top of page

GLUTENFRITT  BLOGGINLÄGG

LETAR DU EFTER GOTT RECEPT PÅ GLUTENFRITT SMÖRGÅSPÅLÄGG?

Uppdaterat: 29 aug. 2023

Nu kan jag dela med mig av fyra riktigt smarriga recept. Jag fick nämligen i uppdrag att ta fram fyra fräscha och innovativa recept på smörgåspålägg åt Schär, som hade förbättrat sina recept på deras glutenfria bröd. De fyra påläggen skulle upp på deras hemsida och två av dessa skulle serveras på deras event i Stockholm och Göteborg.


Det var under sensommaren förra året, så det är ett litet tag sen men eftersom jag fick ett nytt uppdrag på heltid direkt efter och haft fullt upp med lite annat smått och gott, så skriver jag nu istället.Att vara receptkreatör, matstylist och matfotograf i Göteborg


Jag brukar ju ta fram egna nya recept, styla mat och ta matbilder men denna gången skulle det bli lite annorlunda. Schär hade nämligen en lång kravlista där det bl.a stod att det skulle vara något fräscht och innovativt och att det inte fick dominera brödsmakerna. Dessutom skulle alla recept självklart vara glutenfria, några laktosfria, mjölkfria och även vegansk. Två av recepten ville Schär dessutom ha med på sitt event i Stockholm och Göteborg för att bjuda alla på "den bästa glutenfria smörgåsen". Som du säkert redan vet, så gillar jag att ta mig an utmaningar ibland så jag såg fram emot uppdraget.


Jag satte först igång med att provsmaka de tre brödsorterna för att få en idé om vad som skulle passa ihop till det och efter det funderade jag ut olika pålägg. Sen tog jag med mig provsmaker hem till min syster och systerdotter för att få deras feedback. Min systerdotter fick äta annat bröd eftersom hon inte tål sojamjöl men efter några uppdateringar, så kom vi ändå fram till pålägg som blev bra oavsett bröd. Jag överdriver nog inte om jag säger att jag själv åt tre limpor innan jag var klar med alla turer för jag ville inte bara rafsa ihop något, om du förstår vad jag menar.


Efter det var det dags att planera inför matstyling och fotografering. Schär har även riktlinjer för vad man ska tänka på när man tar matbilder. Så när jag hade läst igenom dokumentet tänkte jag att jag skulle förstärka den "röda tråden" genom att lägga till lite gult och rött i bilderna också, som färgerna i Schärs logga.
När jag funderat ut vilken rekvisita jag ville ha så var det dags att förbereda min lilla fotohörna i köket med stativ, kamera, ljus mm. Jag använder helst inte blixt, så det blev till att passa på när det var ljust ute. Sen var det dags för nästa utmaning. Att dekorera en smörgås i taget inför varje fotosession och ta en massa bilder. Dekorering tycker jag är svårt, så det tog sin lilla tid. När jag var klar med fotosessionen så väntade det tråkigaste av allt…att plocka undan i köket och göra rent och fint igen. Fast det känns ju skönt när det är klart. Efter det var det dags att redigera bilderna jag tyckte bäst om och renskriva de fyra recepten.Recept på glutenfritt smörgåspålägg som jag tog fram till Schärs bröd


En smörgås med päron, mandelsmör och hackad mandel på ett fat.
Mandelsmör smaksatt med vit choklad, skivat päron och hackade mandlar

en smörgås med skivat äpple, honung och hasselnötter på ett fat.
Skivat äpple, mörk honung och hackade hasselnötter

Smörgås med Morotspuré och lite mynta, skivad gurka och skalade längder av en morot på ett fat.
Morotspuré och lite mynta, skivad gurka och skalade längder av en morot

Smörgås med krämig röra, skivat ägg, skivad tomat och gurka på ett fat.
Krämig röra och basilika, skivat ägg, skivad tomat och skivad gurka. Toppad med basilika, hackad rödlök, olivolja, flingsalt och några dropper citron över.


Food truck med glutenfritt utbud från Schär - ett mycket trevligt event i Stockholm och Göteborg


Schär höll första eventet i Stockholm i Haga, tillsammans med Celiakiföreningen i Stockholms län och Stockholms Celiaki Ungdoms Förbund. Efter det kom de ner till Göteborg och höll sitt event med mig i Göteborg. Celiakiföreningen i Göteborg kunde tyvärr inte närvara men hade i alla fall meddelat sina medlemmar om eventet.Det var hur kul som helst att vara med på eventet! Jag träffade många av er som följer mig och även andra kända o okända ansikten som kom förbi för att provsmaka och prata en stund. Det var synd att Celiakiföreningen i Göteborg inte kunde vara med för de hade haft möljighet att värva många nya medlemmar.


Schärs food truck stod parkerad på Drottningtorget, mellan centralstationen och spårvagnshållplatserna. Så det var lätt för många nyfikna som sprang förbi att passa på att komma förbi och provsmaka på brödet oavsett om de hade celiaki eller ej. Det var roligt och se deras miner och höra att de blev positivt överraskade över att det glutenfria brödet var så luftigt och saftigt och att de gillade smörgåspåläggen.


Schär hade valt recepten med äpplen och morötter och fick fullt upp med att bre smörgåsar. Lite kul att barnen tyckte bäst om smörgåsarna med äpple och de vuxna tyckte bäst om smörgåsarna med morötter.


Vill du också smaka? På Schärs blogg hittar du alla fyra recept på glutenfritt smörgåspålägg


0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


Välkommen till min glutenfria blogg!

 

Här hittar du mina:

Virginia Küst

 

OM MIG

 

Jag har sedan barnsben älskat att baka och fått lov att utveckla mig och experimentera mig fram till nya recept på egen hand. På den tiden var det med gluten och jag ville så gärna gå en konditorutbildning. Den tanken fick jag tyvärr slå ifrån mig eftersom jag hade eksem och de sade att chansen var stor att jag skulle bli sämre. Så jag fortsatte mina experiment och tränade på mina färdigheter på hemmaplan istället.

 

Det var först när jag blev äldre som en helt ny värld öppnade sig. Min systerdotter fick nämligen celiaki och senare upptäckte jag att även jag behövde gå över till glutenfritt. Det var ingen lätt match men det var då jag upptäckte att mitt driv och nyfikenhet verkligen kom till någon nytta.

Det var helt hopplöst att hitta recept så att mina systerbarn kunde få baka tillsammans med mig. Så jag experimenterade mycket och lyckades till slut ta fram ett flertal recept som de ville baka.

Mina nyckelord som jag fortfarande håller fast vid är att man ska känna igen sig när man när man helt plötsligt behöver baka glutenfritt istället för med gluten, att man ska få behålla smaken och konsistensen och att bakverken ska kunna ligga framme på kakfatet lika länge som bakverk med gluten, utan att de blir torra.

Jag undviker helst att tillsätta fiberhusk, xantan eller guarnkärnmjöl eftersom jag har svårt för konsistenser som påminner mig om tvättsvamp eller ger bismak. Då använder jag hellre andra ingredienser som hjälper mig att få rätt konsistens, saftighet och smak på bakverken. Det kan t.e.x vara kokt potatis och äppelcidervinäger. Oftast använder jag mig av färdiga mjölmixer för att det är behändigt och det kan vara både med och utan vetestärkelse.


Eftersom vi har intoleranser och allergier i släkten, utöver celiaki, så brukar jag även ta fram recept utan laktos, mjölkprotein, nötter och mandel. Du kan ersätta de mjölkfria recepten med vanlig mjölk.

Tidigare var jag en glutendetektiv på ständig spaning. Jag brann för frågan så mycket att jag senare tog mig an utmaningen som Arbetande ordförande på Celiakiföreningen i Stockholms län och Projektledare för Sveriges största glutenfria matmässa "Mat för livet" 2018-2019. Under 2019  sökte jag mig även till Hela Sverige bakar, där jag kom vidare till finalen inför uttagningen.

2020 flyttade jag tillbaka till Göteborg och tog uppdrag som konsult inom fordonsbranschen igen. Så nu håller jag mig mestadels till att baka och utveckla recept i mitt kök när jag får en stund över. Släkt, vänner och kollegor får självklart både provsmaka experimentbak och njuta av gofika.

KONTAKT

 

E-mail: virginia@kustenarklar.se

 

UTMÄRKELSER

År 2016 fick jag SCUF-gaffeln och 2017 blev jag utsedd till en av Sveriges bästa glutenfria bakbloggare.i Svenska Celiakiförbundets medlemstidning.​

SCUF-gafffeln 2016

SOCIALA MEDIER

 • YouTube - Grey Circle
 • Facebook - Grey Circle
 • Instagram - Grey Circle
 • Pinterest - Grey Circle
 • LinkedIn - Grey Circle

MIN FACEBOOKGRUPP

Celiaki från kust till kust

Här träffas privatpersoner, bloggare och företagare som delar tips, recept och erbjudanden. Välkommen du också!

 • Facebook - Grey Circle
 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube
 • Pinterest
 • LinkedIn
bottom of page