top of page

GLUTENFRITT  BLOGGINLÄGG

INTERNATIONELLA CELIAKIDAGEN 2023

Uppdaterat: 14 maj 2023

Snart uppmärksammar vi celiaki i en hel vecka med start från måndag! 15-21/5 är det Coeliac awareness week och den 16/5 är det Internationella celiakidagen. Fast några har redan tjuvstartat. Så in och kolla redan nu!


En grön rosett med texten Celiaki är inte en trend
Internationella celiakidagen

Om du har Instagram följer du dessa hashtaggar:


Om du har Facebook:

Klicka dig vidare till mitt event "Vi uppmärksammar celiaki hela veckan lång" Jag har tyckt att det varit lite lurigt att hitta inläggen tidigare år eftersom man inte får samma överblick som på Instagram. Så det var därför jag skapade ett event denna gång. Får se hur det går, men just nu har eventet 14 medvärdar, som kommer att göra inlägg i eventet. Kul!


Tidigare har jag samlat in erbjudanden i förväg för att dela med er som inte använder er av varken Facebook eller Instagram, men livet kom emellan. Jag håller tummarna för att någon i din närhet kan hjälpa dig att få tillgång till alla erbjudanden mm.Vad händer?

Under kommande vecka samlas bakbloggare, influencers, företag, förbund och föreningar för att dela med sig av recept och kunskap om celiaki, ge erbjudanden, hålla aktiviteter och medlemsträffar samt tävlingar och lotterier. Det kommer ett nytt avsnitt av Glutenpodden också! Förhoppningsvis kommer även en och annan privatperson att vara med och dela med sig av sina erfarenheter om celiaki eller sitt favoritrecept.


Notera! Eftersom det är en hashtag som ingen kan äga, så vill jag bara säga att jag inte kan ansvara för allas inlägg och vad de erbjuder.Vill du haka på?

Här kommer några tips att tänka på i så fall.


Instagram:

Kom ihåg att ha ett öppet konto på Instagram så alla kan se ditt inlägg och lägg till hashtaggarna som du ser här ovanför.


Facebook:

Tänk på att redigera din målgrupp till offentligt när du gör ditt inlägg och lägg till hashtaggarna här ovanför också.


Är du företagare, bakbloggare, influenser eller förening och vill vara med i mitt event på Facebook? Skicka ett pm till mig på Facebook, så löser vi det.

CELIAKI ÄR INTE EN TREND


Celiaki är en autoimmun sjukdom som även kallas glutenintolerans i Sverige. Detta förvirrar många eftersom en intolerans i mångas öron liknas med t.ex laktosintolerans som går att äta medicin för. Att säga att man är gluten blir också fel eftersom det inte framgår att det är en sjukdom. Så det ultimata hade ju varit om alla celiakister säger att de har celiaki. Så kanske fler slutligen lär sig att det är en autoimmun sjukdom som bara kan behandlas med strikt glutenfri kost. Några av de vanligaste missuppfattningarna man får höra är:


 • Det gör inte något att man fuskar ibland

 • Du blir bara dålig i magen

 • Gluten är mjölk

 • Gluten är laktos

 • Det finns medicin för det

 • Det är psykologiskt

 • Så sjuk kan man inte bli av det

Glutenintolerans är varken en allergi eller intolerans, så jag förstår att det kan kännas förvirrande när man hör ordet glutenintolerans eller som en del säger, glutenallergi. Svenska Celiakiförbundet säger att det troligen är upp till ca 2% som har celiaki, varav många av de går med odiagnostiserad celiaki. Det finns ett stort mörkertal eftersom sjukdomen inte alltid är så lätt att upptäcka p.g.a att symtomen kan vara diffusa och man kanske just därför blir felbehandlad i många år. En del har därför problem att få remiss för att göra en undersökning och tar därför eget initiativ till att utesluta gluten. Några av de diffusa symtomen kan vara acne, eksem, led- och muskelvärk, emaljskador på tänderna, infertilitet, missfall, tidig menopaus, anemi, migrän, yrsel, depression och laktosintolerans. På topparna av tarmluddet finns det ett enzym som heter laktas. Det bryter ner laktos, men om du har obehandlad celiaki förstörs topparna och kan inte bryta ner laktosen.

GLUTENFRI GUIDE


Missa inte min glutenfria guide till glutenfri kost, glutenfria produkter och celiaki, där jag samlat över 80 tips med bra länkar.

KARTA MED HELT GLUTENFRIA BAGERIER OCH CAFÉER Här hittar du glutenfria caféer och bagerier i min Sverigekarta. Den har visats 243 925 gånger i skrivande stund! Riktigt roligt att den är så uppskattad!E-BOK MED ANEKDOTER


Det finns fortfarande mycket okunskap om vad celiaki är, så jag har samlat ihop alla anekdoter jag fått in från celiakister i en e-bok. Här kan du läsa allt från roliga, tokiga och otroliga berättelser! Jag har lagt till lite fakta under vissa anekdoter också, ifall du är nydiagnostiserad eller vill tipsa om e-boken till någon som inte är insatt.

Klicka på länken för att ladda ner min kostnadsfria e-bok i pdf-format


HUR DET HELA BÖRJADE


Nyfiken på hur det hela började?

Här kan du läsa om de tidigare åren då vi uppmärksammade internationella celiakidagenJag önskar dig en riktigt trevlig vecka med mycket uppmärksamhet!0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


Välkommen till min glutenfria blogg!

 

Här hittar du mina:

Virginia Küst

 

OM MIG

 

Jag har sedan barnsben älskat att baka och fått lov att utveckla mig och experimentera mig fram till nya recept på egen hand. På den tiden var det med gluten och jag ville så gärna gå en konditorutbildning. Den tanken fick jag tyvärr slå ifrån mig eftersom jag hade eksem och de sade att chansen var stor att jag skulle bli sämre. Så jag fortsatte mina experiment och tränade på mina färdigheter på hemmaplan istället.

 

Det var först när jag blev äldre som en helt ny värld öppnade sig. Min systerdotter fick nämligen celiaki och senare upptäckte jag att även jag behövde gå över till glutenfritt. Det var ingen lätt match men det var då jag upptäckte att mitt driv och nyfikenhet verkligen kom till någon nytta.

Det var helt hopplöst att hitta recept så att mina systerbarn kunde få baka tillsammans med mig. Så jag experimenterade mycket och lyckades till slut ta fram ett flertal recept som de ville baka.

Mina nyckelord som jag fortfarande håller fast vid är att man ska känna igen sig när man när man helt plötsligt behöver baka glutenfritt istället för med gluten, att man ska få behålla smaken och konsistensen och att bakverken ska kunna ligga framme på kakfatet lika länge som bakverk med gluten, utan att de blir torra.

Jag undviker helst att tillsätta fiberhusk, xantan eller guarnkärnmjöl eftersom jag har svårt för konsistenser som påminner mig om tvättsvamp eller ger bismak. Då använder jag hellre andra ingredienser som hjälper mig att få rätt konsistens, saftighet och smak på bakverken. Det kan t.e.x vara kokt potatis och äppelcidervinäger. Oftast använder jag mig av färdiga mjölmixer för att det är behändigt och det kan vara både med och utan vetestärkelse.


Eftersom vi har intoleranser och allergier i släkten, utöver celiaki, så brukar jag även ta fram recept utan laktos, mjölkprotein, nötter och mandel. Du kan ersätta de mjölkfria recepten med vanlig mjölk.

Tidigare var jag en glutendetektiv på ständig spaning. Jag brann för frågan så mycket att jag senare tog mig an utmaningen som Arbetande ordförande på Celiakiföreningen i Stockholms län och Projektledare för Sveriges största glutenfria matmässa "Mat för livet" 2018-2019. Under 2019  sökte jag mig även till Hela Sverige bakar, där jag kom vidare till finalen inför uttagningen.

2020 flyttade jag tillbaka till Göteborg och tog uppdrag som konsult inom fordonsbranschen igen. Så nu håller jag mig mestadels till att baka och utveckla recept i mitt kök när jag får en stund över. Släkt, vänner och kollegor får självklart både provsmaka experimentbak och njuta av gofika.

KONTAKT

 

E-mail: virginia@kustenarklar.se

 

UTMÄRKELSER

År 2016 fick jag SCUF-gaffeln och 2017 blev jag utsedd till en av Sveriges bästa glutenfria bakbloggare.i Svenska Celiakiförbundets medlemstidning.​

SCUF-gafffeln 2016

SOCIALA MEDIER

 • YouTube - Grey Circle
 • Facebook - Grey Circle
 • Instagram - Grey Circle
 • Pinterest - Grey Circle
 • LinkedIn - Grey Circle

MIN FACEBOOKGRUPP

Celiaki från kust till kust

Här träffas privatpersoner, bloggare och företagare som delar tips, recept och erbjudanden. Välkommen du också!

 • Facebook - Grey Circle
 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube
 • Pinterest
 • LinkedIn
bottom of page