Virginia Küst

1 maj 20203 min.

HUR DU GÖR HÄRLIGT FRASIGA GLUTENFRIA FINSKA STRUVOR

Uppdaterad: 29 apr 2021

GL, NGF, LF, MF, NF

På finska heter dessa struvor (tippaleipä) och bakas av tradition till valborg eller 1 maj.

Det är inte sådana som vi brukar göra till jul för dessa spritsar man genom en spritspåse. Testa du också! De är jättegoda och enkla att göra. I det här receptet behöver du varken konserv eller stansring! Jag har gjort två olika recept. Ett med Sempers mix och ett med Sempers finmix.

Jag hoppas att du får en fin Valborg och att du får njuta av ljuvligt goda glutenfria finska struvor!

Ta mig direkt till:

Recept

Viktigt!

Ingredienser för struvor med Semper mix

Ingredienser för struvor med Semper finmix

Servering/förvaring

Hittade ett recept från förr där det stod "riktigt goda!!"

Häromdagen läste jag mina gamla anteckningar av provbak som jag gjorde för många år sen när jag tålde mjölk. Ett av de var på finska struvor och jag hade skrivit "riktigt goda!!". Så jag ville självklart testa att baka de mjölkfria eftersom jag inte tål mjölk längre.

Jag valde att prova med Sempers finmix och de blev riktigt frasiga och goda och lite mjuka inuti. Jag hade ingen tom konservburk eller stansring hemma för att kunna fritera dem som man brukar göra. Därför hällde jag inte i så mycket matolja i kastrullen så smeten inte skulle ringla ner så djupt och bilda annat än runda struvor. Det blev faktiskt bra eftersom det inte gick åt så mycket olja då.

Två olika recept på finska struvor

Eftersom Sempers finmix ter sig lite annorlunda och inte smakar lika mycket som Sempers mix med mjölkpulver i fick jag göra om receptet lite. Så här kommer nu två olika recept på glutenfria finska struvor. Jag har inte tillsatt något bakpulver eftersom det redan finns i mixerna.

RECEPT

Viktigt!

  • Ha ett lock nära till hands som du snabbt kan lägga över kastrullen om det börjar brinna.

  • Om du har köksfläkten igång ska du slå av den direkt om det börjar brinna, så elden inte sprider sig vidare upp i köksfläkten.

  • Oljan är riktigt het, så var försiktig så du inte får brännskador!

STRUVOR MED SEMPER MIX

Ingredienser

Läs alltid innehållsförteckningen på förpackningarna.

2 ägg

2 dl mjölk

1/4 dl socker

1 tsk vaniljsocker

4 dl Sempers mix

1 krm salt

Kokosfett eller en neutral olja som rapsolja eller frityrolja.

Dekoration

Pudra med florsocker smaksatt med vaniljsocker eller doppa dem i strösocker.

STRUVOR MED SEMPER FINMIX

Ingredienser

Läs alltid innehållsförteckningen på förpackningarna.

2 ägg

3 dl mjölk eller växtbaserad dryck

1/4 dl socker

2 tsk vaniljsocker

4 dl Sempers finmix

2 krm salt

Kokosfett eller en neutral olja som rapsolja eller frityrolja.

Dekoration

Pudra med florsocker smaksatt med vaniljsocker eller doppa dem i strösocker.

Blanda smeten

  1. Blanda ägg, mjölk, socker, mjöl och salt. Rör till en slät smet.

  2. Häll blandningen i en påse och klipp ett hål i hörnet av påsen.

Fritera

  1. Häll upp olja eller kokosfett i en kastrull så det blir ca 2 cm djupt och värm till 180°C.

  2. Spritsa först ner smet till en kaka i oljan och provsmaka när den svalnat. Då vet du om du vill ha dina struvor ljusbruna eller mörkbruna. Tryck ut smeten kors och tvärs eller i en cirkel inifrån och ut.

  3. Fritera bara 1-2 struvor åt gången så att värmen i oljan inte sjunker för mycket. Jag har bara spritsat tunna struvor men du kan självklart spritsa fler ringlor så de blir tjockare.

  4. Fritera tills de blir gyllenbruna eller mörkbruna.

  5. Ta upp dem ur oljan och låt ligga på hushållspapper.

  6. Strö över florsocker innan servering. Om du väljer att doppa dem i strösocker istället, så gör du det kort efter att du lagt upp dem på hushållspapper. Annars fastnar inte sockret.

Servering/Förvaring

Ät så snart som möjligt! Servera pudrade med florsocker eller doppade i strösocker.

Missa inte att följa mig på Instagram eller Facebook där jag heter @kustenarklar!

Tagga mig gärna också om du lägger ut en bild på dina bakverk som du bakat efter mitt recept. Det är så roligt att se!

1