Virginia Küst

10 apr 20203 min.

HUR DU GÖR GLUTEN- OCH MJÖLKFRIA PUNSCHPRALINER TILL GLADA PÅSKÄGG

Uppdaterad: mar 23

GF, NGF, LF, MF, NF, ÄF

Hemmagjorda punschpraliner som smakar himmelskt!

Här har jag gjort dem som Påskägg. De är så roliga och enkla att göra själv! Välj dina favoritsmaker och färger, doppa i choklad och mumsa sen på riktigt gott hemmagjort påskgodis.

Gluten- och mjölkfria punschpraliner som påskägg

Ta mig direkt till:

Recept

Ingredienser

Förvaring/servering

Ett riktigt roligt påskpyssel för barn!

Degen är mjuk och smidig så det är lätt att forma andra figurer om man inte vill göra just påskägg. Degen kan du sen dela i flera delar, färga och smaksätta med favoritsmaker innan du doppar dem i choklad. Det här receptet passar för många eftersom det är fritt från gluten, mjölk, ägg, nötter och mandel (beroende på vilken choklad du doppar dem i). Själv använder jag mig av NXT Callebaut choklad som är glutenfri, nötfri, mjölkfri och vegansk.

Gör gluten- och mjölkfria punschpralinerna eller smaksätt dem med dina favoritsmaker

När jag har letat efter recept på gluten- och mjölkfria punschpraliner så har en av ingredienserna alltid varit havre och för mig är det en ingrediens som har en smak som är svår att dölja. Så jag blev så glad när jag hittade ett gammalt familjerecept som Sam delat med sig av på Sugarspunrun. Hon skriver visserligen att hon misslyckas ibland men inte vet varför. Då blir degen vattnig, oavsett hur mycket florsocker hon lägger till. Det har inte hänt mig än så länge, så det är nog väldigt sällan det händer.

Som du vet har jag en förkärlek till potatis och använder det bl.a i mina glutenfria semlor, kanelbullar och sockerbullar. Potatis är ett härligt smaklöst och billigt bindemedel som t.e.x gör att degen går att knåda och bullarna blir saftiga. Jag ska erkänna att jag ändå var en aning skeptiskt till en början även om jag älskar potatis i alla dess former, men dessa ljuvliga påskägg smakar verkligen inte potatis alls.

Jag ändrade receptet lite och smaksatte med aromer som jag hade köpt från Essencefabriken i Stockholm. Den ena degen smaksatte jag med kola och den andra, som jag smaksatte med pistage, färgade jag ljusgrön. Du kan köpa aromer i en vanlig mataffär också. Se receptet för tips. Häll i lite i taget och testa dig fram.

RECEPT

Ingredienser

Läs alltid innehållsförteckningen på förpackningarna.

  • 0,5 dl mosad potatis (fast potatis)

  • 25 gram mjölkfritt margarin (alternativt vanligt margarin eller smör)

  • 4-5 dl florsocker + eventuellt lite till

  • Smaksättning som exempelvis vanilj, kakao, kanel eller essenser av punsch, arrak, kola, pistage mm

  • Eventuellt lite färgpulver eller färggelé

  • Ca 200 gram choklad

Förbered

  1. Koka skalad potatis och låt den svalna i rumstemperatur. OBS! Potatisen ska vara nykokt i osaltat vatten och måste svalna helt i rumstemperatur innan den blandas med de övriga ingredienserna. Den får inte bli kylskåpskall!

Blanda till degen

  1. Mosa den avsvalnade potatisen tills den blir slät och klumparna försvinner.

  2. Mixa sen den mosade potatisen, smöret eller margarinet och 1 dl av florsockret till en slät massa (jag använder stavmixer).

  3. Tillsätt 1 dl i taget av resterande florsocker och fortsätt mixa.

  4. Smaksätt med din favoritsmak.

  5. Färga degen eventuellt så den får en fin pastellfärg.

  6. Kyl med lock i kylskåp i minst en timme.

Gör äggen

  1. Ta ut degen från kylskåpet och låt stå ca 10 min innan du formar ägg.

  2. Pudra underlaget samt händer med florsocker och knåda degen slät.

  3. Rulla små ägg som du lägger på smörpapper.

  4. Ställ in dem i kylen under tiden du smälter choklad.

  5. Smält chokladen.

  6. Ta fram de små äggen ur kylen.

  7. Doppa ett ägg i taget i chokladen och lägg tillbaka på smörpapperet.

  8. Ställ tillbaka dem i kylen för att låta chokladen stelna.

  9. Lägg över äggen i en plastlåda med lock på när chokladen stelnat.

Rullade glutenfria påskägg

Chokladöverdragna påskägg

Förvaring/servering

Lägg dem i en låda med smörpapper emellan och täck med lock. Förvara dem i kylskåp fram till servering, men de måste ätas inom två dagar eftersom det är kokt potatis i.

Önskar dig en riktigt mumsig och Glad Påsk!

Missa inte att följa mig på Instagram eller Facebook där jag heter @kustenarklar och

tagga mig gärna om du lägger ut en bild på dina bakverk som du bakat efter mitt recept. Det är så roligt att se när ni bakar/lagar efter mina recept!

0