top of page

GLUTENFRITT  BLOGGINLÄGG

GÖTEBORGS KULTURKALAS 2017

Uppdaterat: 17 jan. 2020


Hejsan,

I år var jag på plats redan när det började och jag kan säga att det glädjande nog finns ett större glutenfritt utbud denna gång. Några av utställarna var med redan förra året och är mer förberedda på en stor efterfrågan, men det finns även några nya.


Glutenfritt på Göteborgs kulturkalas - Glutenfria churros

Glutenfria Churros

Innan jag skriver listan skulle jag vilja slå ett stort slag för Herr Våffla och Kalas LANGOS som verkligen anstränger sig för oss som inte klarar gluten eller mjölk. De är dem enda som har glutenfria churros och langos trots att alla med samma utbud skrivit på ett avtal om att ha ett glutenfritt alternativ.

Herr Våffla


Glutenfritt på Göteborgs kulturkalas - Herr Våffla

Förra året gjorde de gluten- och mjölkfria churros utöver vanliga med gluten i.

I år utökade de försäljningen till två ställen så att man kan köpa både i Bältespännarparken och inne i Trädgårdsföreningen. De kommer dessutom att sikta in sig på att sälja naturligt glutenfria churros nästa år (bakade utan vetestärkelse). Herr och fru Våffla jobbar i vanliga fall som lärare.

Kalas LANGOS


Glutenfritt på Göteborgs kulturkalas - Kalas Langos

Redan förra året sålde Frasse och Gun glutenfria langos utöver vanliga med gluten i, men i år säljer de även naturligt gluten- och mjölkfria langos med mjölkfria alternativ.

Utställare med glutenfritt utbud

Nu till listan. Nedan ser du ett urval av de jag hittade men det finns fler.

Bältespännarparken

HERR VÅFFLA

Gluten- och mjölkfria Churros

KALAS LANGOS

Gluten- och mjölkfria Langos

TACOS

Gluten- och mjölkfria maträtter

LEOS STREET FOOD

Gluten- och laktosfri falafel-tallrik

Trädgårdsföreningen

HERR VÅFFLA

Gluten- och mjölkfria Churros

SKAFFERIET BRAZIL

Glutenfria brasilianska ostbollar

Glutenfria hemgjorda praliner fyllda med brasilianska frukter och bär.

GOLDEN GIRLS FOODTRUCK

Gluten- och mjölkfri soppa

Kungsportsplatsen

CLARION HOTEL POST

Gluten- och mjölkfria hamburgerbröd och Ceasarsallad utan krutonger.

KOMBE

Koreansk mat - gluten-och mjölkfria alternativ

HAWAIIAN STREET FOOD

Hawaiianska maträtter - Gluten- och mjölkfria alternativ

Gustav Adolfs torg

INTERNATIONAL STREETFOOD

De har också en hel del glutenfritt att välja på men precis som på alla andra torg bör du fråga för säkerhetsskull.

Här kommer några exempel på varför det är så viktigt att fråga och förklara att man har celiaki.


Glutenfritt på Göteborgs Kulturkalas - International Streetfood

Ovanför kakorna ser du en skylt där det står att det finns glutenfritt och mjölkfritt men om du frågar får du till svar att det kan vara kontaminerat (kan ha spår av gluten) för att det görs i samma miljö som de andra bakverken samt att kunderna använder samma tång till allt. På ett sätt är det positivt för detta hade de inte full koll på tidigare utan att blanda in fler i diskussionen.


Glutenfritt på Göteborgs Kulturkalas - International Streetfood

Ovanför godiset ser du också en skylt där det står att det ska finnas glutenfria alternativ.

I år fick jag veta att de kan innehålla spår av gluten då de görs i samma fabrik samt att de dessutom kan vara kontaminerade för att kunderna använder samma tång till allt. Den informationen delade de inte tidigare när jag frågade.

I det stora hela

Som jag tidigare skrev, finns det ett avtal alla skriver på inför Kulturkalaset. I det står det bl.a att alla ska ha något glutenfritt att erbjuda men även i år finns det de som inte har ett alternativ eller ens vet vad ordet glutenfritt innebär. I ett av stånden sa de först att de har glutenfria langos men det var inte helt hundra vad gäller rutiner och det var inte heller en självklarhet att få beställa. Minns du förra året då jag frågade om kebaben var glutenfri? Då fick jag svaret "No it's not for free!". I år när jag ställde frågan om utställarna hade något glutenfritt fick jag bl.a höra "yes, you can taste what ever you want" (de hade inte ett enda glutenfritt alternativ utom läsk).

I det stora hela är jag ändå rätt nöjd med utbudet som finns på Kulturkalaset i dag jämfört med tidigare år. Jag är även nöjd över att kunskapen blivit större även om det nog lär dröja några år till innan det blir mycket bättre.

Vill du få tips innan jag lägger ut något här? Prenumerera på min sida (du får nyhetsbrev) eller följ mig på Instagram @kustenarklar eller Facebook Klicka här


Glutenfritt på Göteborgs Kulturkalas

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Välkommen till min glutenfria blogg!

 

Här hittar du mina:

Virginia Küst

 

OM MIG

 

Jag har sedan barnsben älskat att baka och fått lov att utveckla mig och experimentera mig fram till nya recept på egen hand. På den tiden var det med gluten och jag ville så gärna gå en konditorutbildning. Den tanken fick jag tyvärr slå ifrån mig eftersom jag hade eksem och de sade att chansen var stor att jag skulle bli sämre. Så jag fortsatte mina experiment och tränade på mina färdigheter på hemmaplan istället.

 

Det var först när jag blev äldre som en helt ny värld öppnade sig. Min systerdotter fick nämligen celiaki och senare upptäckte jag att även jag behövde gå över till glutenfritt. Det var ingen lätt match men det var då jag upptäckte att mitt driv och nyfikenhet verkligen kom till någon nytta.

Det var helt hopplöst att hitta recept så att mina systerbarn kunde få baka tillsammans med mig. Så jag experimenterade mycket och lyckades till slut ta fram ett flertal recept som de ville baka.

Mina nyckelord som jag fortfarande håller fast vid är att man ska känna igen sig när man när man helt plötsligt behöver baka glutenfritt istället för med gluten, att man ska få behålla smaken och konsistensen och att bakverken ska kunna ligga framme på kakfatet lika länge som bakverk med gluten, utan att de blir torra.

Jag undviker helst att tillsätta fiberhusk, xantan eller guarnkärnmjöl eftersom jag har svårt för konsistenser som påminner mig om tvättsvamp eller ger bismak. Då använder jag hellre andra ingredienser som hjälper mig att få rätt konsistens, saftighet och smak på bakverken. Det kan t.e.x vara kokt potatis och äppelcidervinäger. Oftast använder jag mig av färdiga mjölmixer för att det är behändigt och det kan vara både med och utan vetestärkelse.


Eftersom vi har intoleranser och allergier i släkten, utöver celiaki, så brukar jag även ta fram recept utan laktos, mjölkprotein, nötter och mandel. Du kan ersätta de mjölkfria recepten med vanlig mjölk.

Tidigare var jag en glutendetektiv på ständig spaning. Jag brann för frågan så mycket att jag senare tog mig an utmaningen som Arbetande ordförande på Celiakiföreningen i Stockholms län och Projektledare för Sveriges största glutenfria matmässa "Mat för livet" 2018-2019. Under 2019  sökte jag mig även till Hela Sverige bakar, där jag kom vidare till finalen inför uttagningen.

2020 flyttade jag tillbaka till Göteborg och tog uppdrag som konsult inom fordonsbranschen igen. Så nu håller jag mig mestadels till att baka och utveckla recept i mitt kök när jag får en stund över. Släkt, vänner och kollegor får självklart både provsmaka experimentbak och njuta av gofika.

KONTAKT

 

E-mail: virginia@kustenarklar.se

 

UTMÄRKELSER

År 2016 fick jag SCUF-gaffeln och 2017 blev jag utsedd till en av Sveriges bästa glutenfria bakbloggare.i Svenska Celiakiförbundets medlemstidning.​

SCUF-gafffeln 2016

SOCIALA MEDIER

 • YouTube - Grey Circle
 • Facebook - Grey Circle
 • Instagram - Grey Circle
 • Pinterest - Grey Circle
 • LinkedIn - Grey Circle

MIN FACEBOOKGRUPP

Celiaki från kust till kust

Här träffas privatpersoner, bloggare och företagare som delar tips, recept och erbjudanden. Välkommen du också!

 • Facebook - Grey Circle
 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube
 • Pinterest
 • LinkedIn
bottom of page