top of page

GLUTENFRITT  BLOGGINLÄGG

LJUVLIGT MUSTIG KÖTTFÄRSGRYTA MED SÖTPOTATIS

Uppdaterat: 8 apr. 2021

GF, NGF, LF, MF, NF, ÄF


Nu ska jag dela med mig av ett recept på en enkel men härligt mustig gryta! Du lägger helt enkelt bara i alla ingredienser, rör om och låter det puttra tills det är klart.Ta mig direkt till:Visst lagar jag maträtter också


Jag har fått förfrågningar på Instagram och Facebook om jag kan dela med mig av recept på fler maträtter också och jag ska göra några försök.


När jag tillagar mat improviserar jag från gång till gång precis som min mamma. Ibland blir det jättegott men ibland blir det mindre gott. Så när jag väl kommer på en maträtt jag verkligen gillar och vill veta att det blir gott varje gång behöver jag skriva ner det till ett recept. Det är inte helt enkelt kan jag säga, för jag tycker att samma maträtt smakar olika från gång till gång trots recept. Det beror mycket på hur råvarorna smakar och min dagsform. Så det slutar med att jag följer mitt egna recept men bara som en grund och improviserar sen lite på det. Jag har försökt skriva ner receptet så att även du kan improvisera dig fram. Det blir klart bäst då! Jag lovar.Lättlagad och mustig gryta på bara 60 minuter


Den här grytan är så enkel att göra och jag gillar verkligen när maten tillagar sig själv under tiden man väntar på att den blir färdig. Det tar bara ca 10 min att förbereda alla ingredienser och sen låter du allt koka tills det blir klart. Du ska bara röra om någon enstaka gång, provsmaka mot slutet och eventuellt tillsätta mer av kryddorna (*) men inget mer.RECEPT


Total tid ca 60 min (kortare tid om du tärnar sötpotatisen mindre)

Ca 4 portionerIngredienser


400 gram sötpotatis (en stor sötpotatis!) Tärna i ca 3 cm tjocklek.

Halv röd paprika

10 cm purjolök

200 gram nötfärs

1,5 pkt krossade tomater (utan kryddor). 1 paket är ungefär 390 gram.

10 gröna oliver (jag använder Fontana Frixos finest eller en annan smakrik sort)

4-5 kryddpepparkorn

1-2 lagerblad

1 tsk rökt paprikapulver*

0,5 tsk rökt salt eller 1 tsk rökt flingsalt*

1/4 tsk chili chipotle*

VattenFörbered


 1. Skala och tärna sötpotatisen i ca 3 cm tjocklek.

 2. Skär ner paprikan i bitar.

 3. Skiva purjolöken (dela purjolöken på längden först, så bitarna inte blir så stora).Tillaga


 1. Lägg och häll i alla ingredienser i en kastrull med lock.

 2. Rör om så att allt blandas.

 3. Häll till sist i vatten, bara precis så att det nästan täcker alla ingredienser och rör om igen.

 4. Koka under lock i ca 50 minuter tills potatisen är mjuk (kortare tid om du tärnar dem mindre).

 5. Smaka av strax innan potatisen är helt klara och smaksätt eventuellt med mer kryddor (*). Om du gör det strax före potatisen blir klara hinner dem dra åt sig lite av kryddorna.Servera


Ät som den är eller med bröd till.

OBS! Grytan blir inte lika god dagen efter, så ät den gärna samma dag.
0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


Välkommen till min glutenfria blogg!

 

Här hittar du mina:

Virginia Küst

 

OM MIG

 

Jag har sedan barnsben älskat att baka och fått lov att utveckla mig och experimentera mig fram till nya recept på egen hand. På den tiden var det med gluten och jag ville så gärna gå en konditorutbildning. Den tanken fick jag tyvärr slå ifrån mig eftersom jag hade eksem och de sade att chansen var stor att jag skulle bli sämre. Så jag fortsatte mina experiment och tränade på mina färdigheter på hemmaplan istället.

 

Det var först när jag blev äldre som en helt ny värld öppnade sig. Min systerdotter fick nämligen celiaki och senare upptäckte jag att även jag behövde gå över till glutenfritt. Det var ingen lätt match men det var då jag upptäckte att mitt driv och nyfikenhet verkligen kom till någon nytta.

Det var helt hopplöst att hitta recept så att mina systerbarn kunde få baka tillsammans med mig. Så jag experimenterade mycket och lyckades till slut ta fram ett flertal recept som de ville baka.

Mina nyckelord som jag fortfarande håller fast vid är att man ska känna igen sig när man när man helt plötsligt behöver baka glutenfritt istället för med gluten, att man ska få behålla smaken och konsistensen och att bakverken ska kunna ligga framme på kakfatet lika länge som bakverk med gluten, utan att de blir torra.

Jag undviker helst att tillsätta fiberhusk, xantan eller guarnkärnmjöl eftersom jag har svårt för konsistenser som påminner mig om tvättsvamp eller ger bismak. Då använder jag hellre andra ingredienser som hjälper mig att få rätt konsistens, saftighet och smak på bakverken. Det kan t.e.x vara kokt potatis och äppelcidervinäger. Oftast använder jag mig av färdiga mjölmixer för att det är behändigt och det kan vara både med och utan vetestärkelse.


Eftersom vi har intoleranser och allergier i släkten, utöver celiaki, så brukar jag även ta fram recept utan laktos, mjölkprotein, nötter och mandel. Du kan ersätta de mjölkfria recepten med vanlig mjölk.

Tidigare var jag en glutendetektiv på ständig spaning. Jag brann för frågan så mycket att jag senare tog mig an utmaningen som Arbetande ordförande på Celiakiföreningen i Stockholms län och Projektledare för Sveriges största glutenfria matmässa "Mat för livet" 2018-2019. Under 2019  sökte jag mig även till Hela Sverige bakar, där jag kom vidare till finalen inför uttagningen.

2020 flyttade jag tillbaka till Göteborg och tog uppdrag som konsult inom fordonsbranschen igen. Så nu håller jag mig mestadels till att baka och utveckla recept i mitt kök när jag får en stund över. Släkt, vänner och kollegor får självklart både provsmaka experimentbak och njuta av gofika.

KONTAKT

 

E-mail: virginia@kustenarklar.se

 

UTMÄRKELSER

År 2016 fick jag SCUF-gaffeln och 2017 blev jag utsedd till en av Sveriges bästa glutenfria bakbloggare.i Svenska Celiakiförbundets medlemstidning.​

SCUF-gafffeln 2016

SOCIALA MEDIER

 • YouTube - Grey Circle
 • Facebook - Grey Circle
 • Instagram - Grey Circle
 • Pinterest - Grey Circle
 • LinkedIn - Grey Circle

MIN FACEBOOKGRUPP

Celiaki från kust till kust

Här träffas privatpersoner, bloggare och företagare som delar tips, recept och erbjudanden. Välkommen du också!

 • Facebook - Grey Circle
 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube
 • Pinterest
 • LinkedIn
bottom of page