Search

GLUTENFRIA SEMESTERTIPS 2017

Updated: Jan 17


Hej,

Många av er har redan påbörjat semestern medan flera av er startar den först nu.

Själv kommer jag att försöka vara ledig någon dag då och då eftersom jag förbereder mig inför höstens olika aktiviteter. Berättar mer om det senare!

Här kommer några samlade tips till dig som kan vara bra att ha på din semester.

  • Glutenfria kartor och listor

  • Glutenfria Sommarkaféer

  • Tips om du skulle råka få i dig gluten

  • Semesterfällor och tips

  • Översättningskort

  • FB-grupp med massor av tips

  • Egna mixer att ta med

  • Hållbara, enkla och saftiga recept

KARTOR MED HELT GLUTENFRIA BAGERIER OCH KAFÉER


Jag har gjort en karta över helt glutenfria bagerier/kaféer och jag har även gjort fler kartor där du kan hitta glutenfria alternativ.

Klicka här för att komma till kartorna inom Sverige

Klicka här för att komma till kartor och listor för utomlandsresor

SOMMARÖPPNA GLUTENFRIA KAFÉER

Det finns några som har kaféer året runt men det finns också de som endast har öppet under sommaren. Här är några av dem:

Sockerdrömmen

Ligger på bokhandlargården i Laholms innegård.

Kaféets öppettider i sommar är följande:

Mellan 10:e juni till 12:e augusti: Ons-Fre 12.00 – 18.00, Lör 10.00 – 14.00

Hemsida: http://sockerdrommen.se/bokhandlargarden

Kullagårdens Glutenfria Stenugnsbageri

Ligger i närheten av Veddige.

Caféets öppettider i sommar är följande: Vecka 28,30, 31: Onsdag och fredag 11-16, lördag 11-14. Vecka 29: Onsdag och torsdag 11-16.

Hemsida: http://www.kullagardens.se/om/sommarcafe/

HAR DU FÅTT I DIG GLUTEN?


Nu får vi ju verkligen inte hoppas på att det händer, men om olyckan skulle vara framme....

Klicka här för att komma till inlägget

SEMESTERFÄLLOR OCH TIPS


Förra året blev jag intervjuad inför en artikel i tidningen Vi älskar glutenfritt. Här hittar du massor av tips!

Klicka här för att komma till inlägget.

Klicka här för att komma till sidan där tidningsartikeln ligger (se Vi älskar glutenfritt nr 4, 2016).

ÖVERSÄTTNINGSKORT

Om man är medlem i Svenska Celiakiförbundet får man tillgång till översättningskort på flera olika språk som man kan skriva ut. De har även skapat en app som heter Översättningskort.

Är du inte medlem finns det andra översättningskort att hämta. Klicka här för att komma till sidan.

FB-GRUPPEN CELIAKI FRÅN KUST TILL KUST


Det här är en FB-grupp jag startade för dig som vill få eller ge tips och inspiration om glutenfritt! Här träffas privatpersoner, bloggare och företag för att ge tips om restauranger, recept, produkter, event och mycket mer. Klicka här för att läsa mer.

Välkommen!

EGEN MIX


Gör en mix att ta med! Det enda du behöver tillsätta sen är ägg och smör.


Skriv på påsen med mixen vilket bakverk det är till för och vad den innehåller (exvis Lailas blå mix, bakpulver...), så du slipper fundera över vad du hade i och vad du ska göra med den. Kolla gärna ingrediensernas bäst-före-datum och skriv ner det bäst-före-datum som ligger närmast i tiden, så du vet att mixen fortfarande är OK när du ska använda den. Tänk på att inte låta fukt släppa igenom påsen, för då försvinner bakpulvrets effekt.

JORDGUBBSTÅRTA

NGF, GF, LF/MF, NF


Vi får ju inte glömma den enkla och mycket saftiga och krämiga gräddtårtan! Botten är bakad med potatismjöl, så botten blir både luftig och fin. Du behöver alltså inte leta efter någon speciell mjölmix och den är dessutom naturligt glutenfri! Jag har tagit fram ett mjölkfritt recept på vaniljkrämen, så även du som inte klarar mjölk kan få njuta.

Klicka här för att komma till receptet

SNABBA BAKELSER

Köpta muffins (se förpackningens innehållsförteckning)


Orkar du inte baka eller har du inte möjlighet att baka? Köp då färdiga glutenfria muffins och dela de i två delar. Mosa eller mixa jordgubbarna med mixer och lägg emellan. Låt de gärna dra ett dygn så de blir extra saftiga men det är inget måste. Garnera med lemoncurd och toppa med vispad grädde (alternativt laktosfri eller mjölkfri grädde) ovanpå det. Dekorera slutligen med en frestande jordgubbe på. Finns många fler varianter på bakelser...men denna är en av dem :) Jag brukar göra de till picknicken. Då tar jag med mig grädden i en plastpåse, sen klipper jag hål i ena hörnet och spritsar på bakelsen.

KANELBULLAR

NGF/GF, LF/MF, (ÄF) NF


Dessa bullar blir goda även när du tinar upp de utan micro, så det går utmärkt att ta med sig de frysta till stranden. Vill du få de som nybakade tinar du de i micron, men då ska de bli lite varmare än bara upptinade. Det går även att göra samma sak om de skulle ha blivit lite torra och tråkiga efter en dag på stranden....de blir mjuka och goda igen, men micra de precis innan du ska äta dem. Det finns en del fördelar med glutenfritt iallafall ;)

Klicka här för att komma till receptet på mina kanelbullar som har fått beröm av bagarna på restaurangen Under Kastanjen i Stockholm...och av många fler :)

HALLONGROTTOR

GF, ÄF, NF


Mina småkakor klarar sig lika länge i kakburken precis som vanliga och det bästa av allt är att de inte smular! Se bara till att de ligger i en kakburk med tätt förslutet lock så ingen fukt kommer in i burken. Det går självklart att ha de i frysen istället om du vill det.

Skulle du hellre vilja baka de på plats, kan du göra degen färdig och lägga den inlindad i plastfolie eller i plastpåse i kyl. Håll den nerkyld under transporten också! Ta med dig lite extra mjölmix med, så du kan ha i mer om det skulle behövas. Det räcker med några matskedar.

Klicka här för att komma till receptet på mina hallongrottor som fått mycket beröm sedan 2008.

PIZZA I PÅSE

GF, LF/MF, ÄF, NF


Vad är mer praktiskt än att tillreda och jäsa en pizzadeg i plastpåse? När den jäst färdigt, spritsar du bara ut degen på bakplåtspapper och plattar till den i önskad storlek och tjocklek med lite extra mix på degen så att det inte kladdar. Den går även att grilla! Lägg isåfall pizzan på den varma pizzastenen med papperet under och täck över den med locket. Passa tiden bara, för det tar kortare tid än att baka i ugn!

Klicka här för att komma till receptet som har blivit mångas favorit

KNASTERFRULLOR I PÅSE

GF, LF, MF, ÄF, NF


Det här är ett knastrigt bröd som är lite mjuksegt i mitten och smakar likt surdegsbröd.

Även dessa tillreds och jäses i plastpåse för att sedan spritsas ut på bakplåtspapper!

Sen är det bara rätt in i ugnen. Dessa klarar sig i flera timmar under bakduk och skulle de bli något torra/sega efter dessa timmar, kan du lägga in de i ugnen igen i ca 2 min. Passa tiden bara så de inte bränns vid! Lägg de inte i plastpåse om du inte ska frysa ner de, för då mjuknar dem! Om du vill ta med dig en macka till stranden bör du istället linda in den i smörpapper. Den klarar sig ca 1 timme med fras.

Klicka här för att komma till receptet som många säger har blivit deras älsklingsbröd.

FULLKORNSVÄLLING

NGF, GF, LF, MF, ÄF, NF


Nu vet vi ju alla att det kan bli smått råkalla dagar även under de svenska sommardagarna och vad är väl då godare än värmande välling för vällingälskare och mys med sköna myspyskläder? Samma gäller här. Gör mixen i förväg och laga till den när andan faller på. Men vi får ju hoppas på att det kommer många fler soliga och varma dagar nu när semestern är här, eller hur! :)

Klicka här för att komma till receptet på en välling som faktiskt är godare än den vanliga.

Jag önskar dig en riktigt fin sommar och hoppas du får nytta av mina tips!


Bild från Wix

#celiaki #resor #recept #tips #mjölkfritt #semestertips #glutenfritt #kafé

Välkommen till min glutenfria blogg!

Här delar jag med mig av mina glutenfria recept, resor, life hacks, kartor med gluten-fritt utbud, bra länkar, husmorstips till dig som råkat få i dig gluten och mycket annat som kan underlätta för dig som har celiaki.

Mitt namn är Virginia Küst och jag flyttade från Göteborg till Stockholm i mars 2018.

"Jag är en glutendetektiv på ständig spaning"

 

Jag har sedan barnsben älskat att baka och experimentera fram nya recept, men det var först när min systerdotter fick celiaki som mitt driv och nyfikenhet verkligen kom till nytta, och då upptäckte även jag att jag behövde utesluta gluten.

 

Det var en helt ny bakvärld som öppnade sig och blev bättre med lite engagemang och kunnighet.

 

Det övergick till ett brinnande intresse att hjälpa andra i samma situation och idag jobbar jag i Celiakiföreningen i Stockholms län och med Mat för livet-mässan som är Sveriges största glutenfria mässa. 

År 2016 fick jag SCUF-gaffeln och 2017 blev jag utsedd till en av Sveriges bästa glutenfria bakbloggare.

 

 

 

SCUF-gafffeln 2016

SOCIALA MEDIER

  • YouTube - Grey Circle
  • Facebook - Grey Circle
  • Instagram - Grey Circle
  • Blogger - Grey Circle
  • Pinterest - Grey Circle
  • LinkedIn - Grey Circle

MIN FACEBOOKGRUPP

Celiaki från kust till kust

  • Facebook - Grey Circle
  • YouTube - Grey Circle
  • Facebook - Grey Circle
  • Instagram - Grey Circle
  • Blogger - Grey Circle
  • Pinterest - Grey Circle
  • LinkedIn - Grey Circle

Någon länk som inte fungerar? Hör gärna av dig, så jag kan hålla sidan up to date. Klicka här 

© 2013 by Virginia Küst.  All Rights Reserved.