top of page

GLUTENFRITT  BLOGGINLÄGG

GLUTENFRIA SEMESTERTIPS 2017

Uppdaterat: 17 jan. 2020


Hej,

Många av er har redan påbörjat semestern medan flera av er startar den först nu.

Själv kommer jag att försöka vara ledig någon dag då och då eftersom jag förbereder mig inför höstens olika aktiviteter. Berättar mer om det senare!

Här kommer några samlade tips till dig som kan vara bra att ha på din semester.

 • Glutenfria kartor och listor

 • Glutenfria Sommarkaféer

 • Tips om du skulle råka få i dig gluten

 • Semesterfällor och tips

 • Översättningskort

 • FB-grupp med massor av tips

 • Egna mixer att ta med

 • Hållbara, enkla och saftiga recept

KARTOR MED HELT GLUTENFRIA BAGERIER OCH KAFÉER


Karta med helt glutenfria bagerier och kaféer

Jag har gjort en karta över helt glutenfria bagerier/kaféer och jag har även gjort fler kartor där du kan hitta glutenfria alternativ.

Klicka här för att komma till kartor och listor för utomlandsresor

SOMMARÖPPNA GLUTENFRIA KAFÉER

Det finns några som har kaféer året runt men det finns också de som endast har öppet under sommaren. Här är några av dem:

Sockerdrömmen

Ligger på bokhandlargården i Laholms innegård.

Kaféets öppettider i sommar är följande:

Mellan 10:e juni till 12:e augusti: Ons-Fre 12.00 – 18.00, Lör 10.00 – 14.00

Kullagårdens Glutenfria Stenugnsbageri

Ligger i närheten av Veddige.

Caféets öppettider i sommar är följande: Vecka 28,30, 31: Onsdag och fredag 11-16, lördag 11-14. Vecka 29: Onsdag och torsdag 11-16.

HAR DU FÅTT I DIG GLUTEN?


Har du fått i dig gluten? - Första hjälpen

Nu får vi ju verkligen inte hoppas på att det händer, men om olyckan skulle vara framme....

Klicka här för att komma till inlägget

SEMESTERFÄLLOR OCH TIPS


Semesterfällor och tips

Förra året blev jag intervjuad inför en artikel i tidningen Vi älskar glutenfritt. Här hittar du massor av tips!

Klicka här för att komma till inlägget.

Klicka här för att komma till sidan där tidningsartikeln ligger (se Vi älskar glutenfritt nr 4, 2016).

ÖVERSÄTTNINGSKORT

Om man är medlem i Svenska Celiakiförbundet får man tillgång till översättningskort på flera olika språk som man kan skriva ut. De har även skapat en app som heter Översättningskort.

Är du inte medlem finns det andra översättningskort att hämta. Klicka här för att komma till sidan.

FB-GRUPPEN CELIAKI FRÅN KUST TILL KUST


Det här är en FB-grupp jag startade för dig som vill få eller ge tips och inspiration om glutenfritt! Här träffas privatpersoner, bloggare och företag för att ge tips om restauranger, recept, produkter, event och mycket mer. Klicka här för att läsa mer.

Välkommen!

EGEN MIX


Egen glutenfri mix

Gör en mix att ta med! Det enda du behöver tillsätta sen är ägg och smör.


Skriv på påsen med mixen vilket bakverk det är till för och vad den innehåller (exvis Lailas blå mix, bakpulver...), så du slipper fundera över vad du hade i och vad du ska göra med den. Kolla gärna ingrediensernas bäst-före-datum och skriv ner det bäst-före-datum som ligger närmast i tiden, så du vet att mixen fortfarande är OK när du ska använda den. Tänk på att inte låta fukt släppa igenom påsen, för då försvinner bakpulvrets effekt.

JORDGUBBSTÅRTA

NGF, GF, LF/MF, NF


Glutenfri och mjölkfri jordgubbstårta

Vi får ju inte glömma den enkla och mycket saftiga och krämiga gräddtårtan! Botten är bakad med potatismjöl, så botten blir både luftig och fin. Du behöver alltså inte leta efter någon speciell mjölmix och den är dessutom naturligt glutenfri! Jag har tagit fram ett mjölkfritt recept på vaniljkrämen, så även du som inte klarar mjölk kan få njuta.

Klicka här för att komma till receptet

SNABBA BAKELSER

Köpta muffins (se förpackningens innehållsförteckning)


Glutenfri och mjölkfri bakelse

Orkar du inte baka eller har du inte möjlighet att baka? Köp då färdiga glutenfria muffins och dela de i två delar. Mosa eller mixa jordgubbarna med mixer och lägg emellan. Låt de gärna dra ett dygn så de blir extra saftiga men det är inget måste. Garnera med lemoncurd och toppa med vispad grädde (alternativt laktosfri eller mjölkfri grädde) ovanpå det. Dekorera slutligen med en frestande jordgubbe på. Finns många fler varianter på bakelser...men denna är en av dem :) Jag brukar göra de till picknicken. Då tar jag med mig grädden i en plastpåse, sen klipper jag hål i ena hörnet och spritsar på bakelsen.

KANELBULLAR

NGF/GF, LF/MF, (ÄF) NF


Glutenfria och mjölkria kanelbullar

Dessa bullar blir goda även när du tinar upp de utan micro, så det går utmärkt att ta med sig de frysta till stranden. Vill du få de som nybakade tinar du de i micron, men då ska de bli lite varmare än bara upptinade. Det går även att göra samma sak om de skulle ha blivit lite torra och tråkiga efter en dag på stranden....de blir mjuka och goda igen, men micra de precis innan du ska äta dem. Det finns en del fördelar med glutenfritt iallafall ;)

Klicka här för att komma till receptet på mina kanelbullar som har fått beröm av bagarna på restaurangen Under Kastanjen i Stockholm...och av många fler :)

HALLONGROTTOR

GF, ÄF, NF


Glutenfria hallongrottor

Mina småkakor klarar sig lika länge i kakburken precis som vanliga och det bästa av allt är att de inte smular! Se bara till att de ligger i en kakburk med tätt förslutet lock så ingen fukt kommer in i burken. Det går självklart att ha de i frysen istället om du vill det.

Skulle du hellre vilja baka de på plats, kan du göra degen färdig och lägga den inlindad i plastfolie eller i plastpåse i kyl. Håll den nerkyld under transporten också! Ta med dig lite extra mjölmix med, så du kan ha i mer om det skulle behövas. Det räcker med några matskedar.

Klicka här för att komma till receptet på mina hallongrottor som fått mycket beröm sedan 2008.

PIZZA I PÅSE

GF, LF/MF, ÄF, NF


Glutenfri pizza

Vad är mer praktiskt än att tillreda och jäsa en pizzadeg i plastpåse? När den jäst färdigt, spritsar du bara ut degen på bakplåtspapper och plattar till den i önskad storlek och tjocklek med lite extra mix på degen så att det inte kladdar. Den går även att grilla! Lägg isåfall pizzan på den varma pizzastenen med papperet under och täck över den med locket. Passa tiden bara, för det tar kortare tid än att baka i ugn!

Klicka här för att komma till receptet som har blivit mångas favorit

KNASTERFRULLOR I PÅSE

GF, LF, MF, ÄF, NF


Glutenfritt bröd

Det här är ett knastrigt bröd som är lite mjuksegt i mitten och smakar likt surdegsbröd.

Även dessa tillreds och jäses i plastpåse för att sedan spritsas ut på bakplåtspapper!

Sen är det bara rätt in i ugnen. Dessa klarar sig i flera timmar under bakduk och skulle de bli något torra/sega efter dessa timmar, kan du lägga in de i ugnen igen i ca 2 min. Passa tiden bara så de inte bränns vid! Lägg de inte i plastpåse om du inte ska frysa ner de, för då mjuknar dem! Om du vill ta med dig en macka till stranden bör du istället linda in den i smörpapper. Den klarar sig ca 1 timme med fras.

Klicka här för att komma till receptet som många säger har blivit deras älsklingsbröd.

FULLKORNSVÄLLING

NGF, GF, LF, MF, ÄF, NF


Glutenfri och mjölkfri fullkornsvälling

Nu vet vi ju alla att det kan bli smått råkalla dagar även under de svenska sommardagarna och vad är väl då godare än värmande välling för vällingälskare och mys med sköna myspyskläder? Samma gäller här. Gör mixen i förväg och laga till den när andan faller på. Men vi får ju hoppas på att det kommer många fler soliga och varma dagar nu när semestern är här, eller hur! :)

Klicka här för att komma till receptet på en välling som faktiskt är godare än den vanliga.

Jag önskar dig en riktigt fin sommar och hoppas du får nytta av mina tips!


Bild från Wix

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Välkommen till min glutenfria blogg!

 

Här hittar du mina:

Virginia Küst

 

OM MIG

 

Jag har sedan barnsben älskat att baka och fått lov att utveckla mig och experimentera mig fram till nya recept på egen hand. På den tiden var det med gluten och jag ville så gärna gå en konditorutbildning. Den tanken fick jag tyvärr slå ifrån mig eftersom jag hade eksem och de sade att chansen var stor att jag skulle bli sämre. Så jag fortsatte mina experiment och tränade på mina färdigheter på hemmaplan istället.

 

Det var först när jag blev äldre som en helt ny värld öppnade sig. Min systerdotter fick nämligen celiaki och senare upptäckte jag att även jag behövde gå över till glutenfritt. Det var ingen lätt match men det var då jag upptäckte att mitt driv och nyfikenhet verkligen kom till någon nytta.

Det var helt hopplöst att hitta recept så att mina systerbarn kunde få baka tillsammans med mig. Så jag experimenterade mycket och lyckades till slut ta fram ett flertal recept som de ville baka.

Mina nyckelord som jag fortfarande håller fast vid är att man ska känna igen sig när man när man helt plötsligt behöver baka glutenfritt istället för med gluten, att man ska få behålla smaken och konsistensen och att bakverken ska kunna ligga framme på kakfatet lika länge som bakverk med gluten, utan att de blir torra.

Jag undviker helst att tillsätta fiberhusk, xantan eller guarnkärnmjöl eftersom jag har svårt för konsistenser som påminner mig om tvättsvamp eller ger bismak. Då använder jag hellre andra ingredienser som hjälper mig att få rätt konsistens, saftighet och smak på bakverken. Det kan t.e.x vara kokt potatis och äppelcidervinäger. Oftast använder jag mig av färdiga mjölmixer för att det är behändigt och det kan vara både med och utan vetestärkelse.


Eftersom vi har intoleranser och allergier i släkten, utöver celiaki, så brukar jag även ta fram recept utan laktos, mjölkprotein, nötter och mandel. Du kan ersätta de mjölkfria recepten med vanlig mjölk.

Tidigare var jag en glutendetektiv på ständig spaning. Jag brann för frågan så mycket att jag senare tog mig an utmaningen som Arbetande ordförande på Celiakiföreningen i Stockholms län och Projektledare för Sveriges största glutenfria matmässa "Mat för livet" 2018-2019. Under 2019  sökte jag mig även till Hela Sverige bakar, där jag kom vidare till finalen inför uttagningen.

2020 flyttade jag tillbaka till Göteborg och tog uppdrag som konsult inom fordonsbranschen igen. Så nu håller jag mig mestadels till att baka och utveckla recept i mitt kök när jag får en stund över. Släkt, vänner och kollegor får självklart både provsmaka experimentbak och njuta av gofika.

KONTAKT

 

E-mail: virginia@kustenarklar.se

 

UTMÄRKELSER

År 2016 fick jag SCUF-gaffeln och 2017 blev jag utsedd till en av Sveriges bästa glutenfria bakbloggare.i Svenska Celiakiförbundets medlemstidning.​

SCUF-gafffeln 2016

SOCIALA MEDIER

 • YouTube - Grey Circle
 • Facebook - Grey Circle
 • Instagram - Grey Circle
 • Pinterest - Grey Circle
 • LinkedIn - Grey Circle

MIN FACEBOOKGRUPP

Celiaki från kust till kust

Här träffas privatpersoner, bloggare och företagare som delar tips, recept och erbjudanden. Välkommen du också!

 • Facebook - Grey Circle
 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube
 • Pinterest
 • LinkedIn
bottom of page