top of page

GLUTENFRITT  BLOGGINLÄGG

SÅ HÄR LÄTT HITTAR DU I MINA GLUTENFRIA KARTOR

Uppdaterat: 8 apr. 2021

HOW TO EASY FIND IN MY GLUTEN-FREE MAPS - Click for english manual


Här har jag t.ex. samlat glutenfria bagerier och caféer i min Sverigekarta som just idag har besökts över 91 000 gånger! För att få vara med i kartan får man t.e.x inte baka med gluten i samma utrymme som det bakas glutenfritt.


Jag har skrivit anteckningar både på svenska och engelska, som du kan läsa när du klickar upp ställena men dubbelkolla alltid utbudet på respektive hemsida. Nedanför hittar du en beskrivning för hur man letar i kartan.KARTA ÖVER GLUTENFRIA BAGERIER OCH CAFÉER I SVERIGE
BESKRIVNING


SYMBOLERNA I KARTAN HAR OLIKA BETYDELSER

Vy på datorskärm

Den blå symbolen = bageri

Den rosa symbolen = café

Den gula symbolen = på gång

SÖKNINGARNA FUNGERAR OLIKA PÅ DATOR OCH MOBIL

Vy på datorskärm

I datorn: Klicka på symbolen i översta vänstra hörnet för att få upp listan.


I mobilen: Klicka på textraden som ligger längst ner i mobilvyn för att få upp listan.


Nu kan du välja om du bara vill se caféer eller bagerier. På bilden är båda alternativ i kryssade.HUR DU GÖR FÖR ATT SE ANTECKNINGAR OCH KONTAKTINFORMATION

Vy på datorskärm

I datorn: Klicka på ett namn i listan till vänster eller en symbol i kartan, så ser du kontaktinformation samt mina anteckningar. Texten lägger sig på vänster sida.


I mobilen: Klicka på en symbol så ser du kontaktinformation samt mina anteckningar. Texten dyker upp längst ner.Dubbelkolla alltid utbudet på respektive hemsida!


Hoppas ni kan handla något gott hos bagerierna och njuta på caféerna. Kom ihåg att hålla distans till andra i dessa tider eller använd er av deras service. Det är ett flertal som har börjat med take away och hemkörningar. En del behöver stänga igen och en del klarar att kämpa ett tag till. Så kartan uppdateras efterhand så fort jag hör eller ser något. Om du märker att jag inte hängt med i svängarna får du gärna höra av dig till mig och informera mig vad jag missat.

 

IN ENGLISH


Here I have, for example, collected gluten-free bakeries and cafes in my map of Sweden which alone has been visited over 91,000 times today! To be included in the map, for example, you must not bake with gluten in the same space as it is baked gluten-free.


I have written notes in both Swedish and English, which you can read when you click on the position, but always double-check the offer on each website. Below you will find a description of how to search the map.MAP WITH GLUTEN-FREE BAKERIES AND CAFÉS IN SWEDEN
DESCRIPTION


THE SYMBOLS IN THE MAP HAVE DIFFERENT MEANINGS

View on computer

The blue symbol = bakery

The pink symbol = café

The yellow symbol = in progress

THE SEARCHES WORK DIFFERENTLY ON COMPUTER AND MOBILE

View on computer

In the computer: Click on the symbol in the upper left corner to bring up the list.


In the mobile: Click on the text line at the bottom of the mobile view to bring up the list.


Now you can choose if you just want to see cafes or bakeries. In the picture, both options are checked.HOW TO SEE NOTES AND CONTACT INFORMATION

View on computer

On the computer: Click on a name in the list on the left or a symbol in the map, and you will see contact information and my notes. The text is on the left side.


In the mobile: Click on a symbol and you will see contact information and my notes. The text appears at the bottom.Always double check the offer on each website!


Hope you can shop something tasty at the bakeries and enjoy your fika at the cafes. Remember to keep your distance from others in these times or use their services. There are several who have started with take away and home deliveries. Some need to close and some manage to fight for a while longer, so the map is updated as soon as I hear or see something. If you notice that I did not keep up with the turns, feel free to contact me and inform me what I missed.


0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


Välkommen till min glutenfria blogg!

 

Här hittar du mina:

Virginia Küst

 

OM MIG

 

Jag har sedan barnsben älskat att baka och fått lov att utveckla mig och experimentera mig fram till nya recept på egen hand. På den tiden var det med gluten och jag ville så gärna gå en konditorutbildning. Den tanken fick jag tyvärr slå ifrån mig eftersom jag hade eksem och de sade att chansen var stor att jag skulle bli sämre. Så jag fortsatte mina experiment och tränade på mina färdigheter på hemmaplan istället.

 

Det var först när jag blev äldre som en helt ny värld öppnade sig. Min systerdotter fick nämligen celiaki och senare upptäckte jag att även jag behövde gå över till glutenfritt. Det var ingen lätt match men det var då jag upptäckte att mitt driv och nyfikenhet verkligen kom till någon nytta.

Det var helt hopplöst att hitta recept så att mina systerbarn kunde få baka tillsammans med mig. Så jag experimenterade mycket och lyckades till slut ta fram ett flertal recept som de ville baka.

Mina nyckelord som jag fortfarande håller fast vid är att man ska känna igen sig när man när man helt plötsligt behöver baka glutenfritt istället för med gluten, att man ska få behålla smaken och konsistensen och att bakverken ska kunna ligga framme på kakfatet lika länge som bakverk med gluten, utan att de blir torra.

Jag undviker helst att tillsätta fiberhusk, xantan eller guarnkärnmjöl eftersom jag har svårt för konsistenser som påminner mig om tvättsvamp eller ger bismak. Då använder jag hellre andra ingredienser som hjälper mig att få rätt konsistens, saftighet och smak på bakverken. Det kan t.e.x vara kokt potatis och äppelcidervinäger. Oftast använder jag mig av färdiga mjölmixer för att det är behändigt och det kan vara både med och utan vetestärkelse.


Eftersom vi har intoleranser och allergier i släkten, utöver celiaki, så brukar jag även ta fram recept utan laktos, mjölkprotein, nötter och mandel. Du kan ersätta de mjölkfria recepten med vanlig mjölk.

Tidigare var jag en glutendetektiv på ständig spaning. Jag brann för frågan så mycket att jag senare tog mig an utmaningen som Arbetande ordförande på Celiakiföreningen i Stockholms län och Projektledare för Sveriges största glutenfria matmässa "Mat för livet" 2018-2019. Under 2019  sökte jag mig även till Hela Sverige bakar, där jag kom vidare till finalen inför uttagningen.

2020 flyttade jag tillbaka till Göteborg och tog uppdrag som konsult inom fordonsbranschen igen. Så nu håller jag mig mestadels till att baka och utveckla recept i mitt kök när jag får en stund över. Släkt, vänner och kollegor får självklart både provsmaka experimentbak och njuta av gofika.

KONTAKT

 

E-mail: virginia@kustenarklar.se

 

UTMÄRKELSER

År 2016 fick jag SCUF-gaffeln och 2017 blev jag utsedd till en av Sveriges bästa glutenfria bakbloggare.i Svenska Celiakiförbundets medlemstidning.​

SCUF-gafffeln 2016

SOCIALA MEDIER

 • YouTube - Grey Circle
 • Facebook - Grey Circle
 • Instagram - Grey Circle
 • Pinterest - Grey Circle
 • LinkedIn - Grey Circle

MIN FACEBOOKGRUPP

Celiaki från kust till kust

Här träffas privatpersoner, bloggare och företagare som delar tips, recept och erbjudanden. Välkommen du också!

 • Facebook - Grey Circle
 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube
 • Pinterest
 • LinkedIn
bottom of page