top of page

GLUTENFRITT  BLOGGINLÄGG

GLUTENFRIA BLOGGAR - GLUTEN-FREE BLOGS

Uppdaterat: 18 jan. 2020


English in blue


Hejsan!

För ett tag sedan hörde Chefredaktören Jenny Ryltenius av sig till mig för att hon ville skriva om min karta med glutenfria bloggar. Om du är medlem i Svenska Celiakiförbundet har du säkert redan sett artikeln i medlemstidningen. Det var riktigt roligt! Förra gången jag var med i tidningen var år 2010 så det var ett tag sen. Då skrevs det om mina bull-kalas och recept. Klicka här om du vill läsa artiklarna.

Hello!

For a while ago Editor in chief Jenny Ryltenius contacted me because she wanted to write about my map with gluten-free blogs. If you are a member of the Swedish Coeliac Society you have probably already seen the article in the membership magazine. That was so fun! Last time they wrote about me in the member magazine was in 2010 so it was a while ago. By then they wrote about my cookie-party and recipes. Click here if you want to read the articles. They are written in swedish though.


Kartan är till för alla med Celiaki (glutenintolerans) som behöver inspiration för matlagning och bakning.

Recept är basen men det måste inte bara handla om recept. Det kan även handla om restaurangbesök, resor och tips mm. Hjälp oss med Celiaki att hitta till din blogg!

Nedan kan du se vad jag behöver för information för att kunna lägga upp bloggen i kartan.

Tipsar du om någon annans blogg skickar jag frågorna till bloggaren.

Jag markerar bloggarna i olika färger​

 • Grönt - bloggaren har själv celiaki

 • Orange - bloggaren har inte celiaki men bloggar bara om glutenfritt.

Klicka på bilden nedan för att komma till kartan. Det ligger även en länk i fliken Globetrotter Sverige.

The map is for anyone with Celiac disease who need inspiration for cooking and baking.

Recipes are the basis but it must not just be about recipes. It also may involve eating out, travel, tips and more. Help us with Celiac disease find your blog!

Below you can see what information I need to be able to post the blog. If you tell me about someone else's blog, I will send the questions to the blogger.

I mark the blogs in different colors​

 • Green - you have celiac disease

 • Orange - you don't have celiac disease but you blog only about gluten-free recipes

Click on the picture below to see the map. You can also find the link on my page named Globetrotter Utomlands.


Vad jag behöver veta:

 1. Har du celiaki?

 2. Vad du bloggar om?

 3. Var bor du? Skriv t.e.x inte bara Stockholm för då lägger sig markeringarna under varandra om ni är fler från samma stad/samhälle (det blir det svårt att hitta dig).

 4. Lägg in länken till din blogg

Klicka på kuvertet till höger och berätta om din blogg redan idag!

What I need to know:

 1. Do you have Celiac disease?

 2. What is your blog about?

 3. Where do you live? Please don't answer a city. I need a little more information. All the markings will otherwise not be visible if you and another blogger come from the same place.

 4. Add a link to your blog.

Come on! Click on the envelope to the right and tell me about your blog!

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Välkommen till min glutenfria blogg!

 

Här hittar du mina:

Virginia Küst

 

OM MIG

 

Jag har sedan barnsben älskat att baka och fått lov att utveckla mig och experimentera mig fram till nya recept på egen hand. På den tiden var det med gluten och jag ville så gärna gå en konditorutbildning. Den tanken fick jag tyvärr slå ifrån mig eftersom jag hade eksem och de sade att chansen var stor att jag skulle bli sämre. Så jag fortsatte mina experiment och tränade på mina färdigheter på hemmaplan istället.

 

Det var först när jag blev äldre som en helt ny värld öppnade sig. Min systerdotter fick nämligen celiaki och senare upptäckte jag att även jag behövde gå över till glutenfritt. Det var ingen lätt match men det var då jag upptäckte att mitt driv och nyfikenhet verkligen kom till någon nytta.

Det var helt hopplöst att hitta recept så att mina systerbarn kunde få baka tillsammans med mig. Så jag experimenterade mycket och lyckades till slut ta fram ett flertal recept som de ville baka.

Mina nyckelord som jag fortfarande håller fast vid är att man ska känna igen sig när man när man helt plötsligt behöver baka glutenfritt istället för med gluten, att man ska få behålla smaken och konsistensen och att bakverken ska kunna ligga framme på kakfatet lika länge som bakverk med gluten, utan att de blir torra.

Jag undviker helst att tillsätta fiberhusk, xantan eller guarnkärnmjöl eftersom jag har svårt för konsistenser som påminner mig om tvättsvamp eller ger bismak. Då använder jag hellre andra ingredienser som hjälper mig att få rätt konsistens, saftighet och smak på bakverken. Det kan t.e.x vara kokt potatis och äppelcidervinäger. Oftast använder jag mig av färdiga mjölmixer för att det är behändigt och det kan vara både med och utan vetestärkelse.


Eftersom vi har intoleranser och allergier i släkten, utöver celiaki, så brukar jag även ta fram recept utan laktos, mjölkprotein, nötter och mandel. Du kan ersätta de mjölkfria recepten med vanlig mjölk.

Tidigare var jag en glutendetektiv på ständig spaning. Jag brann för frågan så mycket att jag senare tog mig an utmaningen som Arbetande ordförande på Celiakiföreningen i Stockholms län och Projektledare för Sveriges största glutenfria matmässa "Mat för livet" 2018-2019. Under 2019  sökte jag mig även till Hela Sverige bakar, där jag kom vidare till finalen inför uttagningen.

2020 flyttade jag tillbaka till Göteborg och tog uppdrag som konsult inom fordonsbranschen igen. Så nu håller jag mig mestadels till att baka och utveckla recept i mitt kök när jag får en stund över. Släkt, vänner och kollegor får självklart både provsmaka experimentbak och njuta av gofika.

KONTAKT

 

E-mail: virginia@kustenarklar.se

 

UTMÄRKELSER

År 2016 fick jag SCUF-gaffeln och 2017 blev jag utsedd till en av Sveriges bästa glutenfria bakbloggare.i Svenska Celiakiförbundets medlemstidning.​

SCUF-gafffeln 2016

SOCIALA MEDIER

 • YouTube - Grey Circle
 • Facebook - Grey Circle
 • Instagram - Grey Circle
 • Pinterest - Grey Circle
 • LinkedIn - Grey Circle

MIN FACEBOOKGRUPP

Celiaki från kust till kust

Här träffas privatpersoner, bloggare och företagare som delar tips, recept och erbjudanden. Välkommen du också!

 • Facebook - Grey Circle
 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube
 • Pinterest
 • LinkedIn
bottom of page