top of page

GLUTENFRITT  BLOGGINLÄGG

INTERNATIONELLA CELIAKIDAGEN 2017

Uppdaterat: 18 jan. 2020


Hej!

Tisdagen den 16/5 är det Internationella Celiakidagen då Celiaki uppmärksammas i många länder med information, rabatter på kaféer, restauranger mm. Här hemma i Sverige har det inte hänt så mycket genom åren men nu kan jag äntligen dela med mig av något kul!


Som du säkert läst i förra inlägget startade jag en ny Facebookgrupp med ett gott gäng.

Det är så otroligt roligt att äntligen ha träffat kreativa människor som brinner för detta lika mycket som jag och som tar sig tiden att göra allt för att hjälpa er som också har Celiaki.

Klicka här för att komma till förra inlägget.

Klicka här för att komma till gruppen som heter Celiaki från kust till kust.

Vi hoppas du kommer att tycka om våra idéer och väntar med spänning på fortsättningen!

VAD HAR DU PÅ DIG PÅ TISDAG?

Färgen för Celiaki är ljusgrön och när jag var på väg till ett möte i fredags fick jag en idé.


Internationella Celiakidagen - Grön rosett

Jag smet in på Panduro för att köpa några meter band, säkerhetsnålar och sax. Sedan knåpade jag ihop rosetter för att dela ut till alla på mötet. Jag bad de att bära rosetterna speciellt på tisdag och informera andra vad den står för. Att Celiaki är en autoimmun sjukdom och inte en trend.

Jag vet att det finns glutenkänsliga som själva valt att utesluta gluten ur sin kost och blir upprörda när folk säger att de följer en trend eftersom de faktiskt får samma symtom som den som har Celiaki. Det är däremot inte många som vet att glutenintolerant i Sverige är samma sak som Celiaki och att vi måste vara mer noggranna. Får vi i oss en liten smula bröd förstörs vårt tarmludd. Det gör det inte om man är glutenkänslig. Därför är det viktigt att nå ut med informationen!

Att dela ut rosetter kändes som en bättre lösning än att be alla hitta något ljusgrönt klädesplagg att ta på sig. Dessutom vet man idag att en rosetts färg står för något.

Det vore kul om du också bär en ljusgrön rosett dagen till ära eller delar bilden på sociala medier. Nästa år hoppas jag att fler är medvetna om denna dag och rosett så att vi blir fler i kampen att uppmärksamma Celiaki. Rosetten har funnits i US flera år så det är dags att vi uppmärksammar den även i Sverige.

ERBJUDANDEN 16/5

Igge och jag kontaktade bagerier, caféer och restauranger med glutenfritt utbud. Vi frågade om de ville hänga på idén vi hade om att ge er rabatt den 16/5. Här nedan ser du alla som gav oss ett rungande ja!

FALUN

Gott&Reco i Falun erbjuder 10 % på hela deras mackmeny, gourmetmackor med picklade grönsaker, grillade ciabatta med olika pålägg och saftiga bovetefrallor.

STOCKHOLM

Under Kastanjen i Stockholm erbjuder 10% på alla naturligt glutenfria bakverk

Gelateria Italiana i Stockholm har 100% glutenfri glass i deras glassdiskar just den dagen. De har även glasstårtor och glassbakelser. Kom ihåg att säga att du har celiaki (glutenintolerans) så får du 3 kulor glass men behöver bara betala för 2.

Naked Cake i Nacka erbjuder 20% på hela köpet!

ÖREBRO

Heléns Glutenfria i Örebro erbjuder 10% på alla ordinarie lagervaror samt 10% på de redan tidigare prissänkta varorna i 2:sorteringsboxen. (Ej rabatt på beställningsvaror)

NYKÖPING

Farmors Glutenfria i Nyköping erbjuder 10% på alla tårtor fr.o.m 16/5 och hela maj månad ut.

ÖDESHÖG

Lysings konditori i Ödeshög erbjuder 10% på hela deras glutenfria sortiment på konditoriet den dagen. (Ej rabatt på beställningsvaror)

GÖTEBORG

Ecomelo på Karl Johansgatan i Majorna erbjuder 10% rabatt på lunch och efterrätt hela veckan lång! Tisdag 16/5 t.o.m lördag 20/5!

HÖGANÄS

Fika med knuff i Höganäs bjuder dig med celiaki (glutenintolerans) på en kaffe, te eller varm choklad till fikat du köper.

KLIPPAN

Sweet harmony i Klippan har erbjudande på deras supergoda kavring som är väldigt populär. Denna dagen är erbjudandet 65kr/st! (Ord.pris 80kr)

GLUTENFRI PODD

Michelle och Sandra planerar att lansera @glutenfriapodden i slutet av maj!


Bild lånad av Michelle och Sandra

Den kommer att handla om Celiaki och hur du kan underlätta din vardag. De kommer att dela med sig av fakta, nyheter, intervjuer och givetvis deras bästa tips samt glimtar ur deras vardag. Följ de på deras Facebooksida eller Instagramkonto redan nu och skriv om du har önskemål på vad du vill att de pratar om eller vem de ska intervjua!

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Välkommen till min glutenfria blogg!

 

Här hittar du mina:

Virginia Küst

 

OM MIG

 

Jag har sedan barnsben älskat att baka och fått lov att utveckla mig och experimentera mig fram till nya recept på egen hand. På den tiden var det med gluten och jag ville så gärna gå en konditorutbildning. Den tanken fick jag tyvärr slå ifrån mig eftersom jag hade eksem och de sade att chansen var stor att jag skulle bli sämre. Så jag fortsatte mina experiment och tränade på mina färdigheter på hemmaplan istället.

 

Det var först när jag blev äldre som en helt ny värld öppnade sig. Min systerdotter fick nämligen celiaki och senare upptäckte jag att även jag behövde gå över till glutenfritt. Det var ingen lätt match men det var då jag upptäckte att mitt driv och nyfikenhet verkligen kom till någon nytta.

Det var helt hopplöst att hitta recept så att mina systerbarn kunde få baka tillsammans med mig. Så jag experimenterade mycket och lyckades till slut ta fram ett flertal recept som de ville baka.

Mina nyckelord som jag fortfarande håller fast vid är att man ska känna igen sig när man när man helt plötsligt behöver baka glutenfritt istället för med gluten, att man ska få behålla smaken och konsistensen och att bakverken ska kunna ligga framme på kakfatet lika länge som bakverk med gluten, utan att de blir torra.

Jag undviker helst att tillsätta fiberhusk, xantan eller guarnkärnmjöl eftersom jag har svårt för konsistenser som påminner mig om tvättsvamp eller ger bismak. Då använder jag hellre andra ingredienser som hjälper mig att få rätt konsistens, saftighet och smak på bakverken. Det kan t.e.x vara kokt potatis och äppelcidervinäger. Oftast använder jag mig av färdiga mjölmixer för att det är behändigt och det kan vara både med och utan vetestärkelse.


Eftersom vi har intoleranser och allergier i släkten, utöver celiaki, så brukar jag även ta fram recept utan laktos, mjölkprotein, nötter och mandel. Du kan ersätta de mjölkfria recepten med vanlig mjölk.

Tidigare var jag en glutendetektiv på ständig spaning. Jag brann för frågan så mycket att jag senare tog mig an utmaningen som Arbetande ordförande på Celiakiföreningen i Stockholms län och Projektledare för Sveriges största glutenfria matmässa "Mat för livet" 2018-2019. Under 2019  sökte jag mig även till Hela Sverige bakar, där jag kom vidare till finalen inför uttagningen.

2020 flyttade jag tillbaka till Göteborg och tog uppdrag som konsult inom fordonsbranschen igen. Så nu håller jag mig mestadels till att baka och utveckla recept i mitt kök när jag får en stund över. Släkt, vänner och kollegor får självklart både provsmaka experimentbak och njuta av gofika.

KONTAKT

 

E-mail: virginia@kustenarklar.se

 

UTMÄRKELSER

År 2016 fick jag SCUF-gaffeln och 2017 blev jag utsedd till en av Sveriges bästa glutenfria bakbloggare.i Svenska Celiakiförbundets medlemstidning.​

SCUF-gafffeln 2016

SOCIALA MEDIER

 • YouTube - Grey Circle
 • Facebook - Grey Circle
 • Instagram - Grey Circle
 • Pinterest - Grey Circle
 • LinkedIn - Grey Circle

MIN FACEBOOKGRUPP

Celiaki från kust till kust

Här träffas privatpersoner, bloggare och företagare som delar tips, recept och erbjudanden. Välkommen du också!

 • Facebook - Grey Circle
 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube
 • Pinterest
 • LinkedIn
bottom of page