Virginia Küst

20 jul 20162 min.

BAKGLADA SEMESTERFIRARE

Uppdaterad: 24 jul 2023

I helgen var jag hemma hos Sandra med familj och hälsade på under mina första semesterdagar. Det var mysigt och man behöver nog inte fråga sig varför bakning stod högst upp på schemat även om mat stod rätt högt upp den också. Sandra och Nico brukar provbaka mina recept innan jag lägger ut de i bloggen, men de experimenterar även själva.

KLADDKAKEMUFFINS MED ÄTBART PAPPER

Nico överraskade mig med Kladdkakemuffins med ätbara muffinformar, som hon hade bakat. Det blev en hit eftersom de var så lätta att äta med papperet på när vi hade picknick. Det kanske låter tokigt men Dr.Oetkers muffinformar smakar som oblat så de har inte någon smak direkt. Du kan hitta de på ICA bland bakprodukterna för dekoration mm, inte bland pappersformarna.

Glutenfria kladdkakemuffins med ätbart papper

Hon bytte ut några ingredienser i receptet som man kan hitta i bakboken Sju sorters kakor. Receptet på hennes kladdkakemuffins hittar du på mitt instagramkonto, där du även kan klicka dig vidare till @latjoogoesglutenfree för att följa dem där.

Oetkers ätbara muffinsformar

GLASSTÅRTA MED CHOKLAD OCH JORDGUBBAR

På Internationella glassdagen bakade vi en chokladrulltårta med glass och jordgubbar i.

Glasstårta med choklad och jordgubbar

Vi tog receptet på Drömtårtan från bakboken Sju sorters kakor till själva chokladkakan, skivade jordgubbar och rörde glassen mjuk. Sedan bredde vi på glassen på chokladkakan, strödde över jordgubbar och rullade ihop det till en rulltårta. Vi kunde nog tänka oss mer choklad i tårtan alternativt om vi hade ringlat choklad ovanpå men det var ändå mumsigt!

Glassen hann smälta rätt mycket innan vi blev klara med bilderna, så servera den direkt när du är klar eller stoppa den i frysen utan jordgubbar. Sedan kan du dekorera med jordgubbar när det är dags att servera den istället. Då får du i och för sig inga jordgubbar inuti glasstårtan men du kan ju strö flisad choklad på glassen istället eller annat gott som klarar att frysas in och tinas upp igen.

Glutenfri glasstårta med choklad och jordgubbar

FRITERADE DONUTS MED BAKPULVER

Nästa dag friterade vi munkar med hål i. Nico tog fram sina bagarkläder som hon fått av sina sysslingar och paxade för att göra smeten och dekorationerna.

Bakglada Nico serverar glutenfria donuts

Vi hade ingen kakform för donuts, så vi spritsade smeten i oljan istället. ​Sandra höll hålsleven lite under oljan och jag spritsade ringar som hon knipsade av med en gaffel. Är man två fungerar det riktigt bra men är man själv så är det nog bättre att spritsa smeten direkt ner i oljan och låta de forma sig själva, om man inte har en Nils Johan som på bilden nedan.

Nils Johans gullring för donuts

Gullringen är en kakformare för munkar som Nils Johan producerade tidigare. Man brukar kunna få tag på de i välsorterade butiker för köksredskap eller exempelvis Tradera på nätet.

Glutenfria donuts med socker och chokladglasyr

Vi bakade med Sempers finmix då Sandra och Nico ville få en frasig yta, men mitt grundrecept är med MixWells ljusa basmix. Då får du de mjuka hela vägen. Om du väljer Sempers finmix behöver du 2 dl vätska. Här är recept på munkar med bakpulver.

Visst ser de smarriga ut!

Glutenfria donuts med socker och chokladglasyr

Det blev några riktigt sena bak-kvällar men vad gör det när det är semester och sommarlov :)

#recept #mjölkfritt

0