top of page

GLUTENFRITT  BLOGGINLÄGG

AFTERNOON TEA

Uppdaterat: 18 jan. 2020


English in blue

Förra söndagen var det äntligen dags att åka ner till Lund för att gå på Afternoon tea hos Rosie's Cakes and Tea. Både Sandra och jag hade länge sett fram emot denna dagen!

På vägen ner, körde vi in till Laxbutiken. Vi gick in i ena änden och såg alla roliga, fina och annorlunda rum. Väl inne i restaurangen, blev vi väldigt trevligt bemötta. Sandra klarar inte gluten och håller sig helst till laktosfritt men jag klarar inte ens laktosfritt, utan måste hålla mig till helt mjölkfritt. Det var lite snurr med frågor och svar men slutligen fick jag kokt lax och potatis. Det var riktigt gott även om jag hellre hade valt Ceasarsallad eller Grillad lax. Till Ceasarsalladen kunde man få glutenfria krutonger, men det var parmesan i dressingen och den grillade laxen var penslad med margarin. Tjejen i kassan frågade kocken varför de måste pensla med margarin och när jag föreslog nötig rapsolja istället för margarin och ceasardressing utan parmesan i, tog de till sig detta och skulle kolla upp vad de kan göra.

Vi satte oss på utsidan och åt av den goda lunchen. Efter att maten hade fått satt sig lite, åkte vi vidare till ett efterlängtat Afternoon Tea.

Last Sunday it was finally time to travel from Gothenburg down to Lund for afternoon tea at Rosie's Cakes and Tea. Both Sandra and I was looking forward to this day since the first day we talked about it!

On the way down, we drove into Laxbutiken. It's a restaurant where they have salmon included in every dish. We went into the end of the building and saw many fun, beautiful and unusual rooms. Once inside the restaurant, we were very nicely treated. Sandra is gluten intolerant and me too, but I'm also intolerant to dairy products. After some discussions I finally got boiled salmon and potatoes. It was really delicious although I would rather have chosen Caesar salad or grilled salmon. For Caesar salad you could get gluten free croutons, but they had parmesan in the dressing and grilled salmon was brushed with margarine. The girl in the cashier asked the chef why they need to brush with margarine and when I suggested nutty canola oil instead of margarine and Caesar dressing without parmesan in, they said they will check it up.

We went outside with our delicious lunch to eat it there. After the lunch, we went on to a long-awaited Afternoon Tea.


Vi letade oss fram med GPS:en i mobilen, men kunde inte hitta någon skylt med namnet på.

Enligt GPS'en skulle det vara precis "här"? Västra Mårtensgatan 7.

We looked up the address in my GPS in my mobile, but when the GPS told us that we had hit the "goal"....we could still not find any sign with the name Rosie's Cakes and Tea.

According to The GPS we should be "here"? Mårtensgatan West 7th.


När jag kikade in genom en öppen dörr, såg jag någon jag tyckte att jag kände igen...och visst var det Sara! Där stod hon och hade fullt upp inför gästernas besök. Det var bara tomt för att det endast var öppet för gäster som bokat Afternoon Tea.

When I peeked in through an open door, I saw someone I thought I recognized ... and it sure was Sara! There she stood, and was busy before the guests visit. It was just empty because it was only open to guests who booked Afternoon Tea that day.


Rosie's Cakes and Tea

Vi gick en sväng på stan och kollade runt lite tills det var dags att återvända....och titta så fint det stod uppdukat till oss. Vi började med att skåla för Sandras födelsedag och så överraskade jag henne samtidigt med att säga att min present till henne var just Afternoon tea.

We took a walk downtown and checked around a bit until it was time to return .... and look so nice, she had set the table for us! Sandra and me began by cheering for Sandra's birthday and I surprised her to say that my gift to her was this Afternoon tea. It was alreayd paid for.


Jag fick frågan om jag kunde tänka mig att ta lite bilder och det kunde jag väl :) Jag gick uppför trappan för att få ett bättre perspektiv. Här kan du se att Sara hade fullt upp. Bakom mig satt också gäster, men de ville inte vara med på bild....men nu vet du ;)

I was asked if I could take some pictures and of course I did :) I went upstairs to get a better view. Here you can see that Sara was really busy. There sat some guest behind me too, but they did'nt want to be photographed .... but now you know ;)


Till både Saras och min glädje, satt där tidsenliga gäster och njöt av atmosfären.

Both Sara and I was happy to see contemporary guests there who enjoyed the atmosphere.


Det var dessvärre svårt att få riktigt bra bilder pga att min kamera inte är min bästa vän i dåliga ljusförhållanden....men jag har tittat på en ny kamera med annat objektiv nu, som skulle kunna ge mig mycket mer glädje när sådana här tillfällen dyker upp. Jag får hoppas på att jag får samma chans igen nästa gång jag åker ner.

It was unfortunately difficult to get really good pictures because my camera is not my best friend in poor light conditions .... but I have looked for a new camera with different lenses, that would give me more pleasure when this event pops up. I hope that I will get same opportunity again next time I visit Rosie's Cakes and Tea.


Sandra och jag njöt av allt det goda som stod på bordet.....men först ville jag ju ha en bild på den vackra färgen på téet. Så hon var min fotoassistent och hällde upp medans jag fotograferade :)

Sandra and I were now going to enjoy all the delicious pastries on the table ..... but first, I wanted to get a picture of the beautiful color of the tea. So she was my photo assistant by pouring the tea while I was photographing :)


Sara har verkligen lyckats att få till ett riktigt mysigt och charmigt café som man känner sig välkommen till. Alla satt och njöt av tillvaron och allt det goda som serverades på borden.

Sara has managed to get a really cozy and charming café where you feel welcome. Everyone sat and enjoyed life and all the delicious pastries that was served on the tables.


När det var dags för kakorna, var det även dags för en liten extra överraskning för Sandra. Sara hade förberett en söt cup cake med ett tänt ljus i och till det blev det naturligtvis en liten sång också :)

When it was time for the cookies, it was also time for a little extra surprise for Sandra. Sara had prepared a sweet cup cake with a lighted candle and of course there was a little song to it too :)


Nu skulle man ju kunna tro att vi var proppmätta efter lunch på Laxbutiken och ett kakfat fyllt med sandwich och scones...men bara nästan. Lite till fick plats, men bara lite :) För på detta kakfat fanns macrones, blåbärspaj, brownies, kladdkaka och rawbollar... Tur att Sara hade doggy bags, så man kunde ta med sig lite färdkost! Jag köpte även med mig två påsar kaffebönor som stod på spishyllan. Kaffet ska ha fått mycket beröm. Jag har inte smakat det ännu, men det doftar ljuvligt!

Now I guess you think we were stuffed after lunch by the Laxbutiken and a cake dish filled with sandwich and scones ... but just almost. On this cake dish was macrones, blueberry pie, brownies, chocolate cake and rawballs (sorry for the swedish language). Fortunately Sara had doggy bags, so we could bring the rest of the pastries for the journey! I even bought me two bags of coffee beans that was placed on the stove shelf. The coffee has received much praise. I have not tasted it yet, but it smells lovely!


Hit kommer både Sandra och jag definitivt att åka igen, men nästa gång kommer vi nog att försöka åka en lördag så att vi även kan besöka den omtalade Saluhallen som Rosie's Cakes and Tea tillhör.

Both Sandra and I will definitely come here again, but next time we will probably try to go on a Saturday instead so that we also can visit the famous market hall that Rosie's Cakes and Tea belongs to.

Här kan du läsa mer på hennes hemsida Klicka här

Here you can find her website Click here

Självklart ligger hon i min helt glutenfria karta också ;) Klicka här

You can also find her café in my totally gluten-free map Click here

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Välkommen till min glutenfria blogg!

 

Här hittar du mina:

Virginia Küst

 

OM MIG

 

Jag har sedan barnsben älskat att baka och fått lov att utveckla mig och experimentera mig fram till nya recept på egen hand. På den tiden var det med gluten och jag ville så gärna gå en konditorutbildning. Den tanken fick jag tyvärr slå ifrån mig eftersom jag hade eksem och de sade att chansen var stor att jag skulle bli sämre. Så jag fortsatte mina experiment och tränade på mina färdigheter på hemmaplan istället.

 

Det var först när jag blev äldre som en helt ny värld öppnade sig. Min systerdotter fick nämligen celiaki och senare upptäckte jag att även jag behövde gå över till glutenfritt. Det var ingen lätt match men det var då jag upptäckte att mitt driv och nyfikenhet verkligen kom till någon nytta.

Det var helt hopplöst att hitta recept så att mina systerbarn kunde få baka tillsammans med mig. Så jag experimenterade mycket och lyckades till slut ta fram ett flertal recept som de ville baka.

Mina nyckelord som jag fortfarande håller fast vid är att man ska känna igen sig när man när man helt plötsligt behöver baka glutenfritt istället för med gluten, att man ska få behålla smaken och konsistensen och att bakverken ska kunna ligga framme på kakfatet lika länge som bakverk med gluten, utan att de blir torra.

Jag undviker helst att tillsätta fiberhusk, xantan eller guarnkärnmjöl eftersom jag har svårt för konsistenser som påminner mig om tvättsvamp eller ger bismak. Då använder jag hellre andra ingredienser som hjälper mig att få rätt konsistens, saftighet och smak på bakverken. Det kan t.e.x vara kokt potatis och äppelcidervinäger. Oftast använder jag mig av färdiga mjölmixer för att det är behändigt och det kan vara både med och utan vetestärkelse.


Eftersom vi har intoleranser och allergier i släkten, utöver celiaki, så brukar jag även ta fram recept utan laktos, mjölkprotein, nötter och mandel. Du kan ersätta de mjölkfria recepten med vanlig mjölk.

Tidigare var jag en glutendetektiv på ständig spaning. Jag brann för frågan så mycket att jag senare tog mig an utmaningen som Arbetande ordförande på Celiakiföreningen i Stockholms län och Projektledare för Sveriges största glutenfria matmässa "Mat för livet" 2018-2019. Under 2019  sökte jag mig även till Hela Sverige bakar, där jag kom vidare till finalen inför uttagningen.

2020 flyttade jag tillbaka till Göteborg och tog uppdrag som konsult inom fordonsbranschen igen. Så nu håller jag mig mestadels till att baka och utveckla recept i mitt kök när jag får en stund över. Släkt, vänner och kollegor får självklart både provsmaka experimentbak och njuta av gofika.

KONTAKT

 

E-mail: virginia@kustenarklar.se

 

UTMÄRKELSER

År 2016 fick jag SCUF-gaffeln och 2017 blev jag utsedd till en av Sveriges bästa glutenfria bakbloggare.i Svenska Celiakiförbundets medlemstidning.​

SCUF-gafffeln 2016

SOCIALA MEDIER

 • YouTube - Grey Circle
 • Facebook - Grey Circle
 • Instagram - Grey Circle
 • Pinterest - Grey Circle
 • LinkedIn - Grey Circle

MIN FACEBOOKGRUPP

Celiaki från kust till kust

Här träffas privatpersoner, bloggare och företagare som delar tips, recept och erbjudanden. Välkommen du också!

 • Facebook - Grey Circle
 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube
 • Pinterest
 • LinkedIn
bottom of page