top of page

GLUTENFRITT  BLOGGINLÄGG

HÄR ÄR ETT RECEPT PÅ HUR DU KOKAR EN LITEN PORTION GUDOMLIGT GOTT ÄPPELSMÖR


GF, NGF, LF, MF, NF, ÄF

Äppelsmör är nästan som äppelmos men tjockare. Som en len äppelsylt med karamelliserad smak, mörkare färg och dessutom helt otroligt god. Den passar nästan till allt! Till glassen, gröten, kexet med ost, kötträtten, pannkakorna eller bakverket.


Oftast vill jag bara ha en liten batch äppelsmör och då är det här receptet på 5 medelstora äpplen istället för minst 1 kilo, perfekt.


Receptet är gjort utan raffinerat socker och är självklart även fritt från gluten, mjölk, nötter, mandel och ägg.


Äppelsmör i en glasburk. Runt om ligger en silversked, röda äpplen, kanelstänger, ett rött löv och en vit och grön kökshandduk.
En liten batch äppelsmör med smak av kanel och kryddnejlika

Ta mig direkt till:
Hur du kokar en liten portion gudomligt gott äppelsmör

Ibland vill jag bara gör en liten portion till mig själv och då tycker jag det här receptet på ca 2 dl gott äppelsmör blir precis lagom. Dessutom behövs det inte lika lång koktid heller, så det tar kortare tid också. Du behöver inte skala äpplena om du inte vill, men då behöver du köra äppelsmöret i en bra mixer för att få den len. Jag skalar hellre de där 5 äpplena och skär bort kärnhuset, så behöver jag inte mixa det alls. Moset kommer oavsett att få en karamelliserad smak och mörkare färg när den reducerats till ungefär hälften.


Ingredienser efter din smak

Om du inte vill använda muscovadosocker kan du välja annat sötningsmedel som exvis honung, lönnsirap eller vitt socker. Du kan även ha i mer eller mindre av kanel, kryddnejlika och citron. När det gäller äpplen, så kan du egentligen välja vilken sort du vill. Det är helt enkelt en smaksak. Apropå smaksak, så kan du använda andra kryddor som t.ex. ingefära, vanilj, kardemumma, muskot eller lite whiskey.


Äppelsmör i en glasburk. Runt om ligger röda äpplen, kanelstänger, ett rött löv och en vit och grön kökshandduk.
En liten batch äppelsmör med smak av kanel och kryddnejlika

RECEPT

Hur du kokar en liten portion gudomligt gott äppelsmör på 1-2 timmar


Ingredienser:

 • 5 äpplen (ca 500 gram i tärningar)

 • 0,5 dl vatten

 • 1 dl ljus muscovadosocker

 • 1 msk saft från en citron

 • 1,5 tsk kanel

 • 1/4 tsk malen kryddnejlika

 • 1 krm salt


Förbered:

 1. Skala äpplena och skär i tärningar (skär bort kärnhuset också). Om du inte vill skala dem behöver du köra äppelsmöret i en mixer för att få den helt slät.


Att göra:

 1. Skala äpplena och skär i klyftor eller tärningar.

 2. Lägg äppelbitarna i en liten kastrull.

 3. Häll ner vattnet och låt småputtra tills det blir mos.

 4. Häll nu i de övriga ingredienserna och rör runt. Provsmaka ifall du vill ha i mer socker eller kryddor.

 5. Låt det nu småputtra i ca 1-2 timmar tills det tjocknar och får en mörkare färg. Kom ihåg att röra runt då och då så det inte bränner fast i botten på kastrullen. Mängden mos kommer att reducera till ca hälften.

 6. Ta kastrullen från värmen och låt äppelsmöret svalna i minst 15 minuter.

 7. Om du sen märker att du vill få en tjockare konsistens, kan du ställa tillbaka kastrullen på spisen och småputtra till du får den konsistensen du vill ha.


Servera/förvara

 1. Du kan äta den varm eller kall. Servera det till gröten, till din overnight oat, glass, ost, på kex, på din macka eller ha den i bakverk eller till kötträtten. Finns så många alternativ!

 2. Förvara i glasburk med lock på i kylen uppåt en vecka eller i plastpåsar i frysen. Om du väljer frysen, tar du ut påsen och låter den tina i kylskåpet när du vill ta fram den. Rör om lite innan servering.

Tips

Skulle det bli för tjockt när det svalnat, så kan du värma upp det igen med lite vatten och röra om.Följ mig på Instagram eller Facebook där jag heter @kustenarklar Om du lägger ut en bild på dina bakverk som du bakat efter mitt recept får du gärna tagga mig eller skriva #kustenarklar

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


Välkommen till min glutenfria blogg!

 

Här hittar du mina:

Virginia Küst

 

OM MIG

 

Jag har sedan barnsben älskat att baka och fått lov att utveckla mig och experimentera mig fram till nya recept på egen hand. På den tiden var det med gluten och jag ville så gärna gå en konditorutbildning. Den tanken fick jag tyvärr slå ifrån mig eftersom jag hade eksem och de sade att chansen var stor att jag skulle bli sämre. Så jag fortsatte mina experiment och tränade på mina färdigheter på hemmaplan istället.

 

Det var först när jag blev äldre som en helt ny värld öppnade sig. Min systerdotter fick nämligen celiaki och senare upptäckte jag att även jag behövde gå över till glutenfritt. Det var ingen lätt match men det var då jag upptäckte att mitt driv och nyfikenhet verkligen kom till någon nytta.

Det var helt hopplöst att hitta recept så att mina systerbarn kunde få baka tillsammans med mig. Så jag experimenterade mycket och lyckades till slut ta fram ett flertal recept som de ville baka.

Mina nyckelord som jag fortfarande håller fast vid är att man ska känna igen sig när man när man helt plötsligt behöver baka glutenfritt istället för med gluten, att man ska få behålla smaken och konsistensen och att bakverken ska kunna ligga framme på kakfatet lika länge som bakverk med gluten, utan att de blir torra.

Jag undviker helst att tillsätta fiberhusk, xantan eller guarnkärnmjöl eftersom jag har svårt för konsistenser som påminner mig om tvättsvamp eller ger bismak. Då använder jag hellre andra ingredienser som hjälper mig att få rätt konsistens, saftighet och smak på bakverken. Det kan t.e.x vara kokt potatis och äppelcidervinäger. Oftast använder jag mig av färdiga mjölmixer för att det är behändigt och det kan vara både med och utan vetestärkelse.


Eftersom vi har intoleranser och allergier i släkten, utöver celiaki, så brukar jag även ta fram recept utan laktos, mjölkprotein, nötter och mandel. Du kan ersätta de mjölkfria recepten med vanlig mjölk.

Tidigare var jag en glutendetektiv på ständig spaning. Jag brann för frågan så mycket att jag senare tog mig an utmaningen som Arbetande ordförande på Celiakiföreningen i Stockholms län och Projektledare för Sveriges största glutenfria matmässa "Mat för livet" 2018-2019. Under 2019  sökte jag mig även till Hela Sverige bakar, där jag kom vidare till finalen inför uttagningen.

2020 flyttade jag tillbaka till Göteborg och tog uppdrag som konsult inom fordonsbranschen igen. Så nu håller jag mig mestadels till att baka och utveckla recept i mitt kök när jag får en stund över. Släkt, vänner och kollegor får självklart både provsmaka experimentbak och njuta av gofika.

KONTAKT

 

E-mail: virginia@kustenarklar.se

 

UTMÄRKELSER

År 2016 fick jag SCUF-gaffeln och 2017 blev jag utsedd till en av Sveriges bästa glutenfria bakbloggare.i Svenska Celiakiförbundets medlemstidning.​

SCUF-gafffeln 2016

SOCIALA MEDIER

 • YouTube - Grey Circle
 • Facebook - Grey Circle
 • Instagram - Grey Circle
 • Pinterest - Grey Circle
 • LinkedIn - Grey Circle

MIN FACEBOOKGRUPP

Celiaki från kust till kust

Här träffas privatpersoner, bloggare och företagare som delar tips, recept och erbjudanden. Välkommen du också!

 • Facebook - Grey Circle
 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube
 • Pinterest
 • LinkedIn
bottom of page