Sök
 • Virginia Küst

GÖTEBORGS KULTURKALAS 2017

Uppdaterad: 17 jan 2020


Hejsan,

I år var jag på plats redan när det började och jag kan säga att det glädjande nog finns ett större glutenfritt utbud denna gång. Några av utställarna var med redan förra året och är mer förberedda på en stor efterfrågan, men det finns även några nya.


Glutenfritt på Göteborgs kulturkalas - Glutenfria churros

Glutenfria Churros

Innan jag skriver listan skulle jag vilja slå ett stort slag för Herr Våffla och Kalas LANGOS som verkligen anstränger sig för oss som inte klarar gluten eller mjölk. De är dem enda som har glutenfria churros och langos trots att alla med samma utbud skrivit på ett avtal om att ha ett glutenfritt alternativ.

Herr Våffla


Glutenfritt på Göteborgs kulturkalas - Herr Våffla

Förra året gjorde de gluten- och mjölkfria churros utöver vanliga med gluten i.

I år utökade de försäljningen till två ställen så att man kan köpa både i Bältespännarparken och inne i Trädgårdsföreningen. De kommer dessutom att sikta in sig på att sälja naturligt glutenfria churros nästa år (bakade utan vetestärkelse). Herr och fru Våffla jobbar i vanliga fall som lärare.

Kalas LANGOS


Glutenfritt på Göteborgs kulturkalas - Kalas Langos

Redan förra året sålde Frasse och Gun glutenfria langos utöver vanliga med gluten i, men i år säljer de även naturligt gluten- och mjölkfria langos med mjölkfria alternativ.

Utställare med glutenfritt utbud

Nu till listan. Nedan ser du ett urval av de jag hittade men det finns fler.

Bältespännarparken

HERR VÅFFLA

Gluten- och mjölkfria Churros

KALAS LANGOS

Gluten- och mjölkfria Langos

TACOS

Gluten- och mjölkfria maträtter

LEOS STREET FOOD

Gluten- och laktosfri falafel-tallrik

Trädgårdsföreningen

HERR VÅFFLA

Gluten- och mjölkfria Churros

SKAFFERIET BRAZIL

Glutenfria brasilianska ostbollar

Glutenfria hemgjorda praliner fyllda med brasilianska frukter och bär.

GOLDEN GIRLS FOODTRUCK

Gluten- och mjölkfri soppa

Kungsportsplatsen

CLARION HOTEL POST

Gluten- och mjölkfria hamburgerbröd och Ceasarsallad utan krutonger.

KOMBE

Koreansk mat - gluten-och mjölkfria alternativ

HAWAIIAN STREET FOOD

Hawaiianska maträtter - Gluten- och mjölkfria alternativ

Gustav Adolfs torg

INTERNATIONAL STREETFOOD

De har också en hel del glutenfritt att välja på men precis som på alla andra torg bör du fråga för säkerhetsskull.

Här kommer några exempel på varför det är så viktigt att fråga och förklara att man har celiaki.


Glutenfritt på Göteborgs Kulturkalas - International Streetfood

Ovanför kakorna ser du en skylt där det står att det finns glutenfritt och mjölkfritt men om du frågar får du till svar att det kan vara kontaminerat (kan ha spår av gluten) för att det görs i samma miljö som de andra bakverken samt att kunderna använder samma tång till allt. På ett sätt är det positivt för detta hade de inte full koll på tidigare utan att blanda in fler i diskussionen.


Glutenfritt på Göteborgs Kulturkalas - International Streetfood

Ovanför godiset ser du också en skylt där det står att det ska finnas glutenfria alternativ.

I år fick jag veta att de kan innehålla spår av gluten då de görs i samma fabrik samt att de dessutom kan vara kontaminerade för att kunderna använder samma tång till allt. Den informationen delade de inte tidigare när jag frågade.

I det stora hela

Som jag tidigare skrev, finns det ett avtal alla skriver på inför Kulturkalaset. I det står det bl.a att alla ska ha något glutenfritt att erbjuda men även i år finns det de som inte har ett alternativ eller ens vet vad ordet glutenfritt innebär. I ett av stånden sa de först att de har glutenfria langos men det var inte helt hundra vad gäller rutiner och det var inte heller en självklarhet att få beställa. Minns du förra året då jag frågade om kebaben var glutenfri? Då fick jag svaret "No it's not for free!". I år när jag ställde frågan om utställarna hade något glutenfritt fick jag bl.a höra "yes, you can taste what ever you want" (de hade inte ett enda glutenfritt alternativ utom läsk).

I det stora hela är jag ändå rätt nöjd med utbudet som finns på Kulturkalaset i dag jämfört med tidigare år. Jag är även nöjd över att kunskapen blivit större även om det nog lär dröja några år till innan det blir mycket bättre.

Vill du få tips innan jag lägger ut något här? Prenumerera på min sida (du får nyhetsbrev) eller följ mig på Instagram @kustenarklar eller Facebook Klicka här


Glutenfritt på Göteborgs Kulturkalas

#glutenfritt #mjölkfritt #celiaki

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Välkommen till min glutenfria blogg!

Mitt namn är Virginia Küst och jag bor i Göteborg.

 

Här delar jag med mig av mina glutenfria recept, resor, life hacks, kartor med gluten-fritt utbud, bra länkar, husmorstips till dig som råkat få i dig gluten och mycket annat som kan underlätta för dig som har celiaki.

Virginia Küst

Jag har sedan barnsben älskat att baka och experimentera fram nya recept, men det var först när min systerdotter fick celiaki som mitt driv och nyfikenhet verkligen kom till nytta. Senare upptäckte jag att även jag behövde utesluta gluten.

Det var en helt ny värld som öppnade sig och övergick till ett brinnande intresse att hjälpa andra i samma situation.

Jag är en glutendetektiv på ständig spaning, så skicka mig gärna ett meddelande om det är något mer du vill att jag tar upp här på sidan.

KONTAKT

E-mail: virginia@kustenarklar.se

 

 

 

 

År 2016 fick jag SCUF-gaffeln och 2017 blev jag utsedd till en av Sveriges bästa glutenfria bakbloggare.

 

 

 

SCUF-gafffeln 2016

SOCIALA MEDIER

 • YouTube - Grey Circle
 • Facebook - Grey Circle
 • Instagram - Grey Circle
 • Blogger - Grey Circle
 • Pinterest - Grey Circle
 • LinkedIn - Grey Circle

MIN FACEBOOKGRUPP

Celiaki från kust till kust

 • Facebook - Grey Circle
 • YouTube - Grey Circle
 • Facebook - Grey Circle
 • Instagram - Grey Circle
 • Blogger - Grey Circle
 • Pinterest - Grey Circle
 • LinkedIn - Grey Circle