top of page

GLUTENFRITT  BLOGGINLÄGG

BAKGLADA SEMESTERFIRARE

Uppdaterat: 24 juli 2023


I helgen var jag hemma hos Sandra med familj och hälsade på under mina första semesterdagar. Det var mysigt och man behöver nog inte fråga sig varför bakning stod högst upp på schemat även om mat stod rätt högt upp den också. Sandra och Nico brukar provbaka mina recept innan jag lägger ut de i bloggen, men de experimenterar även själva.KLADDKAKEMUFFINS MED ÄTBART PAPPER


Nico överraskade mig med Kladdkakemuffins med ätbara muffinformar, som hon hade bakat. Det blev en hit eftersom de var så lätta att äta med papperet på när vi hade picknick. Det kanske låter tokigt men Dr.Oetkers muffinformar smakar som oblat så de har inte någon smak direkt. Du kan hitta de på ICA bland bakprodukterna för dekoration mm, inte bland pappersformarna.


Muffins ligger på ett fat
Glutenfria kladdkakemuffins med ätbart papper

Hon bytte ut några ingredienser i receptet som man kan hitta i bakboken Sju sorters kakor. Receptet på hennes kladdkakemuffins hittar du på mitt instagramkonto, där du även kan klicka dig vidare till @latjoogoesglutenfree för att följa dem där.


Två paket ligger ovanpå en bakbok
Oetkers ätbara muffinsformar


GLASSTÅRTA MED CHOKLAD OCH JORDGUBBAR


På Internationella glassdagen bakade vi en chokladrulltårta med glass och jordgubbar i.


Glasstårtan ligger på ett fat. Nedanför ligger en sil till florsockret. Allt står på en bänk ovanför golvet.
Glasstårta med choklad och jordgubbar

Vi tog receptet på Drömtårtan från bakboken Sju sorters kakor till själva chokladkakan, skivade jordgubbar och rörde glassen mjuk. Sedan bredde vi på glassen på chokladkakan, strödde över jordgubbar och rullade ihop det till en rulltårta. Vi kunde nog tänka oss mer choklad i tårtan alternativt om vi hade ringlat choklad ovanpå men det var ändå mumsigt!


Glassen hann smälta rätt mycket innan vi blev klara med bilderna, så servera den direkt när du är klar eller stoppa den i frysen utan jordgubbar. Sedan kan du dekorera med jordgubbar när det är dags att servera den istället. Då får du i och för sig inga jordgubbar inuti glasstårtan men du kan ju strö flisad choklad på glassen istället eller annat gott som klarar att frysas in och tinas upp igen.


Glasstårtan är dekorerade med jordgubbar och ligger på ett fat.
Glutenfri glasstårta med choklad och jordgubbar


FRITERADE DONUTS MED BAKPULVER


Nästa dag friterade vi munkar med hål i. Nico tog fram sina bagarkläder som hon fått av sina sysslingar och paxade för att göra smeten och dekorationerna.

En flicka klädd i bagarkläder som håller i två fat med donuts
Bakglada Nico serverar glutenfria donuts

Vi hade ingen kakform för donuts, så vi spritsade smeten i oljan istället. ​Sandra höll hålsleven lite under oljan och jag spritsade ringar som hon knipsade av med en gaffel. Är man två fungerar det riktigt bra men är man själv så är det nog bättre att spritsa smeten direkt ner i oljan och låta de forma sig själva, om man inte har en Nils Johan som på bilden nedan.


Ett låda med Nils Johans kakform för donuts
Nils Johans gullring för donuts

Gullringen är en kakformare för munkar som Nils Johan producerade tidigare. Man brukar kunna få tag på de i välsorterade butiker för köksredskap eller exempelvis Tradera på nätet.


Två olika sorters donuts ligger på var sitt fat
Glutenfria donuts med socker och chokladglasyr

Vi bakade med Sempers finmix då Sandra och Nico ville få en frasig yta, men mitt grundrecept är med MixWells ljusa basmix. Då får du de mjuka hela vägen. Om du väljer Sempers finmix behöver du 2 dl vätska. Här är recept på munkar med bakpulver.

Visst ser de smarriga ut!


Två olika sorters donuts ligger på var sitt fat
Glutenfria donuts med socker och chokladglasyr

Det blev några riktigt sena bak-kvällar men vad gör det när det är semester och sommarlov :)

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Välkommen till min glutenfria blogg!

 

Här hittar du mina:

Virginia Küst

 

OM MIG

 

Jag har sedan barnsben älskat att baka och fått lov att utveckla mig och experimentera mig fram till nya recept på egen hand. På den tiden var det med gluten och jag ville så gärna gå en konditorutbildning. Den tanken fick jag tyvärr slå ifrån mig eftersom jag hade eksem och de sade att chansen var stor att jag skulle bli sämre. Så jag fortsatte mina experiment och tränade på mina färdigheter på hemmaplan istället.

 

Det var först när jag blev äldre som en helt ny värld öppnade sig. Min systerdotter fick nämligen celiaki och senare upptäckte jag att även jag behövde gå över till glutenfritt. Det var ingen lätt match men det var då jag upptäckte att mitt driv och nyfikenhet verkligen kom till någon nytta.

Det var helt hopplöst att hitta recept så att mina systerbarn kunde få baka tillsammans med mig. Så jag experimenterade mycket och lyckades till slut ta fram ett flertal recept som de ville baka.

Mina nyckelord som jag fortfarande håller fast vid är att man ska känna igen sig när man när man helt plötsligt behöver baka glutenfritt istället för med gluten, att man ska få behålla smaken och konsistensen och att bakverken ska kunna ligga framme på kakfatet lika länge som bakverk med gluten, utan att de blir torra.

Jag undviker helst att tillsätta fiberhusk, xantan eller guarnkärnmjöl eftersom jag har svårt för konsistenser som påminner mig om tvättsvamp eller ger bismak. Då använder jag hellre andra ingredienser som hjälper mig att få rätt konsistens, saftighet och smak på bakverken. Det kan t.e.x vara kokt potatis och äppelcidervinäger. Oftast använder jag mig av färdiga mjölmixer för att det är behändigt och det kan vara både med och utan vetestärkelse.


Eftersom vi har intoleranser och allergier i släkten, utöver celiaki, så brukar jag även ta fram recept utan laktos, mjölkprotein, nötter och mandel. Du kan ersätta de mjölkfria recepten med vanlig mjölk.

Tidigare var jag en glutendetektiv på ständig spaning. Jag brann för frågan så mycket att jag senare tog mig an utmaningen som Arbetande ordförande på Celiakiföreningen i Stockholms län och Projektledare för Sveriges största glutenfria matmässa "Mat för livet" 2018-2019. Under 2019  sökte jag mig även till Hela Sverige bakar, där jag kom vidare till finalen inför uttagningen.

2020 flyttade jag tillbaka till Göteborg och tog uppdrag som konsult inom fordonsbranschen igen. Så nu håller jag mig mestadels till att baka och utveckla recept i mitt kök när jag får en stund över. Släkt, vänner och kollegor får självklart både provsmaka experimentbak och njuta av gofika.

KONTAKT

 

E-mail: virginia@kustenarklar.se

 

UTMÄRKELSER

År 2016 fick jag SCUF-gaffeln och 2017 blev jag utsedd till en av Sveriges bästa glutenfria bakbloggare.i Svenska Celiakiförbundets medlemstidning.​

SCUF-gafffeln 2016

SOCIALA MEDIER

 • YouTube - Grey Circle
 • Facebook - Grey Circle
 • Instagram - Grey Circle
 • Pinterest - Grey Circle
 • LinkedIn - Grey Circle

MIN FACEBOOKGRUPP

Celiaki från kust till kust

Här träffas privatpersoner, bloggare och företagare som delar tips, recept och erbjudanden. Välkommen du också!

 • Facebook - Grey Circle
 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube
 • Pinterest
 • LinkedIn
bottom of page