top of page

GLUTENFRITT  BLOGGINLÄGG

BROWNIES PÅ 5 MINUTER


GF, NGF, LF, MF, NF

Läs alltid innehållsförteckningen på förpackningarna ifall innehållet ändrats!


Glutenfria och mjölkfria brownies

Vad är godare till kaffet än en en riktigt mörk och saftig chokladbrownie, garnerad med en len chokladkräm....? :) Här kommer ett recept som går snabbt att göra när sötsuget sätter till eller du får oväntade gäster du vill bjuda på något gott.

Tycker du inte om mörk choklad? Då kan du göra som Sandra Carrwik och baka med O'boy eller annat NGF chokladdryckpulver i stället. Det blev succé hos både vuxna och barn :)

Fri från:

Gluten (även vetestärkelse)

Laktos

Mjölkprotein

Nötter

Ca 650 Watt microvärme i ca 1-2 minuter

2-4 portioner

Fördela smeten i antingen 2 större muffinsformar eller 4 mindre.

Formarna bör bara fyllas till hälften, då smeten jäser upp till det dubbla storleken innan de sjunker ner igen.

Ingredienser

1 ägg (frukostägg)

1 tsk vaniljsocker

0,5 kryddmått salt

1 krm bakpulver

3 msk äppelmos

2,5 msk kakao eller 3 msk chokladdryckspulver.

Väljer du kakao, bör det vara Valrhona eller annan kvalitets-kakao för det kommer att smaka mycket kakao.

1 tsk socker (inget socker om du väljer chokladdryckpulver)

Garnering

Ca 3-4 msk Chokolate spread. Klicka här för att se hur burken ser ut.

Den säljs i större matvaruaffärer och på Allergeko Klicka här

Dekoration

Mini-maränger eller annat du tycker om.

OBS! Läs på innehållsförteckningen vad dekorationen innehåller!

Använd silikonformar om du vill ta ur de mjuka kakorna ur formarna och lägga de upp och ner på fatet. Annars använder du hårda pappersformar eller porslinskoppar och låter de ligga kvar i formarna.

Blanda smeten

 1. Rör ägget lätt i ett glas tills det blir marmorerat.

 2. Häll i alla torra ingredienser i en skål och rör om.

 3. Häll nu i äppelmos och ägget i skålen med de torra ingredienserna och rör om till en slät smet, men rör inte för länge.

 4. Häll upp till hälften i 2 stora eller 4 små formar. Du behöver inte smöra formarna.

Baka

 1. Ställ in formarna i micron och micra i ca 1 min (ca 2 min om du har delat upp smeten i två portioner).

 2. Ta ur de ljumna, mjuka kakorna ur silikonformarna och lägg de upp och ner på fatet. Om du använder hårda pappersformar eller porslinskoppar, låter du de ligga kvar i formarna.

 3. Garnerade med chocolate spread.

 4. Toppa med någon dekoration om du önskar. Jag dekorerade med mini-maränger.

 5. Servera direkt.

Servera/förvara

Servera de ljumna! De kan stå framme någon timme utan att torka, men lägg gärna plastfolie över för att skydda dem. Går att frysa in utan garnering. Tina upp försiktigt i micron eller låt stå framme tills de tinat.


Glutenfria och mjölkfria brownies

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Välkommen till min glutenfria blogg!

 

Här hittar du mina:

Virginia Küst

 

OM MIG

 

Jag har sedan barnsben älskat att baka och fått lov att utveckla mig och experimentera mig fram till nya recept på egen hand. På den tiden var det med gluten och jag ville så gärna gå en konditorutbildning. Den tanken fick jag tyvärr slå ifrån mig eftersom jag hade eksem och de sade att chansen var stor att jag skulle bli sämre. Så jag fortsatte mina experiment och tränade på mina färdigheter på hemmaplan istället.

 

Det var först när jag blev äldre som en helt ny värld öppnade sig. Min systerdotter fick nämligen celiaki och senare upptäckte jag att även jag behövde gå över till glutenfritt. Det var ingen lätt match men det var då jag upptäckte att mitt driv och nyfikenhet verkligen kom till någon nytta.

Det var helt hopplöst att hitta recept så att mina systerbarn kunde få baka tillsammans med mig. Så jag experimenterade mycket och lyckades till slut ta fram ett flertal recept som de ville baka.

Mina nyckelord som jag fortfarande håller fast vid är att man ska känna igen sig när man när man helt plötsligt behöver baka glutenfritt istället för med gluten, att man ska få behålla smaken och konsistensen och att bakverken ska kunna ligga framme på kakfatet lika länge som bakverk med gluten, utan att de blir torra.

Jag undviker helst att tillsätta fiberhusk, xantan eller guarnkärnmjöl eftersom jag har svårt för konsistenser som påminner mig om tvättsvamp eller ger bismak. Då använder jag hellre andra ingredienser som hjälper mig att få rätt konsistens, saftighet och smak på bakverken. Det kan t.e.x vara kokt potatis och äppelcidervinäger. Oftast använder jag mig av färdiga mjölmixer för att det är behändigt och det kan vara både med och utan vetestärkelse.


Eftersom vi har intoleranser och allergier i släkten, utöver celiaki, så brukar jag även ta fram recept utan laktos, mjölkprotein, nötter och mandel. Du kan ersätta de mjölkfria recepten med vanlig mjölk.

Tidigare var jag en glutendetektiv på ständig spaning. Jag brann för frågan så mycket att jag senare tog mig an utmaningen som Arbetande ordförande på Celiakiföreningen i Stockholms län och Projektledare för Sveriges största glutenfria matmässa "Mat för livet" 2018-2019. Under 2019  sökte jag mig även till Hela Sverige bakar, där jag kom vidare till finalen inför uttagningen.

2020 flyttade jag tillbaka till Göteborg och tog uppdrag som konsult inom fordonsbranschen igen. Så nu håller jag mig mestadels till att baka och utveckla recept i mitt kök när jag får en stund över. Släkt, vänner och kollegor får självklart både provsmaka experimentbak och njuta av gofika.

KONTAKT

 

E-mail: virginia@kustenarklar.se

 

UTMÄRKELSER

År 2016 fick jag SCUF-gaffeln och 2017 blev jag utsedd till en av Sveriges bästa glutenfria bakbloggare.i Svenska Celiakiförbundets medlemstidning.​

SCUF-gafffeln 2016

SOCIALA MEDIER

 • YouTube - Grey Circle
 • Facebook - Grey Circle
 • Instagram - Grey Circle
 • Pinterest - Grey Circle
 • LinkedIn - Grey Circle

MIN FACEBOOKGRUPP

Celiaki från kust till kust

Här träffas privatpersoner, bloggare och företagare som delar tips, recept och erbjudanden. Välkommen du också!

 • Facebook - Grey Circle
 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube
 • Pinterest
 • LinkedIn
bottom of page