptäckte jag att även jag behövde gå över till glutenfritt. Det var ingen lätt match men det var då jag upptäckte att mitt driv och nyfikenhet verkligen kom till någon nytta.

Det var helt hopplöst att hitta recept så att mina systerbarn kunde få baka tillsammans med mig. Så jag experimenterade mycket och lyckades till slut ta fram ett flertal recept som de ville baka.

Mina nyckelord som jag fortfarande håller fast vid är att man ska känna igen sig när man när man helt plötsligt behöver baka glutenfritt istället för med gluten, att man ska få behålla smaken och konsistensen och att bakverken ska kunna ligga framme på kakfatet lika länge som bakverk med gluten, utan att de blir torra.

Jag undviker helst att tillsätta fiberhusk, xantan eller guarnkärnmjöl eftersom jag har svårt för konsistenser som påminner mig om tvättsvamp eller ger bismak. Då använder jag hellre andra ingredienser som hjälper mig att få rätt konsistens, saftighet och smak på bakverken. Det kan t.e.x vara kokt potatis och äppelcidervinäger. Oftast använder jag mig av färdiga mjölmixer för att det är behändigt och det kan vara både med och utan vetestärkelse.


Eftersom vi har intoleranser och allergier i släkten, utöver celiaki, så brukar jag även ta fram recept utan laktos, mjölkprotein, nötter och mandel. Du kan ersätta de mjölkfria recepten med vanlig mjölk.

Tidigare var jag en glutendetektiv på ständig spaning. Jag brann för frågan så mycket att jag senare tog mig an utmaningen som Arbetande ordförande på Celiakiföreningen i Stockholms län och Projektledare för Sveriges största glutenfria matmässa "Mat för livet" 2018-2019. Under 2019  sökte jag mig även till Hela Sverige bakar, där jag kom vidare till finalen inför uttagningen.

2020 flyttade jag tillbaka till Göteborg och tog uppdrag som konsult inom fordonsbranschen igen. Så nu håller jag mig mestadels till att baka och utveckla recept i mitt kök när jag får en stund över. Släkt, vänner och kollegor får självklart både provsmaka experimentbak och njuta av gofika.

KONTAKT

 

E-mail: virginia@kustenarklar.se

 

UTMÄRKELSER

År 2016 fick jag SCUF-gaffeln och 2017 blev jag utsedd till en av Sveriges bästa glutenfria bakbloggare.i Svenska Celiakiförbundets medlemstidning.​

SCUF-gafffeln 2016

SOCIALA MEDIER

 • YouTube - Grey Circle
 • Facebook - Grey Circle
 • Instagram - Grey Circle
 • Pinterest - Grey Circle
 • LinkedIn - Grey Circle

MIN FACEBOOKGRUPP

Celiaki från kust till kust

Här träffas privatpersoner, bloggare och företagare som delar tips, recept och erbjudanden. Välkommen du också!

 • Facebook - Grey Circle
 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube
 • Pinterest
 • LinkedIn
bottom of page