top of page

GLUTENFRITT  BLOGGINLÄGG

DONUTS MED BAKPULVER

Uppdaterat: 7 mars 2020


GF, NGF* LF, MF*

Läs alltid innehållsförteckningen på förpackningarna ifall innehållet ändrats!


Glutenfria donuts

En egendomlig känsla dyker upp när jag ska fritera donuts.....jag måste lyssna på country :)

Jag använder MixWells ljusa basmjöl*

Fria från:

Gluten (mixen innehåller vetestärkelse)

Laktos

Mjölk* (kan finnas spår av mjölkprotein)

Om du vill göra naturligt glutenfria donuts*

Munkarna går även att göra på Sempers finmix. Man tar samma mått men tillsätter 2 dl vatten i stället för 1,5 dl. 170°C ger bäst smak och färg. Med denna mixen blir de ännu frasigare än de gjorda på Mix Wells ljusa basmjöl.

Notera att Sempers finmix kan vara kontaminerad av vetestärkelse, havre samt mjölk!*

​Tänk på att andra mjölmixer kan ge ett annat resultat!

160-180°C varm frityrolja

Varje munk friteras ca 1-1,5 min på varje sida

Antal ca 10 st

Ingredienser

5 dl Mix Wells ljusa basmjöl (gluten- och laktosfri)

1 dl socker

1 tsk salt

1 msk bakpulver

1/4 tsk kanel

1/8 tsk muskot

1 ägg

1,5 dl kallt vatten

2 msk margarin (alternativt laktos- eller mjölkfritt smör)

Rapsolja eller frityrolja

En Nils-Johan (speciellt redskap för munkar som går att köpa i vissa köks-affärer)

Alternativt en sprits

OBS! Att tänka på när du friterar!

 • Använd en neutral olja som rapsolja eller frityrolja (annars får munkarna smak av oljan)

 • Ha ett lock nära till hands som du snabbt kan lägga över kastrullen om det börjar brinna.

 • Om du har köksfläkten igång ska du slå av den direkt om det börjar brinna, så elden inte sprider sig vidare upp i köksfläkten.

 • Oljan är riktigt het, så var försiktig så du inte får brännskador!

Förbered

Lägg smörpapper på en bakplåt samt hushållspapper ovanpå det, där den överflödiga oljan kan rinna av från de färdigfriterade munkarna.

Häll upp olja i en kastrull (om du inte har en fritös) och värm till 160°C.

Jag har precis läst att det är 160°C som gäller för munkar, men jag har bara friterat i 180°C pga ett recept jag följt under tiden jag laborerat mig fram till ett bättre recept. Jag köpte termometer speciellt för att kunna kolla av värmen. Blir den för varm, kan den smaka bränt. Under tiden oljan värms, gör du i ordning smeten.

Blanda smeten

 1. Häll upp alla torra ingredienser i en bunke och blanda väl.

 2. Klicka eller häll i smör alternativt laktos- eller mjölkfritt smör. Jag har använt mig av flytande mjölkfritt smör. Rör om lite lätt/finfördela smöret med de torra ingredienserna.

 3. Kläck ett ägg och vispa ihop det med vattnet.

 4. Häll i ägget blandat med vattnet i bunken med de torra ingredienserna och blanda väl. Tänk på att det är bakpulver i, så du inte vispar runt för mycket. Använder du slickepott, är det lättare att trycka till eventuella klumpar.

 5. Låt vila i ca 5-10 minuter.

Har du en Nils-Johan, fyller du den med all smet. Annars går det lika bra att spritsa ner smet och då fyller du en sprits i stället. Jag har dock inte kollat om det går att göra runda munkar med spritsen, men det kanske inte gör något om det blir en annan form på dem tills du vet om du tycker om mina munkar eller ej? En Nils-Johan kan du köpa vid ett senare tillfälle i så fall. Använder du en Nils-Johan får du skaka på den, så att du skakar ner smeten genom hålet. Smeten är nämligen lite trögflytande och behöver lite hjälp på traven. Om den blivit alldeles för tjock (mjukt och hårt vatten kan påverka) så kan du hälla i lite mer vatten för att göra den aningens tunnare men var försiktig. Blir den för tunn, får man en bismak från bakpulvret....så det skulle jag inte rekommendera.

Fritera på prov

 1. När oljan är tillräckligt varm, kan du göra ett test först genom att klicka i smeten. Se hur många minuter du behöver för att de ska bli färdiga. Jag beräknade ca 1-1,5 minut per sida. De beter sig inte som vanliga munkar som flyter upp när de är färdiga, utan de flyter upp direkt.

 2. När du friterat klart, kan du lyfta munken med gaffel om du sätter gaffeln i hålet. Är du osäker på om testet blev bra, kan du göra ett stickprov när du vänt munken upp och ner på hushållspapperet. De blir inte lika fina på undersidan, så där syns det inte om du gör ett stickprov. Får du rinnig smet på stickan, är de inte klara. Lägg i munken i oljan igen och fortsätt att räkna. Det kan räcka med 10 sekunder extra på vardera sida. Håll koll så att de inte blir för mörka, för då blir de inte goda.

Fritera

Fritera munkarna i ca 1-1,5 minut på vardera sida (eller mer eller mindre beroende på vad du fick för resultat vid testet). Gör bara några åt gången, så att värmen i oljan inte sjunker för mycket när du klickar i smeten. Lägg de på hushållspapper och låt de rinna av.

När de är klara, sätter du på locket på kastrullen och låter oljan svalna.

Dekorera

Nu när munkarna har svalnat, är det dags att dekorera. Du kan använda dig av vilken glasyr du vill eller bara sockra dem. Häll upp socker i en djup tallrik om du ska sockra dem. Sockra först undersidan, sedan sidorna och sista ovansidan. Då blir de snyggt sockrade!

Gör du en annan glasyr, får du tänka på att eventuellt ersätta mjölk- och smörprodukter med laktos- eller mjölkfria produkter.

Servera / Förvara

Munkarna är godast när de är färska, men klarar sig i ca 2-3 timmar.


Glutenfria donuts

Donuts friterade med Nils Johan


Glutenfria donuts

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Välkommen till min glutenfria blogg!

 

Här hittar du mina:

Virginia Küst

 

OM MIG

 

Jag har sedan barnsben älskat att baka och fått lov att utveckla mig och experimentera mig fram till nya recept på egen hand. På den tiden var det med gluten och jag ville så gärna gå en konditorutbildning. Den tanken fick jag tyvärr slå ifrån mig eftersom jag hade eksem och de sade att chansen var stor att jag skulle bli sämre. Så jag fortsatte mina experiment och tränade på mina färdigheter på hemmaplan istället.

 

Det var först när jag blev äldre som en helt ny värld öppnade sig. Min systerdotter fick nämligen celiaki och senare upptäckte jag att även jag behövde gå över till glutenfritt. Det var ingen lätt match men det var då jag upptäckte att mitt driv och nyfikenhet verkligen kom till någon nytta.

Det var helt hopplöst att hitta recept så att mina systerbarn kunde få baka tillsammans med mig. Så jag experimenterade mycket och lyckades till slut ta fram ett flertal recept som de ville baka.

Mina nyckelord som jag fortfarande håller fast vid är att man ska känna igen sig när man när man helt plötsligt behöver baka glutenfritt istället för med gluten, att man ska få behålla smaken och konsistensen och att bakverken ska kunna ligga framme på kakfatet lika länge som bakverk med gluten, utan att de blir torra.

Jag undviker helst att tillsätta fiberhusk, xantan eller guarnkärnmjöl eftersom jag har svårt för konsistenser som påminner mig om tvättsvamp eller ger bismak. Då använder jag hellre andra ingredienser som hjälper mig att få rätt konsistens, saftighet och smak på bakverken. Det kan t.e.x vara kokt potatis och äppelcidervinäger. Oftast använder jag mig av färdiga mjölmixer för att det är behändigt och det kan vara både med och utan vetestärkelse.


Eftersom vi har intoleranser och allergier i släkten, utöver celiaki, så brukar jag även ta fram recept utan laktos, mjölkprotein, nötter och mandel. Du kan ersätta de mjölkfria recepten med vanlig mjölk.

Tidigare var jag en glutendetektiv på ständig spaning. Jag brann för frågan så mycket att jag senare tog mig an utmaningen som Arbetande ordförande på Celiakiföreningen i Stockholms län och Projektledare för Sveriges största glutenfria matmässa "Mat för livet" 2018-2019. Under 2019  sökte jag mig även till Hela Sverige bakar, där jag kom vidare till finalen inför uttagningen.

2020 flyttade jag tillbaka till Göteborg och tog uppdrag som konsult inom fordonsbranschen igen. Så nu håller jag mig mestadels till att baka och utveckla recept i mitt kök när jag får en stund över. Släkt, vänner och kollegor får självklart både provsmaka experimentbak och njuta av gofika.

KONTAKT

 

E-mail: virginia@kustenarklar.se

 

UTMÄRKELSER

År 2016 fick jag SCUF-gaffeln och 2017 blev jag utsedd till en av Sveriges bästa glutenfria bakbloggare.i Svenska Celiakiförbundets medlemstidning.​

SCUF-gafffeln 2016

SOCIALA MEDIER

 • YouTube - Grey Circle
 • Facebook - Grey Circle
 • Instagram - Grey Circle
 • Pinterest - Grey Circle
 • LinkedIn - Grey Circle

MIN FACEBOOKGRUPP

Celiaki från kust till kust

Här träffas privatpersoner, bloggare och företagare som delar tips, recept och erbjudanden. Välkommen du också!

 • Facebook - Grey Circle
 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube
 • Pinterest
 • LinkedIn
bottom of page