Virginia Küst

9 jan 20223 min.

LETAR DU EFTER GOTT RECEPT PÅ GLUTENFRITT SMÖRGÅSPÅLÄGG?

Uppdaterad: 29 aug 2023

Nu kan jag dela med mig av fyra riktigt smarriga recept. Jag fick nämligen i uppdrag att ta fram fyra fräscha och innovativa recept på smörgåspålägg åt Schär, som hade förbättrat sina recept på deras glutenfria bröd. De fyra påläggen skulle upp på deras hemsida och två av dessa skulle serveras på deras event i Stockholm och Göteborg.

Det var under sensommaren förra året, så det är ett litet tag sen men eftersom jag fick ett nytt uppdrag på heltid direkt efter och haft fullt upp med lite annat smått och gott, så skriver jag nu istället.

Att vara receptkreatör, matstylist och matfotograf i Göteborg

Jag brukar ju ta fram egna nya recept, styla mat och ta matbilder men denna gången skulle det bli lite annorlunda. Schär hade nämligen en lång kravlista där det bl.a stod att det skulle vara något fräscht och innovativt och att det inte fick dominera brödsmakerna. Dessutom skulle alla recept självklart vara glutenfria, några laktosfria, mjölkfria och även vegansk. Två av recepten ville Schär dessutom ha med på sitt event i Stockholm och Göteborg för att bjuda alla på "den bästa glutenfria smörgåsen". Som du säkert redan vet, så gillar jag att ta mig an utmaningar ibland så jag såg fram emot uppdraget.

Jag satte först igång med att provsmaka de tre brödsorterna för att få en idé om vad som skulle passa ihop till det och efter det funderade jag ut olika pålägg. Sen tog jag med mig provsmaker hem till min syster och systerdotter för att få deras feedback. Min systerdotter fick äta annat bröd eftersom hon inte tål sojamjöl men efter några uppdateringar, så kom vi ändå fram till pålägg som blev bra oavsett bröd. Jag överdriver nog inte om jag säger att jag själv åt tre limpor innan jag var klar med alla turer för jag ville inte bara rafsa ihop något, om du förstår vad jag menar.

Efter det var det dags att planera inför matstyling och fotografering. Schär har även riktlinjer för vad man ska tänka på när man tar matbilder. Så när jag hade läst igenom dokumentet tänkte jag att jag skulle förstärka den "röda tråden" genom att lägga till lite gult och rött i bilderna också, som färgerna i Schärs logga.

När jag funderat ut vilken rekvisita jag ville ha så var det dags att förbereda min lilla fotohörna i köket med stativ, kamera, ljus mm. Jag använder helst inte blixt, så det blev till att passa på när det var ljust ute. Sen var det dags för nästa utmaning. Att dekorera en smörgås i taget inför varje fotosession och ta en massa bilder. Dekorering tycker jag är svårt, så det tog sin lilla tid. När jag var klar med fotosessionen så väntade det tråkigaste av allt…att plocka undan i köket och göra rent och fint igen. Fast det känns ju skönt när det är klart. Efter det var det dags att redigera bilderna jag tyckte bäst om och renskriva de fyra recepten.

Recept på glutenfritt smörgåspålägg som jag tog fram till Schärs bröd

Mandelsmör smaksatt med vit choklad, skivat päron och hackade mandlar

Skivat äpple, mörk honung och hackade hasselnötter

Morotspuré och lite mynta, skivad gurka och skalade längder av en morot

Krämig röra och basilika, skivat ägg, skivad tomat och skivad gurka. Toppad med basilika, hackad rödlök, olivolja, flingsalt och några dropper citron över.

Food truck med glutenfritt utbud från Schär - ett mycket trevligt event i Stockholm och Göteborg

Schär höll första eventet i Stockholm i Haga, tillsammans med Celiakiföreningen i Stockholms län och Stockholms Celiaki Ungdoms Förbund. Efter det kom de ner till Göteborg och höll sitt event med mig i Göteborg. Celiakiföreningen i Göteborg kunde tyvärr inte närvara men hade i alla fall meddelat sina medlemmar om eventet.

Det var hur kul som helst att vara med på eventet! Jag träffade många av er som följer mig och även andra kända o okända ansikten som kom förbi för att provsmaka och prata en stund. Det var synd att Celiakiföreningen i Göteborg inte kunde vara med för de hade haft möljighet att värva många nya medlemmar.

Schärs food truck stod parkerad på Drottningtorget, mellan centralstationen och spårvagnshållplatserna. Så det var lätt för många nyfikna som sprang förbi att passa på att komma förbi och provsmaka på brödet oavsett om de hade celiaki eller ej. Det var roligt och se deras miner och höra att de blev positivt överraskade över att det glutenfria brödet var så luftigt och saftigt och att de gillade smörgåspåläggen.

Schär hade valt recepten med äpplen och morötter och fick fullt upp med att bre smörgåsar. Lite kul att barnen tyckte bäst om smörgåsarna med äpple och de vuxna tyckte bäst om smörgåsarna med morötter.

Vill du också smaka? På Schärs blogg hittar du alla fyra recept på glutenfritt smörgåspålägg

3