top of page

GLUTENFRITT  BLOGGINLÄGG

GLAD PÅSK!

Uppdaterat: 18 jan. 2020


Hoppas du fått en bra början på Påsken och får fortsätta njuta av den så som du vill!

Jag hade hoppats på att hinna baka något till Påsken, men tiden räcker inte alltid till.

Därför har jag istället samlat ihop en del tips från min blogg som du kanske missat eller som kanske en nydiagnostiserad vän till dig skulle bli glad att få. Frågor och svar som kan vara till hjälp!


Har du förresten köpt lantägg direkt från en bondgård någon gång? Om du inte gjort det än, kan jag varmt rekommendera det! De är inte bara så mycket vackrare utan även godare än de du köper i butik.


Buffé

När det vankas buffé är det alltid risk för kontaminering. Gäster plockar lite här och där och lägger tillbaka bestick i fel byttor även om det står glutenfritt på skyltarna. Är man inte själv intolerant/allergisk eller har någon i familjen som är det, tänker man oftast inte på vad man kan ställa till.

Jag brukar därför be serveringspersonalen fråga kökspersonalen om de kan fixa en tallrik till mig direkt i köket istället. Ser de frågande ut, förklarar jag lugnt varför.....att det är risk för att det hamnar gluten i maten när folk plockar med bestick utan att tänka på vilken bytta det tillhör. Om brödet ligger i början av bordet, är det även risk för att det hamnar brödsmulor i maten. Ja, jag har sett hur små brödbitar råkar falla ner från tallriken eller när besticken nuddar brödet som ligger på tallriken.

Nu för tiden verkar jag inte tåla mjölkprotein heller, så det krävs lite extra tankeverksamhet av både mig och kökspersonalen. När jag fått maten, dubbelkollar jag allt och kan därefter också sätta mig och njuta av maten i lugn och ro. Ja, jag erkänner...ibland trippelkollar jag också, men det är ju faktiskt jag som blir dålig om jag får fel mat. Jag medger att jag kan man känna mig riktigt jobbig inför andra, men då säger jag "vad jag vet, är det ingen som tackar ja till magsjukebakterier". Då är det som att många blir nyfikna istället och börjar fråga vad som händer med mig när jag får i mig gluten. När jag svarar, passar jag på att säga att det tar upp till 6 månader för mig att återhämta mig helt, så de förstår att jag inte bara pratar om några dagars dåligt mående. Det kan hända att just du inte får samma symtom som magsjuka eller inte känner av några symtom alls. Då kan det vara lite svårare att få andra att förstå hur viktigt det är, men nämn då alla följdsjukdomar du kan få om du inte är noga. Typ 1-diabetes, sköldkörtelsjukdomar och ledsjukdomar är några av dem. Svenska Celiakiförbundet har skrivit en artikel om just cealiaki Klicka här

Celiaki heter även glutenintolerans i Sverige vilket kan vara missvisande, då många säger att de är glutenintoleranta utan att ha fått diagnosen celiaki. Utomlands skiljer man på detta. Det är väl egentligen ingen som mår bra av gluten som är som ett lim, men det finns de som får samma symtom som de som har celiaki utan att förstöra tarmluddet. De är intoleranta mot gluten och har inte celiaki. Det är därför så viktigt att vi först säger att vi har celiaki istället för att säga att vi är glutenintoleranta. Då får folk upp ögonen och inser att vi med celiaki inte ska äta spår av gluten som intoleranta kan göra. Här kan du läsa en artikel om varför det är viktigt att man tar prover hos läkaren innan man utesluter gluten ur sin kost Klicka här Sen kan man ju hoppas på att läkare också blir mer upplysta och tar prover utan att man ska behöva tjata sig till det.


Vad är gluten?

Här är en liten film där man kan se en degklump förvandlas till ett stort bubbelgum ;)


Hur märker du det?

Om du eller någon annan undrar hur andra märker att de fått i sig gluten, har jag skrivit ett inlägg om det med Klicka här


Har du fått i dig gluten? Klicka här

Det finns inga framtagna mediciner, men däremot en hel del tips och råd att få om olyckan varit framme. Tipsen har jag samlat från gruppmedlemmar i FB-forumet "Vi med Celiaki"


Äter du smågodis?

På min sida med bra länkar kan du bl.a hitta GB's, Karamellkungens och Haribos produktsida med innehållsförteckning och information om allergener. Du hittar länkarna under rubriken "Vad kan jag äta?" Klicka här

Tips när du köper lösgodis!

Tänk på att kontrolläsa på förpackningens innehållsförteckning ifall logistiken i produktionen, leverantören av råvarorna eller receptet ändrats! Kolla först på hemsidan och fråga om du kan få läsa på just de förpackningarna du valt ut på hemsidan och plocka godis ur de direkt med en plastpåse om händerna. Då slipper du spår av allergener från de andra sorterna som ligger framme och tas med samma spadar....och kan få njuta av smågodis du med ;) Förpackningen bör dock vara obruten, då det inte går att garantera att personalen inte tagit i annat godis med allergener i innan de hällt upp godis från förpackningen du läser på eller återanvänt förpackningar med annat godis. Förklara gärna varför du vill göra så också, så du inte bara får ett blankt nej. Krångligt? Ja kanske....men det är det allt värt ibland eller? ;)


Kartor

Här kan du hitta ett flertal tips på restauranger och caféer där du kan hitta glutenfria alternativ!

Utomlands Klicka här


Kul tips om ägg

Här kan du se ett kul tips om hur man på ett enkelt sätt kan skilja äggvitan från gulan!

Vill du se fler tips om ägg? Klicka här


Recept

Som jag skrev i början, har tiden inte riktigt räckt till men här kan du hitta sidan där jag samlat recepten som ligger ute i bloggen. Coca-Cola rutorna är ett hett tips ;) Klicka här


Internationella celiaki-dagen 2015

Ibland får man roliga frågor och kommentarer och här är några av dem som jag samlat i ett inlägg. Kanske något att läsa för både för dig och dina nära? Klicka här


Lorde Royals Glutenfria version

Som en liten kul avslutning på inlägget vill jag dela med mig av denna låt. Gammal men fortfarande lika bra :)


0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Välkommen till min glutenfria blogg!

 

Här hittar du mina:

Virginia Küst

 

OM MIG

 

Jag har sedan barnsben älskat att baka och fått lov att utveckla mig och experimentera mig fram till nya recept på egen hand. På den tiden var det med gluten och jag ville så gärna gå en konditorutbildning. Den tanken fick jag tyvärr slå ifrån mig eftersom jag hade eksem och de sade att chansen var stor att jag skulle bli sämre. Så jag fortsatte mina experiment och tränade på mina färdigheter på hemmaplan istället.

 

Det var först när jag blev äldre som en helt ny värld öppnade sig. Min systerdotter fick nämligen celiaki och senare upptäckte jag att även jag behövde gå över till glutenfritt. Det var ingen lätt match men det var då jag upptäckte att mitt driv och nyfikenhet verkligen kom till någon nytta.

Det var helt hopplöst att hitta recept så att mina systerbarn kunde få baka tillsammans med mig. Så jag experimenterade mycket och lyckades till slut ta fram ett flertal recept som de ville baka.

Mina nyckelord som jag fortfarande håller fast vid är att man ska känna igen sig när man när man helt plötsligt behöver baka glutenfritt istället för med gluten, att man ska få behålla smaken och konsistensen och att bakverken ska kunna ligga framme på kakfatet lika länge som bakverk med gluten, utan att de blir torra.

Jag undviker helst att tillsätta fiberhusk, xantan eller guarnkärnmjöl eftersom jag har svårt för konsistenser som påminner mig om tvättsvamp eller ger bismak. Då använder jag hellre andra ingredienser som hjälper mig att få rätt konsistens, saftighet och smak på bakverken. Det kan t.e.x vara kokt potatis och äppelcidervinäger. Oftast använder jag mig av färdiga mjölmixer för att det är behändigt och det kan vara både med och utan vetestärkelse.


Eftersom vi har intoleranser och allergier i släkten, utöver celiaki, så brukar jag även ta fram recept utan laktos, mjölkprotein, nötter och mandel. Du kan ersätta de mjölkfria recepten med vanlig mjölk.

Tidigare var jag en glutendetektiv på ständig spaning. Jag brann för frågan så mycket att jag senare tog mig an utmaningen som Arbetande ordförande på Celiakiföreningen i Stockholms län och Projektledare för Sveriges största glutenfria matmässa "Mat för livet" 2018-2019. Under 2019  sökte jag mig även till Hela Sverige bakar, där jag kom vidare till finalen inför uttagningen.

2020 flyttade jag tillbaka till Göteborg och tog uppdrag som konsult inom fordonsbranschen igen. Så nu håller jag mig mestadels till att baka och utveckla recept i mitt kök när jag får en stund över. Släkt, vänner och kollegor får självklart både provsmaka experimentbak och njuta av gofika.

KONTAKT

 

E-mail: virginia@kustenarklar.se

 

UTMÄRKELSER

År 2016 fick jag SCUF-gaffeln och 2017 blev jag utsedd till en av Sveriges bästa glutenfria bakbloggare.i Svenska Celiakiförbundets medlemstidning.​

SCUF-gafffeln 2016

SOCIALA MEDIER

 • YouTube - Grey Circle
 • Facebook - Grey Circle
 • Instagram - Grey Circle
 • Pinterest - Grey Circle
 • LinkedIn - Grey Circle

MIN FACEBOOKGRUPP

Celiaki från kust till kust

Här träffas privatpersoner, bloggare och företagare som delar tips, recept och erbjudanden. Välkommen du också!

 • Facebook - Grey Circle
 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube
 • Pinterest
 • LinkedIn
bottom of page